Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.042
|
čitano: 2.646.751
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji SSD?
sosta kaže...
sosta kaže...

Trebam jednom tjedno napraviti backup 1,5TB na vanjski disk, USB disk mi je postao prespor za to (30MB/s), pa bi uzeo neki SSD, gledam da bih uzeo M2 zbog dimenzija+kućište, jer tako mogu uzeti neki disk s 60mjesci jamstvom i npr 600TBW, kao ovaj Crucial

https://www.nabava.net/ssd-disk/crucial-p2-ssd-2tb-cijena-m2-nvme-119730251

Treba li kod kućišta obratiti neku pažnju na nešto osim dimenzija, vidim da kod npr. Orica postoje neke izvedbe koje imaju kao neka rebra za disipaciju, je li to uopće potrebno ili da uzmem najtanje kućište?

https://www.orico.cc/us/product/detail/7214.html#link3

Ili uzeti vanjski SSD kao Samsung T7, pa nema priče oko kućišta, jedino što ima 36 mjeseci jamstva, nisam našao koliki mu je TBW?

https://www.nabava.net/vanjski-eksterni-ssd-diskovi/samsung-portable-t7-2tb-cijena-159891461

Uzeo sam KC2500 2TB nvme https://www.kingston.com/en/ssd/kc2500-nvme-pcie-ssd i ORICO M2PV-C3 vanjsko kućište https://www.orico.cc/us/product/detail/7214.html

međutim malo sam razočaran performansama. Spajam ga na USB 3.0 port, usporedio sam ga WD blue 1TB sata, i performanse su iste, veliki fajl od 7GB kopiraju jedanko brzo, a isto tako i kod kopiranja manjih fajlova.

Gdje je usko grlo ili sam imao nerealna očekivanja?

Postoji li neki programa kao Crystaldiskmark koji bi mogao napraviti test SSD-a u vanjskom kućištu i očitati neke druge parametre diska, jer Kingstonov SW ne podržava USB kućišta?

Evo update ove situacije s brzinama nvme ssd koji se koristi u vanjskom kućištu nakon više od pola godine.

Izgleda da je od samog početka problem brzine bila neispravnost KC2500 SSD-a koja se u konačnici dovela do ultra sporog pisanja, te neprepoznavanja diska u ladici. Međutim, kad bi se disk ubacio u komp i pokrenuo Kingstonov SW, sve je bilo OK, pa je sumnja bila na ladici, koju sam reklamirao, pa kako je ladica radila s ostalim SSDovima u servisu, tražili su da im dostavim ovaj, pa je na kraju uvoznik dao novi SSD, ali više nije imao taj model, već je dobiven WD BLACK SN 750, cijela ta priča sa trgovinom/servisom je trajala preko mjesec i pol.

Sada je to ipak osjetno brže od sata SSD.

8 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pozdrav ekipa,pitanje sto se dogada tocno i da li je dobro ako se zamjeni m.2 ssd koji je 4.0 na mjesto za 5.0 na maticnoj,hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2022 18:07 (Barracuda727).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Barracuda727 kaže...

Pozdrav ekipa,pitanje sto se dogada tocno i da li je dobro ako se zamjeni m.2 ssd koji je 4.0 na mjesto za 5.0 na maticnoj,hvala

Nikakvoga dobitka nema ako zamjeniš to, a ni štete.

Eventualni dobitak može biti ako je npr. gornji 5.0 direktno povezan na procesor i recimo ima svoj hladnjak, sve ovo ovisi o matičnoj ploči koju imaš, a to nisi naveo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2022 15:30 (Valentin17).
8 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ma slazem novi build i uspio jeftino nabaviti novu plocu asus rog strix z790-i pa me zanima ako m.2 ssd koji je pci 4.0 stavim na mjesto pci 5.0,dal se dogada neki bottleneck i da li dobijem sto brze performanse ,kod te ploce je m.2 pci 5.0 je na gornjem mjestu ako se ne varam....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Barracuda727 kaže...

A ne možeš dobiti performanse 5.0 sučelja kad je SSD 4.0. Stavi SSD na vrh i to je to, brzina će biti za sučelje 4.0.

10 godina
Koji SSD?

pozz, koji od ova dva izabrati za konfiguraciju nacedenu pod Moj PC? 

WD_BLACK SN770

Samsung 980 1TB PCIe 3.0

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

WD Black. Iz razloga što je PCIe 4.0, a taj Samsung je PCIe 3.0.

2 godine
neaktivan
Koji SSD?

Kupio danas Kingston SNV2 500g, na njihovoj stranici za taj model pišu brzine "Sequential read/write500GB – 3,500/2,100MB/s", e pa CrystalDiskmark kaze drugacije, slika dolje, lijeva slika kingston, desna slika Samsung 970 EVO 500gb (klonirani ssd'ovi, 250gb zauzeto prostora od 500gb, znači 50% full), razlika drastična, write kod Kingstona  je na razini Sata 3 brzina. Probat ću još vidjet jel postoji možda novi firmware, ako ne pomogne povrat. Za 312 kn se ni nemože valjda bolje očekivati.

Sad testirao prazan Kingston i brzine su read/write 3700MB/s/2700 MB/s, znaci dok je prazan brzine top, dok je na pol pun write padne na 400 MB/s,  dok Samsung prazan/pun ide ko zmaj. Znači Kingston sutra povrat i bježite od tog modela, još piše PCIE gen 4,  a uspori dok je na pola pun. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2022 22:27 (OnTime).

2 0 hvala 2
10 godina
Koji SSD?

Treba mi neki ssd do 240 kg i sto manje cijene.slozio bi kao cold storage za cca 100 gb podataka.

Jeli kingston a400 240 gb ok ?

0 0 hvala 0
13 godina
GSP kaže...

Treba mi neki ssd do 240 kg i sto manje cijene.slozio bi kao cold storage za cca 100 gb podataka.

Jeli kingston a400 240 gb ok ?

Imaš i onaj Patriot neki za manje novaca. Taj Kingston je isto u redu.

ps. ako radiš skladište podataka za cijelu mrežu, ako znaš složiti, moja preporuka je Linux Ubuntu Server sa postavljenim šerovima i korisničkim računima za pristup podacima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2022 18:13 (Valentin17).
7 godina
neaktivan
razor1988 kaže...

WD_BLACK SN770

Samsung 980 1TB PCIe 3.0

Bio bi zahvalan za odgovor ako netko zna ili ima iskustva sa kupnjom preko amazona, dakle, kupio bih ovaj WD-ov SSD baš sa tog linka na Njemačkom amazonu pa me zanima garancija za njega. Vidim samo da imaju opciju za nadoplatu za 3 god?! Znači nema 5g gare? I kako ide postupak ako otkaže u tom 3 god. roku, kome ga šaljem?

7 godina
neaktivan
forki kaže...
razor1988 kaže...

WD_BLACK SN770

Samsung 980 1TB PCIe 3.0

Bio bi zahvalan za odgovor ako netko zna ili ima iskustva sa kupnjom preko amazona, dakle, kupio bih ovaj WD-ov SSD baš sa tog linka na Njemačkom amazonu pa me zanima garancija za njega. Vidim samo da imaju opciju za nadoplatu za 3 god?! Znači nema 5g gare? I kako ide postupak ako otkaže u tom 3 god. roku, kome ga šaljem?

Itko?

14 godina

About this item

• The internal hard drive allows you to enjoy instant fun with speeds of up to 5,150 MB/s.
  • With PCIe Gen4, you will benefit from better in-game responsiveness and smoother streaming. The internal SSD interface is compatible with common CPU and motherboard platforms.
  • The WD_BLACK SN770 NVMe SSD offers a storage capacity of up to 1 TB, giving you more than enough storage space for the latest games, future updates, and downloadable content.
  • Increase the performance of your laptop with the internal SSD. Benefit from up to 20% higher energy efficiency at maximum speed compared to the previous generation.
  • Box contents: WD_BLACK SN770 NVMe SSD 1 TB high-performance NVMe SSD, gaming SSD, PCIe Gen4, M.2 2280, with up to 5,150 MB/s read, 5 year warranty

Piše da jamstvo traje 5 godina.

7 godina
neaktivan

Sad mu je cijena viša za 20 novaca:-)

Uzeo bih neki ssd za ovu moju kantu, bio je u igri iako je moja ploča gen3 ali sad mi je makice preskup...

sada su opcije

-Adata SSD 1TB XPG Gammix S50 Lite- po spec. je bolji od WD ali pojma nemam koliko je pouzdana marka

-WD SSD 1TB Blue SN570

-Crucial SSD P3 Plus 1000GB/1TB M.2 2280 PCIE Gen4.0 3D NAND- ovaj opet ima nizak 220TBW

Pojma nemam što izabrati?! Samo da ne bude kao u HUGU- izaberi jedan sigurno ćeš pogrješiti!;-)

11 godina
forki kaže...

Sad mu je cijena viša za 20 novaca:-)

Uzeo bih neki ssd za ovu moju kantu, bio je u igri iako je moja ploča gen3 ali sad mi je makice preskup...

sada su opcije

-Adata SSD 1TB XPG Gammix S50 Lite- po spec. je bolji od WD ali pojma nemam koliko je pouzdana marka

-WD SSD 1TB Blue SN570

-Crucial SSD P3 Plus 1000GB/1TB M.2 2280 PCIE Gen4.0 3D NAND- ovaj opet ima nizak 220TBW

Pojma nemam što izabrati?! Samo da ne bude kao u HUGU- izaberi jedan sigurno ćeš pogrješiti!;-)

Uzmi najjeftiniji.

8 godina
Koji SSD?

uzeo bi dobar SSD od 400 Gb, cijena okvirno do 80eur plus minus 10 eur... sta je naaaj u tom rangu ? hvala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
dadotb kaže...

uzeo bi dobar SSD od 400 Gb, cijena okvirno do 80eur plus minus 10 eur... sta je naaaj u tom rangu ? hvala 

Pa uzmi 1Tb za te pare klik

Ako nemaš m.2 na ploči onda klik

12 godina
Koji SSD?

KC3000 1tb ili ima bolje za istu lovu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Pozdrav, koji je bolji od ova dva, te da li imaju dram cashe, tj hoce li usporiti poslije nekog vremena kao sistemski disk.
Kingston 500GB NV1 M.2 2280 NVMe SSD
Kingston SSD 500GB NV2 M.2 NVMe; SNV2S/500G
Hvala
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2022 21:01 (xfire975).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ovisi što ti je bitnije, oba su nekakav entry level ... NV1 je PCI-E 3.0, NV2 PCI-E 4.0 iako mu tolika propusnost ni ne treba, ali ima veću izdržljivost (broj zapisivanja).

Generalno, ako možeš uzmi veći, 1TB, obično sa kapacitetom rastu i brzine i izdržljivost.

Crucial P3+ je povoljne cijene a bar je nešto brži.

2 godine
neaktivan
xfire975 kaže...
Pozdrav, koji je bolji od ova dva, te da li imaju dram cashe, tj hoce li usporiti poslije nekog vremena kao sistemski disk.
Kingston 500GB NV1 M.2 2280 NVMe SSD
Kingston SSD 500GB NV2 M.2 NVMe; SNV2S/500G
Hvala

Kingston 500GB NV2 M.2 2280 NVMe SSD, kupio sam dva komada i napunio oba na 50%. Brzina im je pala sa 1700 na 400 MB/s, čim sam ga ispraznio brzine se vratile na 2100/1700, reklamirao, servis odobrio povrat novaca za oba dva. Samsungu brzina ne pada i na 90% popunjenosti. Razlika nebo i zemlja.

Za 40-50 kn gore radije Samsunga.

https://www.nabava.net/ssd-disk/samsung-980-980-evo-mz-v8v500bw-ssd-500gb-cijena-m2-nvme-159891701

10 godina
Koji SSD?

danas uzeo kingston renegade 1tb pcie 4.0 ssd, zamijenio je prastari intel 520 od 120gb

intel je i dalje na 98% healtha, radi ko urica, no u zadnje vrijeme počelo je ponestajati mjesta, tako da intel van, kingston unutra

brzine su dolje, pored je nešto stariji kingston a2000 pcie 3.0 u donjem slotu, s tim da je renegade pun nekih 11%, a a2000 47%

zasad nisam vidio da se previše grije ili da trokira, doduše stavio sam na njega asusov hladnjak od matične

klonirao sam os sa starog intela 120gb na novi nvme 1tb ssd acronis programom koji dođe uz novi ssd, recovery particiju sam stavio na nekih 35gb, c je ostao na 111gb, neiskorišteno nekih 800gb

kasnije raširio particiju c na 900gb sa partition wizardom i sve fercera savršeno

jedno pitanje - ukoliko kojim slučajem cicikrepne novi renegade ssd, jel acronis ostavio na starom ssd-u instalaciju windoza u butabilnom stanju?

odnosno, ako izvadim renegade i vratim stari intel, hoće li se windoze normalno butat, naravno u stanju u kojem su ostale na starom ssd-u prije zamjene? 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Odlične brzine, konačno da se i PCI-E 4.0 iskoristi :).

Da, "cloning" alati ne diraju izvorni disk.

3 godine
picajzla0707 kaže...

danas uzeo kingston renegade 1tb pcie 4.0 ssd, zamijenio je prastari intel 520 od 120gb

intel je i dalje na 98% healtha, radi ko urica, no u zadnje vrijeme počelo je ponestajati mjesta, tako da intel van, kingston unutra

brzine su dolje, pored je nešto stariji kingston a2000 pcie 3.0 u donjem slotu, s tim da je renegade pun nekih 11%, a a2000 47%

zasad nisam vidio da se previše grije ili da trokira, doduše stavio sam na njega asusov hladnjak od matične

klonirao sam os sa starog intela 120gb na novi nvme 1tb ssd acronis programom koji dođe uz novi ssd, recovery particiju sam stavio na nekih 35gb, c je ostao na 111gb, neiskorišteno nekih 800gb

kasnije raširio particiju c na 900gb sa partition wizardom i sve fercera savršeno

jedno pitanje - ukoliko kojim slučajem cicikrepne novi renegade ssd, jel acronis ostavio na starom ssd-u instalaciju windoza u butabilnom stanju?

odnosno, ako izvadim renegade i vratim stari intel, hoće li se windoze normalno butat, naravno u stanju u kojem su ostale na starom ssd-u prije zamjene? 

Izvrsne brzine novog SSD-a. Da, kloniranje sve obavi kako treba i možeš vratiti stari SSD i nastaviti raditi jer je to bio izvor za klona.

14 godina
Za ovu moju kantu pod MOJ PC koji SSD uzeti, jedan samo za windows do 200Gb, a drugi za igre moze do 1Tb.
PS. Sada koristim hard disk star 10ak godina...posto na njemu drzim slike dali je bolje uzeti ssd pa prebaciti na njega ili ostavit na hardu?
Frka85
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ograničen si na SATA modele, dovoljan će biti i neki "slabiji", Kingston A400 ili Crucial BX serija.

Za slike, nadam se da imaš još neku kopiju ... ako ne, onda kopirati a ne samo prebaciti.

3 godine
stručnjak kaže...
Za ovu moju kantu pod MOJ PC koji SSD uzeti, jedan samo za windows do 200Gb, a drugi za igre moze do 1Tb.
PS. Sada koristim hard disk star 10ak godina...posto na njemu drzim slike dali je bolje uzeti ssd pa prebaciti na njega ili ostavit na hardu?

Nikako koristiti SSD kao jedini backup. Nije to HDD. SSD samo krepa i gotovo, bez ikakvih upozorenja. Radije nabavi neki jeftini HDD, pa na njega kopiraj (dakle, još jedna kopija) sve što ti je bitno.

14 godina
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...

Nikako koristiti SSD kao jedini backup. Nije to HDD. SSD samo krepa i gotovo, bez ikakvih upozorenja. Radije nabavi neki jeftini HDD, pa na njega kopiraj (dakle, još jedna kopija) sve što ti je bitno.

Imam ovaj HDD od 1TB i njega ću koristiti za slike a kupiti ću dva SSD za windowse i ostale stvai. Nije me briga maš za nekom turbo brzinom, koji god bio biti će bolji od hard diska. Može li link :)

Frka85
3 godine
stručnjak kaže...
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...

Imam ovaj HDD od 1TB i njega ću koristiti za slike a kupiti ću dva SSD za windowse i ostale stvai. Nije me briga maš za nekom turbo brzinom, koji god bio biti će bolji od hard diska. Može li link :)

www.youtube.com i pogledaj recenzije SSD-ova. Što god da odabereš, gledaj da ima što dulje jamstvo.

14 godina
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...
zelenapaprika kaže...
stručnjak kaže...

www.youtube.com i pogledaj recenzije SSD-ova. Što god da odabereš, gledaj da ima što dulje jamstvo.

Što kažete na OVAJ, gledam recenzije ali su sve stare. Ima li ovaj SSD DRAM cache, recenzije kažu da nema.

Frka85
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice