Čovjek protiv kompjutora

poruka: 3
|
čitano: 1.717
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Čovjek protiv kompjutora

Izvor: index.hr

 

POPULARNI kviz "Jeopardy!" ove će zime ugostiti dva najuspješnija igrača, Kena Jenningsa i Brada Ruttera. No, dva prvaka neće igrati jedan protiv drugoga, glavni protivnik bit će im - kompjuter.

Kompjuter oponaša ljudsku inteligenciju

Watson je najnovije dijete IBM-a, a u stanju je odgovarati na pitanja postavljena prirodnim jezikom i sve to u vremenu toliko kratkom da je s njim moguće natjecati se u kvizu. Watson je kompjuter stvoren da bi oponašao ljudsku inteligenciju.

Voditelj kviza jučer je najavio kako će obračun trajati tri dana, od 14.-16. veljače 2011. godine. Nemoguće je ne prisjetiti se Garrya Kasparova, šahovskog velemajstora, koji je 1997. izgubio od IBM-ovog kompjutera Deep Blue.

Ipak, ovaj kviz nije nimalo nalik na šah niti zahtijeva jednostavne DA/NE odgovore. Format pitanja je vrlo specifičan, a za pravi odgovor potrebno je poznavati metafore, sleng, kratice, suptilne aluzije i zagonetke.

 

Nagrada od milijun dolara

Kompjuter je ime dobio po osnivaču IBM-a, Thomasu J. Watsonu. Tim zadužen za razvoj umjetne inteligencije kaže kako će Watsona na ekranu predstavljati samo okrugli avatar. Već su proveli mnoge testove, među kojima i 50 pokušaja protiv bivših prvaka "Jeopardya!" Ni predstavnici kviza ni tim iz IBM-a ne žele objaviti rezultate.

Pobjednik će dobiti nagradu od pozamašnih milijun dolara. IBM je najavio kako će, ako pobijede, novac donirati u humanitarne svrhe, dok su Jennings i Rutter spremni odmah dati polovicu svega što dobiju. Teško da im to predstavlja problem, pošto je Jenning osvojio nagrade iz 74 emisije zaredom, a Rutter si igranjem osigurao preko tri milijuna dolara.

IBM se nada da će ova prezentacija njihove tehnologije imati primjenu u svakodnevnom životu, na primjer u pomaganju doktorima pri postavljanju dijagnoze ili rješavanju problema u centrima za tehničku podršku korisnicima.

Projekt bi trebao postići iznimnu gledanost, s obzirom da je "Jeopardy!" jedan od najpopularnijih kvizova ikada, a njegovo poznato "Što je..." može se čuti u svakom američkom domu. Je li stiglo vrijeme da se zapitamo "Što je... Skynet?"

 

Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode.
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
RE: Čovjek protiv kompjutora
mislim da je postojalo natjecanje između dvojice znanstvenika, opisano u knjizi zemlja u iducih 50 godina (tako nesto) uglavnom natjecanje je pocelo prije kojih 20-tak godina, jedan je rekao da ce do te i te godine racunalo moci pobjediti covijeka u takvom natjecanju (u ovome slucaju kviz)
rok jos nije istekao, biti ce zanimljivo...
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
14 godina
neaktivan
offline
Čovjek protiv kompjutora

Bit ce zanimljivo. Impresionira ma ljudska inteligencija... Nas mozak je rudnik znanja i mogucnisti, koji krije nevjerovatno veliko bogatstvo, a mi jako malo koristimo njegove resurse... Mislim da bi lakse bilo da smo ko u Matrixu - Gurni cevku u glavu i salji znanje XD :)

 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice