Utjecaj na performanse-HDD ili SSD

poruka: 33
|
čitano: 2.749
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Imam pitanje, ako imam u kompjuteru SSD na koji je instaliran Windows i imam jos HDD na kojem su igre, dali instalirati  igre na SSD ili HDD? Npr. War Thunder mi je na HDD-u instaliran, dali bi imao bolje performanse ako ga prebacim na SSD? Ili ako bi neku novu igru instaliro dali je bolje instalirat je na SSD(sistemski disk) ili na HDD(sekunadrni disk koji sluzi za pohranu posto ima veci kapacitet) ili nema veze?

Gaming is Life!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Re: Utjecaj na performanse-HDD ili SSD
PCGamerX kaže...

Imam pitanje, ako imam u kompjuteru SSD na koji je instaliran Windows i imam jos HDD na kojem su igre, dali instalirati  igre na SSD ili HDD? Npr. War Thunder mi je na HDD-u instaliran, dali bi imao bolje performanse ako ga prebacim na SSD? Ili ako bi neku novu igru instaliro dali je bolje instalirat je na SSD(sistemski disk) ili na HDD(sekunadrni disk koji sluzi za pohranu posto ima veci kapacitet) ili nema veze?

Pa SSD je uvijek brzi...

13 godina

Bolje su performanse u samom radu u Windowsima. Milsim da je pitanje jesu li bolje performanse u samim igrama ako su instalirane na SSD. Svakako mislim da se brže učitava level, ali da li su performanse bolje ne znam ni ja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

To i pitam, nije mi problem vrijeme ucitavanja, nego dali steti SSD-u, posto znamo da se vise trosi nego HDD.

Gaming is Life!
15 godina

SSD je bolja opcija i za igre ako ima mjesta. Neke igre danas  u zahtjeve stavljaju SSD (gdje treba učitvat hrpetinu stvari svakog trenutka nor. open world). Sve se troši. Al to ti je ako igraš vjerojatno među jeftinijim komponentama.

HDD je danas više manje za backup i arhive multimedije. Za ostalo ako baš mora.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 9:24 (plavi08).
Moj PC  
3 1 hvala 0
4 godine

Hdd su danas od barem 200/200r/w pa nebi trebao imati ikakvih problema s igrama osim nesto duzeg loadinga! Svakako da je ssd bolji u tome jer je brzi no i trosi se pogotovo ako uzmes neko njesra i jos ako ga zapunis jos gore!

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Idu oko 200/200 sekvecijalno. Ako kopiraš jedan file od par GB. 

HDD zbog fizičke izvedbe (mehaničkih djelova i mehaničkog zapisa) se ne može mjeriti po brzini pristupa sa SSD. Pogotovo ne u čitanju nasumičnih datoteka kakve koriste igre. 

Razlika je ogromna.

Evo video od prije 4 godine, a u međuvremenu su SSD postali još bolji dok HDD više manje oko maksimuma već godinama.

https://www.youtube.com/watch?v=kt_iJTrzOus 

EDIT: Evo update i iz 2025  https://www.youtube.com/watch?v=PeS88O4rWB8

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 10:05 (plavi08).
4 godine
plavi08 kaže...

Idu oko 200/200 sekvecijalno. Ako kopiraš jedan file od par GB. 

HDD zbog fizičke izvedbe (mehaničkih djelova i mehaničkog zapisa) se ne može mjeriti po brzini pristupa sa SSD. Pogotovo ne u čitanju nasumičnih datoteka kakve koriste igre. 

Razlika je ogromna.

Evo video od prije 4 godine, a u međuvremenu su SSD postali još bolji dok HDD više manje oko maksimuma već godinama.

https://www.youtube.com/watch?v=kt_iJTrzOus 

EDIT: Evo update i iz 2025  https://www.youtube.com/watch?v=PeS88O4rWB8

pa ok nemoze se "usporedivati" no ta brzina nije toliko vidljiva golim okom osim u vremenu dok se nesto ocitava tipa igra ili kod kopiranja i ulaska u sustav, no nije to sad razlika nebo i zemlja barem na win sustavu, moj Iron wolf je 280/280r/w skoro ko neki losiji sata ssd tako da  apsolutno nema smisla govoriti da je hdd samo za multimediju i sl jer to nije apsolutno istina!

16 godina

SSD troši zapisivanje a ne čitanje a velika popunjenost nije dobra jer otežava SSDu upravljanje slobodnim ćelijama (preslagivanjem) kako bi se postigla ravnomjerna opterećenost (broj zapisivanja).

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Izmjeri random. Ima minimalno 5x lošije perfomanse od najjeftinijeg no name  SSD-a.

Windowsi su tu nebitni. Oni se komplet učitaju u RAM. Evenutalno kad prvi put otvaraš nešto novog je sporije. 

Igre su druga priča. Pogotvo ako nemaš veće količne RAM-a i ako ga igra ne zna koristiti.

Kolega je pitao za igre. Već sad postoje igre koje ne rade bez SSD-a ili te košta podosta perfomansi. Bolje da ima najjeftiniji SSD nego najskuplji HDD.

Razlika je neusporediva.

16 godina
plavi08 kaže...

Windowsi su tu nebitni. Oni se komplet učitaju u RAM. Evenutalno kad prvi put otvaraš nešto novog je sporije. 

Bilo bi super da je tako ali nažalost nije, i dalje ima previše servisa (bloatware i telemetrija) koji stalno nešto drljaju po disku.

Cache za file sistem je druga priča i to radi nešto bolje od vremena XPa :)

15 godina

U pravu si. Rošta većinom bzvz.

Al svejedno je core u RAM-u pa ak sam klikaš po windowsima i po već jednom otvorenim stvarima to je neprimjetno. 

No ako imaš dobar Internet upgrade na SSD ćeš već kod surfanja primjetiti. Pogotvo kad sam par tab-ova napuniš RAM. Što je za 8GB ili manje jako lako. Čak ako ne napuniš stranice svejedno roštaju po disku gdje zapisuju dio cache-a, čitaju isti, zapisuju cookie, čitaju iste i sl.

Uglavnom HDD nema više nikakvih prednosti kod poslova koji traže real time interakciju. Ima jedino za arhive zbog cijene po GB i zbog evenutalne mogućnosti spašavanja podataka ako nemaš backup a zahebo si stvar ili je crko 

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 10:38 (plavi08).
4 godine
plavi08 kaže...

Izmjeri random. Ima minimalno 5x lošije perfomanse od najjeftinijeg no name  SSD-a.

Igre su druga priča. Pogotvo ako nemaš veće količne RAM-a i ako ga igra ne zna koristiti.

Kolega je pitao za igre. Već sad postoje igre koje ne rade bez SSD-a ili te košta podosta perfomansi. Bolje da ima najjeftiniji SSD nego najskuplji HDD.

Razlika je neusporediva.

Koje to igre ne rade? daj pricas teske dezinformacije ali doslovno igram sve sto izade i sve mi je na hdd! Ne rade mozda na hdd iz prosog desetljeca sto je i za ocekivati no tu onda nije samo problem hdd vec i sve ostalo!

15 godina

Kopirano odavde: https://www.minitool.com/partition-disk/ssd-required.html

Baldur’s Gate 3, Palworld, Starfield, Black Myth: Wukong, Cyberpunk 2077, Ratchet & Clank: Rift Apart, Mortal Kombat 1, NARAKA: BLADEPOINT, Hogwarts Legacy

Naravno da većina još uvijek radi i na HDD samo je pitanje kako.

Kao što sam napisao. Neke već sada. U budućnosti bude to sve više jer o ovome se priča tamo do 2023.

3 godine
PCGamerX kaže...

To i pitam, nije mi problem vrijeme ucitavanja, nego dali steti SSD-u, posto znamo da se vise trosi nego HDD.

Kako misliš da li šteti? SSD je napravljen da se po njemu piše i čita, drugim riječima, troši ga, nemaš ga što štedjeti, sve šteti svemu ili ne šteti, napravljen je da se troši, kako hoćeš... Naigrat ćeš se dok ne iskoristiš tbw garanciju.

4 godine
plavi08 kaže...

Kopirano odavde: https://www.minitool.com/partition-disk/ssd-required.html

Baldur’s Gate 3, Palworld, Starfield, Black Myth: Wukong, Cyberpunk 2077, Ratchet & Clank: Rift Apart, Mortal Kombat 1, NARAKA: BLADEPOINT, Hogwarts Legacy

Naravno da većina još uvijek radi i na HDD samo je pitanje kako.

Kao što sam napisao. Neke već sada. U budućnosti bude to sve više jer o ovome se priča tamo do 2023.

Ovo imam trenutno sve na hdd i Sve radi besprijekorno cak i na starijim hddsta jos nebudem procitao

3 godine
Boris grozni kaže...

Ovo imam trenutno sve na hdd i Sve radi besprijekorno cak i na starijim hddsta jos nebudem procitao

Mogao bi eventualno imati problema kod igara koje pod sys. req. imaju obavezni MS DirectStorage, on je dio directXa ako se ne varam, ne znam postoje li uopće igre koje to traže pod obavezno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2025 11:19 (notloB).
13 godina

OK, da sad ne otvaram novu temu, imam pitanje, sta bi bilo kad bi bilo. Npr. na HDD-u(D particija) imam instalirane neke igre koje sad ne rade na SSD-u(sistemski disk) jer sam napravio svježu instalaciju Windowsa na SSD i ubacio HDD kao sekundarni disk na kojem su instalirane neke igre, a koje sada novi Windowsi ne prepoznaju kao instalirane, kako to riješit? Npr. iz foldera oću pokrenut neku igru sa HDD-a koja je vec instalirana, ali svježi Windowsi je ne prepoznaju kao instaliranu, ako ste skužili kaj mislim pitat, samo crni ekran i nece se pokrenut ili izbaci neki error.

Gaming is Life!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
PCGamerX kaže...

OK, da sad ne otvaram novu temu, imam pitanje, sta bi bilo kad bi bilo. Npr. na HDD-u(D particija) imam instalirane neke igre koje sad ne rade na SSD-u(sistemski disk) jer sam napravio svježu instalaciju Windowsa na SSD i ubacio HDD kao sekundarni disk na kojem su instalirane neke igre, a koje sada novi Windowsi ne prepoznaju kao instalirane, kako to riješit? Npr. iz foldera oću pokrenut neku igru sa HDD-a koja je vec instalirana, ali svježi Windowsi je ne prepoznaju kao instaliranu, ako ste skužili kaj mislim pitat, samo crni ekran i nece se pokrenut ili izbaci neki error.

Pa odgovor se sam namece. Nova instalacija.....

13 godina
U tome i je problem, morao bi opet sve ispocetka dowloadat, npr. WOT koji ima dosta GB. Dali ima mozda kakva postvka7naredba u Windowsima da znaju da je igra već instalirana tj. da ju prepozna, ali na drugom disku?
Gaming is Life!
5 godina
PCGamerX kaže...
U tome i je problem, morao bi opet sve ispocetka dowloadat, npr. WOT koji ima dosta GB. Dali ima mozda kakva postvka7naredba u Windowsima da znaju da je igra već instalirana tj. da ju prepozna, ali na drugom disku?

Pa bitni fileovi za windows su ti bili na c: a to vise nemas....

da imas mozda bi se dalo nesto prebaciti i spasiti ali ovako.....

14 godina

Koliko se sjećam WOT se mogao kroz njihov Game center preusmjeriti na drugi folder i radilo je.

On topic,  WOT puno brže ulazi u meč kad je na SSD-u.

13 godina

WOT sam dao samo kao primjer, ni neke druge igre se nece pokrenut, a instalirane su.

Gaming is Life!
15 godina

SSD su toliko "jeftini" da se nema što razmišljati, nego jednostavno sve igre na njega.

Većina igara, pogotovo koje idu preko Stema, Origina itd., se može bez problema prebaciti s hdd na ssd, jer client/aplikacija pri pokretanju igre ponudi repair igre.

A sada kolko kojoj igri rastu performanse jer su na ssd-u, o tome nikada nisam razmišljao, ali opet ssd su "prejeftini", da bi instaliro igre na hdd.

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina

Mozda samo ovisi o vremenu ucitavanja tj. loadinga, neznam baš dal ima utjecaja na broj FPS-ova u igri.

Gaming is Life!
3 godine
PCGamerX kaže...

WOT sam dao samo kao primjer, ni neke druge igre se nece pokrenut, a instalirane su.

Ako možeš toliko vremena čekati loading screen dok igraš onda možeš i ponovno downloadirati... Bitan ti je savegame, kod jogurta i instalacija a kupljene zgaziš postojeći folder ili ukoliko prođe repair, imaš flat rate internet, ne?

FPS ti se mislim ne bi mijenjao ovisno o mehaničkom ili ssd disku, imao bi duži loading screen kod hdda i to osjetno, a ponegdje bi vjerujem imao problema kod open world igara i bez loading screena kad se u memoriju učitavaju cijele sekcije igre, na ssdu trzne, ne znam kako bi se ponašalo na mehaničkom odnosno kako su to developeri igara riješili, uopće ne koristim više mehaničke drajvove i ne znam ima li to uopće veze.

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2025 10:31 (notloB).
15 godina

PCGamerX  ako su Steam igre može se Steam usmjeriti na postojeći folder pa će se verificirati datoteke i doinstalirat potrebno. Ako su klasične i "druge" instalacije onda zaboravi. Igra (kao i svi programi) koristi hrpu različitih komponenti sustava. Kod instalacije između ostalog se podaci o putanjama tih komponenti zapisuju u različite confige i regstry. Ti si to obrisao. 

FPS - HDD i SSD nećeš vidjeti razliku osim u igrama gdje se svakog trenutka učitava hrpetina sadržaja. Većinom open world. Dobio si odgvore već od više autora ovdje. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2025 10:32 (plavi08).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
PCGamerX kaže...

Imaš datoteke, ali igre nisu instalirane. Instalirane su bile na starom disku.

13 godina
rjesenje osim ponovne instalacije? dal mogu kako Windowsima reć, ovdje se ta i ta datoteka nalazi na drugom disku?
Gaming is Life!
16 godina

Tu informaciju windowsima daješ upravo instalacijom. Na previše mjesta bi trebalo previše stvari promijeniti ručno, a program koji to radi automatski je instalacijski program.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice