Matematicari pomoc! Jedna kateta pravokutnog trokuta kraca je od hiootenuze za 3 puta.koliki je manji siljasti kut tog trokuta? I izracunaj duljine strqnica pravokutnog trokuta ako je a+c=10.5 cm a kut alfa 38 stupnjeva i 50 sekundi
Matematika - pomoć
- poruka: 5.900
- |
- čitano: 2.115.928
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kakva je razlika u grafu ako je druga derivacij u nekoj točki veća od jedan i kada je druga derivacija u nekoj točki <0,1>?
U oba slučaja je graf konveksan (oblik slova U).
Treba mi samo neko pomoci oko smjene, tj reci sta je t.
- Prvi integral ti je sređeni elementarni integral. Rješenje je 1/a*arctg(x/a)+C za oblik dx/(a^2+x^2) podintegralne funkcije, gdje je a konstanta.
- Drugi integral izlučiš 3 u nazivniku i baciš ga van integrala i opet dobiješ elementarni arctg.
Kakva je razlika u grafu ako je druga derivacij u nekoj točki veća od jedan i kada je druga derivacija u nekoj točki <0,1>?
U oba slučaja je graf konveksan (oblik slova U).
E kontam da je konveksan ako je f''(x) >0, a je li ima ikakve razlike ako je f''(0)= 1/2 (manje od jedan) ili f''(0)=3(recimo) (u nekoj tocki x, bzvz sam bubnuo 0). Ili sam ja krivo razumio pitanje.
Jedna kateta pravokutnog trokuta kraca je od hiootenuze za 3 puta.koliki je manji siljasti kut tog trokuta?
Lako se može pokazati, Pitagorinom teoremom, da je kateta koja je 3 puta kraća od hipotenuze, ujedno i kraća od druge katete. Na osnovu sinusne teoreme sledi i da će naspram te kraće katete biti i manji šiljasti kut, čiji će sinus, dakle, biti jednak količniku te kraće katete i hipotenuze. Sam ugao nađemo koristeći arkus sinus...
I izracunaj duljine strqnica pravokutnog trokuta ako je a+c=10.5 cm a kut alfa 38 stupnjeva i 50 sekundi
Na osnovu sinusne teoreme:
a/sinα = c/sin45º
tj.
a = c⋅sin(38º50")
a+c = 10.5
Rešiš ovaj sistem od dve jednačine s dve nepoznate → nađeš a i c → stranicu b odrediš iz Pitagorine teoreme...
Za sve srednjoškolce koji koriste knjigu Dakić, Elezović, možete na stranici http://erz.element.hr/ naći rješeni zadatak.
E kontam da je konveksan ako je f''(x) >0, a je li ima ikakve razlike ako je f''(0)= 1/2 (manje od jedan) ili f''(0)=3(recimo) (u nekoj tocki x, bzvz sam bubnuo 0). Ili sam ja krivo razumio pitanje.
Poveznica druge derivacije i grafa ti je jedino u konveksnosti/konkavnosti grafa, točaka infleksije i provjere je li ekstrem minimum ili maximum.
Prema tome nebitno je kolika je vrijednost druge derivacije, bitno je jedino je li negativna, nula ili pozitivna ;)
jel zna netko web stranicu gdje bi mogo učit integrale i derivacije... ili neku preporuku materijala nekih ili bilo šta... da se kreće od osnova prema složenijem....
jel zna netko web stranicu gdje bi mogo učit integrale i derivacije... ili neku preporuku materijala nekih ili bilo šta... da se kreće od osnova prema složenijem....
Toni Milun.
znam tu stranicu... i gledo sam khan academy. al treba mi zadataka za vježbu i tako....
znam tu stranicu... i gledo sam khan academy. al treba mi zadataka za vježbu i tako....
Googlaj negdje skenirano sa rješenjima Demidoviča - Tamo ima integrala pun k, neki su od njih teški zločini. Ali oni prvih par su dobar početak.
Također probaj pogledati Slapničara Matematika 2 vježbe, tamo imaš hrpu primjera sa urađenim postupkom step-by-step objašnjeno.
http://lavica.fesb.hr/mat2/PDF/vjezbe.pdf
Tu su doduše samo integrali, za derivacije opet imaš u Demidoviču hrpu primjera.
Uh, sunce ti s tim Demidovicem :D
Ali ajde, prodoh sve matematike djelom i zbog njega xD
Evo tu su rjesenja (nisu sva) zadataka iz Demidovica: https://sites.google.com/site/demisolution/
Sad je na redu Irodov (fizika ), sve samo neki Rusi, e...
Očigledno da to a-b=3 treba da stoji u tekstu zadatka kao podatak koji je poznat.
Bez tog podatka, ne bismo mogli da, samo na osnovu vrednosti uglova, odredimo dužine stranica.
Očigledno da to a-b=3 treba da stoji u tekstu zadatka kao podatak koji je poznat.
Bez tog podatka, ne bismo mogli da, samo na osnovu vrednosti uglova, odredimo dužine stranica.
To sam i mislio..samo eto, takvu gresku naprave na maturi, i onda se odluce dat 50% bodova -.-
koji kretenizam
Ili npr ovo:
to su inace zadaci sa drzavnih matura; knjiga je bila samo 70kn...msm da sam nasao razlog stalnih pogreski -.-@passat, zaista neverovatne greške. Nadam se, ipak, da su greške samo u toj knjizi, a da na maturi ipak vode računa da tačno postave zadatke.
@hele777, za x→8 izraz u brojniku teži konačnoj vrednosti (teži šestici), dok izraz u nazivniku teži nuli, te ceo razlomak teži beskonačnosti.
Ako pretpostavim, ipak, da u brojniku treba da piše √(x+1)-3, što bi bilo logičnije, jer tada bi i brojnik i nazivnik težili nuli, tada treba nazivnik da napišeš kao (x+1)-9, zatim to rastaviš kao razliku kvadrata, pa posle skraćivanja brojnika i nazivnika lako odrediš limes, koji iznosi 1/6.
@hele777, za x→8 izraz u brojniku teži konačnoj vrednosti (teži šestici), dok izraz u nazivniku teži nuli, te ceo razlomak teži beskonačnosti.
Ako je zadatak dobro napisan, limes ne postoji jer slijeva teži u -oo, zdesna u +oo.
Ako je zadatak dobro napisan, limes ne postoji jer slijeva teži u -oo, zdesna u +oo.
mi to nekako drukcije rjesavamo, prosirimo cijeli limes s brojnikom(da dobijemo razliku kvadrata)
pa imamo ovako nakon sredjivanja brojnika x-8 a u nazivniku (x-8)*(korijen iz x+1 +3)
i onda se krati x-8 iz nazivnika s ovim u brojniku i gore ostane 1 a dolje ostane korijen iz x+1 +3
zatim umjesto x stavljamo 8 i dobijemo 1/6
nadam se da ste skuzili, ako treba budem napisao na papir pa slikao kako mi to rjesavamo
Pozdrav, molio bih pomoć oko ovog integrala: dx/sqrt(4*x^2+9)
Riješio sam ga i dobio (1/2)*(ln(x+sqrt(x^2+(9/4))))+C ali wolfram kaže da je rješenje (1/2)*asin(2*x/3)+C. Da li je moguće da su oba rješenja točna?
Pozdrav, molio bih pomoć oko ovog integrala: dx/sqrt(4*x^2+9)
Riješio sam ga i dobio (1/2)*(ln(x+sqrt(x^2+(9/4))))+C ali wolfram kaže da je rješenje (1/2)*asin(2*x/3)+C. Da li je moguće da su oba rješenja točna?
Pa to bi trebao biti tablični integral, ako je tako kao što si napisao dx/√4x^2 + 9. I to je po tabličnom integralu ln|2x + √4x^2 + 9| + C.
@Kordy, Wolfram kao rešenje prikazuje sinh^(-1), a ne arcsin, verovatno si prevideo ono "h".
@epic, zanimljivo, isto to rešenje koje si ti dobio prikazuju mi i dva matematička softvera (Derive i Microsoft Mathematics), ali ja dobijam drugačije rešenje, sa kojim se, kad se preračuna, poklapa rešenje koje daje Wolfram.
Evo kako sam ja radio, ako uočite grešku, javite.
@Kordy, Wolfram kao rešenje prikazuje sinh^(-1), a ne arcsin, verovatno si prevideo ono "h".
@epic, zanimljivo, isto to rešenje koje si ti dobio prikazuju mi i dva matematička softvera (Derive i Microsoft Mathematics), ali ja dobijam drugačije rešenje, sa kojim se, kad se preračuna, poklapa rešenje koje daje Wolfram.
Evo kako sam ja radio, ako uočite grešku, javite.
Nisam napomenuo da zadatak treba rješiti bez upotrebe supst. i parc. int.
Inače, rešio sam ono što me bunilo, zašto ja dobijam jedno rešenje, a softver prikazuje drugo. Moje rešenje se razlikuje samo po tome što je argument logaritma podeljen trojkom, ali onda se logaritam tog razlomka može napisati kao razlika logaritma onog što je u brojniku i logaritma trojke, a pošto je logaritam trojke konstanta, kad se sabere s konstantom integraljenja opet će dati konstantu... Tako da je to, zapravo, isto rešenje kao i ono koje daje softver.
Prema slici - ispravno je - ali zašto komplicirati?
x2-1+x+1 = x2 + x = x*x + x*1 = x*(x+1)
-1 i 1 se mogu zbrojiti, jedinica je neutralni element za množenje (x = x*1), te množenje je distributivno prema zbrajanju.
imam jedno pitanje
da li sam ja to točno riješio ili ne
jer su me neki mudraci napali da to baš i nije tako
ili slika:
Naravno da možeš tako, doduše korisnost je upitna.
Što se tiče limesa, on ne postoji na realnom skupu pošto slijeva teži u -oo, zdesna u +oo. Po definiciji limesa, limes slijeva i zdesna moraju težiti u isti broj.
Moram nac stacionarne tocke koje dobijem kada izderiviram funkciju, a zatim prvu derivaciju izjednacim s nulom.
Prva derivacija mi glasi: 4x^3 - 6x^2 + 2
I ne znam sta da radim, nije kvadratna jednadzba, ne mogu izlucit x, jel moze pomoc?