Probam danas pa javim...
Hvala

može li tko pomoći
koristim windowse od 3.11 -11
nakon 7-8 prešli na 10 pa na 11
sve bilo uredno aktivirano i radilo
od jučer pola dana nema ,pa opet ima
pa sad trenutno nema
ne znam koji je problem
nakon otklanjanja poteškoća kaže možda nemate
internetski pristup
Retail licenca win 11 pro za samo 12,90 €
https://www.allkeyshop.com/blog/buy-windows-11-pro-cd-key-compare-prices/
to se inače plati par eura...vjerovatno oni kupe tako i sebi spreme 10 eura za uslugu
Znam da ima, no ima i balvana koji se boje kupiti tako "jeftiino", jer misle da im neće key trajati "vječno", kao da će oni trajati. Isplati se da svake godine kupiš jedan.
to se inače plati par eura...vjerovatno oni kupe tako i sebi spreme 10 eura za uslugu
evo kupio i ne radi
pošalji im sliku tam di si kupio i traži novi ključ
pošalji im sliku tam di si kupio i traži novi ključ
e mail koji sam dobio
sve se vraća nazad
Prvo digni windows bez keya, pa tek kasnije unesi ključ.
Takve su i upute.
Ne pri instalaciji. Znam da je nelogično, no tako radi.
-zato se ne daju takve preporuke.. nikad, uz pravila foruma bez moraliziranja za pirateriju i sl. .. tj osoba koja ne zna sama doći do takvog keya-licence ne govori joj se konkretno + ne daju se takvi linkovi (što bi modovi inače trebali riješiti no i bug je neko vrijeme imao slične sadržaje-reklame..) :)
evo kupio i ne radi
Da se to riješiti telefonskim pozivom MS Hr.
Ja sam nedavno na taj način riješio taj problem s aktivacijom OS-a, kad sam frendu slagao komp.
Znam da ima, no ima i balvana koji se boje kupiti tako "jeftiino", jer misle da im neće key trajati "vječno", kao da će oni trajati. Isplati se da svake godine kupiš jedan.
ako ne znaš u čemu je problem i ne možeš pomoći
nemoj ljude zvati balvanima
nakon ponove reinstelacije aktivacija uspjela,na istoj matičnoj
jer je prije bila aktivirano
vjerojatno neka druga greška koja je kočila aktivaciju
sve sad radi-nova instalacija,stara matična
Zna li koja dobra duša zašto svaki put kad upalim laptop Start ikona je aktivna ikona? Ne znam kako bolje da objasnim al ako pritisnem Enter otvara se start izbornik, a ovaj bijeli obrub oko ikone nestaje.
Kako da to disable-am? Tražio po interentu i postavkama alatne trake itd al ja rješenja ne mogu nać
Je li ti uključena opcija Automatically hide the taskbar?
Da, identično, također nije laptop u pitanju.
Pitanje:
može li se ovo nadograditi na win11?
AiO HP 24-f0006ny 5ER86EA
Pozz ekipa,
Danas sam odlučio ugraditi veći ssd u pc. Do sada sam imao ssd sa operativnim sistemom ( zadnji win.11pro ) na utoru Ultra M.2 a sada sam u taj utor stavio novi ssd veće zapremnine a stari sa OS-om sam upiknuo u običam M.2 utor.
Sada mi se neće botat u winse!
Probao sam okretat boot order u biosu ovako, onako, gasim palim, Uefi na default i svašta nešto i neće!
Kaj da radim?
Evo par slikica koje pokazuju moje pokušaje raznih odabira diskoba i okretanja boot ordera ali niš ne uspijeva.Nisam neki stručnjak pa ak mi neko može pomoći... Eh da, imam na USB-u wimdows 11kokeg sam također pokušao instalirati na novi ssd ali beli da je HW nepodržan !?!
wtf ! Pa do sada mi je bio instaliram win.11 i to najnoviji !!!
Pitanje:
može li se ovo nadograditi na win11?
AiO HP 24-f0006ny 5ER86EA
Svaki manje vise se moze nadograditi. Koristi rufus...
..
Kaj da radim?
..
-vrati na početne postavke. .. i tad prije nego kreneš mijenjati, provjeriš-pročitaš-znaš..
-npr to što mbo ima 2-više m2 utora ne znači da su isti-jednaki, npr nvme-sata, kao i to da ovisno o postavkama-fičerima kao secboot ne možeš samo nešto promijeniti, tj upravo tome služi sec.
-kad vratiš stanje na početno, koje radi.. upalit će, bootati win-os. .. tad dodaš u drugi-slobodan utor novi-dodatni m2-ssd.. (vjerojatno nvme), tad i bez čitanja vidiš radi li.. tj tad će to biti dodatni disk vidljiv u win ili ako ga nema tad ne radi a tad čitaš i znaš možda zašto.. npr kupljen-novi ne radi-neispravan ili je drugi m2 za sata itd.
A mislio sam da će biti jednostavno...
Samo presložiš ssd sa jednog utora u drugi, u biosu odabereš sa kojeg želiš da ti boota i to je to.
Zakaj sve mora biti tako komplicirano i uvijek neki problem...
Samo presložiš ssd sa jednog utora u drugi, u biosu odabereš sa kojeg želiš da ti boota i to je to.
Zato jer je to windows a ne Linux.
-teoretski je tako, ali.. upravo to onemogući tpm-secboot i sl. fičeri, koji tebi-korisniku ili računalu-osu ne koriste baš ništa, jer to treba-želi ms za buduće planove ... dok korist-potrebu za takvom zaštitom može imati npr jamesbond-tajni agent.. juzer dobije samo problem kao u ovom primjeru ako je to uzrok.. (jer uzroci mogu biti razni.. npr kako si klonirao, nije isto-slično, nije svejedno koji alat-soft itd. dok ms štiti svoj interes-licencu pa neke stvari iz komercijalnih razloga nisu jednostavne kao kloniranje win..)
Stavio sam nazad stari ssd na "Ultra M.2" gdje je i bio a novi ssd na obični M.2 utor.
Winsi su proradili i sve je u redu kao što je i bilo ali... novi ssd mi nije prepoznat niti u disk managementu niti u biosu !?!
Stari ssd koji radi je Kingston:(M.2 -2280- PCIeNVMe) šta god to znači... a novi je Kingston: (NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2) šta god da i to značilo ?!?
Možda matikna ne podržava ovaj novi, jel to moguće?
Matična je ASRock B450M Pro4-F
Novi ssd sam kupio u Instaru danas i rekao sam čovjeku koju matičnu imam i da li se može staviti ovaj noviji gen-4 ssd na tu ploču... reko je da nema problema jer jedino šta se može desiti je da ne radi na brzinama koje novi ssd može isporučiti na nekoj novoj ploči, da će eventualno biti "sporiji".
Kaj da radim?
Evo par slika..
https://postimg.cc/gallery/ptG27ZK
Na slikama se vidi da je ovaj disk NVMe ali kad sam u biosu kliknuo na "Load UEFI defaults" onda mi se taj NVMe pretvorio u AHCI i sad je tako. Pojma nemam kaj to znači i kaj se desilo ali novi disk se ne pokazuje kaj god da napravim i okrenem u biosu!
Stavio sam nazad stari ssd na "Ultra M.2" gdje je i bio a novi ssd na obični M.2 utor.
Winsi su proradili i sve je u redu kao što je i bilo ali... novi ssd mi nije prepoznat niti u disk managementu niti u biosu !?!
Stari ssd koji radi je Kingston:(M.2 -2280- PCIeNVMe) šta god to znači... a novi je Kingston: (NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2) šta god da i to značilo ?!?
Novi ssd sam kupio u Instaru danas i rekao sam čovjeku koju matičnu imam i da li se može staviti ovaj noviji gen-4 ssd na tu ploču... reko je da nema problema jer jedino šta se može desiti je da ne radi na brzinama koje novi ssd može isporučiti na nekoj novoj ploči, da će eventualno biti "sporiji".
Kaj da radim?
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4-F/#Specification
- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s) (with Vermeer, Matisse, Cezanne, Renoir, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with Athlon series APU)**
- 1 x M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module
*M2_2 and SATA3_3 share lanes. If either one of them is in use, the other one will be disabled.
Drugi m2 slot govori samo sata protokolom, + šera resurse sa sata3_3, tvoj novi ssd bi govorio preko pcie sabirnice, to si trebao sam provjeriti prije kupovine... vrati dakle taj disk ili traži sata ili ga zamijeni s ovim postojećim, stari Kingston:(M.2 -2280- PCIeNVMe) nam govori sve samo ne koji je točno model.
Kaj da radim?
Evo par slika..
https://postimg.cc/gallery/ptG27ZK
-ponovo pričitaj moj prošli post.. redosljed i zašto je to važno, upravo zato, ..
-matična, podržava 1-nvme 1-sata.. to nisu 2-nvme, dok je m2 samo format-oblik.
-sata je star, skuplji, većinom nema ponude.. zaboravi ga.
-što možeš.. pribaviti-kupiti adapter za m2, opet isti kriterij, može podržavati nvme ili sata ili oboje kao i m-b key (zarez).. npr nabaviš usb-adapter za nvme i iskoristiš za kloniranje, jer je to na tom računalu jedini način kako spojiti .. tad kloniraš, novi-veći ostaviš u računalu.. stari-manji može služiti kao ext disk usb.. višak.
-ili pitaš u trgovini za povrat.. možda pristanu uz neko umanjenje cijene..
-VAŽNO, svim ostalima.. zato na 'disku' piše, nvme ili sata, zato je to važno, dok je M2 samo format-utor-oblik-širina, dužina može biti 32-110, većinom 80mm, a ovisno o matičnoj-chipsetu (i cpu jer i on kontrolira dio staza sabirnice) ovisi što m2 utor podržava, jedan ili oba standarda, + ovisno o kombinaciji može dijeliti resurs s drugim portom, npr sata-neki broj koji tad ne smije biti zauzet ili lošija moguća verzija da nema dovoljno staza sabirnice pa to isključuje gpu-pci port (no to se u pravilu nikad ne radi, obrnuto..).
-starije mbo.. su krenule sa starijim standardom, prije m2 je bio minipci, zato se m2 zove m2 (jer je drugi), ali je relativno brzo došao bolji-brži nvme, koji ne ide kroz sata kontroler i time nema ograničenje brzine nego direktno na pci sabirnicu, brže a čipovi-tranzistori-trošak proizvodnje je isti.. tako je sata praktički eliminiran-izbačen i ono što se može nabaviti je manjeg kapaciteta i skuplje..
-naravno, prve ploče su imale jedan utor, kasnije dva.. i ovakve kombinacije, kao 'prelazna' faza, novije imaju jedan m2 utor koji podržava oba standarda + imaju više m2 utora, do 4-5 (ako računamo i wifi) ovisno o klasi-cijeni matične.. dok se smanjuje broj sata portova pa na nekima više ni nema..
-prije kupnje, provjeriti, pročitati, teh.spec matične + i cpu, jer npr intel celeron-pentium.. ne podržava što podržava i7, tj zbog internog memorijskog kontrolera i širine sabirnice-staza koliko koji cpu kontrolira to nije isto.. na istoj ploći tad nema iste mogućnosti ovisno o cpu dok će reklama za matičnu navoditi onaj jači primjer i tek u fusnoti spomenuti .. nije baš jednostavno kao što bi trebalo biti.
imam istu tu matičnu i isto sam se zajebunio kao i ti kupivši drugi disk kojeg ploča ne podržava (samo jedan nvme ide na nju, kao što je kolega objasnio)
umjesto da vratim disk, kupio sam si za neku siću pci-e nvme adapter i taj drugi disk na njemu radi sretno dan danas :)