Pozdrav forumaši i samograditelji, molio bih odgovor od nekoga tko ima iskustva ili samo mišljenje o ideji.
Pošto imam crni crijep na kući, na tavanu bude kipuće da se jedva da 5 minuta izdržati. Problem mi je i na drugom katu gdje radim i spavam kao da se ta toplina širi kroz knauf i staklenu vunu koja je između plafona i tavana.
Klima ako se ugasi na par minuta već postaje nepodnošljivo, pa sam počeo razmišljati o ventilaciji tj cijevni ventilatori povezani na jednu solarnu ploču i inverter pa neka se vrte gore cijeli dan dok je sunca.
Npr tri ventilatora bi uzimala zrak kroz alu-cijevi sa sjeverne strane kuće ispod crijepova gdje je uvijek cca vanjska temperatura 30-35C, a na južnoj strani isto tako 3 ventilatora bi tjerala zrak van.
U teoriji ako je temperatura tavana preko dana 60-70C, mogao bih spustiti na 30-40C te tako bi i dole na katu trebalo postati podnošljivije i klima bi teoretski manje radila.
Krov je cca 150m^3, a ventilatori koje gledam su 200m^3 x 3 = 600m^3 što bi bilo 3 izmjene zraka u sat vremena.
Solarni panel 300W, a ventilatori koje gledam su 20-50W pa bi bilo taman za 6 komada minimalno.
Što mislite da li bi funkcioniralo ili bi bilo bacanje novaca?