Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.038
|
čitano: 2.638.083
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Koji SSD?
crucial bx500 480gb vs crucial bx500 500gb

Koja je razlika između ta dva osim u kapacitetu. Vidim na linksu imaju ta obadva bx500 samo različiti kapacitet.

Ili možda bolje uzet kingston 400 umjesto tog cruciala..
Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.5.2023 14:34 (sage).

0 0 hvala 0
8 godina
Ima li tko iskustva sa onim m.2 to sata pcie karticama?

Za 10-tak e se nude takve kartice koje omogucavaju spajanje dodatna 2 m.2 diska.

Jedino bas ne nalazim kako i koliko utjecu na performanse, kompatibilnost i slicno. Koristi li to itko? To bi bio drugi ssd u kompjuteru, za igre, neke lude brzine nisu previse bitne, samo bi htio eliminirati 2.5 diskove, kablove, i slicno.
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
sage kaže...
crucial bx500 480gb vs crucial bx500 500gb

Koja je razlika između ta dva osim u kapacitetu. Vidim na linksu imaju ta obadva bx500 samo različiti kapacitet.

Ili možda bolje uzet kingston 400 umjesto tog cruciala..

Izgleda da je 480GB koristi TLC NAND pa bolje to uzeti.

https://www.techpowerup.com/ssd-specs/#bx500

Najbolje se protegnuti do MX jer je garantirano TLC i ima DRAM, što je bitno ako će ti to biti sistemski disk.

Ili A400, izgleda da su još uvijek TLC.

Uglavnom, izbjegavaj QLC i idi na što višu garanciju.

“See the happy moron, / He doesn’t give a damn, / I wish I were a moron, / My God! Perhaps I am!”
15 godina
Damir22 kaže...
Ima li tko iskustva sa onim m.2 to sata pcie karticama?

Za 10-tak e se nude takve kartice koje omogucavaju spajanje dodatna 2 m.2 diska.

Jedino bas ne nalazim kako i koliko utjecu na performanse, kompatibilnost i slicno. Koristi li to itko? To bi bio drugi ssd u kompjuteru, za igre, neke lude brzine nisu previse bitne, samo bi htio eliminirati 2.5 diskove, kablove, i slicno.

Ako ti je ploča iz opisa, onda je maksimalna propusnost PCIe slota 250 MB/s, više od toga ne možeš izvuć. Same kartice koristim već godinama, nemam problema, Pripazi šta je na karticama PCI m2, SATA ili oboje.

8 godina
Tnx!

dodjem do zakljucka da je sigurnije,a ne drasticno skuplje promjeniti plocu koja ima 2 m.2 slota......

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.5.2023 16:33 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Opalaa !! kaže..

Ako ti je ploča iz opisa, onda je maksimalna propusnost PCIe slota 250 MB/s, više od toga ne možeš izvuć. Same kartice koristim već godinama, nemam problema, Pripazi šta je na karticama PCI m2, SATA ili oboje.

Kako nemože više od 250MB/s ?

Lijepo piše:The PCIEX4 and PCI Express x1 slots conform to PCI Express 2.0 standard

X16 slot mu može povuć 2GB/s a X1 500MB/s.

To su čist pristojne brzine za storage drive, ja nebih kupovao novu ploču zbog toga.

Izvor: https://connectorsupplier.com/wp-content/uploads/PCIe-Bandwidth-1024x399.png

“See the happy moron, / He doesn’t give a damn, / I wish I were a moron, / My God! Perhaps I am!”
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.5.2023 20:46 (Antropofob).
15 godina
Koji SSD?

Na jednoj takvoj kartici sa dva M.2 slota (PCI-E x4, jedan NVMe, drugi SATA), NVMe SSD radi normalno, brzine kao i u M.2 slotu na ploči, nikakvih problema sa kompatibilnošću (testirao sam AData Swordfish 2TB, Crucialove P3+ od 1 i 2TB ...). Nisam siguran za proizvođača jer nema vidljive oznake, valjda neki OEM model, po računima bi trebao biti Asonic N-PEM22.

Da ne duljim, kao što je već Antrofob napisao, nema razloga zbog toga kupovati novu ploču.

Šteta je jedino što kod nas nema verzija sa oba NVMe slota jer M.2 SATA SSD-ovima opada popularnost, nema većih kapaciteta a ni pada cijena kao za NVMe.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.5.2023 22:05 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 1
8 godina
Dajte ljudi.....

Dajte mi razlog da promjenim plocu, a ne da je zadrzim... 😁

Zezam se ali bas me nesto puklo da hocu novu maticnu....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Antropofob kaže...
Opalaa !! kaže..

Ako ti je ploča iz opisa, rd

X16 slot mu može povuć 2GB/s a X1 500MB/s.

To su čist pristojne brzine za storage drive, ja nebih kupovao novu ploču zbog toga.

Izvor: https://connectorsupplier.com/wp-content/uploads/PCIe-Bandwidth-1024x399.png

Je, u pravu si.

12 godina
Mladen kaže...

Na jednoj takvoj kartici sa dva M.2 slota (PCI-E x4, jedan NVMe, drugi SATA), NVMe SSD radi normalno, brzine kao i u M.2 slotu na ploči, nikakvih problema sa kompatibilnošću (testirao sam AData Swordfish 2TB, Crucialove P3+ od 1 i 2TB ...). Nisam siguran za proizvođača jer nema vidljive oznake, valjda neki OEM model, po računima bi trebao biti Asonic N-PEM22.

Da ne duljim, kao što je već Antrofob napisao, nema razloga zbog toga kupovati novu ploču.

Šteta je jedino što kod nas nema verzija sa oba NVMe slota jer M.2 SATA SSD-ovima opada popularnost, nema većih kapaciteta a ni pada cijena kao za NVMe.

Možeš li potvrditi da BIOS uredno prepoznaje oba SDD-a u tim karticama s dva m.2 slota?

Aliexpress je pun kartica s dva NVME slota btw, nije mi jasno zašto ih nema kod nas.

15 godina

Ne, nemam još ni jednu sa oba NVMe, a za ovu koju sam spomenuo nemam trenutno M.2 SATA da testiram kako se ponašaju oba zajedno.

NVMe radi ok, može biti i boot/sys, jedan od tih testnih je bio podijeljen na dvije particije, Windowsi se instaliraju bez problema, ne treba nikakav dodatni driver.

Kod tih jeftinih kartica možda nema podrške za RAID, ali ima i skupljih, npr. uz Asusicu WRX80 Sage za Threadrippera usput dobiješ i ovo:

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/accessories/hyper-m-2-x16-gen-4-card/

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Koji SSD?

1 0 hvala 0
10 godina
Na mobu sam, pa ne vidim baš najbolje, ali čini mi se kao još jedan izvor koji ne testira sustained write.
Nije baš presudno za prosječnog korisnika, no opet meni osobno je dosta značajan podatak.
12 godina
picajzla0707 kaže...
Na mobu sam, pa ne vidim baš najbolje, ali čini mi se kao još jedan izvor koji ne testira sustained write.
Nije baš presudno za prosječnog korisnika, no opet meni osobno je dosta značajan podatak.

Ajd nebudi picajzla, pa koga još to zanima osim tebe?

Šala mala, testiraju švabe po švapski, klikni na drive koji te zanima i otvorit će ti se opsežni review, evo ti savršeno prikazan sustained write.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.5.2023 10:27 (Antropofob).
10 godina
Antropofob kaže...

pa trebalo bi zanimati, a ne da se poslije pitaju što im je sa ssd-om

evo ti primjer testa za samsung 870 qvo 1tb - link

In our testing, the 1TB model wrote 42GB of data before write performance degraded from 490 MBps down to 80 MBps on average, matching the 860 QVO. The smaller 6GB SLC write cache recovered within 30 seconds, but with five minutes of idle time, only 6GB of dynamic cache recovered again before performance tanked. It took half an hour for the cache to fully recover in terms of both capacity and speed.

znači zapravo imaš samo 6gb slc keša, nakon toga nastupa 80mbps brzina zapisivanja, što je lošije od hdd brzina

da, u igri je i tzv. dynamic cache, kojeg ima 42bg, no ako išta intenzivnije radiš, začas ćeš ga potrošiti i onda treba čekati pola sata da se oporavi

da ne spominjem da to vrijedi za potpuno prazan ssd, čim ga napuniš makar do pola, sav kapacitet keša se smanjuje upola

jel nije onda bolje doplatiti 10-ak eura i uzeti 870 evo, kojem brzina ne pada ispod 500mbps

a bez podataka o sustained write tu informaciju nemaš, zato mi se i gade tzv. recenzije koje gledaju isključivo par čmarkova koji u real life ne znače ništa

12 godina
picajzla0707 kaže...
Antropofob kaže...

pa trebalo bi zanimati, a ne da se poslije pitaju što im je sa ssd-om

Slažem se, zato sam i stavio link u spoileru :)

10 godina

nekad mi je teže skužiti sarkazam, jbga, to je tako kad čitaš bez da upogoniš mozak 

12 godina
picajzla0707 kaže...

nekad mi je teže skužiti sarkazam, jbga, to je tako kad čitaš bez da upogoniš mozak 

Nema beda.

Evo primjer, švabe popupljuvale a "renomirani" recenzent hvali.

Dobar drive sve u svemu, ali za te nofce dobiš SN 570 bez tih QLC boljki.

6 mjeseci
protjeran
Koji SSD?

Delete

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 9:27 (HR55).

0 0 hvala 0
2 godine
Koji SSD?
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.5.2023 0:55 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
23 mjeseca

Biraj koji ti je ljepši između prva dva linka koje si postao. Zašto ne m.2? Ukoliko nije za stariji laptop u koji ga ne možeš ubosti uvijek bi išao na nvme za sistemsku particiju.

2 godine
Uzeo sam satu samsunga 870 qvo tj lošiji model, Cruciala nema nigdje. Imam vec 3x m2, ovo mi je bio sistemski intel 540 serija pa ak je on toliko izdrzao ovaj samsung ce barem 2x duze :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.5.2023 8:20 (Boris grozni).
13 godina
Koji SSD?

trebam neki budget 1TB SATA SSD, ici ce u PS4 pa mi se MX500/860/870/960/970 cine kao overkill, sto u tom rangu uzet, jel nesto tipa BX500 dobar odabir ili ima neki bolji noviji best buy?

Anything that can be connected, will be connected.

0 0 hvala 0
12 godina

BX je ok za storage, al je lutrija koji NAND je unutra. 960GB model je garant TLC kolko vidim u linkanoj recenziji.

Kingston A400 je bolji izbor, jerbo nije QLC.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.5.2023 5:35 (Antropofob).
15 godina
Crucial mx 500 ili western digital blue s510. Ovaj wd je malo jefiniiji, jel ima neke velike razlike spram mx.. Ili je bolje uzet mx 500. Disk bi koristio za windowse, plus ostalo prostora na njemu za storage općenito.
Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2023 15:26 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Može li mi netko pomoći i reći koji bi tip SSD diska bio najbolje rješenje za matičnu ploču gigabyte Z370 D3? Nisam siguran kakvo sučelje je primjenjivo.

0 0 hvala 0
2 godine
Korny1603987 kaže...

Može li mi netko pomoći i reći koji bi tip SSD diska bio najbolje rješenje za matičnu ploču gigabyte Z370 D3? Nisam siguran kakvo sučelje je primjenjivo.

Ultra-Fast M.2 with PCIe Gen3 x4 & SATA interface
Biraj sto ti paše s zadnjih 20 stranica

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.5.2023 22:59 (Boris grozni).
9 godina
Koji SSD?

Momci, može pomoć? Uzeo sam si novi ssd od terabajt i sad moram sa starog od 512 gb sve prebaciti na novi. ima oko 400 gb podataka na njemu. Ima netko preporuku kako to prebaciti? Imam samo jedan m.2 utor na maticnoj za ssd pa ne mogu preko kabla prebaciti, pretpostavljam da mi treba neki cloud ili softver preko kojeg ću kasnije moć to skinuti na novi ssd. Htio bih da sve bude identično kao na ovom trenutno jer mi se ne da postavljati ponovno sve postavke ima ih mali milijun. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
J(CRO) kaže...

Momci, može pomoć? Uzeo sam si novi ssd od terabajt i sad moram sa starog od 512 gb sve prebaciti na novi. ima oko 400 gb podataka na njemu. Ima netko preporuku kako to prebaciti? Imam samo jedan m.2 utor na maticnoj za ssd pa ne mogu preko kabla prebaciti, pretpostavljam da mi treba neki cloud ili softver preko kojeg ću kasnije moć to skinuti na novi ssd. Htio bih da sve bude identično kao na ovom trenutno jer mi se ne da postavljati ponovno sve postavke ima ih mali milijun. 

Jel imaš još kakav hard disk? Napraviš image/kopiju ssd'a pa spremiš na hard ili neki usb hard drive, zamjeniš ssd'ove i vratiš image na novi ssd, pretpostavljam da imaš windowse na tom ssd'u,  onda ćeš morat napravit bootabilan usb, Macrium Reflect software ima sve pokriveno što se svega ovoga tiče i image i bootabilan usb i još je gratis. Iz windowsa napraviš image sa Macrium Reflectom sa svim particijama, a onda sa bootabilnim usb'om od Macriuma vratiš taj image na novi ssd.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.6.2023 14:58 (Cryogenic).
15 godina
Koji SSD?

Kloniranje je bezvezarija teža. Pogotovo kada ste recimo imali stari disk od 2 TB i sada ste si kupili superbrzi disk od 1 TB.

Kloniranjem morate kopirati i onaj prazni prostor.  Zato se uzme besplatna aplikacija tipa DiskGenius i samo se "migrira" na novi disk. Doslovno sam odabrao koliko prostora viška da ostavi mimo zauzetog u prvoj particiji novog diska, a ostalo sve free za particiju 2 novog diska. Kopiranje je završeno za 15 minuta, stavio sam da novi disk bude "boot" disk i to je to. Nakon probe sam obrisao sve sa starog diska i to je to.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice