Ventilacija tavana

poruka: 17
|
čitano: 5.069
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Ventilacija tavana

Pozdrav forumaši i samograditelji, molio bih odgovor od nekoga tko ima iskustva ili samo mišljenje o ideji.

Pošto imam crni crijep na kući, na tavanu bude kipuće da se jedva da 5 minuta izdržati. Problem mi je i na drugom katu gdje radim i spavam kao da se ta toplina širi kroz knauf i staklenu vunu koja je između plafona  i tavana.

Klima ako se ugasi na par minuta već postaje nepodnošljivo, pa sam počeo razmišljati o ventilaciji tj cijevni ventilatori povezani na jednu solarnu ploču i inverter pa neka se vrte gore cijeli dan dok je sunca.

Npr tri ventilatora bi uzimala zrak kroz alu-cijevi sa sjeverne strane kuće ispod crijepova gdje je uvijek cca vanjska temperatura 30-35C, a na južnoj strani isto tako 3 ventilatora bi tjerala zrak van.

U teoriji ako je temperatura tavana preko dana  60-70C, mogao bih spustiti na 30-40C te tako bi i dole na katu trebalo postati podnošljivije i klima bi teoretski manje radila.

Krov je cca 150m^3, a ventilatori koje gledam su 200m^3 x 3 = 600m^3 što bi bilo 3 izmjene zraka  u sat vremena.

Solarni panel 300W, a ventilatori koje gledam su 20-50W pa bi bilo taman za 6 komada minimalno.

Što mislite da li bi funkcioniralo ili bi bilo bacanje novaca?

0 0 hvala 0
3 godine
Ventilacija tavana

Bacanje para, ako krov nisi izveo po standardu ponajprije mislim medu prostor za topli zrak đabe ti sve, obicna staklena vuna je takoder bacanje novaca i nis koristi, pod krov obavezno ide kamena vuna(tvrda) od barem 15+cm i rijesio si se brige s toplinom i hladnocom za vijeke vijekova!
Ja imam 17cm kamenu vunu i zivim u potkrovlju razlika prije i sad je nebo i zemlja, knauf je na dodir hladan!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Ventilacija tavana

Rađeno prije 18-20 godina pa nismo ni razmišljali o tome previše. Ako ništa bar tavan nek se prozračuje, koliko se sjećam kod amera je popularna ventilacija tavana da li zbog topline ili zbog pojave gljivica i plijesni.

Solarni panel 60-70 eur, ventilatori 120 eur plus inverter kinez 30 eur možda bi vrijedilo probat, nisam pametan od sparine

6 godina
Pozdrav, jesi razmišljao da staviš na pod u tavanu staklenu ili kamenu vunu?
Vjv. ti nije dovoljna izolacija, te ispune iznad knaufa a ispod betonske ploče , koliko je to 5-10cm?

Tako da na tvom mjestu bih obavezno na betonsku ploču u tavanu stavio staklenu vunu i prekrio ju paropropusnom-vodonepropusnom folijom. Ako hoćeš da bude potpuna toplinska izolacija računaj da ti treba barem 25 cm izolatora. Tako da bih ja na tvome mjestu stavio na betonsku ploču 20cm. 20+ postojećih 5=25cm. Staklena vuna je u rolama od 10cm debljine i fino to u dva sloja prekrij cijeli pod. Mislim da od ovoga ne može biti jeftinije a opet puno ćeš uštediti i ljeti i zimi za grijanje. Ako financije ne dozvole onda stavi barem 10cm vune i bit će opet puno bolje.

A što se tiče kamene ili staklene https://www.masterplast.hr/blog/staklena-ili-kamena-vuna-koja-je-razlika/
Ako tavan koristiš za hodanje onda postavi kamenu vunu ali ako ga ne koristiš za hodanje bolja je opcija (i daleko najjeftinija) staklena vuna. Staklena vuna nije kruta i fino će leći na beton, tako da neće strujati zrak između betona i staklene vune, dok kod kamene vune ući će nešto malo zraka između.
16 godina

Ivica raskri četvrt crijepa na jednoj i na drugoj strani i otvori bočne prozore, da vidiš ventilacije

stavi staklenu vunu na pod tavana kolega, to je najjeftinija solucija a usput češ si izolirati da u zimi ne bježi van iz prostora ispod

15 godina
neaktivan
ajimerej kaže...
Pozdrav, jesi razmišljao da staviš na pod u tavanu staklenu ili kamenu vunu?
Vjv. ti nije dovoljna izolacija, te ispune iznad knaufa a ispod betonske ploče , koliko je to 5-10cm?

Tako da na tvom mjestu bih obavezno na betonsku ploču u tavanu stavio staklenu vunu i prekrio ju paropropusnom-vodonepropusnom folijom. Ako hoćeš da bude potpuna toplinska izolacija računaj da ti treba barem 25 cm izolatora. Tako da bih ja na tvome mjestu stavio na betonsku ploču 20cm. 20+ postojećih 5=25cm. Staklena vuna je u rolama od 10cm debljine i fino to u dva sloja prekrij cijeli pod. Mislim da od ovoga ne može biti jeftinije a opet puno ćeš uštediti i ljeti i zimi za grijanje. Ako financije ne dozvole onda stavi barem 10cm vune i bit će opet puno bolje.

A što se tiče kamene ili staklene https://www.masterplast.hr/blog/staklena-ili-kamena-vuna-koja-je-razlika/
Ako tavan koristiš za hodanje onda postavi kamenu vunu ali ako ga ne koristiš za hodanje bolja je opcija (i daleko najjeftinija) staklena vuna. Staklena vuna nije kruta i fino će leći na beton, tako da neće strujati zrak između betona i staklene vune, dok kod kamene vune ući će nešto malo zraka između.

Nemam betonske ploče, knauf pa izolacija i daske iznad.

Koliko je jaka konstrukcija da može nosit i kamene vunu, ne znam.

Pa zato razmišljam o ventilaciji umjesto nadogradnjama

6 godina
Aha, nisi baš najbolje objasnio. Znači nemaš betonsku ploču nego u tavanu po tim daskama "hodaš", mislim to je pod. Pa onda je jedino rješenje stalkena vuna po tim daskama, kamena možda bolje ne radi težine. Ili po sredini staviš kamenu vunu po kojoj ćeš hodati a ostalo stalkena. Stalkena vuna je lagana i izvrsna izolacija.

Uređeno: Imam primjer sa ventilacijom u prostoriji 3x3, promjer ventilatora je 120mm, koji sam postavio u cijev/otvor od 140mm i gotovo da nema nekog efekta, u prostoriji je strašna zapara tijekom noći po ljeti. Tako da ako staviš neki manji otvor i ventilaciju to ne bi puno pomoglo, ali da napraviš neki veći otvor tu već riskiraš da neki jak vjetar otkine krov ili dio krova.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 23:27 (ajimerej).
12 godina
ivic55 kaže...

Pozdrav forumaši i samograditelji, molio bih odgovor od nekoga tko ima iskustva ili samo mišljenje o ideji.

Pošto imam crni crijep na kući, na tavanu bude kipuće da se jedva da 5 minuta izdržati. Problem mi je i na drugom katu gdje radim i spavam kao da se ta toplina širi kroz knauf i staklenu vunu koja je između plafona  i tavana.

Klima ako se ugasi na par minuta već postaje nepodnošljivo, pa sam počeo razmišljati o ventilaciji tj cijevni ventilatori povezani na jednu solarnu ploču i inverter pa neka se vrte gore cijeli dan dok je sunca.

Npr tri ventilatora bi uzimala zrak kroz alu-cijevi sa sjeverne strane kuće ispod crijepova gdje je uvijek cca vanjska temperatura 30-35C, a na južnoj strani isto tako 3 ventilatora bi tjerala zrak van.

U teoriji ako je temperatura tavana preko dana  60-70C, mogao bih spustiti na 30-40C te tako bi i dole na katu trebalo postati podnošljivije i klima bi teoretski manje radila.

Krov je cca 150m^3, a ventilatori koje gledam su 200m^3 x 3 = 600m^3 što bi bilo 3 izmjene zraka  u sat vremena.

Solarni panel 300W, a ventilatori koje gledam su 20-50W pa bi bilo taman za 6 komada minimalno.

Što mislite da li bi funkcioniralo ili bi bilo bacanje novaca?

Razmisli o ovome "Whirlybird"

16 godina
Ventilacija tavana

Kako rekoh i samom mi je tako....odaskaj....najlon staklena vuna i najlon te nazad podaskaj....to je to. Napravio tako, imam 90e plina za cijelu kuču u ciču zimu, ostali zimski mjeseci od 40 do 70e plina za 100 m2. Izolacija je na zidovima naravno no olafon nisam dirao, ostala trska i žbuka

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Ventilacija tavana

Ja sam prije preuređenja potkrovlja, kao privremeno rješenje da ne gubimo toplinu u nebesa, bacio po podu tavana staklenu vunu (kupio 5 6 rola i razmotao po betonskoj deki). Razlika primjetna, daleko lakše zagrijati zimi. Doslovno možeš samo to napraviti. Ovo što sad imaš (5 cm?) je ništa. Uzmeš 20 i razrolaš. Ne znam je li potrebna kakva folija iznad/ispod, ja nisam stavljao ništa i sve je bilo suho nakon cca 3 godine.

marching up and down the squaaare
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
Nikako nikakav najlon stavljati, to se ne smije zato što stvara kondenzaciju vode, kuća/zidovi moraju disati, ako zatvorite najlonom tada nema paropropusnih svojstava i kondenzira voda prilikom grijanja ili hlađenja. Tako da što se tiče stropa iznad staklene vune se stavlja paropropusna-vodonepropusna folija, koja će prepuštati paru gore ali ne dozvoljava vodi da prođe dolje na staklenu vunu i rigips, u slučaju da nekako voda dospije kroz krov.
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2024 16:39 (ajimerej).

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ninotocka kaže...

Ja sam prije preuređenja potkrovlja, kao privremeno rješenje da ne gubimo toplinu u nebesa, bacio po podu tavana staklenu vunu (kupio 5 6 rola i razmotao po betonskoj deki). Razlika primjetna, daleko lakše zagrijati zimi. Doslovno možeš samo to napraviti. Ovo što sad imaš (5 cm?) je ništa. Uzmeš 20 i razrolaš. Ne znam je li potrebna kakva folija iznad/ispod, ja nisam stavljao ništa i sve je bilo suho nakon cca 3 godine.

Mogao bih i tako. Čak mislim da temperatura se diže sa donjeg kata prema gore i "zaglavi" se jer je stubište otvoreno. Ako ništa napravio bih klimatizaciju svake sobe sa jednom klimom i povezao ventilacijom da hladi ravnomjerno svugdje...

8 godina

Meni se čini najbolji sistem onak kak ameri imaju, jedna klima i onda cijevi za ventilaciju kroz koje puše u svaku sobu.

I onda odmah i povrat kroz jednu rešetku nazad u drugi cijevovod i u rekuperator zraka.

I ovo kaj su ti kolege napisale, čim više vune (bolje staklena vuna pa podaskat iznad nje) i parna brana obavezno.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
14 godina

Na žalost, kod nas centralna klima nije uobičajena u privatnim kućama tako da bi koštala nenormalno u usporedbi sa običnim domaćim split sistemom.

marching up and down the squaaare
12 godina
ninotocka kaže...

Na žalost, kod nas centralna klima nije uobičajena u privatnim kućama tako da bi koštala nenormalno u usporedbi sa običnim domaćim split sistemom.

Centralni sustavi igraju samo onda kada se projektiraju u sklopu same gradnje nikako ne nakon toga barem kada je rezidencijalna zgrada/kuća u pitanju.

Tavan kao takav je najbolje vjetriti pasivnim sustavima ventilacije uz adekvatno riješavanje izolacije.

15 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Meni se čini najbolji sistem onak kak ameri imaju, jedna klima i onda cijevi za ventilaciju kroz koje puše u svaku sobu.

I onda odmah i povrat kroz jednu rešetku nazad u drugi cijevovod i u rekuperator zraka.

I ovo kaj su ti kolege napisale, čim više vune (bolje staklena vuna pa podaskat iznad nje) i parna brana obavezno.

Da tako sam i zamislio prvobitno, taman između knaufa i daski ima 30-40cm lufta za ventilacijske cijevi.

Pa mi je palo napamet napraviti svoj sustav gdje jedna ta klima radi i u cijevima se nalaze ventilatori koji guraju zrak u prostoriju u kojoj se boravi. To bi preko STM32 kontrolirao ili ESP.

Eto nam biznis ideje ...ne isplati mi se imati 3 multisplit uređaja jer se druge sobe rijeđe koriste.

6 godina
Ivic55: Da tako sam i zamislio prvobitno, taman između knaufa i daski ima 30-40cm lufta za ventilacijske cijevi.

Pa mi je palo napamet napraviti svoj sustav gdje jedna ta klima radi i u cijevima se nalaze ventilatori koji guraju zrak u prostoriju u kojoj se boravi. To bi preko STM32 kontrolirao ili ESP.

Eto nam biznis ideje...ne isplati mi se imati 3 multisplit uređaja jer se druge sobe rijeđe koriste.

Ovo neće biti nešto učinkovito bez jake izolacije koje ti savjetujemo, a u zadnjem komentaru ne spominješ izolaciju uopće. Vrućina će ti opet ulaziti a trošit ćeš užasno puno struje da bi rashladio i ventilirao taj nepotreban međuprostor, a zimi opet hladnoća. Ako nema barem 15cm izolacije toplina će ulazit. Recimo kod mene je strop knauf, iznad Knaufa 10cm staklene vune u među prostoru, pa betonska plaća, stalkena vuna 15cm na betonu, pa stiropor 5cm i paropropusna-vodonepropusna folija. Ljeti strop hladan na dodir, a zimi recimo nakon božića kad skidam kuglice s bora, one gornje kuglice su vrele na dodir. A zašto, zato što inače toplina ide prema gore a kako ne može pobjeći kroz dovoljno debelu izolaciju ta toplina ostaje u prostoriji i tako trošim puno manje energije za grijanje, a i hlađenje.

Recimo pasivne kuće koliko znam imaju 25cm izolacije i možeš ih rashladiti uz vrlo malo energije, a opet zimi ih možeš grijati sa upaljenom šibicom.

Tako da neki ventilatori pomogli bi ali pitanje je koliko ćeš struje badava trošiti i uz koju buku tih ventilatora ćeš živjeti. Izoliraj to pošteno kako treba i neće ti trebati ventilacija.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice