IPhone 17/Air/Pro/Pro Max - [Rasprava]

poruka: 348
|
čitano: 47.301
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: IPhone 17/Air/Pro/Pro Max - [Rasprava]
Apachy kaže...

Ne zamaram se s tim nikako. Punim do 100% i često ne skužim da je napunjen pa ostane na punjaču po pola sata - sat dok ga digne na 100%, tako već evo skoro godinu dana, zdravlje batke 100%, ili bar tako fon tvrdi.

To sakaćenje korištenja mobitela radi baterije nema smila. Preporuka je kao puniti do 80% i ne ga spuštati ispod 20%. Da svaki dan 2x puniš i tako 3 godine, uvjeren sam da baterija ne bi izgubila 40% kapaciteta.

Rađe puknem 100 eur svake 3 god za novu bateriju nego si pucat u noge i odma bit bez 40% baterije sa tim munjenim preporukama oko zdravlja baterije.

Kolega, jedno upitanjce za vas 

Koliko vam traje jedan ciklus punjenja bakterije, onaj najoptimalniji korištenjem i onaj kada ga baš rasturate korištenjem, obzirom spominjete godinu dana vlasništva a imate ispod 100 punjenja po brojaču?! 

ATJ Lučko
5 godina
sstrmi kaže...

Hvaliti se koliko je iPhone Air tanak, a zanemariti kameru koja strši, isto je kao da kamion prolazi ispod nadvožnjaka — kabina glatko prođe, ali prikolica zapne. Na papiru sve štima, dok ne pogledaš stvarnost iz drugog kuta.
Mislim šta vi kažete na to? Meni to hvaljenje koliko je tanak uopće nema smisla, da se razumijemo ni kod Samsung Edge jer kako možeš reći nešto je toliko i toliko tanko, a doslovno kamera strši. Ova usporedba s prolaskom kamiona ispod nadvožnjaka najbolje to opisuje.

Taj dio ne možeš dodatno stanjiti. Ili možeš. Svako stanjivanje mobitela šteti kameri tj. kvaliteti fotografija, jer nema fizičkog prostora za sve komponente koje moderna kamera treba. 

5 godina
PzKpfw kaže...

@zelenapaprika

Da, tako to nekako ide. Al ne mora biti. Ljudi jednostavno razviju neku strast prema nekom brendu. Muškarci su ti ustvari vječita djeca. Npr. nekada autići, dns mobiteli/satovi/automobili....

,,,osobno nosim sa sobom i vrijednije stvari od mobitela, al se ne vide.

To da smo vječita djeca sam napisao forumašu koji je meni napisao "Nismo djeca". Pa sam odgovorio da sam otišao u T-Centar isprobati sva 4 modela Iphonea 17 i vidjeli kako izgledaju uživo i kako mi leže u ruci, te još par sw sitnica u njima. Jer me je to zanimalo. Da nije i da ne namjeravam kupiti Iphone 17, ne bih trošio svoje vrijeme na odlazak u T-Centar koji mi nije blizu. Tako da nije problem u strasti. To je ok. Problem je da skaču nepotrebno na svaku poruku koja se kosi s njihovim mišljenjem, a nemaju nikakav valjani argument protiv.

14 godina
ATJLučko kaže...

Trenutni fon 16 pro imam od prosinca prošle godine, a punim ga svaka 2 dana redovno, ako je slabiji dan na poslu, nema puno razgovora ni mailova onda mi potraje i nepuna 3 dana. 

Ako idem negdje na put i treba mi GPS + BT radio u autu, onda mi drži cijeli dan + ostane još 20-30%.

Poanta je da ga punim do 100% i praznim ga do 4-5-6%, a nikad bolju bateriju na mobitelu općenito nisam imao.

Halo Bing! Kako bratac?
5 godina

0 0 hvala 0
11 godina

Ne znaš tko je više prav, a tko kriv. 

iPhone je čudo od mobitela. Oni koji ga nemaju, vele ovima kaj ga imaju da je to mobitel prestiža. Hm, pa nzm baš.

Život je prekratak za sve što bi htjeli doživjeti. Po sebi i drugima vidim da je dobro da se tu i tamo, ipak neku stvarčicu za svoje zadovoljstvo priuštimo.

Npr. netko je lovac il postaje lovac, pa im sasvim nepotrebne puške i opremu koja vrijedi, ne znam, recimo 30k eura..a, mogao je za puno manje novaca proći....

Njegove pare, pa neka troši. Sve su to zadovoljstva.

E, sad...koliko će te vi na nešto potrošiti, to je vaša stvar. Ne treba tu tražiti neku racionalnost, to je strast. 

I nije ajfon toliko skup, da si ga ne bi mogli priušititi sa nekim dodatnim poslom il šljakom

Znate kako je jedan lik došao do autosalona u Zagrebu? Pa, preko jednog automobila što je prodao, zaradio je malo para. Na drugome nešto više, itd....

Al poanta je priče da je imao želju i strast za tim. Početni kapital je stvorio tako, da je radio svaki dan noćne smjene ko portir, dvije godine, te je rekao da za njega unutar toga vremena,

njega nema, samo je usmjerio svoj život za tim da od jedne plaće živi, a drugi stavlja na stranu....i eto....

Ako se vratimo na lovca, "budala" plaća S&W revolver par tisuća eura, a mogao je uzeti tetku.

Mac
Moj PC  
4 2 hvala 0
14 godina

iPhone 17 base model mi se čini ko stvarno dobar deal, jednostavno ima sve ''pro'' featurse da se pro model barem meni tolko ne isplati više, iako sam trenutno na s23 ultra vuče me da se prebacim, sad uo mi je istekla pa se dvoumim.. 

LP
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
A1 je dostavio phone u roku 2 dana od narudzbe, stvarno brzo! Dakle tanak, najljepsi je bez maskice definitivno ostavlja dojam kao kad sam kupio iphone X! Nestvarno je lagan , sada mrdam po njemu i namjestam sve postavke aplikacije itd.
Ekran sam osigurao za svaki slucaj ako mi rokne dolje i razbije se.
Intel 80286
Moj PC  
5 0 hvala 0
5 godina
PzKpfw kaže...

iPhone je čudo od mobitela. Oni koji ga nemaju, vele ovima kaj ga imaju da je to mobitel prestiža. Hm, pa nzm baš.

Život je prekratak za sve što bi htjeli doživjeti. Po sebi i drugima vidim da je dobro da se tu i tamo, ipak neku stvarčicu za svoje zadovoljstvo priuštimo.

Npr. netko je lovac il postaje lovac, pa im sasvim nepotrebne puške i opremu koja vrijedi, ne znam, recimo 30k eura..a, mogao je za puno manje novaca proći....

E, sad...koliko će te vi na nešto potrošiti, to je vaša stvar. Ne treba tu tražiti neku racionalnost, to je strast. 

I nije ajfon toliko skup, da si ga ne bi mogli priušititi sa nekim dodatnim poslom il šljakom

Znate kako je jedan lik došao do autosalona u Zagrebu? Pa, preko jednog automobila što je prodao, zaradio je malo para. Na drugome nešto više, itd....

Al poanta je priče da je imao želju i strast za tim. Početni kapital je stvorio tako, da je radio svaki dan noćne smjene ko portir, dvije godine, te je rekao da za njega unutar toga vremena,

njega nema, samo je usmjerio svoj život za tim da od jedne plaće živi, a drugi stavlja na stranu....i eto....

Ako se vratimo na lovca, "budala" plaća S&W revolver par tisuća eura, a mogao je uzeti tetku.

Da te nema, trebalo bi te izmisliti. 

5 godina

0 0 hvala 0
14 godina

Bok ekipa,

Evo danas sam u iStyleu probao 17 pro max. Mob je top i ovaj novi aluminij i čini se da bolje leži nego 15 pro max kojeg imam.

Da pitam vas koji ste kupili 17PM i ako ste prešli sa 15PM jel ima smisla? 
Kamera je standardno dobra i video nedodirljiv ali mene baterija najvise zanima i ovo brzo žično punjenje?

Narancasti je uzivo dobar ali dark blue je moj izbor nekak!

Hvala

zvonimir
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

UPDATAE: Iphone AIR baterija kao na mom 15 PRO i mozda i malo bolja

negativno : bumper od applea kojeg sam uzeo kao zastitu ima skliske rubove tako da nije baš neka preporuka!!

čekam silikonski tanku maskicu pa javim dojmove sa njom kako je

Intel 80286
Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina

Pozdrav ljudi. Netko zna gdje bi mogao uzeti 17 pro, vidim da nije dostupan u dosta trgovina. 

0 0 hvala 0
14 godina

imas na njuskalu more oglasa sa ip17pro zapakiranih

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
PzKpfw kaže...

Svaki post ti je sve gluplji... Traziti dodatni posao da bi kupio Iphone? Evo poslusaj svoj savjet. Ima telefona koji to sve odradjuju isto ili bolje ili marginalno losije a puno jeftinije. A razliku apra utrosis u neka druga zadovoljstva.... Naravno svako svoje pare trosi kako zeli ali preporuciti nekom da trazi dodatni posao da bi kupio iphone? Tipicni balkanski menatlitet. Iphone i pasat i postigao si sve u zivotu.....

14 godina
Posmatrač kaže...
PzKpfw kaže...

Svaki post ti je sve gluplji... Traziti dodatni posao da bi kupio Iphone? Evo poslusaj svoj savjet. Ima telefona koji to sve odradjuju isto ili bolje ili marginalno losije a puno jeftinije. A razliku apra utrosis u neka druga zadovoljstva.... Naravno svako svoje pare trosi kako zeli ali preporuciti nekom da trazi dodatni posao da bi kupio iphone? Tipicni balkanski menatlitet. Iphone i pasat i postigao si sve u zivotu.....

Utvaram si kooega da ste jutris zaboravili popiti svoju terap8ju?! 

BTW, kakvo je vrijems u Banja Luci, ima li kiše jutroske?!?! 

ATJ Lučko
17 godina
Horned Reaer kaže...
A1 je dostavio phone u roku 2 dana od narudzbe, stvarno brzo! Dakle tanak, najljepsi je bez maskice definitivno ostavlja dojam kao kad sam kupio iphone X! Nestvarno je lagan , sada mrdam po njemu i namjestam sve postavke aplikacije itd.
Ekran sam osigurao za svaki slucaj ako mi rokne dolje i razbije se.

Lijep tulifon, ja ga nebi navlačio u ništa, kako kaže moj kolega za neke stvari....to ti je kao da pereš noge u čarapama

17 godina
Posmatrač kaže...
PzKpfw kaže...

Zasto svaka tema vezana za Apple proizvode uvijek ima 40% poruka na temu "ej, ovaj proizvod XY radi istu stvar za pola cijene!"?

Nedavno sam gledao osvrt jednog YouTubera koji je usporedjivao broj pregleda svojih videa i neka zanimljiva tema je imala recimo 3000 pregleda,
dok nesto vezano za koristienje Apple AirPods Max je imalo 30.000 pregleda. Poanta price je da Apple proizvodi stvaraju trakciju i polarizaciju i to nije slucajno,
to je plod njihove multibilion dollar masinerije.

No, na kraju dana sve se svodi na par stvari; zivotni standard pojedinca, budget pojedinca za odredjenu kategoriju proizvoda, spremnost na ustupke i kompromise u datoj kategoriji,
osobne zelje i preferencije pojedinca i realne potrebe pojedinca. Sigurno ima tu jos kategorija, ali na kraju dana svaka osoba ima skroz razlicit setup ovih postavki. 

I finalni cin hoce li netko otici u trgovinu i izaci sa iPhone 17 PRO MAX, nekim Samsungom, Huaweiem, Honorom, Xiaomiem ili necim drugim,
zapravo skroz ovisi o skupu bodova koliko ce koja osoba dodjeliti kojoj kucici.

Moj osobni score:
- zivoti standard - radim u IT sektor, pa prema tome vjerojatno imam zivotni standard dovoljan za kupiti bilo koji telefon bez da financijski propadnem
- budget - u moru stvari koje se natjecu za poziciju u mom budgetu, mobitel ne kotira jako visoko, tu su i adaptacija kuce, okucnice, servisiranje auta i slicno
- spremnost na kompromise - e tu imam par tocaka - zelim da je telefon od nekog metala i stakla, da ima premium i izdrzljivu konstrukciju, da ima software support duzi niz godina,
da upada u Apple ecosustav sa macbookom i apple watchem, kamera mi nije neki turbo bitni faktor 
- osobne zelje - svidja mi se produktivnost i lifestyle kojeg nosi apple ekosustav i meni koristi na svakodnevnoj razini i to je moja osobna subjektivna zelja da to posjedujem 
- realne potrebe - obaviti poziv, poslati poruku, tu i tamo fotkati nesto, moci platiti nesto sa pametnim satom ili telefonom u trgovini, baterija da drzi cijeli dan, da ima podrsku softvera sto duzi niz godina 

Rezultat osobnog scorea... kupio sam iphone xs za tada skandaloznih 11.000HRK, koristio sam ga punih 7 godina, dobio 7 generacija IOSa, fotkao tisuce fotki sa njime, pregledao tisuce sati sadrzaja na njemu, telefon je padao iz ruke, padao po autu. 
taj iphone XS me ni u jednom trenutku nije razocarao niti ostavio na cjedilu, i kad bi isli tu cifru podjeliti na tih 7 godina, to zbilja i nije neki faktor, a meni je bila veca ugoda imati to 7 godina, nego imati 3 zasebna budget telefona od 2000kn - 3000kn.

Prije neki dan je finalno taj iphone xs ispao iz podrske iOSa, i samim time ni AppleWatch ultra2 ne moze onda ici na watchOS 26, ako njegov telefon nije na ios26. I to je bila prevaga za promjenom i mirovinom.
I iskreno, da je dobio ios26, vjerojatno bi ga i 8. godinu koristio. 

Sada sam kupio iphone 16 pro max za pola cijene novog iphone 17 pro max, jer sam na brzinu pogledao moj score card i utvrdio da mi 17PM definitivno ne treba i da mogu 700-800eur razlike zadrzati na racunu ili potrositi drugdje. 
I to je sve ok... ako netko dodje i kaze "ja bas osobito zelim iphone 17 pro max" i ode i kupi ga, nije ni glupan ni budala, nego je osoba koja ima tu zelju. i to je isto sve sasvim ok. 

Ako netko ima doma gladnu djecu, krov koji prokisnjava i dugove na racunu a zaduzi se dodatno i kupi najnoviji iphone, ok... ta osoba definitivno treba malo preispitati vlastite prioritete, ali to su ekstremi.
Ako netko ima razuman posao, nije u dugovima i razumno ispunjava zivotne duznosti i troskove... pa tko si ima za pravo toj osobi govoriti "ti si budala jer si kupio iphone ili samsung ili xiaomi"? 

Stvarno mislim da bi ljudi trebali vise gledati svoja posla. 

I have… seen things you people wouldn't believe… Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannh&am
11 godina

@Posmatrač

Hm, pa o sebi mislim sasvim dobro...mislim, da sam baš cool, lijep, pametan, itd.

Tak da me čudi ovakvo pisanje, al ajde...

Ugl., dosta o meni. U svakoj drugoj temi, postajem tema, a ne želim to. To je vrlo vjerojatno zato što sam lijep.

A, ljudi sve praštaju, osim fizičke ljepote. 

Nadalje, znam jednog lika koji radi na HRT, a da si plati ronilačku dozvolu, radio je svojedobno fizičku šljaku. Kada čovjek nešto poželi imati, dadne si truda i to postići.

Ne palim sa na automobile. Više, ajmo reći na MacBook Pro. Kuš, ono dođem negdje, a kada ono polako izvadim novi Mac, te su sve oči, pogotovo zavidne uprte u mene, a kada još nabavim Air u svjetloplavoj varijanti, kako reče kolega EricCartman, sve golddiggerice su moje. Samo punoljetne, bez brige.

Mislim, volim ja žene. A, možda mi se i posreći. Naime, još sam uvijek djevac, a u godinama sam.....

---------------

Eto, sada za ozbač,....ko žiki stvar, bude shvatio ovaj post, kao i onaj prije.

BTW, ponosni sam djevac.

Mac
14 godina

odem ja neki dan do bankomata i ženskici prije mene ostao izvadak koji nije pokupila a na papiriću piše tekući u minusu 1800€, baš finjak skockana ženskica si podigla još 100€, sjela u Audi A6, cini mi se S-line i ode 

dam se kladit da i ona danas nosi 17 Pro Max (narančasti ofc)  

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
PzKpfw kaže...

@Posmatrač

Hm, pa o sebi mislim sasvim dobro...mislim, da sam baš cool, lijep, pametan, itd.

Tak da me čudi ovakvo pisanje, al ajde...

Ugl., dosta o meni. U svakoj drugoj temi, postajem tema, a ne želim to. To je vrlo vjerojatno zato što sam lijep.

A, ljudi sve praštaju, osim fizičke ljepote. 

Nadalje, znam jednog lika koji radi na HRT, a da si plati ronilačku dozvolu, radio je svojedobno fizičku šljaku. Kada čovjek nešto poželi imati, dadne si truda i to postići.

Ne palim sa na automobile. Više, ajmo reći na MacBook Pro. Kuš, ono dođem negdje, a kada ono polako izvadim novi Mac, te su sve oči, pogotovo zavidne uprte u mene, a kada još nabavim Air u svjetloplavoj varijanti, kako reče kolega EricCartman, sve golddiggerice su moje. Samo punoljetne, bez brige.

Mislim, volim ja žene. A, možda mi se i posreći. Naime, još sam uvijek djevac, a u godinama sam.....

---------------

Eto, sada za ozbač,....ko žiki stvar, bude shvatio ovaj post, kao i onaj prije.

BTW, ponosni sam djevac.

A i ti nemaš pametnijeg posla nego piskarat ovakve gluposti...

11 godina

@Shaka111

A, eto..nemam prijatelja, osim vas virtualnih i nekoliko nevidljivih, tak da ovo pisanje dođe kao socijalizacija.

Mac
5 godina
Bladepu kaže...

No, na kraju dana sve se svodi na par stvari; zivotni standard pojedinca, budget pojedinca za odredjenu kategoriju proizvoda, spremnost na ustupke i kompromise u datoj kategoriji,
osobne zelje i preferencije pojedinca i realne potrebe pojedinca. Sigurno ima tu jos kategorija, ali na kraju dana svaka osoba ima skroz razlicit setup ovih postavki. 

Počeo si dobro i onda si opet upao u glib. I tako je stalno. 

Danas ujutro sam na WC-u čitao komentare na Facebooku na profilu BGR (web: www.bgr.com). I tamo su jedni druge vrijeđali da nemaju standard tj. da nemaju lovu, da se maknu iz komentara i sl. Nikada nećemo svi biti jednaki u svemu. To nije razlog za vrijeđanje. Najbogatiji ljudi na ovom planetu su prilično škrti (tj. "racionalni"). Imaš primjer Grka milijardera, vlasnika kluba Nottingham Forrest, koji u 2025. koristi Iphone 7. Poznajem jednog tipa koji ima novca, ali mu ne mogu nužno reći da je bogat, pa isti mobitel nosi po par puta na servis i ne kupuje novi dok baš ne mora. Takvi ljudi poznaju vrijednost novca i svoga rada kojim su nešto stekli. Ovdje doslovno nema jedne osobe koja zarađuje Pro Max modelom Iphonea, točnije, njegovim top mogućnostima i time okreće na njemu novac. Pritom ne mislim na telefonske razgovore i kupi-prodaj aktivnosti, to se može i sa telefonom iz pošte za starije osobe. Tako da se ljudi vole kititi perjem, ne bi li pokazali da su vrijedniji. Bogatiji i pametniji to ne rade. Kupe si kuću, vikendicu, auto.. I šute o tome. Ne pričaju naveliko o tome nikada i nikome. Ali naš prosječni balkanski pajdo, u kafić stiže sa švapskim rabljenim BMW-om (ili Audijem ili Mercedesom, poželjno, nabrijanim karavanom), lupi Iphone i stol i čeka da ga se časti. Najglasniji je i "najpametniji" u svakoj raspravi. Sad će on nazvat svog pajdu i riješiti problem (a pajdo ga otkanta, jer ga udav stalno zove).

Da se vratim tvojem komentaru. 99% ljudi nema nikakvog pojma koje su im realne potrebe i dopuštaju da ih reklame zavedu, kao i razne "recenzije" koji su 100% neiskrene i uvlakačke. I to je OGROMAN uspjeh vlasnika brandova. Zaludit planet komadom elektronike i na temelju toga raslojavat i svađat ljude. 

Ovo zadnje: nitko nikoga ne prisiljava da ovdje komentira, da u kafiću komentira, da bilo gdje komentira. Pametni ljudi imaju svoje mišljenje ali ga ne izriču ili ne pišu javno, osim ako ih se izravno ne pita za to mišljenje. Na internetu je sve obratno. Čim napišeš nešto o nečemu, evo ti hrpe nabrijanih ljudi tankih živaca koji će se posvađati u sekundi i uglavnom ponavljaju iste rečenice. Dobro odgojeni i pametni ljudi drugima ne gledaju u tanjur. Nismo svi takvi. Meni stalno gledaju u tanjur karakterno slabiji, a nerijetko materijalno bogatiji od mene. I nema im pomoći. Jadni su.

14 godina
zelenapaprika kaže...
Bladepu kaže...

...bljuc bljuv bljuc...

Ovo zadnje: nitko nikoga ne prisiljava da ovdje komentira, da u kafiću komentira, da bilo gdje komentira. Pametni ljudi imaju svoje mišljenje ali ga ne izriču ili ne pišu javno, osim ako ih se izravno ne pita za to mišljenje. Na internetu je sve obratno. Čim napišeš nešto o nečemu, evo ti hrpe nabrijanih ljudi tankih živaca koji će se posvađati u sekundi i uglavnom ponavljaju iste rečenice. Dobro odgojeni i pametni ljudi drugima ne gledaju u tanjur. Nismo svi takvi. Meni stalno gledaju u tanjur karakterno slabiji, a nerijetko materijalno bogatiji od mene. I nema im pomoći. Jadni su.

Jesi ti svjes...? Ma zaboravi.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
6 godina
zelenapaprika kaže...
.....

Pogresan zakljucak. Pametni ljudi imaju misljenje i iznose ga javno i to tako i treba. ALI ALI Pametni ljudi su svjesni da je njihovo misljenje samo i jedino upravo to. NJihovo misljenje a ne neka univerzalna istina primjenjiva na svakoga. Razmjena misljenja i jeste odlika pametnih ljudi. Ali nazalost u zivotu pametni cute a budale pisu svakakve nebuloze i misle da je to cinjenica jer nisu dovoljno pametni da znaju da je to samo njihovo misljenje.... 

5 godina
sudy_freak kaže...
zelenapaprika kaže...
Bladepu kaže...

...bljuc bljuv bljuc...

Jesi ti svjes...? Ma zaboravi.

1.) Jesi li ti svjestan da se i dalje lijepiš na moje komentare, kao i još neki? :-) Ma zaboravi.

2.) To što je boldano je jedna od važnih životnih lekcija. Ovaj prvi dio. Drugi dio je dijagnoza današnjeg interneta.

5 godina
Posmatrač kaže...
zelenapaprika kaže...
.....

Pogresan zakljucak. Pametni ljudi imaju misljenje i iznose ga javno i to tako i treba. 

Pametni ljudi to rade među pametnim, razumnih i odgojenim ljudima čiji im komentari nešto znače. I nisu samo eho komora (echo chamber). Ali to nije internet. To su razgovori u živo. Internet je nešto drugo.

5 godina

Može li itko od vas koji ste dobili prednaručeni Iphone ili ste ga kupiti kod operatera i negdje na trećoj lokaciji napisati detaljnije iskustvo korištenja Iphoena 17 nekon par dana?

Jer ja to ne vidim. Ako toga ne bude, ne smisla gubiti vrijeme ovdje. Pitanja "Jesi li ga dobio? Jesi prednaručio, kada?" su zatrovale  i uništile temu o Playstationu 5 prije dosta vremena ovdje na forumu. I ovdje se događa slično. "Ja radim u IT industrij i kupit ću si što hoću." To nije za forum.

0 1 hvala 0
17 godina
zelenapaprika kaže...
Bladepu kaže...

Počeo si dobro i onda si opet upao u glib. I tako je stalno. 

Danas ujutro sam na WC-u čitao komentare na Facebooku na profilu BGR (web: www.bgr.com). I tamo su jedni druge vrijeđali da nemaju standard tj. da nemaju lovu, da se maknu iz komentara i sl. Nikada nećemo svi biti jednaki u svemu. To nije razlog za vrijeđanje. Najbogatiji ljudi na ovom planetu su prilično škrti (tj. "racionalni"). Imaš primjer Grka milijardera, vlasnika kluba Nottingham Forrest, koji u 2025. koristi Iphone 7. Poznajem jednog tipa koji ima novca, ali mu ne mogu nužno reći da je bogat, pa isti mobitel nosi po par puta na servis i ne kupuje novi dok baš ne mora. Takvi ljudi poznaju vrijednost novca i svoga rada kojim su nešto stekli. Ovdje doslovno nema jedne osobe koja zarađuje Pro Max modelom Iphonea, točnije, njegovim top mogućnostima i time okreće na njemu novac. Pritom ne mislim na telefonske razgovore i kupi-prodaj aktivnosti, to se može i sa telefonom iz pošte za starije osobe. Tako da se ljudi vole kititi perjem, ne bi li pokazali da su vrijedniji. Bogatiji i pametniji to ne rade. Kupe si kuću, vikendicu, auto.. I šute o tome. Ne pričaju naveliko o tome nikada i nikome. Ali naš prosječni balkanski pajdo, u kafić stiže sa švapskim rabljenim BMW-om (ili Audijem ili Mercedesom, poželjno, nabrijanim karavanom), lupi Iphone i stol i čeka da ga se časti. Najglasniji je i "najpametniji" u svakoj raspravi. Sad će on nazvat svog pajdu i riješiti problem (a pajdo ga otkanta, jer ga udav stalno zove).

Da se vratim tvojem komentaru. 99% ljudi nema nikakvog pojma koje su im realne potrebe i dopuštaju da ih reklame zavedu, kao i razne "recenzije" koji su 100% neiskrene i uvlakačke. I to je OGROMAN uspjeh vlasnika brandova. Zaludit planet komadom elektronike i na temelju toga raslojavat i svađat ljude. 

Uf, svega svega... 

Nekoliko pretpostavki i generaliziranja se ovdje podvuklo. I osjecaj da sve i svakog mjerimo istim metrom. 

Poznajem osobno par ljudi koji spadaju u iznimno bogate ljude, iskreno, mogu poprilicno garantirati da oni vjerojatno ni ne znaju koji je iphone vani i sta je "trend". Neki od njih imaju telefone stare 1-2-3 generacije. Oni imaju svoje tech ljude koji ih opreme i servisiraju im opremu i to je to. Ljudi koje ja znam iz tog ranga su jednostavno toliko posveceni poslu, poslovnim putovanjima, sastancima,.. da tu naprosto nema mjesta ni u danu ni u glavi da se razmisljaju koji telefon ili laptop koristiti. A nisu tehnoloski neuki, neki od tih ljudi su cijeli zivot u IT sektoru. Prisustvovao sam jednom prilikom slucaju gdje je jednoj takvoj osobi tech support morao migrirati podatke i aplikacije sa starog na novi uredjaj, to je bila opca panika. I takva osoba je teskom mukom dozolila da par sati bude van posla zbog raliziranja transfera podataka. Ali naravno, to su jako "drajvani" ljudi koji spadaju u jedan iznimno mali postotak populacije koji ima svoje potrebe.

E sada, imamo na drugom spektru nekog lika iz obliznjeg kafica, koji si je kupio BMW od 400.000km na satu, na nacin da je prodao stan od babe, i kupio je iphone 17 pro max. I sjedi u kaficu i uziva u zivotu. :D 
On je vjerojatno druga strana spektra od onih prvih. Ali ponavljam nismo svi isti, zasto bi BMW lika mjerili metrom CEOa tech kompanije? 

Najveca ironija je to da su i BMW (novi auti, ne neki raspali model sa pol miliona km) i iphonei, poprilicno luksuzni, lijepi, promisljeni i kvalitetni proizvodi. Nerijtko oba brenda spadaju u lidere i trend setere trzista.
Ali naravno, ovdje svakog tko ima BMW ili iphone proglasvamo seljacinom. 

Zar nije i to malo krivo? Ja sam prvi koji primjecuje da skoro uvijek, ako je neki auto nepropisno i bahato parkiran, to je skoro uvijek BMW. Ali opet, zasiguno u nekoj njemackoj, italiji, austriji, pa cak i u HR, ima normalni, uspjesnih ljudi koje bi htio za svoje susjede, koji pak voze omrazenog BMWa. Samo vjerojatno novog. 

I htjeli mi to priznati ili ne, neki ljudi imaju takav sklop razmisljanja i zivotnih okolnosti da ce iza njih ostat 5 kuca i generacijsko bogatstvo koje su sami stvorili. Dok ima ljudi koji ce raditi na kiosku cijeli zivot. I to je tako.
Netko ce kupiti 2 kuce i sutit o tome, netko ce kupiti iphone i htjeti ce ga pokazati svima. Ali meni to nije nikakav red flag...

Sjecam se u doba prije skoro 20 godina kada sam imao konkretno manju placu i neki entry level posao. Tada sam bio teski entuzijast oko tehnologije. 
Taman je bio izasao CPU Intel Core2Quad Q9550. I ja sam manje vise cijelu placu roknuo na taj jedan CPU. 
I dan danas se sjecam kako sam nosio taj CPU iz poste prema kuci pjesice i sto puta sam procitao sve sto je pisalo na maloj plavoj kutiji.

Na njemu sam se igrao i OCao iducih nekoliko godina. I hvalio se prijateljima, oni su me sprdali i tako u krug. Ali iskreno i danas mi dodje osmjeh na lice kada se sjetim tog CPUa. 
O tim parama uopce ne razmisljam. Po svim parametrima "pametnih ljudi" ja si taj CPU tada ne bi smio priustiti. Ali eto, vidi vraga, nit sam propao zbog toga ni nista. Ostala samo zezancija i lijepa sjecanja.

Danas... gadgeti koji su meni alati za posao kostaju, ne u tisucama kuna, nego u tisucama eura.. ali eto, zivot postane ozbiljan i ne smijes se vise novom laptopu/mobitelu i slicno.
Gledas druge stvari. I sve je nekako tmurnije. 

Pa onda kada vidim nekoga tko je roknuo pare na kricavo narancasti iphone 17 pro max, i gleda ga zaljubljeno u kaficu... ja ga ne zovem iOVCA, ja mu zavidim na veselju.  

I have… seen things you people wouldn't believe… Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannh&am
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice