Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.263
|
čitano: 4.638.299
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Trenutno imam a320mk, ryzen 5 5600 32gb rama, seasonic 650w, 6750xt.

Upgrejdao sam inace sa 5 2600x na 5 5600 pred par mjeseci i kao da nisam bas zadovoljan iskreno.

Bavim se foto/video editingom i igram warzone battle royale.
Kao da mi jos uvijek pc pozapinje kada uredjujem fotke u lightroomu, a i warzone kao da ima 1% low pa mi zasteka.

Imate preporuku do nekih 300-500 koju maticnu uzeti i koji proc?

Moze preporuka i za intel i za amd.
Sa sto vise jezgara.

Vidim kod amd-a ryzen 9 5950x i 5900xt. Vjerujem da ako uzmem 5800xt sa 8c/16t ce mi to opet stekati?
Napomena mijenjao bi samo proc i maticnu, znaci ne jos i ram, tako da bi ostao na ddr4
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.10.2025 11:41 (aloevera13).

0 0 hvala 0
14 godina

Probaj prije svega Windows update odradit i Bios update.Ako to ne pomogne onda ponovno napravi shader compile u igri.

Ne vrijedi ti uzimat 5800x ili 5950x ako ces sve mjenjat onda uzmi neku b760 plocu do 150e i 14600KF. 

8 tjedana
Savjeti o nadogradnji računala

A najbolje ti je uzeti 14600K ili KF i z790, to ti je kaj se MT performansi tice rang 5950X a u gamingu znatno jači.

To bi te izašlo oko 400e max.

Ili ako bi išao na budget od 500e možes uzeti core ultra 7 265KF i z890, to ti je ozbiljan CPU za multithreading no nešto slabiji od 14600K u gamingu.

Doduše za tvoju graficku razlika između tih dva intela u gamingu nebude vidljiva.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.10.2025 12:11 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zaboravio si uračunati i memoriju u sve to, moj prijedlog bi išao ka ryzenu 9600x i jednoj asrock b650M m2 te 32gb ddr5 što bi bilo ne više od 450e a za svoje bi dobio vjerujem oko 220e, Intel opcija nije loša no skuplja je kojih 70tak eura

8 tjedana

Naveo je CPU i MBO, valjda RAM misli zasebno uzeti neovisno ovog budžeta... Ili neka se dodatno izjasni

9600x nema bas nikakvog smisla pored 14600kf, slabiji je u svemu, u MT drugi svijet, u gamingu tu negdje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.10.2025 19:21 (Digitale Maximale).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Stjepanj bi rekao samo intel i da kucka 5ghz+. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

uzevši reputaciju 14gen intela i cijenu mbo za intel ja bi radije Ryzena, no svatko po svome

17 godina
MGloc kaže...

Stjepanj bi rekao samo intel i da kucka 5ghz+. 

Zato se i nazvao Stjepanjina, ima tu neke poveznice 

6 godina

sto je problem sa intel 14th gen?

14600kf mi se svidja nekako, cini se dobar za tu cijenu...

nemam pojma ni sto bi i ja sam

0 0 hvala 0
8 tjedana

Nije ništa, to sta je i bilo odavno je prošlo a bilo je možda 1.5% vezano za i5 modele. Uglavnom ne beri brigu.

Sa druge strane sada je uoravo ryzen 9000 serija na golgoti oko krepavanja i zapaljivanja.

Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
aloevera13 kaže...

sto je problem sa intel 14th gen?

14600kf mi se svidja nekako, cini se dobar za tu cijenu...

nemam pojma ni sto bi i ja sam

S obzirom na cijenu, sad je to vrlo privlačan deal. 🙂 Ne fali mu ništa, najnoviji BIOS i malo provjeri da su naponi pod kontrolom (sad bi morali biti) i to je to. Inače mu nije plus potrošnja, ali realno to i nije drama, tako da je sad za pare za koje ide, jako dobar deal. 

Digitale Maximale kaže...

Nije ništa, to sta je i bilo odavno je prošlo a bilo je možda 1.5% vezano za i5 modele. Uglavnom ne beri brigu.

Sa druge strane sada je uoravo ryzen 9000 serija na golgoti oko krepavanja i zapaljivanja.

Nije Ryzen 9000 serija nego je samo 9800X3D model i nije ni komplet taj model nego samo s jednim vendorom matičnih. Tako da, ne širi paniku ili dezinformacije. 😁

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.10.2025 15:27 (itomic009).
12 godina

Nebi ja baš bio uvjeren da je problem "riješen" kod raptora, moguće je da je sa svim ovim BIOS updejtima samo odgođeno ono neizbježno jer i dalje dolaze friški slučajevi sa poznatom problematikom, samo vrijeme će reći

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/Instability-issues-14600K/td-p/1717264

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/i5-14600kf-crashing/td-p/1718369

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/BSOD-I9-14900K-even-after-a-change-1-year-ago/td-p/1718084

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/intel-core-i9-14900kf/td-p/1718039

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/13600K-freezing-crashing/td-p/1717291

https://community.intel.com/t5/Mobile-and-Desktop-Processors/Instability-issues-on-my-13900k-Unable-to-submit-support-request/td-p/1716779

Wiz3m4n kaže...

Zaboravio si uračunati i memoriju u sve to, moj prijedlog bi išao ka ryzenu 9600x i jednoj asrock b650M m2 te 32gb ddr5 što bi bilo ne više od 450e a za svoje bi dobio vjerujem oko 220e, Intel opcija nije loša no skuplja je kojih 70tak eura

Zamjeni 9600X za 7500F u gamingu realno nema nikakave razlike a uštedi 70€

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.10.2025 11:50 (ibme74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Zato ga i imas, da se uvjeris u kvalitet i poberes pare ili novi za 3god kad krepa..?

Mlad si i zabavan.

scion of the storm
8 tjedana
metallic kaže...

Zato ga i imas, da se uvjeris u kvalitet i poberes pare ili novi za 3god kad krepa..?

Mlad si i zabavan.

Meni je svejedno sta imam, kupim najbolje, a tuniram sam tako da kod mene problema sa nicime nema i ostalih koji tako rade 

13 godina

Tako je i najbolje, malo te zezam, kao i i ti nas.

Samo rokaj

scion of the storm
8 tjedana

To sta ti keljis neke generalne linkove sa problemima nigdje nema potvrde da je do CPU i konkretnog razloga, pola linkova je vezano za i9 itd, a ovi koji su i vezani za i5 od toga ti je prvi rijesen updejtom BIOS-a, a drugi su totalno nejasni i nedetaljizirani. To su linkovi genralne prirode kakvih na ryzenima imas more samo na BG forumu u temi, a da ne nabrajam linkove sa neta. Gdje se sistem moze rusiti zbog RAM-a, moze zbog ploce, moze zbog OS-a itd.

I dalje netko tko je kupio i5 prije godinu ili dvije moze imat probleme ako je do sada vozio stari BIOS,takvih imas kolko oces, oni koji kupuju zadnjih par mjeseci i STAVE zadnje BIOS-e na ploču koje dolaze sa zastarjelim BIOS-ima nema problema, narocito ne na i5.

Sa druge strane trenutna situacija sa ryzenom puni medije vec preko 8 mjeseci, a vrlo vjerojatno je do HW greške na dijelu ploča i procesora jer preko ploče i senzora nema vidljivih odstupanja na defaultu.

8 tjedana
itomic009 kaže...

Nije Ryzen 9000 serija nego je samo 9800X3D model i nije ni komplet taj model nego samo s jednim vendorom matičnih. Tako da, ne širi paniku ili dezinformacije. 😁

Ne komentiraj ako neznas jer upravo ti širiš dezinformacije i oko ploča i oko procesora!

Another Ryzen 9 9950x Death on ASRock
GMP Tests Fries Ryzen 9 9950X “Zen5” CPU Twice During Stress Workloads But Exact Reasons Are Unknown
AMD Ryzen 9 9950X3D Explodes On ASRock X870 Pro RS: CPU Died While Gaming

This one is definitely burnt out: AMD Ryzen 9 9950X3D crashed while gaming
Dead after 6 weeks: Ryzen 9900x with Asrock x870 Steel Legend
AMD Ryzen 5 9600X died yesterday with ASrock B850M Pro A
Dead 9700x

Kaj se tiče ploča

Second Ryzen 7 9800X3D user has CPU burn out on MSI motherboard
Gigabyte X870 motherboard shows Ryzen 7 9800X3D instability in Gamers Nexus RMA Rescue test

14 godina

"Digitale Maximale

2 tjedna"

Jesi ti jedan od ovih trolova koji se stalno baniraju pa otvaraš nove profile ili? Ekipa, koji je ovo od tih? Ako da, da te odmah blokiram kao ostale trolove, da ne gubim vrijeme.

itomic009
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Dupli post, dupli acc?! :(

?

scion of the storm
8 tjedana
itomic009 kaže...

"Digitale Maximale

2 tjedna"

Jesi ti jedan od ovih trolova koji se stalno baniraju pa otvaraš nove profile ili? Ekipa, koji je ovo od tih? Ako da, da te odmah blokiram kao ostale trolove, da ne gubim vrijeme.

Šta poklopio sam te argumentima pa neznas sta bi?

13 godina
itomic009 kaže...

"Digitale Maximale

2 tjedna"

Šta poklopio sam te argumentima pa neznas sta bi?

Malo si proturijecan zapravo, sad tek primjecujem.

Zasto imas bas taj odredjeni CPU na asrocku, jel to iz gusta za stelanjem, pokaz iskustva, protiv struje?

scion of the storm
14 godina

Digitale Maximale  Čim imaš takav komentar ko iz srednje škole i 17 nekih linkova spremno, sve mi je jasno. Za pacijente nemam vremena niti vrijedi se raspravljati pa ideš tamo gdje ti je i mjesto.

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.10.2025 15:51 (itomic009).
12 godina
itomic009 kaže...

"Digitale Maximale

2 tjedna"

Ovaj 

https://forum.bug.hr/forum/user/97277.aspx

13 godina

On je bio poznata licnost i strucanjak, mozda ne bi bilo lose da ima takvih hardverasa.

Naravno uz normalnu raspravu, postanje i bez ratova.

scion of the storm
14 godina

Maximale vam je jednostavno objasnio sa ako fixno stavite napon,frekvenciju,latencije...Da bi sve trebalo radit bez problema bio to 9800x3d na AsRock ploci ili i9 14900k ako i dalje imate problem sa pc ne radi,rusi se ili degradira onda imate neispravnu komponentu ali previse kenjate po i5 14600KF koji realno opere AMD-ov X3D na 4k ali neki si to ne mogu sabrat u glavi jer su ipak dali 650e za 9800x3d pa kako sada da mu je 14600kf uz rame. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 tjedana
itomic009 kaže...

Digitale Maximale  Čim imaš takav komentar ko iz srednje škole i 17 nekih linkova spremno, sve mi je jasno. Za pacijente nemam vremena niti vrijedi se raspravljati pa ideš tamo gdje ti je i mjesto.

Pričas o srednjoj školi a vrištiš i vrijeđas se ko klinac jer nisi u pravu dokazano i potkrijepljeno,, a obracas se sa visoka i glumis nesto a nemas pojma. Uz to ocito da si amd fanboj kad te toliko trigera tema 

13 godina

Mozda jer ga boris imao pa se svima popeo na "glavu".

scion of the storm
14 godina

Je Stjepanj je pretjerao vratio se sa hladenja i direkt poceo sa linkovima o pregorenom 9800x3d i asrocku. 

8 tjedana

Ma fora mi je kad mene netko prozove fanbojem a branim sve živo po redu od obje platforme i pricam o rijesenjima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.10.2025 16:28 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ma ko ti je to rekao/napiso?

Pa tek 2 tjedna si tu.

Btw ako zelis bit "robin hood" moras imat Intel cpu i amd grafu.

Lp

scion of the storm
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice