CLI vs GUI, brzina "u rukama"

poruka: 9
|
čitano: 2.103
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

http://thebluedrag.blogspot.hr/2015/11/gui-vs-cliklm-speed-analysis.html

Odlučio sam iskoristiti malo moje znanje iz "Komunikacije čovjeka i stroja", konkretno metodu KLM koju sam naučio na Tehničkom sveučilištu u Clausthalu u Njemačkoj, pa sam stoga odlučio na 5 scenarija isprobati jeli je brže koristiti CLI ili GUI?(Ne, NISAM ispitivao jeli je CLI ili GUI bolji za prosječnoga korisnika, jer to svi već znamo)

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: CLI vs GUI, brzina "u rukama"

OK za trud, metodičnost... ali sasvim promašeno. Želiš nešto dokazati i sve prilagođuješ tome, nekritički, neobjektivno.. loše.

npr pass utipkavanje je u oba slučaja, izbaciti.

klik na start treba 4,4sec? .. može i 4 minute ako je to 'cilj'.

Dokazuješ operaciju koju će svaki OS ponuditi čim se bootne i otkrije noviju verziju? juzer samo treba kliknuti OK.. korisnost?

skripta... kakve veze ima skripta s CLI utipkavanjem?

banalno, probaj copy ili zip, probaj .. nešto što ne znaš ili ne koristiš svakodnevno.. probaj na nepoznatom računalu, OSu.. pa i jeziku. Probaj bez googla.

Dokazivati 'brzinu' CLI vs GUIa, u današnje vrijeme? Beskorisno, nevažno čak i da je točno.

neke stvari mogu biti brže obavljene iz CLIja, samo ako je takav task-operacija, npr searchanje-filter-grepanje.. ali predpostavka je tad da tipkač zna naredbe.. dovoljno je promijeniti mu npr tipkovnicu i već imaš problem.. čisto fizičkog promašaja ili eng-njem-hr i ostalih jezika i char setova.

GUI je odavno tu, upravo zato je eliminirao CLI, jer nudi lakši-logičniji pa i brži način komunikacije. Do te mjere da danas često korištene matrix fore 'mahanja zrakom' po porjekciji ili touchscreen zapravo nemaju koristi slično CLIju u normalnom DE systemu gdje su miš i tipkovnica zakon.

Na tabletu je noramlno koristiti touch, na mobaču može i voice, na DE-PCju je miš+tipke. Nema potrebe ograničavati na miš-ili-tipke.. jer se nadopunjuju, tako da ni geek neće koristiti CLI osim kad ima dobar razlog... a to nije npr update.

naravno, update ili install drivera i sl. je u većini distri opisano terminalski, CLI. Zato te to 'povuklo'. .. To nije zbog prednosti CLIja, to je zbog 'generičkog' pravila, neovisno o Xima-GUIu.. DE ili frontend appsu. Zato se koristi terminal, jer je onsovna naredba univerzalna. Ne zato jer nešto bolje-brže i sl.

Šteta je trošiti entuzijazam na pogrešne stvari.. :(

- recimo da je test dokazao 'brzinu' CLIja za aptgetanje.. i što s tim? To je pogrešan pogled, cilj, razlog.. osim ako razmišljaš o nekom novom načinu interakcije.. nečem novom. Možemo tad kritizirati miša, u cilju kako da bude bolji, tako je kuglica zamijenjena optikom.. dodan scroll, izmišljen desni klik.. u CLIju toga nema.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 0:53 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

OK za trud, metodičnost... ali sasvim promašeno. Želiš nešto dokazati i sve prilagođuješ tome, nekritički, neobjektivno.. loše.

npr pass utipkavanje je u oba slučaja, izbaciti.

1)klik na start treba 4,4sec? .. može i 4 minute ako je to 'cilj'.

2)Dokazuješ operaciju koju će svaki OS ponuditi čim se bootne i otkrije noviju verziju? juzer samo treba kliknuti OK.. korisnost?

skripta... 3)kakve veze ima skripta s CLI utipkavanjem?

Metodiku sam pratio maksimalno striktno.
1)Klik na start je takav iz nekoliko razloga. Klik na start u mom scenariju obuhvaća sve radnje od samog početka do trenutka kada je start kliknut. U svakom scenariju postoji na samom njegovom početku operacija mentalne pripreme koja dodaje 1.35s. Zatim korisnik svoju drugu ruku premješta na miš što je 0.4 sekunde. Zatim pošto ne radim pod pretpostavkom da korisnik u mehaničkom sjećanju ima poziciju svakog gumba što opet uzokuje operaciju mentalne pripreme prije P i K operacija. Inače ako misliš da je ta operacija mentalne pripreme oštetila GUI, mislim da sam tu istu operaciju podjednako ako ne i više koristio kod CLI scenarija.
2) To šta si ti tu rekao je kod mene scenarij 3. Ja sam htio isprobati i scenarije gdje svaki korisnik počinje na nultoj početnoj točki(scenarij 1 i 2) i gdje korisnik mora kompletno manualno updateati svoj sustav. A kao bonus sam tek onda usporedio još scenarije gdje je neki dio automatiziran(scenariji 3,4, i 5). Također velika većina operacijskih sustava zahtjeva u ovom trenutku obaveznu autentifikaciju unutar procesa updateanja. Osim ako si super user što skoro nikada nisi.
3)Korisnik mora pokrenuti skriptu i unesti što ona zahtjeva.

Što se tiče ostatka tvog posta i toga da su neke stvari brže u CLI-u aneke u GUI-u, to sam i sam spomenuo, da treba provesti daljnja testiranja jer postoji približno beskonačan broj mogućih scenarija. I da, mislim o potencijalnim budućim poboljšanjima, i o tome pišem u zadnjem odlomku.

Također nisam koristio system response time, to bi promijenilo kako se operator mentalne pripreme ponaša jer je dopušteno da se njegovo vrijeme i system response prekrivaju, jer dok se korisniku nešto učitava, on može pripremom vrijeme smanjiti.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 12:18 (g12356).
16 godina
g12356 kaže...
.. ruku premješta na miš što je 0.4 sekunde...

- krećeš od pogrešnih-proizvoljnih cifri.. (iz dupeta).. i na njima množenjem gradiš priču.

npr, ja sam ljevak, miš mi je u lijevoj ruci, desna na tipkama (enter i sl..). Svi koji su kod mene naučili (prve korake) na PCju su naučili na taj raspored i postali PC-ljevaci (inače su dešnjaci), a to eliminira dio premiještanja ruke tipke-miš.. čisto kao primjer kako to nema veze nit je mjerljivo, relevantno. Jednaka situacija je za usporedbu u automobilu, volan, papučice, žmigavac, mjenjač.. bez obzira jesli li ljevak-dešnjak, ili obrnuto ako voziš engleski auto.. sve to tad postane navika-rutina.

dalje razlika, opet je dobra usporedba auta, kad promijeniš auto, malo vremena ti treba za prilagodbu, rutinu, mijenjač.. ali snađeš se. To je usporedivo s DE-GUIem, klikanjem.. bez obzira koji OS-DE.. dok CLI-terminal nije baš tako. Pod linux temom sam 'sfufljao' ipconfig <-> ifconfig .. iste stvari, ista naredba.. ali ne 100%.ubaci tu i OSX, bilo koju distru. Tad terminalom možeš večinu stvari obaviti na (skoro) identičan način, ali ne znači da su naredbe identične, čisto sintaxa-jezik..

Tog problema pod GUIem nema, osim naravno, navike, rutine.. i potrebnog vremena da nešto pronađeš u 'nepoznatom' DE-rasporedu (meniju). Jednako kao drugi auto npr svjetla-žmigavci ili raspored brzina.. ali sve to je 'isto'.

..

što možeš poboljšati u CLIju? coloring konekstnog texta, autocomplete, .. ? nema desnog klika jer nema konteksta, nema 'traženja' naredbe osim čitanja man-a ili googlanja... OS na kineskom, francuskom, njemačkom, engleskom .. jeziku, možeš koristiti klikanjem, jer je forma-izgled 'univerzalan'. Probaj npr promijeniti jezik 7z i koristit ga po sjećanju-feelingu. S naredbama u cliju te mogućnosti nema, moraš je znati (ili copypasteati..). Prednost GUIa (osim što će većina howtoa biti CLIjevski jer je univerzalan (neovisan o formi-GUIu-frontend appsu), ali to je googlanje, ne user/superuser koji sam tipka..). Nastavi s testom 7z i kreiraj file.. što je brže, lakše, logičnije..?

- Upravo zato je GUI potisnuo CLI. Ne obrnuto. Ne možeš dokazivati suprotno, pa čak kad postoji izuzetak, jer izuzetak potvrđuje pravilo.. :))

... kakv eveze ima skriptiranje-batch.. s prednosti-manama CLI-GUI rada? To si upetljao/spomenuo a nisi obrazložio kriterij, zašto. Batch nije tipkanje u CLIju, pogotovo ako pokrećeš autotmatski ili shortcutom-klikom.. Tako se ne argumentira, tako se samo baca dimna bomba.

-previše se fokusiraš na neka 'vremena' ili OS response time, psihoakustiku ili možda nervozu, duge nokte, neravan stol ili kratku žicu miša (izmišljam, argumente koji otežavaju rad..). Miš je ispravan ili neispravan, dali je žični praktičan ili je bežični.. i dalje izmišljam, jednako tako ti nalaziš neke 'metode' mjerenja, blagorečeno, upitne.

tipkovnica je zakon, miš je zakon, ta dva zakona se ne poništavaju, djeluju sinergijski tj koristiš ih. (zakon, kao nešto dobro-cool, ne pravni..)

Ne vrijedi dokazivati nešto suprotno. Osim novog načina korištenja, dodatne funkcionalsnosti.. a to nije stvar koliko je brzo-lako npr aptgetati korištenjem jednog načina vs drugog. Treba imati više načina, znati barem jedan. Tako ja za 7z koristim svoj batch jer želim određeni format filenamea (datum..) za backup, ali isključivo za backup. Samo prvi put to radim u CLIju tipkanjem. Pojedinačno klikam u GUIu jer tad ni cli-batch nisu iskoristivi ili dovoljno brzi-laki (za natipkati).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 16:27 (ihush).
15 godina
neaktivan

Sve to stoji... Ima milijardu scenarija.

Ali sama metoda koju sam koristio je znanstveno verificirana. Najbolja u svojem području za predprototipno testiranje i za testiranje od strane inženjera koji nemaju diplomu iz psihologije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 19:58 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Prije par dana sam bio primoran koristiti CLI (cmd od windowsa) jer iz nekog xy razloga, nisam imao administratorski pristup osim kroz taj cmd koji me dočekao upaljenog. Morao sam instalirati 2 servisa (installutil.exe) i iskopirati par fajlova.

To je inače posao od minute kada imaš na raspolaganju admin account i ne moraš se ručno sa cd i dir boriti sa strukturom Windows foldera (iako napamet znam gdje je što, installutil ne mora biti na uvijek istom mjestu). Sa tim CLI only pristupom sam "izgubio" 5 minuta. U par klikova i sa par tipki dođem do Framework foldera, tamo u "običnom" cmd-u natipkam runas /user:Administrator i zalijepim putanju do exe-a sa servisom. Gotovo.

CLI je dobar za jednu skupinu radnju, GUI za drugu. Kombinacija je najbrža. Dakle, cijeli taj tvoj eksperiment je na terenu veselo pao. Nažalost.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Prije par dana sam bio primoran koristiti CLI (cmd od windowsa) jer iz nekog xy razloga, nisam imao administratorski pristup osim kroz taj cmd koji me dočekao upaljenog. Morao sam instalirati 2 servisa (installutil.exe) i iskopirati par fajlova.

To je inače posao od minute kada imaš na raspolaganju admin account i ne moraš se ručno sa cd i dir boriti sa strukturom Windows foldera (iako napamet znam gdje je što, installutil ne mora biti na uvijek istom mjestu). Sa tim CLI only pristupom sam "izgubio" 5 minuta. U par klikova i sa par tipki dođem do Framework foldera, tamo u "običnom" cmd-u natipkam runas /user:Administrator i zalijepim putanju do exe-a sa servisom. Gotovo.

CLI je dobar za jednu skupinu radnju, GUI za drugu. Kombinacija je najbrža. Dakle, cijeli taj tvoj eksperiment je na terenu veselo pao. Nažalost.

U tvom konkretnom slučaju rekao bih da je loše postavljen user environment u Windowsima. U Ubuntu-u ja mogu 'apt-get'(ekvivalent installtoolu) koristiti iz kojeg god foldera želim bez da uopće znam u kojem je on folderu.

Što se tiče boldanog to se slažemo ali to sam i rekao u svom tekstu.

16 godina
odjavljen

Mogu i ja cmd i ostalo iz system32/windows pozvati od bilo kuda ali Framework folderi nisu dio system patha (mada ih se i tamo može dodati pa je installutil dostupan od bilo kuda). Osim toga, problem je što ih može biti više (.Net 3.5 ima svoj, .Net 4.0 svoj...)

Apt-get je "sistemska" naredba, kao i npr. NET naredba u Windowsima. installutil.exe nije sistemski alat i ima samo jednu svrhu - instaliranje windows servisa koji nemaju ugrađeni installer (parametar --install za pokretanje instalacije bez ručnog dizanja installutila.).

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
15 godina
neaktivan

Eh Linux je tu drugačije napravljen, on pak po defaultu sve programe poziva od svuda(iznimka su superuser alati).

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice