Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.510
|
čitano: 7.234.229
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Cordas kaže...

Full day of eating. Lagani povratak kalorija u normalu nakon gladovanja.

Buđenje 05:15. Kava i preworkout. Iza toga trening na prazan želudac. 

-prvi obrok 12h. 4 jaja i nekih 200-250g piletine

-par suplementića 

-drugi obrok ili međuobrok, protein bar i 20-30g oraha

-treći obrok, nekih 150-200g piletine sa ljutim umakom. dva jaja. 20g indijskih oraščića. 150g ovih nekih okruglica od krumpira. I par rafaelo okruglica za desert.

Što mislite? Domaća jaja i domaća piletina. Bilo bi bolje da je junetina, ali većinom jedem piletinu jer mi je najlakše za spremiti, a i volim ju jesti i jeftina je. Zadovoljava sve uvjete. 

Zašto se budiš tako rano i zašto sve to na prazan želudac? Jesi čuo da je ujutro krv najgušća i potreba za vodom je nužna u prvih sat vremena nakon buđenja, pola litre do litre popopiti, najviše srčanih udara se dešava ujutro, standardni balkanci kava i cigara umjesto obroka. Kofein koji se nalazi u kavi i preworku je deuretik a znaš što to znači, ugl nije baš zdravo. Treba se kvalitetno najesti ujutro meni je jutarnji obrok najvažniji, lagano da se to slegne onda prework pa gym... I dalje kako već hoćeš.

13 godina
BeLLicus kaže...

Zašto se budiš tako rano i zašto sve to na prazan želudac? Jesi čuo da je ujutro krv najgušća i potreba za vodom je nužna u prvih sat vremena nakon buđenja, pola litre do litre popopiti, najviše srčanih udara se dešava ujutro, standardni balkanci kava i cigara umjesto obroka. Kofein koji se nalazi u kavi i preworku je deuretik a znaš što to znači, ugl nije baš zdravo. Treba se kvalitetno najesti ujutro meni je jutarnji obrok najvažniji, lagano da se to slegne onda prework pa gym... I dalje kako već hoćeš.

Budim se tako rano zato da mogu stići obaviti trening prije posla. Odgovara mi trening ujutro jer ako navečer treniram previše se aktiviram i teško mi je zaspati. 

Ne kužim ti ovaj komentar, bezveze. Pa tako jedem jer mi tako najbolje odgovara i tako se najbolje osjećam. Obožavam biti fasted, do prvog obroka napravim brdo posla. Ako jedem odmah ujutro teško mi padne na želudac, pogotovo ako carbse jedem, mental clarity mi je u nula.. Jednostavno ne volim ujutro jesti. Kava nema nikakve veze sa balkanom, isto bezveze komentar. Ritual ispijanja kave i čitanja knjige pola sata prije treninga mi je neprocjenjiv gušt. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 20:28 (Cordas).
13 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

btw trenutni preworkout stack:

-200mg kofeina (130 iz kave ujutro (po mojoj procjeni)) i 70mg još dodam u preworkout

-L-tyrosine 3-5mg kako kada

-taurine 2mg (vrlo vjerojatno nepotrebno... ali imam nekakav calm but altert feeling s njim)

-L-Theanine 300mg (u kombinaciji sa taurinom daje taj calm, but alert feeling)

-citruline 10g (tj 20mg citruline malate što bi bilo 10mg čistog citrulina)

-alpha-gpc 400mg (ne osjetim nešto posebno, ubacujem u preworkout dok ne potrošim)

-malo soli (elektroliti za hidraciju jer treniram fasted i dehidriran)

Odličan pump. Ništa više od toga nije potrebno. Po meni kofein, l-tyrosine i citruline su dovoljni, sve ostalo u preworkoutima je marketing.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 20:27 (Cordas).
10 godina
Cordas kaže...
BeLLicus kaže...

Budim se tako rano zato da mogu stići obaviti trening prije posla. Odgovara mi trening ujutro jer ako navečer treniram previše se aktiviram i teško mi je zaspati. 

Ne kužim ti ovaj komentar, bezveze. Pa tako jedem jer mi tako najbolje odgovara i tako se najbolje osjećam. Obožavam biti fasted, do prvog obroka napravim brdo posla. Ako jedem odmah ujutro teško mi padne na želudac, pogotovo ako carbse jedem, mental clarity mi je u nula.. Jednostavno ne volim ujutro jesti. Kava nema nikakve veze sa balkanom, isto bezveze komentar. Ritual ispijanja kave i čitanja knjige pola sata prije treninga mi je neprocjenjiv gušt. 

Proputovao sam dosta i vidio dosta, vjeruj mi nitko ne voli vise jutarnju kavu i zapalit cigaru od balkanca, i dalje u svijetu se pije kava naravno no moj komentar se nije odnosio na to... Nadam se da bar popiješ ujutro dovoljno vode onda. Rokanje kofeina na prazno nije nikako dobro, pročitaj si malo o tome. 

Edit: Sad vidim da ne pijes ni vodu ujutro. A dobro svakome svoje :) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 20:31 (BeLLicus).
13 godina
BeLLicus kaže...

Proputovao sam dosta i vidio dosta, vjeruj mi nitko ne voli vise jutarnju kavu i zapalit cigaru od balkanca, i dalje u svijetu se pije kava naravno no moj komentar se nije odnosio na to... Nadam se da bar popiješ ujutro dovoljno vode onda. Rokanje kofeina na prazno nije nikako dobro, pročitaj si malo o tome. 

Pa ne znam ja kakve veze ja imam s tim stereotipom gdje balkanci vole popit kavu i zapalit cigaru. Ja volim popit kavu ujutro i to nema nikakve veze sa balkanom. Tj. volim kofein ujutro, format je nebitan, ali ako već biram, onda biram kavu. 

Ne znam gdje si vidio da ne pijem vodu ujutro? Pa popijem barem litru vode prije treninga i litru tokom-poslije. Ubacim i soli za elektrolite u preworkout. 
Doslovno mislim da sam over-hydrated ujutro hahah.

10 godina
Cordas kaže...
BeLLicus kaže...

Pa ne znam ja kakve veze ja imam s tim stereotipom gdje balkanci vole popit kavu i zapalit cigaru. Ja volim popit kavu ujutro i to nema nikakve veze sa balkanom. Tj. volim kofein ujutro, format je nebitan, ali ako već biram, onda biram kavu. 

Ne znam gdje si vidio da ne pijem vodu ujutro? Pa popijem barem litru vode prije treninga i litru tokom-poslije. Ubacim i soli za elektrolite u preworkout. 
Doslovno mislim da sam over-hydrated ujutro hahah.

Aha pa napisao si ovo jer treniram fasted i dehidriran a dehidriran znaci da nisi unosio tekucine jel :D 

13 godina
Napisao sam da treniram fasted. Nigdje nisam napisao dehidriran.
14 godina
BeLLicus kaže...
fila2208 kaže...

danas se vozim u gym umoran ko pas...ali ova stvar me uvijek digne strašno, još pun gym, sve baglje čogljavci brokoli glave samo šeću mobitele vade.

ispucao 120 pa 130tke na kosom benču kroz zube i ozljede ko mu jebe mater.

e danas se vozim i baš razmišljam kako sam sretan što sam kao mladić išao u gym i izgradio šasiju koju sad održavam.jer da nisam, i da moram ovakav imat motivacije i volje za napucavat se, bome teško bez đusa realno.

tak da pouka priče, natrpat se dok si mlad, kasnije živjet šasiju :) 

Jel imaš slobodne vikende od posla pa da izrokaš preko vikenda malo jače gym.

nažalost nemam, radni petki svetki, ali nekad stisnem na poslu pa kompenziram, ali rijetko kad stignem odradit topčina trening kakav sam nekad, ili kakav ti sad otkidavaš :)

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
9 godina

ja pijem mozda maksimalno 1.5-2L vode na dan vecinom zato sto mi se smanjio kapacitet mjehura na 150-300ML ovisno koliko se micem, ako moram ici negdje van onda ne pijem sat dva prije da mogu duze izdrzat jer sam inkontinentan.

sta preporucate za ramena, htio bi ispucat 200-500 repsa ko petar sa 1-2kg utezima(imam utege za zglob od kilu i dve, jos 4kg i 8kg bucice), side lateral raise, rear delt fly i front raise za sve 3 glave.

3 godine

napravi si jednu od najvecih zdravstvenih usluga i prestani piti kavu na prazan zeludac, dugorocno ce ti razvaliti zeludac a to je organ skoro bez mogucnosti oporavka (suprotno npr jetri koja ima visoku mogucnost regeneracije i popravka svog tkiva)

zeludac na kavu reagira lucenjem svoje kiseline a obzirom je prazan doslovno izjeda samoga sebe

pojedi nesto minimalno par zalogaja da se zeludac ima cime igrati, npr jedna banana

mada ja bih to povecao na solidniji brzi kompletan obrok p+uh+m npr banana + whey 30g + 50g kikiriki maslac, roknes to za minutu-dvije bez spremanja

i btw cini mi se da iskljucivo kava izaziva spomenuto lucenje kiseline, ostali oblici kofeina ne (energetska pica, kapsule, suplement preworkouti) tako da nije svojstvo kofeina vec kave.

3 godine
Mr.Natural kaže...

ja pijem mozda maksimalno 1.5-2L vode na dan vecinom zato sto mi se smanjio kapacitet mjehura na 150-300ML ovisno koliko se micem, ako moram ici negdje van onda ne pijem sat dva prije da mogu duze izdrzat jer sam inkontinentan.

sta preporucate za ramena, htio bi ispucat 200-500 repsa ko petar sa 1-2kg utezima(imam utege za zglob od kilu i dve, jos 4kg i 8kg bucice), side lateral raise, rear delt fly i front raise za sve 3 glave.

2l vode dnevno je sasvim cool, dovoljno da se zadovolji zdravstveni aspekt vode

ako imas samo te bucice, nemas sta drugo nego time razvaljivati ramena, 4kg kontrolirani side flyes koliko ide i odmah dropset sa 2kg high reps 15+, tijekom serije dozvoljeno zaustavljanje na par sekundi zbog reseta cns-a na bol

mada tebi bi bilo idealno da se spustis na 70kg kako znas i umijes - zadas si cilj vidjeti na vagi 69.9 i rokas fokusirano do toga, pa onda polako gore opet do 78kg, sve ostalo bez toga ce donijeti slabe rezultate

13 godina

Nemam pojma odakle vam to da je kava ujutro na prazan želudac nezdrava. U redu tko ima nekakve simptome ili tegobe, ne bi ju trebao piti na prazan želudac. Ali tko nema nikakvih simptoma, nema ni nikakvih zdravstvenih rizika. 

Siguran sam da mi jedan espresso ujutro neće razvaliti želudac. Evo tražim studije na examine.com i nema ni jedne jedine koja potvrđuje neke rizike oko konzumacije na prazan želudac. 

Drinking coffee on an empty stomach is generally safe for most people, though individual reactions vary. Some may experience digestive discomfort, like acid reflux or stomach irritation, especially if prone to gastrointestinal issues like GERD. The acidity of coffee can also lead to jitters, anxiety, or heightened stress in sensitive individuals. Pairing coffee with food can help mitigate these effects.

There is no solid evidence that drinking coffee on an empty stomach causes significant harm, such as gastritis. However, a study from the University of Bath suggests that delaying coffee intake until after breakfast can improve metabolic control, particularly in relation to blood sugar regulation   .

For those who experience discomfort, it might be helpful to monitor your body’s response and adjust accordingly—whether that means consuming less coffee, eating breakfast first, or switching to decaf.

Link

Link

U biti čini se, ako ćemo već cjepidlačiti, da nije manje ili više zdravo piti kavu na prazan želudac, nego je jako individualno. 

There isn’t really a best time to drink coffee for all people. When to drink it will depend on personal preference. Some people can tolerate drinking coffee first thing in the morning without any issues. Other people do better drinking coffee only after they have eaten a meal. 

Ja recimo limitiram unos kofeina na jutro, dakle poslije 6h ne konzumiram nikakav kofein. Što recimo smatram da je optimalno za kvalitetu sna. Sigurno je bolje popiti kavu ujutro na prazan želudac, nego preworkout sa 250mg kofeina u 7 navečer prije treninga. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 8:49 (Cordas).
9 mjeseci
Petar hw kaže...

da gvt, probaj na 2-3mj, potencijalno ce te transformirati i razviti psihu ako budes mogao izdrzati 10x10 i progresirati na tome, ja sam prve kvadove dobio za nekoliko mjeseci gvt cucnja, sjecam se podigao cucanj sa 10x10 100kg na 120kg 10x10, kvad buknuo za taj period, puno vise nego kad sam prijasnjih godina dodavao 20kg na 5x5 i 3x10 + dodatne vjezbe

takoder sam bio kepec sjecam se prvih benceva na pocecima teretane 40-50kg klimave desetke, i vecina neutreniranih muskaraca je takvo, rijetki su oni koji krenu u gym i odmah 80kg benc ali ima ih, npr milan dotlic, jedanhttps://www.instagram.com/milan_dotlic/profilecard/?igsh=MXc3Y2w4emxoZzZ0cw== jedan od najjacih hrvata, izjavio da je digao 200kg mrtvo cim je krenuo u gym...

glede bulkinga, da mogu vratiti vrijeme ne bih bulkao preko 20bf, preko 20bf nema bildanja vec samo salo raste...

Sad sam jos uvijek na cutu nekih mjesec dana jos tako da mi sam raspored treninga i slicno ne igra tolko ulogu dokle god odrzavam snagu na svemu, a cak i na nekim vjezbama napredujem, tako da sam sretan po tom pitanju. Vise se priredjujem za lean bulk, pa da ga sto pametnije napravim, glede i prehrane i treninga. Predugo sam bio u maingainingu ove godine. Jedva cekam pocet malo vise jesti i probijat kilaze, ali idemo prema 12% bf, pa onda lijepit miske. Iznad 18% bf ne zelim doc na kraju bulka. Morat ce se nova roba kupovat haha.

9 godina
Petar hw kaže...
Mr.Natural kaže...

ako imas samo te bucice, nemas sta drugo nego time razvaljivati ramena, 4kg kontrolirani side flyes koliko ide i odmah dropset sa 2kg high reps 15+, tijekom serije dozvoljeno zaustavljanje na par sekundi zbog reseta cns-a na bol

mada tebi bi bilo idealno da se spustis na 70kg kako znas i umijes - zadas si cilj vidjeti na vagi 69.9 i rokas fokusirano do toga, pa onda polako gore opet do 78kg, sve ostalo bez toga ce donijeti slabe rezultate

Vec polako idem prema 70kg, al kad dodem do 70kg mislim da cu maingainat makar dobio slabije rezultate, jer neda mi se radit bulk i cut opet(nije problem pojesti vise, al zato pojesti manje je )  za 1-2 kila misica godisnje jer sam vec "advanced lifter", doduse ako ubijem treningom i pocnem jest vise proteina moglo bi biti i vise jer sam jeo nedovoljno proteina dok sam trenirao boks i sada, napredovalo se je ali sporije. Naturalac moze ocekivati 25-35kg misica u 10 godina.

Estimated Total Muscle Gain Over 10 Years:

• Year 1 (Beginner): 20–25 pounds (9–11 kg)
  • Year 2-3 (Intermediate): 10–12 pounds/year (4.5–5.5 kg/year) → 20–24 pounds (9–11 kg) over 2 years
  • Year 4-5 (Advanced): 5–8 pounds/year (2–3.5 kg/year) → 10–16 pounds (4.5–7 kg) over 2 years
  • Year 6-10 (Expert): 1–3 pounds/year (0.5–1.5 kg/year) → 5–15 pounds (2–7 kg) over 5 years
10 godina
Mr.Natural kaže...
Petar hw kaže...
Mr.Natural kaže...

Vec polako idem prema 70kg, al kad dodem do 70kg mislim da cu maingainat makar dobio slabije rezultate, jer neda mi se radit bulk i cut opet(nije problem pojesti vise, al zato pojesti manje je )  za 1-2 kila misica godisnje jer sam vec "advanced lifter", doduse ako ubijem treningom i pocnem jest vise proteina moglo bi biti i vise jer sam jeo nedovoljno proteina dok sam trenirao boks i sada, napredovalo se je ali sporije. Naturalac moze ocekivati 25-35kg misica u 10 godina.

• Year 2-3 (Intermediate): 10–12 pounds/year (4.5–5.5 kg/year) → 20–24 pounds (9–11 kg) over 2 years
  • Year 4-5 (Advanced): 5–8 pounds/year (2–3.5 kg/year) → 10–16 pounds (4.5–7 kg) over 2 years
  • Year 6-10 (Expert): 1–3 pounds/year (0.5–1.5 kg/year) → 5–15 pounds (2–7 kg) over 5 years

35kg kuraca a ne misica u 10 godina, pa odrađeno je hrpa videa o tome koliko čistog mišića možeš izgraditi, ne koliko kila možeš dobiti nego čistog mišića, i to je između 9 do 18kg za života natural, na steroroidima 18 do 36 ovisno o genetici i 27 do 54kg ako se baš blastaš steroide... Eno ti petar 10kg misica je uspio zaradit natty kroz 10 god. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 16:00 (BeLLicus).
9 godina
BeLLicus kaže...
Mr.Natural kaže...
Petar hw kaže...
Mr.Natural kaže...

35kg kuraca a ne misica u 10 godina, pa odrađeno je hrpa videa o tome koliko čistog mišića možeš izgraditi, ne koliko kila možeš dobiti nego čistog mišića, i to je između 9 do 18kg za života natural, na steroroidima 18 do 36 ovisno o genetici i 27 do 54kg ako se baš blastaš steroide... Eno ti petar 10kg misica je uspio zaradit natty kroz 10 god. 

Gledao sam taj video bio vec samo sam zaboravio kolike su bile vrijednosti pa sam nabrzaka na chatgpt otisao i prevario me opet, jos je to bio chatgpt 4.0 free 5 pokusaja na dan(otkud je on to izvukao samo da mi je znat lol). Nemam uopce percepciju koliko je to 10 kila misica, a to masovno izgleda na ljudima.

EDIT:

Neka petar nabaci sliku svog peak natural izgleda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 18:18 (Mr.Natural).
15 godina

Zašto nam je petrica dobio crveni? :o

It is always darkest just before the dawn.
9 godina
mrsmith kaže...

Zašto nam je petrica dobio crveni? :o

vec par puta sam vidio da ima opomenu

mozda zbog nadriliječništva 

9 godina

Prije zbog krkanizma :P

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
14 godina

Dečki moji danas sam sina dobio. 

Imam već kćer. Ja sad i mam sve. To je to.

I sad ocu bit najjači tata ma svijetu hoću. Oće mom sinu bit tesko, hoće ali eto bit ću najkul tata. O tome se radi. Kasnije kad prođem neke  godine Petar me. Riješi pa se piknem, a dotad nek su moji pilići ziivi i zdravi, za tatu je lako. 

9 mjeseci
fila2208 kaže...

I sad ocu bit najjači tata ma svijetu hoću. Oće mom sinu bit tesko, hoće ali eto bit ću najkul tata. O tome se radi. Kasnije kad prođem neke  godine Petar me. Riješi pa se piknem, a dotad nek su moji pilići ziivi i zdravi, za tatu je lako. 

Iskrene cestitke 

10 godina

Čestitke Fila, sad ćeš vidjeti šta je tek život sa dvoje djece, kod mene je obrnuto bilo prvo sin pa curica... 

Btw još jedan od natty likova prelazi na steroide 

9 mjeseci
BeLLicus kaže...

Čestitke Fila, sad ćeš vidjeti šta je tek život sa dvoje djece, kod mene je obrnuto bilo prvo sin pa curica... 

Bas vidio taj video sinoc. Meni je to sve okej, nek ljudi rade sto zele. Nikad niko od nas ne zna da necemo mozda i mi uzet jednog dana, zato sam prestao bit iskljuciv prema mnogima stvarima. Kak se ono kaze nikad ne reci nikad. Jedino kaj on tu sad blebece u tom video da si opravda uzimanje sebi i drugima je nekako nezrelo i djetinjasto po meni barem. Nek radje kaze zelim vidjet kolko jos mogu postici sa gearom i to je to, a ne ove price o sex driveu, a lik ima onak 23 godine.

10 godina
Angelo97 kaže...
BeLLicus kaže...

Bas vidio taj video sinoc. Meni je to sve okej, nek ljudi rade sto zele. Nikad niko od nas ne zna da necemo mozda i mi uzet jednog dana, zato sam prestao bit iskljuciv prema mnogima stvarima. Kak se ono kaze nikad ne reci nikad. Jedino kaj on tu sad blebece u tom video da si opravda uzimanje sebi i drugima je nekako nezrelo i djetinjasto po meni barem. Nek radje kaze zelim vidjet kolko jos mogu postici sa gearom i to je to, a ne ove price o sex driveu, a lik ima onak 23 godine.

Ako nista drugo bar cemo vidjeti kako test reagira na pripremljeno tijelo i dobru genetiku, msm lik nije neka masiva ali je estetičan i lean je. Baš me zanima koliko će mišića nabiti sa 200mg tjedno.

13 godina

Čestitke fila, kod mene isto, prvo kcer sad je 5 godina i prije tri mjeseca sin. Vjeruj mi, tesko je ali izvedivo. Samo nek su svi zivi i zdeavi, gainse ces ganjati za jedno 3 godine

Know your limits.
7 godina
fila2208 kaže...

Cestitke. Ka sta kolege kazu, samo da je zdravlja, za ostalo je lako.

10 godina
fila2208 kaže...

Čestitke i ne sekiraj,s drugim je lakše jer vec si pripremljen na dosta toga,samo nek je zdravlja👍🏻

Origin_Steam: hrka11
9 godina

Čestitam Fila! Sada svaki trening koji napraviš se računa duplo 😄

Kod mene mali ima 3 godine, a mala 9 mjeseci. Računam da ću se za nekih godinu dana moći posvetiti treningu 100%.

15 godina
fila2208 kaže...

Čestitke stari  Nema veće sreće i ponosa! U zdravlje 

It is always darkest just before the dawn.
14 godina

Hvala, malo sam pod gasom ono pisao, ali tako je to kad se dijete rodi, mora se dobro zalijevati. Samo mesina i alkhol 3 dana za redom.

I onda ti budi fit, ali dobro, kad je održavana šasija i to se podnosi.

parm dana odmora, a onda ćemo malog odmah u gym, barem na prazne šipke da krenemo :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice