Redoslijed po zaštiti bi išao ovako negdje:
Kaspersky free > Bitdefender free > Avast/AVG > Microsoft Defender
Možeš proći i sa MS Defenderom, ali ako želiš bolju zaštitu onda jedan od gore navedenih.
Top free produkti su bolji nego plaćeni od nekih drugih. Naravno plaćene verzije tih free verzija su još bolje, ali za običnog korisnika je free dovoljno.
Dodaš adblocker u browser i to je manje više to.
Bez uvijede ikome, ali u potpunosti je nepotrebno instalirati smeća od antivirusnih programa trećih strana (u koja su se pretvorili zadnjih godina). Windows Defender više nije kao što je prije bio, siromašan antivirusni program koji propušta sve i svašta. Danas je Defender doslovno besplatan Internet Security paket. Nudi puno više toga od onoga što je nudio prije nekoliko godina, a razina zaštite porasla je višestruko. Stvarno mislim, a mislim i da će se većina ekipe ovdje samnom složiti, da je Defender sve što je potrebno svakom računalu. Pa čak i onim korisnicima koji nisu baš vješti u korištenju računala i skidaju sve i svašta. Od Windowsa 10, odnosno, otkad je poboljšan Defender, još nisam vidio neko zaraženo računalo, pa čak ni kod već spomenutih korisnika. Uz to sve, besplatan je i zato što ga je napravio Microsoft, šanse za nekakve probleme su minimalne, gotovo nepostojeće.
Koliko je Defender dobar, dovoljno je pogledati aktivnost ove teme zadnjih par godina. Doslovno je pomeo konkurenciju pa se više ovdje nema o čemu ni raspravljat. A i teme za pomoć pri uklanjanju virusa na forumu su postale endemske; već godinama nisam vidio ni jednu.
Stoga moj savjet kolegi sage ; uštedi novac, kriza je. Nema potrebe plaćati za nešto što će ti samo sjediti na računalu i ne raditi apsolutno ništa, osim povremeno izazvati kojekakav problem. Deinstaliraj postojeće antivirusne programe trećih strana, aktiviraj Windows Defender i instaliraj si programčić imena DefenderUI. To je sve što ti treba. Uz naravno uBlock Origin u preglednik. Ništa više.