Izvlačenje podataka iz neispravnog HDD-a

poruka: 4
|
čitano: 2.326
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Izvlačenje podataka iz neispravnog HDD-a

Pozdrav!

Kolega mi je dao hdd na "servis" sa uputom o kvaru: "Smrzne se kad krene otvorit *.* datoteku". Nakon spajanja prvo sam napravio chkdsk /r i naizgled je to popravilo stvari, no samo do otvaranja neke druge datoteke. Ostavio sam Partition Wizard da napravi surface test i nakon 24 sata je jedva uspio prijeći 16% diska i u tom vremenu nasao 103 bad blocka. Sa Data rescue DD sam pokusao napraviti raw sliku i iz nje izvuci podatke, ali ni to nije išlo. Svaki bad sector je preskocen i datoteka koja je imala podatke u tom sektoru je ostecena te kad je izvucem iz .dd slike ne mogu je otvoriti. Alat koji sam koristio za izvlacenje iz .dd slike je foremost. Postoji li neki način da izvucem samo ispravne datoteke sa tog diska ili su sve uzaludni pokusaji? Najveci je problem sto nakon pokusaja citanja datoteke koja se nalazi na ostecenom djelu diska ne mogu mu vise pristupiti. 

♪♫♪♫♪♫ Princip je isti, sve su ostalo nijanse ♪♫♪♫♪♫
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Izvlačenje podataka iz neispravnog HDD-a

- radiš pogrešne stvari.. tako se ne spašava (chk i sl. alati.. dešava ti se upravo suprotno, uništavaš šanse za spašavanjem ..).

- prvo moraš znati koji uzrok-tip kvara, ako je mehanički-ploča.. tad NE RADIŠ chkdsk i sl... tad samo spašavaš kopiranjem što se da, jer popravka nema.

alati koji mogu .. opet nije stvar za početnike i često je povezano sa srećom. Teoretski običan copy pa nadalje, problem što alati mogu predložiti popravak ili format.. ponekad čak i format moraš napraviti kao prvo korak inicijalizacije.. ali to radiš kad ništa drugo ne možeš.

nako tog getmydata i sl. koji čitaju i raw ili rekonstrukcija prethodne particije uz neku šansu-sreću..

 

nema nikad garancije, uvijek prvo kopirati (imati disk dovoljnog kapaciteta) i računati da neke stvari mogu trajati danima..

prije svakog koraka (klikanja 'next') znati što je posljedica i da može biti pogrešno (gubitak).. i dali se može napraviti korak nazad.

 

s razlogom je spašavanje podataka vrlo skup posao, nije za početnike, nije nešto na brzinu i nema garancije.

Ovisi sve o važnosti podataka i koliko god šansa bila mala, postoji. Šteta je uništiti je.. (nije čak ni rješenje u datarecovery servis, jer i oni fušare, nemaju potrebnu moderniju opremu.. koriste manje-više iste alate-metode kao 'svaki juzer', ali svakako i kod njih provjeriti ako nema drugog načina).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 15:44 (ihush).
12 godina
neaktivan
offline
Izvlačenje podataka iz neispravnog HDD-a

Istina, ovo mi je prvi slucaj da spasavam disk sa mehaničkim kvarom i ne znam kako mu pristupiti. Do sad sam samo radio jednostavna vracanja podataka sa corruptanih memory kartica i "slucajnih" brisanja podataka. Posto sam na copy paste tehniku izvukao koliko sam mogao(bar smatram da ne mogu vise jer pristupanje ne kopiranim datotekama rezultira smrzavanajem) preostaje li mi išta da radim? Raw kopiju sam radio sam ovim i nije uspio ocitati cijeli zadani dio diska(konstantni CRC errori i semaphore timeouti). No, nije skroz uzaludan pokušaj bio. Izvukao je 20GB od 60GB podataka. Izgleda da ce se kolega morati zadovoljiti i sa time ako ne zeli kesirati poprilicnu svoticu za profesionalce. Shvacam na sto si mislio da ce chkdsk pogorsati stvari(brisanje indeksa ostecenih fajlova u tablici), ali u momentu kad je chkdsk pokrnut nisam imao naznake da se radi o mehaničkom kvaru, vec sam pretpostavio da se radi o logičkom(jer sam se sa prvim rijetko susretao). Osim chkdska nisam pokretao nikakve "invazivne" programe koji bi izmjenili podatke u tablici i tako onemogucili ponovni pristup disku. Trenutno mu je funkcionalnost ostala kakva je bila i prije mog polu-uzaludnog pokusaja izvlacenja podataka. Hvala ti na odgovoru, uvijek je dobro cuti savjet i misljenje od nekog iskusnijeg! :)

♪♫♪♫♪♫ Princip je isti, sve su ostalo nijanse ♪♫♪♫♪♫
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Izvlačenje podataka iz neispravnog HDD-a
Stinky kaže...

.. ali u momentu kad je chkdsk pokrnut nisam imao naznake da se radi o mehaničkom kvaru, vec sam pretpostavio da se radi o logičkom(jer sam se sa prvim rijetko susretao)...

- (znam) to je problem, upravo to 'iskusniji' zna prije.. i ne dozvoli.

- donešen disk se tako tretira u startu (kao i npr za virus). Prije ikakvog pokušaja moraš vidjeti stanje. To se ne radi paljenjem 'običnog' OSa.. postoje odgovarajući bootmediji/alati kao hirens i sl. Upravo zato, jer prije moraš zanti što je ...

- jednako, na tim medijima imaš potrebne alate..

- s diskom su dvije odvojene stvari, prvo (najvažnije) spašavanje podataka. Drugo, pokušaj fixanja diska. Idealno, kad npr samo zbrljavi particiju i utilsom vratiš stanje.. sve je gotovo za par sekundi-minuta.. i nema potrebe ni za copyranjem.. ali, sreća i murphy.. zato se to mora ići redom, znati prije svakog koraka što se može desiti i kako nešto napraviti.

 

- to sve je sad možda prekasno, ali netko drugi naiđe pa možda pomogne na vrijeme..

+ možeš još pokušavati, pribavi hirens, ubcd.. potraži i starije alate (to se ne mijenja previše), ovisi i o PCju-BIOS/UEFI, MBR-GPT disk, itd..

jedan od jačih alata je getmydata.. ima 10-20 onetrackov, auslogic, paragon.. itd. Svaki ima neku prednost/manu. Nema unaprijed recepta nego ovisno o stanju pokušaš na nekoliko načina. Vrijeme, strpljivost, disk za kopiranje (i nekoliko kopija, nije svaki rezultat jednak)...

npr linux distre su vlo dobre, drugačiji način baratanja FSom i relativno otporniji na dugotrajno (sati-dani) kopiranje koje može u bilo kom trenutku stati i smrznuti PC.. ili nastaviti kopirati od tog dijela.

Takve stvari se ne rade iz normalnog win (kućni PC..) nit se tad traži odgovarajući soft (pogotovo ne crack za komercijalu), to se ima ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice