Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.042
|
čitano: 2.646.737
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Koji SSD?
stručnjak kaže...
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...
Za ovu moju kantu pod MOJ PC koji SSD uzeti, jedan samo za windows do 200Gb, a drugi za igre moze do 1Tb.
PS. Sada koristim hard disk star 10ak godina...posto na njemu drzim slike dali je bolje uzeti ssd pa prebaciti na njega ili ostavit na hardu?

Nikako koristiti SSD kao jedini backup. Nije to HDD. SSD samo krepa i gotovo, bez ikakvih upozorenja. Radije nabavi neki jeftini HDD, pa na njega kopiraj (dakle, još jedna kopija) sve što ti je bitno.

Imam ovaj HDD od 1TB i njega ću koristiti za slike a kupiti ću dva SSD za windowse i ostale stvai. Nije me briga maš za nekom turbo brzinom, koji god bio biti će bolji od hard diska. Može li link :)

www.youtube.com i pogledaj recenzije SSD-ova. Što god da odabereš, gledaj da ima što dulje jamstvo.

Što kažete na OVAJ, gledam recenzije ali su sve stare. Ima li ovaj SSD DRAM cache, recenzije kažu da nema.

Stare recenzije? Sve unutar jedne godine je itekako ok. Kako koji model razvikane firme izađe, tu je recenzija. Ali prvo moraš raščistiti sam sa sobom koja vrsta SSD-a ti treba i po fizičkom modelu (2.5" ili m.2) i po namjeni, jer se SSD-ovi razlikuju po mogućnostima, neki su za nezahtjevno korištenje, imaju manju brzinu čitanja i pisanja, manji broj ukupnih zapisa dok ne krepaju, dok su drugi SSD-ovi za kreativce, gejmere i slične koji od SSD-a traže vrh. A to košta. I nekih nema na našem tržištu. Novi top modeli su WD black 850x (stari model je bez x) i Samsung 990 Pro, ali to su top, ponavljam, top modeli. Nekih modela iz tiih recenzija nema na našem tržištu. I trebaš vidjeti koju podršku imaš na PC-u ili u laptopu za koju generaciju SSD-ova (Pcie 3.0 ili 4.0)

13 godina
roby27 kaže...

Samsung ima nekih problema sa health na 980pro i 990pro

Često im se to događa. Moje zadnje iskustvo je bilo sa 870 Evo 500 GB SATA modelom, bad sektori se počeli pojavljivati niotkuda, jedan došao do 19 bad sektora, jedan ulovio jednoga.

Nadogradnja firmwarea riješila problem i dalje se nije širilo od toga. Tu krivim i sebe jer sam trebao odmah nakon instalacije sustava nadograditi firmware.

10 godina

kolegi je nedavno crknuo samsung 860 ili 850 od 500gb, nisam siguran, a još mu je služio samo za instalaciju igara

a intel 520 od 120 gb koji smo uzeli obojica u isto vrijeme, stariji par godina i non stop u upotrebi rade bez greške

samsung je uvijek bio kurvanjska firma koja prodaje muda pod bubrege kad god može 

13 godina
picajzla0707 kaže...
samsung je uvijek bio kurvanjska firma koja prodaje muda pod bubrege kad god može 

Svi se sjećamo kako su na 970 Evo Plus model stavljali jeftiniju memoriju.

3 godine
picajzla0707 kaže...

kolegi je nedavno crknuo samsung 860 ili 850 od 500gb, nisam siguran, a još mu je služio samo za instalaciju igara

a intel 520 od 120 gb koji smo uzeli obojica u isto vrijeme, stariji par godina i non stop u upotrebi rade bez greške

Krepao Samsung, prešao sam na Crucial. Za sada nikakvih problema.

14 godina
Koji SSD?

Samsung evo 840 120 gb iz 2013. star deset godina, glavni disk na kojem su windowsi cijelo to vrijeme, 8521 paljenje, 38162 radna sata

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
forumaš kaže...

Samsung evo 840 120 gb iz 2013. star deset godina, glavni disk na kojem su windowsi cijelo to vrijeme, 8521 paljenje, 38162 radna sata

Takav sam ja kupio krajem 2014. i poprilično ga gazio. 

Pa je završio kod kuma, a nedavno je dobio i trećeg vlasnika koji sad na njemu vrti Vista OS na trećem računalu.

Imao je taj SSD i paprenu cijenu, ako se dobro sjećam izašao me nekih 800 Kn u Instaru,

al' tad su cijene SSD-a i inače bile paprene.

To je nepoderiv SSD.

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2023 12:43 (fromcelltohell).
14 godina
Koji SSD?

Imam tri samsunga i to radi ko mercedes  200D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
forumaš kaže...

Mislim da imam četiri ili pet komanda, imam i dva 850 Evo modela. Rade svi redom kako treba. Na slici je još jedan 870 Evo 500 GB model i počeo je padati lagano.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2023 18:48 (Valentin17).
12 godina
Koji SSD?

Kod mene kingson a2000 1tb, 13500 radnih sati i 98% health.

imao sam samsung 840 i 850 i oba su radila top. 850 jos uvijek kod maloga u pc kao sistemski. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Od ukupnog broja radnih sati je važnija količina zapisanog, to najviše troši SSD ... nešto intenzivno kao baze podataka ili Chia rudarenje potrošit će ga i za puno manje radnih sati, dok sa nekom "cold" arhivom koja se jednom zapiše i samo čita, teoretski može trajati vječno.

11 godina
Koji SSD?

Imam Samsung 980 PRO 1TB  na 99% star oko godinu dana, zapisano 9TB.

Čitam da najviše problema ima 980 PRO 2TB na kojem je OS, kod mene nije.

Imam i ADATA SU650 250GB sata SSD na 92% star oko 4 godine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Mladen kaže...

Od ukupnog broja radnih sati je važnija količina zapisanog, to najviše troši SSD ... nešto intenzivno kao baze podataka ili Chia rudarenje potrošit će ga i za puno manje radnih sati, dok sa nekom "cold" arhivom koja se jednom zapiše i samo čita, teoretski može trajati vječno.

19tb 

11 godina
Koji SSD?

Planiram si uzeti dodatni disk za laptop (Lenovo Legion 7 Slim), vjerojatno 2TB da budem miran. Nekako sam sve izbor na:
Samsung 970 Evo Plus 185€
Adata SX8200 Pro 170€
Crucial P3 135€

Trenutno naginjem na taj Crucial jer mislim da mi se ne isplati davati toliko više za ne nužno toliko meni bolje. Ima li smisla se ipak isprsiti malo za neki od tih skupljih? Možda postoji i neka bolja opcija, otvoren sam za sve.

Performanse mi nisu presudne, sve će to biti dovoljno dobro, ali bitno mi je da traje ako ima neke razlike bitne.

Ako ima tko kakav koristan savjet rado ću poslušati.

0 0 hvala 0
13 godina
ekipa trebam savjet.
htio bi si malo upgradeat sistem ssd.. imam.neki samsungov klasican od 128gb al.bi sad uzimo barem 1tb ili cak 2...
Volio bi da je dobar za gejm iako nisam neki hc gamer.. Drugo nist zahtjevno ne radim na pcu.. htio bi proc ispod 100e ako moze .

jel ovaj ok ?

https://www.mindfactory.de/product_info.php/1TB-ADATA-XPG-Gammix-S50-Lite-M-2-2280-PCIe-4-0-x4-3D-NAND-TLC--AGAMMIX_1452154.html https://www.mindfactory.de/product_info.php/1TB-Lexar-NM620-M-2-PCIe-3-0-x4-NVMe-3D-NAND-TL--LNM620X001T-RNNNG-_1401624.html
R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

pa zar ti nije bolji za par ojra više:

https://www.mindfactory.de/product_info.php/1TB-ADATA-LEGEND-840-M-2-2280-PCIe-4-0-x4-3D-NAND--ALEG-840-1TCS-_1433597.html

5000/4750 naspram 3800/3200 brzine čitanja/pisanja

nema DRAM cache ali je i dalje solidno brz

https://basic-tutorials.com/reviews/hardware-reviews/adata-legend-840/

a što ti imaš za matičnu i proc?

Ju je je? Je ju je!
13 godina
Pa ne znam kolko je bitan taj cache.. A kontam da je bitan po testu sto sam cito za tu gamersku memoriju sto sam linko .
b660 i512500
R33mba#2892
6 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pozdrav, može li preporuka za ssd od 1TB za moju kantu pod moj PC? Samo 2.5 SATA dolaze u obzir?

Trenutni hard disk je još stariji od konfiguracije pa bi ga volio zamijeniti

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ta ploča ima m.2 gen3 tako da možeš uzeti i NVMe disk, e sad koji... ovisi o budžetu.

6 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Ta ploča ima m.2 gen3 tako da možeš uzeti i NVMe disk, e sad koji... ovisi o budžetu.

Pa do 100 € mi je ok

11 godina

ovaj samsung, a ako zelis možeš uzeti i gen4 disk pa ako u skorijoj budućnosti nadogradiš na platformu koja podržava gen4 imat ćeš disk sa većim brzinama tipa ovaj ili ovaj.

Još neke budžet varijante gen3 imaš ovako nešto 1 2 3

2 godine
ibme74 kaže...

ovaj samsung, a ako zelis možeš uzeti i gen4 disk pa ako u skorijoj budućnosti nadogradiš na platformu koja podržava gen4 imat ćeš disk sa većim brzinama tipa ovaj ili ovaj.

Još neke budžet varijante gen3 imaš ovako nešto 1 2 3

Ja mu nebi preporucio Samsung jer trenutno krepavaju nenormalno, tak mi veli frend kaj ima firmu za spasavanje podataka, nesto su uglavnom usrali gadno.
Sebi sam danas uzeo
Kingston 1000GB/1TB NV2 M.2 2280 PCIe 4.0 NVMe SSD, up to 3500/2100MB/s
trebam ga spojit i istestirati, 500 kunića
Evo i test za znatizeljne:

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.2.2023 17:47 (Boris grozni).
10 godina
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...

Ja mu nebi preporucio Samsung jer trenutno krepavaju nenormalno, tak mi veli frend kaj ima firmu za spasavanje podataka, nesto su uglavnom usrali gadno.

nije tu bitno jel krepavaju, jer to lako može biti zavaravajuće, a i postoji garancija

ono što je bitno u preporuci je da samsung 980 ide prije kingstona kc3000, a kingston je duplo brži i nije dramless disk kao samsung

nakon što potroši keš samsung pada na cca 500mbps, a kingston se nikada ne spušta ispod 1500mbps

dakle samsung u tom izboru apsolutno nema smisla pored kc3000

11 godina
Edit
Zapravo zaboravi, neda mi se uopce pocimati s tobom 
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.2.2023 18:32 (ibme74).
13 godina
trebam li ja za gaming uopce brzi od 3500 ? i sta znači i/o kratica u reviewu?
R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Ne igra ti neku ulogu za igre, bitno da imas ssd za brzi pristup podacima

1 0 hvala 0
8 godina

ja sve drzim na cloudu i na 2 HDDa sto je bitno...pa nek krepava

8 godina
Ja imam sve na pc-u i na crucial mx500 1TB ssd, ali takodjer planiram uzeti jedan hd od 2TB striktno za backup podataka. Koji best buy preporucate ?
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.2.2023 22:39 (deepshitcro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
ibme74 kaže...
Edit
Zapravo zaboravi, neda mi se uopce pocimati s tobom 

a što bi zapravo i 'počimao', nema tu puno rasprave

kingston kc3000 je high end pcie 4.0 ssd, a samsung 980 je budget pcie 3.0 ssd, takve su im i perfomanse i karakteristike čak i ako je kingston ograničen pcie 3.0 sučeljem matične

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice