Pc sa paralelnim i serijskim priključkom

poruka: 11
|
čitano: 1.481
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Ukoliko netko ima stari ispravan PC sa matičnom pločom koja ima paralelni i serijski port a voljan je prodati neka se javi u inbox. Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pc sa paralelnim i serijskim priključkom

-stara računala na koja misliš kad to tražiš su beskorisna čak da su čitava-ispravna, trebaš znanje ono 'kako se što radi' i znanje da printer i serijski port imaš i na novim računalima, port-konektor za kabel.. komad žice-utičnica ili kupljen kontroler koji ubodeš u računalo i radi.

-jer ako je za printer ili neki stari uređaj, trebaš nekako spojiti, win-lin-mac.. osevi, driveri, mreža, protokoli, standardi.. za što opet trebaš znanje i male su šanse da bi sa starim računalom bilo što napravio.

-veća šansa je da pogledaš shemu maitčne na računalu gdje to želiš koristiti i pronađeš jumper-pin-konektore i nabaviš kabel za spojiti .. to može biti problem ako nema takvog trgovca-trgovine jer je to neisplativa roba koju treba jedan kupac godišnje.. i zato godinama to ne drže u ponudi ali internet-kinezi imaju sve.

-kabel-matična.. tu može biti problem standard-raspored pinova ovisno o proizvođaču matične, pa je ovisno o tome potrebno presložiti konektor-žice, npr asrock-asus-gigabyte-msi.. mogu i ne moraju biti isti raspored pinova a to piše u manualu matične + enable-disable porta u biosu..

-s druge strane, stara računala se bacaju, pa je dovoljno ako trebaš .. dođi i nosi, većina radi osim ako je izvađen dio kao napajanje ili hdd.. ali ponovo, takva računala su beskorisna, kad trebaš tad je bolje riješenje kabel ili ako računalo nema priključak kontroler za lpt-com portove pa i usb adapter koji može s laptopima i sl. .. a sve to je jeftinije nego npr dostava računala čisto po kilaži-teretu dostave pa kad mi je računalo višak-smeće slanje nije đabe..

edit: ako ćeš tražiti kabel, serial 9 ribbon cable rs232 ili db9 ili printer-lpt-25... + muško-ženske kombinacije su ono što trebaš tražiti googlanjem, amazon-aliex-trgovine..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 11:09 (ihush).
14 godina

Ne mora značiti da čim mu treba LPT+Serial da je to za printer, pretpostavka je maaajka svih zajeba. Ono za što kolegi vjerovatno treba je neka CNC mašina (i Ja pretpostavljam, znači zajebo sam se), koja koristi navedene portove za komunikaciju sa PLC-ovima, gdje za cijenu od nekoliko desetina do nekoliko stotina € se isplati kupiti polovnu mašinu (jer novo je gotovo nemoguće nać) s navedenim portovima. Imao sam sličan problem prije 2-3 god kada je grom udario pored firme i spržio mrežnu na CNC-u (pored sve druge opreme, switch-eva, kamera, alarma i ostalih računara) starom tada 3 god, AIO računar, specijalni AiO, touch 27'', sa i7 cpu i pasivnim hlađenjem za industrijske namjene. Novi dio se trebao čekati cca 10+ sedmica i riješio problem sa Lenovo i5 sff kućištem sa navedenim portovima. Mašina proradila unutar 48h, i proizvodnja se nastavila, roba isporučena na vrijeme. Mislim da nema smisla otpisivat mašinu koja košta možda 50k € i više zbog par stotina € troška za drugi PC.

Preporuka za kolegu traži svakako brend (lenovo, HP, Dell, Fujitsu) negdje do 6te gen intela i vjerovatno ima potrebne portove.

LOL
2 godine
Radi se o vrlo sličnoj situaciji koju je spomenuto memo u postu ispred. Kompom se upravlja radnim strojevima preko serijskog porta a paralelni služi za industial key. Nisam mislio da je potrebno navesti za koju mi svrhu treba, već samo stavke koje mi trebaju. Hvala svakako na savjetima

0 0 hvala 0
17 godina

USB to Serial i USB to Parallel port ti ne igra?

https://www.amazon.de/USB-Parallel-Adapter/s?k=USB+Parallel+Adapter

https://www.amazon.de/usb-seriell-adapter/s?k=usb+seriell+adapter

20 € investicija za isprobat. Paket ti dojde do utorka.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 12:13 (NEW_MAN).
16 godina
NEW_MAN kaže...

-to ovisi o čipovima-proizvođaču, npr intel-via.. i o samoj apps koja koristi, kao npr zaštita a upravo to je spomenuto (key).. pa možda radi, možda ne.. + zaštita ne mora biti samo sam key, može i neki dodatni dio postavke koja se u npr instalaciji obavi, npr na kojoj adresi se nalazi neka komponenta ili npr serijski broj diska ili veličina particije.. mali trikovi koji su korišteni kao zaštita (proizvođača).. pa može biti svašta, tj da nije samo to problem fizički adapter..

-problem za takve adaptere i nove drivere-oseve.. npr često imaju brojeve iznad npr 32.. dok stari nisu postojali npr com1-4.. može biti označen kao com5.. nedostupan takvoj app..

-lpt može biti 1-3.. ovisi koji os-apps, dos ili win-novije..

-čak banalno, često defaultno-inicialno driver postavi npr com5, dok juzer može promijeniti klikom.. dok ne promjeni ne radi, ali takav juzer to ne zna, ne zna gdje što kliknuti, nema u uputama itd.. a možda bi radilo nakon takve banalne promjene ili isključiti u biosu-mbo da se oslobodi postojeća adresa i sl.

-par kombinacija koje su stvar snalaženja ali uključuju znanje tog doba-postavki, snalaženje s biosom, što polovicu novih juzera eliminira..

-usb adapter je svakako najbolji-prvi način za tražiti riješenje, ne staro računalo.. koje bi bilo zadnje ako ništa drugo neće, ali ovo je želja, forumaš i problemi koji je po tome poznat.. :)

-čak lakše od samog kabla-ribbona jer ne mora otvarati kućište i znati shemu pinova :) dok su cijene možda iste jer je s nekim robama tako, dostava skuplja od robe itd.

memo_nn kaže...

Ne mora značiti da čim mu treba LPT+Serial da je to za printer, pretpostavka je maaajka svih zajeba. Ono za što kolegi vjerovatno treba je neka CNC mašina (i Ja pretpostavljam, znači zajebo sam se), koja koristi navedene portove za komunikaciju sa PLC-ovima, ..

-nije važno treba li za printer ili drugu namjenu.. stvar je da mbo često ima jumper-portove, samo treba kabel-konektor-spojiti.. a to tad radi, tj + može ovisiti o čipu, ostalim postavkama-zaštitama. To radi, usb adapter 1% manje šanse itd.. pošto je za key, tad posotji mogućnost da nije samo standard nego da je još neko kemijanje kojim se proizvođač u to doba štitio od umnažanja-pirata.. nešto 'skriveno' čak i banalno, nešto što se mora znati a to znaju oni koji su bili u branši, serviseri neke konkretne robe-usluge-uređaja.. čak kad su fahidioti no znali su tu 'tajnu' gdje što kliknuti.. jer su proizvođači bili maštoviti, bez interneta i sl. ..

+ dodatni problem jer želja u startu traži staro računalo.. to znači da želi preseliti-kopirati, misli da je to jednostavno.. nije, jer ovisi o postavkama a kad se radi kopiranje-koniranje tad hw postavke kao irq-adrese moraju biti jednake-identične.. jer naprosoto tad port ne radi ako je različito i dovoljno da je to samo u configfileu programa drugačije ili u biosu.. jer com1-lpt1 može biti bilo koja kombinacija adresa-irq-a.. a tu je u pitanju key-zaštita koja postoji da bi nešto otežala-onemogućila..

-teoretski ako je sve identično, može izvaditi hdd i upaliti ga u drugom računalu.. pa do tog da ne može ništa. Dodatno, u ovakvom primjeru zaštite kao key, nije dovoljno imati znanje o postavkama, driveri, hw.. nego i kako je koji proizvođač nešto kemijanjem dodatno otežao ili u tome imamo 'sreće' pa ubodeš i radi..

+ kompatibilnost samog uart-čipa npr 16550.. pa je tad sve radilo na intel mbo-chipsetu dok je na via znalo biti problema, a key može koristiti za komunikaciju, tj to je problem lowlevel pristupa-programiranja pod dosom i sl. ne iz višeg osa kao win pa soft zna komunicirati samo s kronkretnim hw-čipom za kojeg je programiran, kao i za sve ostalo npr printer itd.. kao npr baudrate za komunikaciju npr 2400.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 15:26 (ihush).
15 godina

Imas dosta takvih PC-a na njuskalu po 10-15 eura...

mihi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
NEW_MAN kaže...

Serijski bi možda i radio (fale neki naponi kao npr -12 ali ako druga strana to ne koristi može proći) ali paralelni je bacanje para 1000000% jer ne radi kao pravi paralelni port.

Taj usb to parallel je samo i isključivo za printere. Svi ti stari softveri koji abjuzaju paralelni port čine to preko registara odnosno memorijske adrese na koju usb to parallel ne može biti mapiran.

Jedini adapter koji bi mogao proći je PCI paralelni port i to ako se može podesiti adresa ili njega ili upisati njegova u samom softveru.

Također moderni windowsi ni pod koju cijenu ne daju direktni pristup hardveru, što aplikacije koje direktno upisuju vrijednosti u same registre paralelnog porta rade.

Mora se old school ići u ovom slučaju, i sa hardverom i sa softverom.

IT me iznevjeri
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2025 4:26 (Alkaline).
16 godina
Alkaline kaže...
..

Također moderni windowsi ni pod koju cijenu ne daju direktni pristup hardveru, što aplikacije koje direktno upisuju vrijednosti u same registre paralelnog porta rade.

Mora se old school ići u ovom slučaju, i sa hardverom i sa softverom.

-da.. ali to ovisi o aplikaciji, kako je napravljena, u koje vrijeme, za koji os i resurse.. pa stare, hardkodirano-direktno moraju raditi na starom-klasičnom hw, dok novije mogu i na adapterima, dok neki adapteri ovisno o klasi-kvaliteti imaju sve potrebno pa i npr soft za podešavanje portova-adresa upravo iz takvih razloga.. onako, nešto radi, nešto ne..

-pošto je u pitanju key, to je modernije, ima više šansi da radi, ali istovremeno i manje, jer s keyevima-zaštitama mogu postojati dodatna kemijanja-zaštite upravo zbog interesa proizvođača, kopiranje-piraterija-korištenje bez keya-licence.. da je printer-občina upotreba novije bi vjerojantije radilo, key .. možda.

11 godina

Pošto imam nešto iskustva sa istim i znam koliko se kreću cijene embeded PC-a. Iskreno napravi si jedan.

https://vi.aliexpress.com/item/1005008184388262.html

https://vi.aliexpress.com/item/1005002913028107.html

https://vi.aliexpress.com/item/1005003263361996.html

Čekati ćeš sve da dođe par tjedana, tu ubodi neko ITX kućište, kupi memoriju, SSD i napajanje.

Ovo je onda nova stvar koja će izdržati 3-5 godina.

Stare krame nose isto takve probleme napuhnutih kondenzatora i nepouzdanosti.

Možeš naravno privremeno dok sve ne osposobiš koristiti staru kramu, ali ovo sa N300/N100 CPU-om je nešto što podržava moderni OS i radi jako dobro uz minimalno zagrijavanje.

Dakle ako ne želiš iskeširati za neki embeded 800e, ovo ti je druga solucija. Sve osim toga je amaterizam i tome nema mjesta na radnom mjestu.

Ako pak trebaš samo COM portove bez LPT-a (ubuduće) uzmeš ovo:
https://vi.aliexpress.com/item/1005005535612244.html

Testirao sam to sve više puta u industrijskim uvjetima prašine, vlage, temperature visoke i niske i radi super.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Evo na oglasima čovjek prodaje cijeli PC za 10€

https://forum.bug.hr/forum/topic/prodaja-racunala/prodaja-2-racunala-60eur/302751.aspx

Ima paralelni port koliko vidim.

IT me iznevjeri
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice