Tehnologija za bežično upravljanje internetom

poruka: 19
|
čitano: 4.333
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Pozdrav, 

volio bi dobiti par smjernica za upravljanje nekim uređajem putem internet mreže. 
Znači, imamo recimo autić na daljinski...u većini slučajeva on je upravljan radio signalom na određenom frekvencijskom kanalu....gdje gubitak optičke vidljivosti drastično utječe na mogućnost udaljenog upravljanja. 

E sad, pitanje je kako izbaciti radio odašiljač i radio prijemnik i ubaciti što? ...kako bi taj isti autić na daljinski bio upravljan od bilo kuda gdje imamo pristup internetu ...do bilo kuda gdje također imamo vezu s internetom?

 

 

Ugrubo ako možete pojasniti o kakvim točno komponentama se tu radi na upravljačkoj strani i prijemnoj? 

Koliko su takvi uređaji skupi?

O čemu sve ovise vremena kašnjenja upravljanog signala? Koliko je takva veza stabilna?

 

Za sada toliko pitanja, unaprijed hvala! 

 
0 0 hvala 0
8 godina
odjavljen
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Pa ostaje ti samo GSM signal a to vjerovatno i sam znas koliko je pouzdao za takve stvari...

15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

internet je mreža, medij može biti žica, wireless.. nešto peto. Miješaš stvari koje nisu iste.. slične ili kontekst.

upravljanjem auta na daljinski, možeš npr radio, BT, IC.. svaki ima prednosti-mane, IC je za TV-daljinski OK, radio je za slučaj kad nema optičke vidljivosti, BT kad ne želiš predalek spoj (domet) itd.

dal ćeš biti u sobi i RCom upravljati autićem ili će on biti npr na marsu, preko satelita ... ista je stvar, samo što si dodao link-medij između. Primo-predajnik, satelit-satelit, dok je opet finalni dio isti kao da je autić u tvojoj sobi.

 

itd  :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom
Torent kaže...

Pa ostaje ti samo GSM signal a to vjerovatno i sam znas koliko je pouzdao za takve stvari...

 Šta da radim sa GSM signalom? Neuk sam :) Kakvi "senzori", ili ti uređaji komuniciraju s tim signalom?

 

Što se tiče pouzdanosti, ne znam sam... da znam, nebi pitao. :)

Treba malo precizirati:

-zašto su nepouzdani

-na koji način su nepouzdani

-vrijeme kašnjenja?

-dali je vrijeme kašnjenja konstanta, ili lutrija? O čem ovisi ta lutrija?

 

BTW. ako sam spomenuo autić na daljinski u uvodnom postu, to sam napravio samo radi simbolike kakav način upravljanja želim izbaciti i kakav želim imati. No prava svrha nije autić na daljinski...nego jednostavno želim upoznati koje opcije postoje, makar u najgrubljem smislu.Za konkretnu primjenu možemo zamisliti da upravljamo nekakvim autonomnim sustavom kojem tek tu i tamo želimo prosljediti određenu naredbu. Isto tako, tu i tamo želimo primiti nekakvi povratni signal.

Ono što ja želim saznati, koliko smo ograničeni sa tim "tu i tamo" ...koliko bi frenkvento zaista mogli prosljeđivati određenu naredbu i s koliko kašnjenja će naredba biti zaprimljena na drugoj strani. Znači, koja su ograničenja u praksi? Isto tako, o kakvim uređajima je tu riječ?

 

 

internet je mreža, medij može biti žica, wireless.. nešto peto. Miješaš stvari koje nisu iste.. slične ili kontekst.

 

Ocke, vratimo se na naslov onda: "Bežično upravljanje internetom".

Upravljačka jedinica bi pretpostavljam mogla biti mobitel koji je spojen na internet.

Upravljani objekt bi takoreći mogao također biti mobitel. Praktički kad pošaljem facebook poruku sa mobitela na mobitel, napravio sam to da pošaljem informaciju sa upavljačkog djela na neki udaljeni objekt.

I sad samo taj drugi udaljeni mobitel trebamo zamjeniti sa arduinom i jednom LED-icom....koju želimo upaliti s udaljenog upravljačkog mjesta. Gdje udaljenost ne smije biti barijera dok su obje strane spojene na internet. Što treba arduinu da postane sposoban primiti takvu informaciju? Dali shematski netko želi i zna opisati put takve informacije od mobitela do arduina?

 

Evo, ja ću pokušati koliko znam:
Mobitel može biti spojen na internet wifi-jem, ili na mobilnu mrežu....što nam je zapravo nebitno dok god možemo našu informaciju poslati u bespuće interneta.

Inače sam web developer i koliko toliko (i dalje ne dobro)... kužim put te informacije do nekog servera, od kuda će ju moći povući netko tko se spoji na IP adresu servera. (jelte, onaj tko surfa...putem domene na kojoj se nalazi traženi info). Taj isti koji sufra, da bi vidio informaciju u željenom obliku, najčešće će mu u tome pomoći software koji se zove browser ili internet preglednik (pod ovim ne ubrajam wanna be browsere poput IE-a xd). Također, tome istome koji surfa će biti od velike koristi i nekakav uređaj na kojem se vrti taj software (browser) ...koji je najčešće nekakav PC, tablet ili smart phone... a ja želim da bude arduino (a kasnije i nekakav jednostavniji mikrokontroler).... i od tuda pa nadalje se totalno gubim. :)  

Za početak, kako će signal doći do arduina?  A kasnije možemo pričati o ograničenjima...

 

 

 

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 13:34 (bozoou).
14 godina
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Umjesto arduina mozes koristiti ESP8266, moguce ga je programirat preko istog ide-a ko i arduino i cijena mu je dosta niska (oko 4 dolara samo modul, a 6-7 dolara jer prototype board), zanimljiva stvar, al jos nemam iskustva s tim. Pretpostavljam da je moguce napraviti web stranicu preko koje upravljas plocicom.

:D
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

autić je shvaćen kao primjer..

internet je medij, nevažno dal adsl-sat-gms osim npr brzine-pinga sve dok može npr VPN RDC ili tcp-ip... arduino vjerojatno može na LAN ip. inače svejedno RS232 USB i sl.

primopredajnik je s početne strane tj dio koji neki signal pretvara u nešto što može ići npr tcp-om  s druge strane obrnut proces. time si preskočio udaljenost, ostalo je identično kao da si u sobi s autićem ili s druge strane globusa ... osim latencije i prekida...

 

 

plastičniji primjer, joystick, pc s porta učitava x!y vrijednosti, igra to koristi-očitanje... ako te podatke pc s porta šalje igri, u ovom slučaju odgovarajuća app očitava i šalje negdje drugdje... ekran, zvučnik, printer... com-usb-lpt-lan ista stvar. Na drugoj strani globusa app te podatke koristi kao da su s tog pcja. to je osnova RDCa, dok je vpn tunel.. i to je grubo sve.

 

još pojednostavljeno, ako s pcja u sobi povežeš upravljanje autića, tad može ista stvar i remoteom... ali obično se izradi kompletna app koja to sve radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 16:19 (ihush).
9 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Vidim da znaš, ali objašnjavaš kao da govoriš drugoj osobi koja zna xd. A ja nisam očito taj :)

 

Internet je medij...ocke to mi je jasno da je on samo protokol informacije i da postoje različite varijante spajanja na taj protokol. Iako ne kužim baš razliku između gsm, adsl ili sat-a....ali pretpostavljam da su to načini na koje informacija može putovati....te da je svejedno kojim načinom putuje...dok god putuje. (Pretpostavljam razlike su u brzini protoka informacija...isto tako u tehničkoj izvedbi)

 

"VPN RDC ili tcp-ip" -> prvi put čujem xd. Uspio sam nesto izgooglat o tcp-ip

TCP/IP je uobičajena oznaka grupe protokola koju još nazivamo IP grupa protokola

... ne mogu najbolje aprstraktirat te pojmove, njihovu ulogu za omogućavanje interneta...

 

"primopredajnik je s početne strane tj dio koji neki signal pretvara u nešto što može ići npr tcp-om  s druge strane obrnut proces."

Super, samo što sam taj dio opet znao, hehe. Opet nemam ideju što je taj dio koji signal pretvara i šalje na internet (osim ako u tu svrhu iskoristim mobitel...no što ako mobitel želimo svesti na nekakav jostick?)  ..isto tako i dalje nemam nikakvu ideju što je potrebno arduinu s druge strane da se može odviti obrnuti proces?

 

Imam i podpitanje, koje će me barem približiti spoznaji koliko sam u praktičnom smislu daleko od odgovora. 
Znači, ako imamo klinca koji slaže nekakve mehatroničke uređaje...on ne mora previše znati o nekakvom senzoru da bi istoga iskoristio u svom projektu. Dovoljno je da poznaje ovisnost mjerene veličine i naponske vrijednosti koju će očitavati na senzoru. Između te dvije točke, on senzor promatra kao "crnu kutiju" za koju ne mora imati skoro nikakvu apstrakciju što se dešava unutar te crne kutije.

 

Očekivao sam da za moje pitanje postoje već takve "crne kutije" koje su plug and play unutar svojih uputstava za uporabu za prosječnog korisnika koji ne poznaje VPN RDC tcp-ip i ostale čudne pojmove? Ili griješim, te još ne postoje friendly gadgeti za takvu uporabu u vremenu kad pametni automobili voze sami i pametni dronovi dostavljaju pakete sami?

 

15 godina
neaktivan
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Jedan od mogućih scenarija (iako pomalo ne praktičan):  Znači imaš autić s kojim želiš upravljat preko interneta. Znači ako oba motora rade, autić ide ravno,ako radi samo jedan autić skreće u suprotnom smjeru. E sad, jedan od načina bi bilo da autićem upravljaš preko raspberry-pi sa GSM dongleom npr. (može i arduino sa pripadajućim shieldom,ali ovo je samo za primjer). U pythonu napraviš skriptu koja s tvoje stranice skida upute, i u skladu s tim uputama daje naredbe autiću, npr. ti daš naredbu da autić ide 10 sekundi ravno i raspberry daje signal da oba motora rade 10 sekundi. Ti naredbe postavljaš na tu stranicu u obliku čistog HTML-a. To je jedan od načina,ali nije praktičan iz očitog razloga što moraš svaki put uređivati kod stranice. Drugi od načina bi bio da kao u "četu" šalješ naredbe raspberry-u koji onda to dalje prevodi u akciju.

 

Nadam se da sam ti pomogao oslikati situaciju kako bi to radilo.

 

Znači bitan je izvor informacije, koja onda na neki način putuje do kontrolera (gore je napisan jedan od "glupljih" načina,ali mislim da je dovoljno dobar za shvatiti širu sliku tog upravljanja), i kontroler koji upravlja daljnjim radnjama.

 

Naravno nameću se onda pitanja kako kontrolirati,da li bi real time funkcionirao i slično.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 17:20 (zerocool12).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Ako sam dobro skužio, to bi se svodilo na to da se arduino spaja na određeni website te prema stanju weba reagira. Ne vidim samo zašto bi bilo nužno mijenjati kod stranice...jer prema tome dovoljno bi bilo omogućiti onome tko upravlja svojim gadgetom nekakvi user profil, gdje on upravlja tim profilom kao što facebook korisnik upravlja svojim. Njegov gadget bi reagirao prema promjenama nastalim na njegovom profilu.

No to je softwarski dio...meni i dalje nije jasan onaj hardwerski..

....što omogućava arduinu da je spojen na internet? U startu sam već slijep kad pomislim kome bi se plaćala uopće ta konekcija? Što bi to morao biti uređaj koji prima SIM karticu mobilnog operatera? Što ako je pak taj uređaj zakačen na helij balon koji leti okolo svijeta? Tko će mu biti internet provider iznad različitih država?

15 godina
neaktivan
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom
bozoou kaže...

Ako sam dobro skužio, to bi se svodilo na to da se arduino spaja na određeni website te prema stanju weba reagira. Ne vidim samo zašto bi bilo nužno mijenjati kod stranice...jer prema tome dovoljno bi bilo omogućiti onome tko upravlja svojim gadgetom nekakvi user profil, gdje on upravlja tim profilom kao što facebook korisnik upravlja svojim. Njegov gadget bi reagirao prema promjenama nastalim na njegovom profilu.

No to je softwarski dio...meni i dalje nije jasan onaj hardwerski..

....što omogućava arduinu da je spojen na internet? U startu sam već slijep kad pomislim kome bi se plaćala uopće ta konekcija? Što bi to morao biti uređaj koji prima SIM karticu mobilnog operatera? Što ako je pak taj uređaj zakačen na helij balon koji leti okolo svijeta? Tko će mu biti internet provider iznad različitih država?

 Ja sam govorio za raspberry ali stvar je slična.

Ma govorio sam o html stranici kojoj bi morao mjenjati kod,naravno da bi se to dalo napravit i na drukčiji način,no kao što velim to je jedan od gorih načina za izvesti tako nešto.

 

Arduinu spajanje na net omogučavaju razni moduli koji se nazivaju shieldovi. Odabri modula je stvar tehonologije koju želiš koristiti,npr možeš uzeti GSM modul koji se uz pomoć SIM kartice spaja na mobilnu mrežu i onda od T-mobilea (ili vipa ili tele2,kga već) uzmeš neki paket koji zadovoljava tvoju potrebu (u ovom slučaju potrebu za internetom).

Ovdje govorimo samo o jednom slučaju di se koristi GSM, može se koristiti satelitski internet (onda plačaš opet drugom provideru) i slično.

 

U slučaju "balona" onda možeš probati računati na roaming (ako nije pre visoko), ili satelitski internet ili slično, opet kome plačaš i koliko ovisi o provideru no za takve stvari sigurno bi se moglo dogovoriti oko cijene koja bude isplativa.

 

Sigurno postoje i neki drugi načini na koje bi se to moglo izvesti a ne samo preko interneta,no o tom potom.

Ovo je sve onako s teoretskog stajališta, sigurno bi se tupojavili i drugi problemi koje bi trebalo rješiti.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 19:00 (zerocool12).
15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

- ADSL .. vjerojanto način kako ideš na internet (ISPov modem..) SAT=satelit, GSM=mobillna.. sve je to mreža (osim sat koja je jednosmjerna ili si vojska-NATO..), dakle tip mreže, je sporedan, nazovimo to internet.

 

- ako na točki A i B postoji mreža, internet, tad se A i B mogu umrežiti, povezati. Mreža je sve.

To radiš odgovarajućim protokolima (za komunikaciju). Kad je već mreža, tad je prvi logični tcp-ip (ako ti app-hardware s druge strane to podržava, odnosno vidi što imaš, to tad iskoristiš, napraviš..).

Zaboravi sad dio interneta (s druge strane svijeta, to je zapravo vrlo lako). Napravi to da s PCja možeš upravljati autićem. Ako to radi, tad možeš remoteom-mrežom bilo gdje. VPN= virtual private netvork (tunel), RDC(RDS-RDP)=remote desktop connection.. svaki pojam koji ne znaš, zna google-wiki.

 

kad imaš neki protokol, koji neki uređaj razumije, npr na pin1-Rc-Tx pošalji impuls, taj impuls može paliti motor ili određivati brzinu motora ili nešto deseto.. kao morzeova abeceda, svaki signal ili pin ima svoju ulogu (koja je zadana ili sve sam određuješ). Interfejs kao joystick pretvara tvoju naredbu npr lijevo u neki impuls-podatak, njega se pošalje i izvrši na motoru-uređaju (ili igri). Ovisno o liniji-uređaju-podržanim protokolima ili priključku-portu (interfejs) kristiš odgovarajući protokol. Mrežni tcp-ip je protokol za mrežni transport paketa podataka od točke A do B. Kao što satelit emitira, antena-prijemnik to dekodira i gedaš TV.. samo je protokol transporta ovisan o mediju, pakiranju.. kodiranje-dekodiranje. Podatak pak može biti bilo što, slika, video, joystik-brojevi.. zapravo sve su nule-jeidnice (digitalni-binarni sistem), a ovisi o interpretaciji što-kako ćeš ih prikazati, npr mp3 ćeš pustiti na audio, beskorisno je printati ga.. (nisu note), sliku pak nema smisla slati na audio ili joy, ima na ekran ili printer itd.. Podatak je bilo što, pa i taj koji govori motoru idi lijevo ili daj gas. To je samo podatak koji nekako moraš prenjeti (poslati-primiti = primopredajnik) i razumjeti = dekodirati, tj napraviti nešto smisleno (ne besmisleno).

 

ako možeš upravljati s PCja, tad npr teamviewerom možeš i s druge strane planeta.. ali pravo rješenje je imati svoju aplikaciju (ne tuđe, ovisnost o brzini itd.) npr ne treba ti temaviewerrovo upravljanje PCjem-ekran.. nego samo tunel-VPN za podatke, komunikacija... pa se npr sjeti strog FAXa, zujanja, ... to je to ista stvar. Uređaj A preko tel.linije komunicira s B .. i printa ili radi bilo što ... tj ono što s tim uređajom i podacima možeš..

 

naravno, to je teorija, praksa je .. recimo par godina (svjetlosnih) udaljena od tog da sam napraviš nešto (po pitanju i ostatku..) ali danas je sve dovoljno dostupno, tako da bez nekog posebnog znanja, možeš npr nadgledati web kamerom stan s mobača.. da imaš bilo kakvu app za npr paljenje TVa, radijatora, autića.. mogao bi i to s par klikova.. naravno, ako su uređaji povezani (umreženi) nekim kablom-žicom ili bežično, tj protokolom za razmijenu podataka (informacija). CAMbus je jedan standard, IR, RS232, wifi, tcp-ip.. itd itd.. kao i USB a sve što trebaš je imati kabel-interface i app za kontrolu-upravljanje ili to sam napraviš.

 

lako :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 20:25 (ihush).
9 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Fala na trudu!

 

Ugrubo sam shvatio ono što me zanimalo. A to je krenuti od GSM modula za arduino ..ili s tim raspberry-pi-om. 

 

Kad ću htjeti to minimizirati i što više olakšati...onda ću imati puno novih pitanja...

 


Što se tiče shematskog toka signala...to mi je i dalje mutno jako. Recimo ovaj primjer sa starim FAX-om. ..to je bio internet ili telefon? :) Ili je to bio internet koji je koristio telefonsku liniju za prosljeđivanje signala? Ako sam to u pravu, postavljam onda pitanje, što je zapravo internet?

 

Da vidim koliko znam?
Internet ne postoji tamo negdje od kuda se djele podaci....nego on postoji decentralizirano na bilo kojem serveru koji je ukapčan u mrežu. E sad, ako ukapčani na mrežu možemo biti sa telefonskom žicom ili sa optikom ili preko satelita...ili..ili...  ...tko omogućava da signal sa servera koji je umrežen pomoću telefonske žice, stigne do onoga tko je umrežen preko satelita? Moraju postojati lokacije gdje se signal prevodi sa jednog medija na drugi?

 

Kad otvaramo neku web stranicu, mi radimo upit na određenu IP adresu. No tko je omogućio nekom serveru da se nalazi na nekoj IP adresi i da baš njemu stižu ti upiti?

Dali bi arduino sa GSM modulom mogao imati vlastitu IP adresu, te da upit sa računala ide direktno prema toj IP adresi?

 

Ako će biti voljnih da rješavaju moje nedomice, nastavljam nakon Božića..a do tada sretan Božić svima! :)

P.S. rado ću pročitati i neku preporučenu literaturu gdje je to sve lijepo shematski i sažeto objašnjeno. Samo da ne lutam bespućima interneta za svojim odgovorima...ipak je previše toga zaslužilo imati svoju IP adresu xd.

15 godina
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

-fokusiraj se na PC-uređaj, kad to središ, ostalo je lako... mreža je sve što ti treba.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom
bozoou kaže...

Fala na trudu!

 

Ugrubo sam shvatio ono što me zanimalo. A to je krenuti od GSM modula za arduino ..ili s tim raspberry-pi-om. 

 

Kad ću htjeti to minimizirati i što više olakšati...onda ću imati puno novih pitanja...

 


Što se tiče shematskog toka signala...to mi je i dalje mutno jako. Recimo ovaj primjer sa starim FAX-om. ..to je bio internet ili telefon? :) Ili je to bio internet koji je koristio telefonsku liniju za prosljeđivanje signala? Ako sam to u pravu, postavljam onda pitanje, što je zapravo internet?

 

Da vidim koliko znam?
Internet ne postoji tamo negdje od kuda se djele podaci....nego on postoji decentralizirano na bilo kojem serveru koji je ukapčan u mrežu. E sad, ako ukapčani na mrežu možemo biti sa telefonskom žicom ili sa optikom ili preko satelita...ili..ili...  ...tko omogućava da signal sa servera koji je umrežen pomoću telefonske žice, stigne do onoga tko je umrežen preko satelita? Moraju postojati lokacije gdje se signal prevodi sa jednog medija na drugi?

 

Kad otvaramo neku web stranicu, mi radimo upit na određenu IP adresu. No tko je omogućio nekom serveru da se nalazi na nekoj IP adresi i da baš njemu stižu ti upiti?

Dali bi arduino sa GSM modulom mogao imati vlastitu IP adresu, te da upit sa računala ide direktno prema toj IP adresi?

 

Ako će biti voljnih da rješavaju moje nedomice, nastavljam nakon Božića..a do tada sretan Božić svima! :)

P.S. rado ću pročitati i neku preporučenu literaturu gdje je to sve lijepo shematski i sažeto objašnjeno. Samo da ne lutam bespućima interneta za svojim odgovorima...ipak je previše toga zaslužilo imati svoju IP adresu xd.

 faks nije bio internet,faks je blizi telefonu.

 

Kaj tko? Pa ispovi to omogucavaju, isto kao kod tebe kucni internet, imas wifi i imas zicu,ustvari uopce ti to nije bitno, medij nije bitan, teoretski bi se ti na neki server mogao spajati i preko obicnog FM radija kombinacijom prijamnika i predajnika. Moze ti i susjed na cdu nosit tcp/ip pakete. 

 

Da ti malo pojasnim, ne znas sto se s paketom događa od izvora do odredišta, odnosno kojim putevima paket ide, za to se brinu ruterivi ostala mrezna oprema. Najbolje je da se igras sa lokalnom mrezom kod kuce (ili imas onaj neki simulator ak se ne varam FERov) i tako vidis sto te zanima (lan je jaaako slican internetu).

 

Naravno da bi imao svoju adresu(ip i mac), sve sto je na mrezi ima svoju adresu,a malo je pitanje kak to mislis direktno, u najboljem slucaju mora proci kroz barem jos jedan komad mrezne opreme.

 

Uglavnom , previse se fokusiras na medij prijenosa,za prebacivanje izmedu medija se koriste razni uređaji (modemi,wifi kartice itd) i medij nije toliko "strasna stvar"cu cijeloj toj priči.

 

Nabavi od nekoga skripte iz osnova racunalnih mreza sa nekog faksa ako mozes.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom
bozoou kaže...

..


Što se tiče shematskog ..

- svaki medij koji može poslužiti za prijenos podataka je ono što u kontekstu PCja možemo nazvati mreža (kao što se i fb naziva društvena mreža).

- tehnologija je nevažna, analogno-digitalno, žica-bežično itd. Standardi komunikacije to rješavaju od dimnih signala, bubnjeva, slova-pismo, šifre itd.

- internet kao mreža je nastao na vojnoj ifrastrukturi... nevažno, to je samo početak, kao što su sateliti bili vojni ili gledaš li tv, telefoniju .. teoretski nema razlike između prve analogne tel linije, na koju je dodan fax, pa modem-internet.. ili digitalne koje radi to isto, samo s dodatnim evolucijskim stvarima... sve to je na žicama koje su u početku služile telegrafu, kao i transantalntik kabel. Razlika između kabla i saelita, svaki ima prednosti-mane, npr solarna oluja i satelit ne radi ili ga je lako prisluškivati dok kabel ima fizičke mane, kao cijenu, težinu, trajnost.. opet, sve to je isto, ne trebaš se time opterećivati. Bitna ti je konkretna kontrola uređaja, s PCja kontrolirati 'nešto' kao autić.. i tek tad rješavaš probleme koje može svako od rješenja uvesti, npr kašnjenje signala ili prekidi.. pa do samog interfejsa (mada je nezamislivo da nešto danas ne postoji.. odnosno ipak izmišljaš nešto novo.. pa tko zna).

 

+ pitanja kao što je internet? imaš internet, imaš google-wiki.. i bezbroj (filozofskih/tehničkih) odgovora. Nema jedna knjiga u kojoj bi to pročitao kao mat. za 1. razred operacija zbrajanja.. jer npr što je IPTV, što je fb.. ili što je mreža (the-net). Zapravo to te ne treba zanimati, jednako kao što te kod automobila ne zanima što je nafta ili vatra-eksplozija.. ili što je struja (mada bez nje ni auto-internet.. ne rade). Fokusiraj se na konkretnu stvar, kontrolu HWa koju obavlja SW, pa će ti tad medij biti izbor ili nametnut (kad izbora nemaš).

 

npr pitanje dali bi neki (tvoj) uređaj mogao imati svoju IP.. vidi se da ne razumiješ.. (ništa), olakšat ću ti podpitanjem, možeš li imati svoj telefonski broj? Tko ga određuje? .. Operater-centrala, država i vlasnici.. kao DNS .. većinom u vlasništvu US-GB kompanija, dok su nacionalne domene .hr državne.. ili .eu.

Možeš, napravi svoju mrežu, tad ti određuješ pravila, adrese.. ali ako želiš koristiti tuđu mrežu, moraš od njih dobiti IP ili privremeni od ISPa (koji ima u najmu raspon adresa..). Tvoja mreža bi bila tvoja žica, standard.. teoretski da povučeš žicu do marsa.. (kao što su oni povukli GB-USA ili postavili com.sat). Tad ti opet treba neki standard, jer nećeš sam koristit.. i to je recimo tcp/ip.. ili USB ili GSM ili TVslika preko sat ili bilo što preko bilo kojeg prijemnika (predajnika), a upravo to primopredajnik je stvar komunikacije-standarda, morzeova abeceda ili bilo što dalje. Ako strana A šalje, besmisleno je ako B to ne razumije.. tad nema komunikacije. Mrežni protokoli se brinu o tome, paket putuje i ovinso o standardu šalje potvrdu da je paket isporučen ili da je potrebno ponoviti slanje.. (stream to ne traži, samo šalje... kao IPTV).

Da bi neki servis kao YT do tebe poslao paket, mora postojati linija-put.. ip+routeri ISPa koji to obave jedanko kao što vlak putuje prugom. Zato ta adresa ne može biti 'tvoja' tj mora biti jedinstvena i to postoji kao zapis u DNS, Carnet, ISP.. registrima od ARPAneta nadalje. Isto kao telefonski broj, registracija auta itd.. VIdiš li koliko je taj dio nevažan ta tvoje potrebe kontrole uređaja? Tj. jednako kao što ti nemaš utjecaj na tel.broj (imaš, unutar nekih granica-izbor, ali samo zato jer su brojevi slobodni, nisu zauzeti. vanjski IPv4 je zauzet. Interna LAN adresa je nevažna tj važna je routeru kojeg imaš u stanu/uredu da bi on upravo na tvoj PC poslao paket, ne na drugi PC..). Tvoj router-modem je kranja točka što se tiče globalne mreže, to se naziva WAN. LAN je interna, intranet i tu si ti 'šef', tu postavljaš ip (unutar nekih granica, npr 192.168.xxx.xxx).

 

zerocool12 kaže...
..

 faks nije bio internet,faks je blizi telefonu.

 ..

 

- ne, tj upravo fax je bliže PCju, podaci, bitovi.. 'zviždanje', nasuprot glasa (zvučne analogne infromacije). Za fax moraš imati dva kompatibilna uređaja, ... za glas moraš imati uho i usta.. zapravo sve to je isto, prijenos informacija, samo se nosioc i tehnologija mijenjaju, 'matematika' (osnovna formula, zajednički nazivnik) ostaje isti kao 2+2..

- prvo su se pojavili faxovi, pa se preko PCja proširio fax-modem, tj internet preko analogne linije. To što je sad VoIP je samo stvar digitalizacije i evolucije... btw, koriste istu bakrenu paricu kao prastari telefon iz 50-80tih.. ili optiku, GSM.. nevažan medij.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

@ ihush ako sam dobro skuzio tehnologija faksa (barem u početku,danas ne znam) se nije koristila bitovima,već analognim signalom.

--------------------------------------------------------------------------------------------
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom
zerocool12 kaže...

@ ihush ako sam dobro skuzio tehnologija faksa (barem u početku,danas ne znam) se nije koristila bitovima,već analognim signalom.

- što je analogni signal? Što ide kroz žicu? Telegraf je..?

i proući sam naziv bit, baud.. ili se sjeti npr commodore/spectrum-kazeta pa i nočni program radija, .. puštan signal :)) (predpostavka da se tih vremena ne možeš sjetiti.. prošlo tisućljeće..)

 

miješaš analogno-digitalno kao nosioc sa samim podatkom, karikirano, mogu pismo donjeti avio poštom ili na biciklu, brodu..

što je el. impusl, tranzistor, svjetlosni signali (signalizacija na brodovima) ili pojednostavljeno semafor na cesti? Ako ti ili računalo (auto, robot) imaš 'senzor' koji će prepoznati signal, ... tad je analogno ili digitalno sporedno, jer sve je u fizičkom smislu analogno, kao što je sve na zemlji prirodno (nije neprirodno, pa i plastika, jer je dio prirode.. same zemlje, nafte itd.).

 

 

žicom ne putuje digitalni signal, nego prava struja, impuls, analogni.. (u optičkom, svjetlosni zato se i naziva optički umjesto el. kabel)..

što je printer? ili stari matrix printer, danas tintni-laserski.. ili kopirka? ako im dodaš tel.liniju imaš fax, to su stvari koje su zapravo iste, kao što je motor automobila, traktora, ferarija, aviona u osnovi isti (može i fizički) ali će se rad razlikovati ovisno o namjeni i nikome traktor nije sličan ferrariju... (ovisi s koje strane/kriterij gledaš).

kako radi radio signal, optički signal, oscilator, ... sve na el. energiju? Tranzistor je pojednostavljeno prekidač-šalter, kao prekidač za svjetlo u stanu, on-off.. i tad imaš morzea.. što je analogno a što digitalno u tome? Analogna je struja, rad, digitalni je kod-standard-podatak.. kojeg nosioc (analogna žica.. ne postoji digitalna struja, digitalna voda, benzin..) prenosi.

 

prvi modemi, su bili 'slušalica' s čičak trakom, .. to je analogno-digitalni konverter, naziva se modem, jer je moulirao-demodulirao, ... radili na 300bauda. carrier wave, ... u/na carrier ubacuješ podatak, to je digitalizirano, ne carrier. Carrier je npr radio frekvencija (opet analogna), postavljanjem filtera na konkretnu stanicu biraš taj kanal-carrier.. i s njega očitavaš podatke (koji su nekad bili analogni, danas digitalni.. zapravo nema precizne granice, jer .. )

 

zato je 'smiješno' kad u nekoj temi-reklami vidiš npr HiFi SD karticu ili zlatne kablove...  :)

 

stvar je ista, danas i prije sto godina, analogni nosioc samo što se tehnologija mijenja i sve kompleksnije stvari se uguraju u manji signal.. kojeg sad nazivamo digitalni ili digitalizirani, jer to je jedino s čime računala-elektronika može raditi. Fax je jednako digitalan od prvog dana kad je smipljen kao i telegraf, osim što je stari 'analogni' noviji 'digitalan'.. razlika je kao da uspoređujemo gorivo, mazut, super.. (koder-dekoder) i čudimo se kak nešto neće.. zašto autoradioCD ne čita BR medij-film.. drugi standard, dok sam naziv nije uvijek najsretnije rješenje. Digitalna TV i dalje koristi analognu antenu-signal... itd. Ako sutra to nazovemo digitalni signal, što se promijenilo osim samog naziva.. ništa. :))

 

ne postoji granica između analogno-digitalnog, tj sve što vidimo, osjetimo.. je analogno, digitalno je samo kao digitalizirana informacija, pa opet usporedba s dimnim signalima-morzeom, ista stvar.. da bi vidjeli-čuli-razumjeli moramo informaciju pretvoriti u analognu (slika, zvuk..). Tad digitalizaciju možemo tretirati samo kao neki sampling-standard za pretvorbu, konverziju.. iz A-u bin-opet u A.. jer ne možemo poslati sliku, fax, poruku kao analognu, samo kao digitaliziranu tj onakvu kakvu nosioc može prenjeti. Brod i bicikl prenesu pismo (fizičko) u analognom stanju, fax, email, .. internet, samo kao digitalno. Digitalni je sam zapis, nule-jedinice, nešto što se dalje može impulsima prenositi ili skladištiti.

 

ako sad uzmeš neku staru audio kasetu (glazbu) i pustiš na komodorčevom kazetofonu.. ili neku aplikaciju, podatak.. zapravo imaš istu stvar. Teoretski bi i nakupina nula-jedinica mogla zvučati kao koncert.. ili koncert koji bi izgledao kao slika smajlića :)

Nikom nije čudno da je na analognoj kaseti digitalni podatak ili da je ista ta traka s oznakom DAC prava digitalna, a sve je samo magnetski zapis, impuls.. kojeg ovisno o glavi-čitaču i standardu koji to pretvara u nešto smisleno, daje 'nešto' ili 'smeće'.. dovoljno je npr ubaciti VHS u Betu.. (da su fizički jednake) i imaš smeće.. digital beta? miniDV.. opet nam digital ne znači puno, ako standard-konverter-modulator.. nije isti (player koji nešto (ne)supporta). itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
offline
Tehnologija za bežično upravljanje internetom

Sorry nisam sve čitao ali "Early systems used direct conversions of image darkness to audio tone in a continuous or analog manner. " Znači svjetlija područja su npr bila na višim frekvencijama a tamnija na nižim, nije bilo pretvorbe u digitalni oblik (1 i 0).....

 

Generalno se digitalnim smatra sve ono što koristi jedinice i nule (odnosno binarni zapis) za prijenos i obradu informacije. Odnosno zna se granica između digitalnog i analognog (iako je negdje malo zblurana).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2015 19:28 (zerocool12).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Tehnologija za bežično upravljanje internetom

i to što navodiš crno-bijelo po frekvenciji je 0-1, osnova digitalnig (binarnog) sistema, on-off, morse..

nosioc je uvijek analogni, jer je dio fizičkog-materijalnog svijeta. Ispada nevažno koji tip podatka tj koju preciznost koristiš.. tako se od crno bijelog dođe na 256 nijansi (8bit) ili bilo koja druga vrijednost, 4bitni nibl 0-15.. itd. Kao što minijaturizacija ugurava sve više u sve manje, mjernje, vremenske jedinice, preciznost omgućuju guranje više u isti nosioc (pikosekunda npr .. bez tog je nemguć npr GSM).

 

ili, ok, ako bi sve što koristi nule-jedinice bilo digitalno, dali ta definicija vrijedi i za hex ili dekadski? Pa tad podpitanje npr analogna tel.centrala s brojčanikom i podjelom na deset.. analogna je jer je mehanička.. ne zato jer krosti ili ne neki SI, kao što je npr moguć vodeni calculator-computer.. jednom kad mehanički signal prevedeš u brojčani (vrijedost) tad si obavio 'digitalizaciju' ili konverziju ili.. da, kako to nazvati, razgraničiti... nikako :)) ''blurasto''.

 

Joystick je analogna komponenta, pa opet samo one stare na game portu tako nazivamo, mada je starom i novom osnovna funkcija digitalizacija, tj konverzija analognog u digitalno. Dodatno, oni koji imaju samo dva stanja kao button, njih nazivaju digitalni, dok one koji gradiraju, nazivaju analogni... -ništa što bi izdržalo logičku kritiku u samom nazivu. Obrnuto kod joysticka, može biti forcefeedback, drmanje.. to je pretvaranje digitalnog podatka u drmanje-otpor.. (analogni), joy je dakle analog-digital konverter (i dvosmjerno). Time je besmisleno nazvati ga analogni ili digitalni, jer mora biti oboje (da bi pretvorio ljudski pokret u podatak za obradu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2015 19:59 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice