Da skratim.
Imam arhivu osobnih videa, slika i glazbe koja je trenutno velika oko 5 TB i raste za otprilike 500–700 GB godišnje.
Zadnjih 15 godina čuvam je tako da imam jedan online disk koji se vrti u Windows PC-u i dostupan mi je preko mreže kada upalim PC, a dva puta godišnje se taj disk sinkronizira na drugi (offline) disk koji stoji ugašen u hot-swap ladici ili vanjskom kućištu.
Sinkronizaciju radim putem SyncBack Pro.
Da, znam — trebao bih imati i treću arhivu na drugoj lokaciji… to planiram dodati barem za najbitnije podatke.
U zadnje vrijeme su mi forumi i razne internet „gluposti” napunili glavu time da s ovakvim načinom čuvanja podataka imam dva rizika:
Da podatci kojima rijetko pristupam počnu propadati kroz bit rot, koji ću nesvjesno kopirati na sve backupe jer neću ni znati da imam korumpirane fajlove.
Da se može dogoditi da sam PC tijekom kopiranja korumpira fajlove jer nemam ECC RAM i ne koristim ZFS ili BTRFS.
Jasno mi je da su ovo dosta nategnute situacije, ali me zanima sljedeće.
TrueNAS ili Synology su mi u ovom trenutku apsolutno nepotrebni u životu jer, ako za glavni arhivski stroj koristim Windows PC + offline diskove, ta mi mašina uvijek može poslužiti i za nešto drugo, poput igara i zabave. Također, iako mi je MacBook postao glavni radni stroj, jako sam uhodan i fluentan u Windowsima i nemam ni vremena ni volje uvoditi dodatne komplikacije u taj sustav.
Postoji li način da se osiguram od navedenih opasnosti bez uvođenja TrueNAS-a s RAIDZ poljima, jer za te novce mogu, ako želim, učetverostručiti kompletnu arhivu?
Postoji li na Windowsima s NTFS-om način da uvedem uspoređivanje checksuma pri backupu, i kako? Hoće li me to zaštititi od navedenih problema?
Da napomenem…
Brzina i featurei koje mi TrueNAS donosi apsolutno mi ne trebaju. Radni M3 MacBook u sebi ima 2 TB SSD-a, a imam i još jedan vanjski 2 TB SSD.
Apsolutno sve što aktivno koristim i za što mi treba brzina nalazi se na SSD-ovima.
Mehanički diskovi su isključivo i samo hladna arhiva kojoj pristupam par puta godišnje, uglavnom zbog nostalgije, ali želim da ta arhiva traje desetljećima.
Kako ovo riješiti bez nepotrebnih komplikacija?
EDIT:
Ne isključujem opciju da ubacim TrueNAS u setup ako je to stvarno najjednostavniji način. Nije mi problem kupiti polovni Lenovo ThinkStation s ECC memorijom i to posložiti — samo mi treba savjet kako to napraviti jednostavno, da taj NAS ne mora raditi 24/7 i da mogu imati hladnu arhivu u NTFS formatu, koji je ipak nešto kompatibilniji.