Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.014
|
čitano: 2.587.195
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
neaktivan
Re: Koji SSD?
Damir22 kaže...
Bogami, prelazak sa wd green 500/500na "samo" 3400/3000 se itekako osjeti, od ucitavanja winsa, igara, instalacije.....

Mogu misliti kakva je razlika na gen4 ploci i 7000 diskom......

Osjeti se, ako je cijeli sustav noviji, pa koristi mogućnosti SSD-a do maksimuma. Mogu usporediti stari PC doma i novi laptop na poslu. Prvi je stariji od Isusovog magarca i u njemu koristim Crucialov 2.5" 500/510 SSD, dok je u laptopu gen4 nvme 6700/5000 Samsungov SSD. Kod podizanja Windowsa ne vidim neke spektakularne pomake, kao ni kod rada s običnim svakodnevnim aplikacijama - to je zato jer ne radim s videom, velikim fotkama, tisućama fileova (ako ne radim neki backup) i sl. Želim reći, običan čovjek će primijetiti da mu se softver otvara brže i da radi brže, ali nije to ništa spektakularno poput prijelaza s HDD-a na SSD. Gejmeri i ostali specijalci traže top modele SSD-ova s razlogom. Mi ostali ćemo preživjeti i sa sporijim modelima.

2 godine
Damir22 kaže...
Bogami, prelazak sa wd green 500/500na "samo" 3400/3000 se itekako osjeti, od ucitavanja winsa, igara, instalacije.....

ajde ne lazi. ne osjeti sata ssd ili nvme turbo vecina korisnika, evo videa sa konkretnim brojkama "ucitavanja winsa, igara, instalacije..."  

jedino ako spadas medu one sto dignu proc sa 3.8 na 4.2 pa misle da im se folderi brze otvaraju  onda svakako osjetis i brzi ssd haha

2 godine
Petar hw kaže...
Damir22 kaže...

ajde ne lazi. ne osjeti sata ssd ili nvme turbo vecina korisnika, evo videa sa konkretnim brojkama "ucitavanja winsa, igara, instalacije..."  

jedino ako spadas medu one sto dignu proc sa 3.8 na 4.2 pa misle da im se folderi brze otvaraju  onda svakako osjetis i brzi ssd haha

Kako ne, svako imalo tko brze funkcionira i radi na PC kuzi doslovno svaku promjenu u brzini sustava pretezno OS i rad u njemu, takav sam i osobno!
Danas imas  ssd-ove koji su 2+x brzi od ovog gore u testu pa si ti misli, inace test je star 3+g

2 godine
Koji SSD?

ok dakle vidimo u bf5 kako je ucitavanje sa sata 500mb/s ssdom bilo 20.9sek, sa 3000mb/s ssdom 20.2sek, dakle obzirom je video star 3god i sada imamo 7000mb/s ssde - imat cemo 19.8sek 

jao trebam se maknut s ovog foruma, hrpa proljeva

1 3 hvala 0
10 godina
picajzla0707 kaže...

a zašto uspoređuješ 970 evo plus od 2tb sa kingston kc3000 od 1 tb?

kad imaš kc3000 od 2tb još jeftiniji od tog 970 evo plus - link

evo je stariji pcie 3.0, kc3000 je noviji pcie 4.0

i kc3000 je high end ssd, a evo plus je mid range, tako da se nemaš što misliti

ima i jeftinije 

7 godina
Neznam dali me samo fascinira, ili duboko uznemiruje cinjenica da se vecina rasprava i argumentacije svela na "vise ces vjerovati svojim ocima nego meni?".

Uz neizostavne linkove na yt filmice, kao krunski dokaz.

Lazes - jos jedan vrhunski argument s kojim se objasne sve nejasnoce, i eventualne zablude i pogresno tumacenje.

Da... Masoni, bin laden, reptiliiani, cestitam, razotkrio si veliku zavjeru, duboku mracnu rupu, moj jedini cilj je lagati na bug forumu i pisati kako je brzi disk ustvari - sasvim nevjerovatno i neocekivano - brzi od sporijeg.

Tko bi se tome nadao...

Da prisnazim i citiram, te malo nadopunim:

"Ne vjeruj zeni koja pusi drinu bez filtera i osobi koja se smije slovima."
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2023 7:55 (Damir22).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Koji SSD?

Imam u kompu dva pci 3.0 i četiri ssd "diska" i u gamingu i dizanju windowsa ne vidim nikakvu razliku...tak da windowse držim na njajstarijem sata disku..

slika dolje boot vrijeme windowsa 11 sa ssd-a starog deset godina.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2023 8:35 (forumaš).
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

nedavno sam prešao sa prastarog intel sata ssd-a na superbrzi kingston renegade

to je baš prelazak sa 450mbps na 7.000mbps, dakle valjda najveća moguća razlika zasad, ako izbacimo iz priče prelazak sa hdd

osobno razliku ne osjetim

doduše prelazak je napravljen za ssd na kojem je operativni sustav, instalacije igara su na drugom nvme ssd-u

dizanje sustava je jednako brzo (barem po mojem zapažanju), i prije i sad jedva stignem prdnut prije nego uđe u windoze, a bios hvatam lupanjem po del tipki čim palim komp jer inače prebrzo nestane ona post poruka i komp začas uđe u windoze, za ostalo i ne znam kako bi se trebalo manifestirati to ubrzanje da bi ja to primijetio

EDIT

evo mjerenja, neš ti razlike u odnosu na tvoj ssd

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2023 9:41 (picajzla0707).
14 godina
Koji SSD?

Postao sam već vidio, izašla je tek jedna igra koja podržava direct storage i čak i tamo razlike su mizerne, a li prve zabilježene da su opipljive. Za gaming i windowse razlika je mizerna, bitno jedino za ljude koji kopiraju velike fajlove i to valjda non stop, za nas koji to napravimo jednom tjedno ili čak rijeđe, smijeh.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
forumaš kaže...

Postao sam već vidio, izašla je tek jedna igra koja podržava direct storage i čak i tamo razlike su mizerne, a li prve zabilježene da su opipljive. Za gaming i windowse razlika je mizerna, bitno jedino za ljude koji kopiraju velike fajlove i to valjda non stop, za nas koji to napravimo jednom tjedno ili čak rijeđe, smijeh.

a dobro, to sa direct storage ćemo vidjeti, možda bude neke opipljivije koristi

no opet, igrice su mi ionako instalirane na nvme ssd-u, doduše pcie 3.0, a mogu vidjet eventualno razliku u odnosu na brži 4.0 kad izađe još neka koja to podržava

12 godina
Koji SSD?

Može li mi netko reći da li ovaj SSD https://www.kingston.com/en/ssd/kc3000-nvme-m2-solid-state-drive može na ovaj laptop https://laptopmedia.com/series/acer-nitro-5-an517-41/

Vidim da je na laptopu PCI-e 3.0, a SSD je 4.0

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.2.2023 16:56 (David87).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

može naravno, neće postizat vršne brzine koje bi mogao preko 4.0 utora, ali i na 3.0 će biti odličan

sad ga ima po dosta dobrim cijenama i isplati se

12 godina
Koji SSD?

pa našao za 150Eura 2 TB, to mi se čini ok cijena?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

itekako dobra

6 godina
Koji SSD?

Pitanje u vezi ssda, uzeo sam "SSD 1TB KINGSTON NV2 SNV2S/1000G, M.2 NVME PCIe 4.0, 2280" mbo je msi z370 gaming plus, u advanced modu ga vidim, ali je sve zakljucano, a u normalnom ili ez modu ga uopce ne prepozna kao ni board explorer.. zna li netko koji je problem i kako to rijesiti ili zamjenim ssd? Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Koji SSD?

Jel naručivo tko ove SSD s AliExpressa, kakva je brzina itd? Vidim da je prodao 60000 kom i seller ima visoku recenziju.

HRK 63.60 62%OFF | SSD 120GB 240GB 480GB 960GB Internal SATA3 Solid State Drive 2.5 128GB 256GB 512GB 1TB 2TB SSD Laptop
https://a.aliexpress.com/_mOw8VHg

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
marxone kaže...

Jel naručivo tko ove SSD s AliExpressa, kakva je brzina itd? Vidim da je prodao 60000 kom i seller ima visoku recenziju.

HRK 63.60 62%OFF | SSD 120GB 240GB 480GB 960GB Internal SATA3 Solid State Drive 2.5 128GB 256GB 512GB 1TB 2TB SSD Laptop

13 godina
marxone kaže...

ma čim se brand zove "Mjesečar" to mi je preporuka za SSD

Ju je je? Je ju je!
15 godina
Koji SSD?

Veseli se narode, stižu Gen5 NVME SSD-ovi sa sitnim ventilatorima pa nek zuji kad zatreba.

https://twitter.com/hms1193/status/1635272477390807040

AMD,........is that Epyc or what?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Ako im uspije ispuniti planirano/obećano, možda više i neće trebati ventilatori ...

https://www.pcmag.com/news/better-than-fans-new-airjet-chip-promises-to-overhaul-laptop-cooling

https://www.froresystems.com/

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Koji SSD?
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

kak ne valja?

u odnosu na prvu generaciju dosta poboljšan - link

uzeo sam takav od 1tb za dječji komp, sasvim ok za svakodnevnu upotrebu, gdje ne vidim vidljive razlike u odnosu na moj renegade 1tb, koji je kao top model pcie 4.0

2 godine
picajzla0707 kaže...

kak ne valja?

u odnosu na prvu generaciju dosta poboljšan - link

uzeo sam takav od 1tb za dječji komp, sasvim ok za svakodnevnu upotrebu, gdje ne vidim vidljive razlike u odnosu na moj renegade 1tb, koji je kao top model pcie 4.0

https://www.tomshardware.com/reviews/kingston-nv2-ssd/2

10 godina

možda su imali falični primjerak, mislim da je test na techpowerup realniji 

ne da sam fanboj, nego jednostavno po toms hw ispada da je skoro lošiji od starije serije, što je nemoguće

10 godina
Koji SSD?

ja ga uzeo za igre u externo kuciste za backup od 1tb,meni je dobar,bolji od bilokojeg sata od 1tb za tu cijenu

BBall,Tech,Ink and Familly..all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ovisi kakva je uloga, način korištenja NASa, može biti glavni file server pa da ti treba i redundancija, 2 uparena kao jedan (RAID1, "mirroring") a ako je više usera istovremeno onda i brzina pristupa, tu su SSDi u prednosti.

Brzina transfera je nebitna jer je 1Gbit mreža (teoretskih 125MB/s, u praksi 100-njak MB/s) a to već ima i bilo koji današnji hard disk.

Spominješ "i" hard disk, kao jedan SSD i jedan HDD ? može i tako, sve ovisi što želiš postići.

SSDovi su u prednosti i zbog tišine, pa ako ti je kapacitet dovoljan, gledaj one sa DRAM cacheom i što većom izdržljivošću (brojem zapisa, TBW), generalno, veći kapacitet - veća izdržljivost.

Trenutno su cijene SSDova u padu pa više nije skupo da budu i samo SSDovi, posebno do 1TB, opet ovisi o namjeni. Npr. i dva jeftina od 2TB (uparena u RAID1) mogu biti dobra kombinacija, već ih ima po 100-120€.

Ovaj koji si izabrao je ok (u toj klasi su još i Crucial MX500, WB Blue, WD Red, Kingston KC600 ...), ali bitnije pitanje mi se čini kako to funkcionira kao cjelina.

Da ne offtopičarim, postoji "best practice" upravljanja backupom, "3-2-1", a mnogi nisu ni na 1. koraku :)

12 godina
Hvala na info. Naručeno je, NAS i dva SSD-a.
15 godina
Koji SSD?

Može preporuka BestBuy 2,5" SSD-a, 240-256 GB bi bio dovoljan, ali ako je isplativije (za par € više) onda 480-512 GB?

Ponudite obje opcije za nezahtjevnog korisnika:

WIN, MS Offce, Youtube i Minecraft povremeno

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Koji SSD?

Da li je tko upoznat sa Transcend SSD 230S 2.5" serijom diskova?
Gledam model 4TB vani se zna naći po 225€.
3D TLC NAND flash memorija
2240 TBW 5 god. garancije.
Piše DDR3 DRAM Cache ali nisam na cijelom internetu uspio pronaći koliko iznosi za tu seriju??
Da li bi to bilo u rangu sa  MX500, WD BLUE,  Kingston KC600 serijom?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice