Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 48.393
|
čitano: 15.391.249
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 mjeseca
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Pozdrav svima,

Trebao bih pomoć oko kupnje novog televizora. Cijena negdje oko 1000€, a veličina 65". Televizor bi trebao biti sa stolnim stalkom (ne zidnim nosačem), a najviše bi ga koristio za gledanje filmova i Netflix. Nisam zainteresiran za gaming, tako da me najviše zanima kvaliteta slike, zvuka i dobar OS.

Budući da se ne razumijem toliko u televizore, zanima me vaše mišljenje i preporuke koji modeli su dobri u tom cjenovnom rangu? I ako ih se još moze naci na BF popustima to bi bilo super :) Nešto kao ovaj popust, al ga više ne vidim "U Pevexu preko ZABE Samsung OLED 65s90d za 1200€. QD panel."

Hvala!! 🙂

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir

https://www.hgspot.hr/oled-tv-lg-evo-c3-oled55c31la-55-140cm-oled-120hz-hdr10-dolby-vision-smart-tv-vrr-g-sync-freesync-dvb-t2-c-s2 <- trenutno najjeftinije po nabava.net

bez razmisljanja

edit; skuzio da ipak trazis 65". jbg morat ces se protegnut parsto evra extra :D

svakako ako si vec na 1200€ samsungu isplati se nadodati za LG OLED C3/C4

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2024 16:30 (tuna-1).
16 godina
60nine kaže...

za svaki "input" si podesi sliku i snimi je (imaš opciju da snimiš samo za taj input ili za sve inpute - dolje na kraju menija)

Netflix je app, dakle drugi "input", druga postavka...

Nisu mi baš jasni ovi "inputi". Bi li to mogao malo detaljnije opisati ili postaviti neki YT link. Inače imam samo glupu TV, ali sam je usipio jako opametiti. Imam android box na jednom HDMI ulazu i firesick na drugom. Tako sam glupu TV učinio super pametnom. Mogla bi slobodno u Sabor.

4 dana

Poštovanje svima. Da li mozda znate, hoce li biti jos kakvih popusta u 12tom mjesecu? Zakasnio sam s kupnjom QE55Q8D za 670€ i sad je cijena opet otišla gore za 100-200€ a toliko ne mislim dati ako postoji mogućnost da opet bude na nekoj akciji(boljoj). Ima li jos sta pametnog za uzeti u tom rangu (55 inča do 700€)? Vidim da se spominje i Hisense i TCL ali strah me koliko su pouzdani takvi televizori. Nisam imao iskustva s njima pa ne znam sto vjerovati. Sta kad ti "vrisne", garancije, servisi.....nemam iskustva pa eto, bolje dobiti informacije od Vas koji se bolje i vise razumijete.

hvala unaprijed

0 0 hvala 0
15 godina
60nine kaže...
Injection kaže...
60nine kaže...

to su ti "različiti inputi" na tv-u...

jedna postavka ti je recimo za stb, druga za nešto što gledaš preko nekog app-a itd. (podesiš samo taj "input" i snimiš te postavke samo za taj "input")

meni su njegove postavke recimo pretople i pretamne za neke stvari (c835), al nemam problema prilagoditi si u par klikova nešto ovosno o sadržaju (falabogu postoji quick menu sa shortcutom na daljinskom)

naravno, sve je to i dosta subjektivno na kraju - plus različiti uvjeti u prostoriji (svjetlo\tama itd.)

bitno je najviše da pogasiš one neke stvari koje je spomenuo jer ne rade gotovo ništa

E jedino to još nisam shvatio, što TV-u značit "input"? Da li sprema za svaku pojedinu aplikaciju ili tipa sprema za vrstu signala odnosno tip contenta? Recimo da sad ja na MAX TV-u napravim neke postavke i ne checkiram da primjeni na sve inpute, kad uđem u neki drugi IPTV app (recimo TiviMate), hoće li onda on automatski koristit te iste postavke, jer je isti tip (FHD)? Dok recimo ako uđem u Netflix koji je 4k DV, tamo će onda koristit druge?

Meni se isto čini da su recimo na Netflixu stvari pretamne sa DV Dark modom. Zapravo kad su svjetle scene je OK (na Light DV mi pak u mraku svjetle scene ubijaju oči), dok kad je neka mračnija scena, ne vidi se jedan kuki.

Nikako da se naviknem na taj TV, nekad je presvjetao, nekad je pretaman. Ja sam ispočetka zapravo sve te automatske stvari bio popalio, misleći da će mi on to riješiti tako da dinamički podešava svjetlinu ovisno o sceni no sad sam sve izgasio po naputku sa videa. Cura je recimo probala gledati Youtube navečer u mraku i kaže da ju je glava zabolila koliko blješti, čak sa brightness na 0 kaže da joj je previše i preferira prastari LCD koji sam u sobu stavio . A opet ako ubiješ brightness i sve, na nekim scenama se ništa ne vidi.

Gaming funkcionalnosti očito neću moći iskoristit. Povezao sam laptop na HDMI i skužio da mi je HDMI out od laptopa (iako je u pitanju gaming mašina) zalockan na 60 Hz. Trebao bi nabaviti USB-C na HDMI, tamo ima puni potencijal. I TV mi ne da upalit ama baš ništa od onih opcija (VRR i slično) jer kaže da signal nije kompatibilan. Ah well, izgleda dosta dobro i bez toga, jedino se laptop malo pati sa 4K  do sada je bio naviknut na FHD jer jedino takve monitore imam po stanu.

Jel imaš ti vignette efekt u kutevima na C835? To me i dalje nervira, nikako da se naviknem. Mislim da je to tipično za VA panele, doma smo uzeli neki jeftinjara Grunding za konobu i taj ima još daleko više toga. Isto je 50" VA. Na mom C805 je puno puno manje ali se vidi.

za svaki "input" si podesi sliku i snimi je (imaš opciju da snimiš samo za taj input ili za sve inpute - dolje na kraju menija)

Netflix je app, dakle drugi "input", druga postavka...

da i meni je u početku TV bio dosta svijetao u odnosu na stariji LG IPS kojeg sam imao prije, ali to je bilo za očekivati od miniled-a i VA panela - zato postoje postavke :) (brightness mi recimo nije preko 50 nikad, gamma zeru iznad najtamnije postavke)

automatiku sam pogasio pri prvom podešavanju - i za zvuk i za sliku, to je možda ok nekome tko gleda TV većinom preko dana u jako svijetloj sobi - ja nisam taj...

za gaming ne znam - ne koristim TV za to...

vignette nisam primjetio - možda si mislio na backlight bleed po rubovima? možda ga ima malo, ali vidljivo samo kod jako svijetlih i/ili jednobojnih scena (i.e. kad je recimo u nekoj reklami samo crvena i/ili bijela boja pozadine)

naviknut ćeš se s vremenom :) pogotovo kad si konačno nađeš neki sweet spot postavki za sadržaj... ono što je Darko u svojem videu preporučio od postavki je samo starting point

btw ja imam 55" TV, nisam ubrao da li je tvoj TV veći pa je možda i zbog toga sve još potencirano (pogotovo svjetlina)

E hvala ti puno, sad je malo jasnije. Ja imam 50C805. Da sam malo hrabriji i da sam riskirao, bio bi 55 jer je je*eni Pevex jučer imao 55C805 za 447 €, ja sam za svoj 50C805 u srijedu dao 595 €. FML! Ali namjerno nisam htio čekati petak jer uvijek i kad je neka dobra cijena, hoćeš kupit i nema više. Ovoga puta je Pevex iznenadio ali što sad.

Moguće da mislimo na isto, ja sam negdje našao da se to zove vignetting. Jer kad je crna boja, onda je baš pravo crna, i uniformna. No kako si i rekao, na jednobojnim pozadinama (najviše se vidi na bjeloj), rubovi su kao tamniji, baš izgleda kao da je netko aplicirao vignette filter, sva 4 ruba su kao tamnijia. Baš me nervira to ali što je tu je, očito VA pate od toga.

Ja isto TV uglavnom u mraku gledam ali nadao sam se da će automatika radit dobro jer nekad gledam i preko dana. Prije toga sam imao 14 godina star CCFL LCD FHD vulgaris od 32" i taj TV dan danas ima jako dobru sliku i nikad mi u ničemu nije smetao. Nema nikakvu automatiku ali nekako je ugodan za gledanje u apsolutno svim situacijama, bilo da je na jakom suncu ili u mrklom mraku. Nikad mi nije smetao za oči niti sam ikakve nepravilnosti u slici primjetio (osim što naravno crna nije crna kao na TCL-u).  

11 godina
zvir12 kaže...

Nisu mi baš jasni ovi "inputi". Bi li to mogao malo detaljnije opisati ili postaviti neki YT link. Inače imam samo glupu TV, ali sam je usipio jako opametiti. Imam android box na jednom HDMI ulazu i firesick na drugom. Tako sam glupu TV učinio super pametnom. Mogla bi slobodno u Sabor.

nemam android box, ne znam kako je na njima s postavkama - ja sam kolegi opisivao kako je na TCL TV-u sa google TV-om integriranim...

nekako sumnjam da preko Android box-a ili firesticka možeš utjecati na postavke slike samog TV-a, ali kažem - nemam to, pa ne znam, samo pretpostavljam

16 godina

Nisam ni mislio na android box ili firestick, već upravo na TCL koji ima ATV. Imam namjeru kupiti smart TV, možda baš neki TCL model ili Hisense, iako Hisense nema android tv OS. Dakle zanima me malo opširnije objašnjenje o tim "inputima". Što su to u stvari inputi.

7 godina

Bok svima. Koje je vaše mišljenje o Samsung UE65DU7172UXXH...?

Koji je neki best buy TV od 60ak inča za 600tinjak eura?

0 0 hvala 0
11 godina
zvir12 kaže...

Nisam ni mislio na android box ili firestick, već upravo na TCL koji ima ATV. Imam namjeru kupiti smart TV, možda baš neki TCL model ili Hisense, iako Hisense nema android tv OS. Dakle zanima me malo opširnije objašnjenje o tim "inputima". Što su to u stvari inputi.

sori, nisam odmah skužio što misliš...

ono kako ja gledam na to što su inputi, na tcl-u bar, oni mogu biti fizički (hdmi portovi, kabel\antena itd) ili softverski (app-ovi tipa media player, netflix,...)

svaki od njih ima svoje postavke (ili iste, ako tako odlučiš)

ako sam u krivu - slobodno nek me netko ispravi...

12 godina

Imam Philips 65OLED707/12 od 11/2022. i evo taman 15 dana nakon 2 godine od kupnje crna linija na ekranu (pretpostavljam burn in) i u potrazi sam za novim TV. Prije sam bio samo na Sonyu i ovaj TV mi je bio odlican, ali izgleda da moram

po novi. Koji je trenutno best buy 65 tv? Zelim top sliku.

Real Estate Investing - Istra / Apple FRIENDLY

0 0 hvala 1
16 godina

Lg Oled neki ako bi oled....imam 2 komada, jedan je 5g. kao prvi dan slika

4 godine

Pozdrav imam jako suncan boravak pa me zanima koju modeli telke bi bio dobar za to tipa neki mini led ili moze i neki oled 

0 0 hvala 0
16 godina

Ako novac nije problem, svakako Samsung s95d. Nema boljeg premaza za te uvjete.

4 godine

Malo mi skup taj model ima sta jeftinije od oleda a moze i neki mini led 

16 godina

Deliberately Burning In My QD-OLED Monitor - 9 Month Update

TL;DR: nakon 9 mjeseci se očekivao veliki efekt burn-in, ali za konstantno korištenje će biti neprimjetno kod svakodnevnih korisnika.

• Brightness se nije smanjio
  • Taskbar najviše radi burn-in
  • Nije radio nikakve preventive kao dark-mode, low brightness, sleep-mode nakon par minuta nekorištenja ili hidden taskbar.
LOL: Crobrother
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Hoce li raditi filmovi skinuti s torrenta + titlovi na hisense tv ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Dobermangang77 kaže...

Malo mi skup taj model ima sta jeftinije od oleda a moze i neki mini led 

Samsung QN90D ima antireflektivni sloj 

4 godine

Naravno, stavis na usb stick i gledas

9 godina
60nine kaže...
zvir12 kaže...

sori, nisam odmah skužio što misliš...

ono kako ja gledam na to što su inputi, na tcl-u bar, oni mogu biti fizički (hdmi portovi, kabel\antena itd) ili softverski (app-ovi tipa media player, netflix,...)

svaki od njih ima svoje postavke (ili iste, ako tako odlučiš)

ako sam u krivu - slobodno nek me netko ispravi...

Ima li neki posebni nacin da se spreme postavke slike za određene aplikacije ili? Jer meni recimo kada otvorim TIVI Mate i gledam IPTV pretezito sport i namjestim sliku za nogomet , ostane isti taj picture setting i kada otvorim stremio i idem gledati neki film/seriju

11 godina

snimiš postavku samo za taj input (ne znam jel iptv isto app jer ne koristim iptv već fizički stb)

moguće je da u tvom slučaju prepoznaje iptv i stremio kao isti input

meni su drugačije postavke za stb (hdmi) i one za, recimo, media player app

16 godina

Vjerojatno su inputi ovo što prikazuje ovaj YT video.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.12.2024 18:55 (zvir12).

0 0 hvala 0
11 godina

ovaj je to valjda za babu snimio da si ova može pogledat ak zaboravi kak mijenjat inpute :)

btw malo to drugačije izgleda u meniju danas, ali recimo da je to to (vidiš kod njega u popisu više fizičkih i software inputa)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.12.2024 19:47 (60nine).
14 godina
Pitanje . Osposobio sam 65"qn90c..
I uopce nisam odusevljen TV dapače..
Settingsi su drukciji nego kod starog 50"Q80b (jedva naso kako da iskljucim SOAP opera effekt)..
e sad muci me sto mi se s vremena na vrijeme pojavi kockasti djelovi slike kad gledam yt ili neki eon kanal.. Taj efekt ima ima ime al ne znam napamet.. moze li biti da je to zbog velicine ekrana pa bolje upscalea na 50" vs 65" ili mogu nesto cackat po postavkama,jer ne vjerujem da q80b ima bolje procesuiranje slike nego qn90c
R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca

Imas pravo 14 dana za vratit tv ako si nezadovoljan...Jbg tlaka je vracati kako smo mi jucer pakovanje itd ali veca je muka gledat nesto s cim nisi zadovoljan godinama.

1 0 hvala 0
16 godina
Enge kaže...

Imas pravo 14 dana za vratit tv ako si nezadovoljan...Jbg tlaka je vracati kako smo mi jucer pakovanje itd ali veca je muka gledat nesto s cim nisi zadovoljan godinama.

Preko koje dosta je službe si vraćao, koliki je tv i koliko je kostalo?

3 mjeseca

Pevex najbliži osobno autom,65 inča tv.Bila je reklamacija u pitanju ali bez obzira može se i da je sve ok sa uređajem u roku 14 dana vratiti bez navođenja razloga ako je kupljen preko interneta.Sad mi je malo žao što nismo išli na tu opciju nego reklamacija jer je tv imao mrtve pixele ali opet bolje i čekat da servis vidi očitu grešku na tv nego da nekome dođe isti tv preko narudžbe...

2 0 hvala 0
4 godine

Jedno pitanje koji bi vi tv kupili i zasto izmedu Tcl c845 i Hisense u8n

0 0 hvala 0
16 godina
2fast4u kaže...

Ako novac nije problem, svakako Samsung s95d. Nema boljeg premaza za te uvjete.

definitivno ne !

Da, taj samsung ima odličan antirefleksivni premaz, ali slika bude toliko isprana u uvjetima velikog osvjetljenja da opće nema smisla onda uzimat oled jer je kontrast na razini jeftinog ipsa.

Ja bi radije ako se gleda u uvjetima jačeg osvjetljenje uzeo neki svijetli miniled, modele koji imaju manje refleksija na panelu

3 mjeseca

Ja sam uzeo oled i meni je to cak pre jaka svjetlina u relativno svijetlnom boravku morao sam dosta smanjit pa ne razumijem kako to nekima može bit pre tamno.Mislim da je svaki novi oled i vise nego dobar za svakoga,moje mišljenje...

4 0 hvala 1
13 godina
Injection kaže...

Moguće da mislimo na isto, ja sam negdje našao da se to zove vignetting. Jer kad je crna boja, onda je baš pravo crna, i uniformna. No kako si i rekao, na jednobojnim pozadinama (najviše se vidi na bjeloj), rubovi su kao tamniji, baš izgleda kao da je netko aplicirao vignette filter, sva 4 ruba su kao tamnijia. Baš me nervira to ali što je tu je, očito VA pate od toga.

To se zove dirty screen efekt...Postoji na svim VA pamelima, nekima više nekima manje ovisi o kvaliteti panela, na mojem je taj efekt jedva vidljiv nešto sitno po rubovima tako da sam zadovoljan sa panelom, dok sam čitao o tome imaju ga i LG i Samsung čak i po cijelom panelu se vidi...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice