pitanje za korisnike filament printera.....
koliko su vidljive layer lines prilikom printanja medium sized objekata?
konkretnije, razne figure i slicno, 1/4 i 1/6 mjerilo?
resin je (vjerujem) nenadmasan sa 30um ili 50um layer heightom, no, printanje nekih vecih stvari, posebice postolja ili nekih baza za diorame i sl je nezgodno iz puno faktora i razloga, pa je ideja kojom se bavim nabaviti neki el cheapo fdm printer i koristiti ga za takve velike stvari koje uglavnom ni nemaju neke extra finw detalje, a i sama naknadna obrada poput smirglanja nije problematicna, naravno, ukoliko je moguce dobiti koliko toliko gladak print?
usput i neka preporuka za fdm printer, ne treba biti nista extra brz, niti pun featurea, bitno da radi i da je jeftin.....
Ovisno o layer hegihtu, za sada na fdm najniže 0.06mm s 0.2mm nozlom.
Evo ti par primjeraka, sve je s kobrom 3 rađeno.
Prva slika 0.08mm layer height, ostalo sve na 0.2mm, na nekim stvarima se dogodio layer shifting. Također na zadnje 2 slike imaš vidljive seamove i layere, tu sam testirao nešto s seamovima.
Mjesec mi je ujedno najdraži print, nisam očekivao da će uopće završiti print(Kobra Max) no nakraju je ispao BRUTALNO, a i ima još par faktora da ne duljim previše.
EDIT
Za sve koji planiraju kupiti printer, ukoliko kliknete odmah s njim i ne naživcirate se jer nikako da nešto isprintate i tek nakon 5 dana isprintate prvi print kako spada. E onda vam slijedi jedna "ovisnost". Dogodi vam se situacija da imate model koji traži 2-3 printa, vi to isprintate i budete sretni zbog toga. Pa nakon tog printa se ponovi opet ista situacija i onda krenete razmišljati kako bi bilo dobro još 1 uzeti. Frend i ja smo uzeli endera 3 s1 pro, pa smo rekli hajde još 1 i klippera(sonic pad) puknuti na njih. Nakraju se dogodilo da smo s 2 printera završili na 4 trenutno u cca mjesec dana od kupovine prvog printera. Nakon tog nismo si mogli pomoći pa smo još orderali 2 kobre. Nakraju vam se dogodi da ne možete prestati, vjerujte mi vrlo je zanimljivo i da se čak i zaraditi s njima bez problema(bez modeliranja zaboravite na neki jači profit).
Tako da braćo, priupitajte se dali vama ovo treba :D Jedina sreća što izumiru 3d printeri s ručnim štelanjem kreveta pa vam neće biti sexozovno toliko kao s ovim starim Enderima 3 s1 pro :D
A vi kolega iznad, uzmite si za 300 ili 400 eura nisam siguran Kobra S1 bez AMS(multi color, multi filament) i to je i više nego pristojno. Ako vam se ne čeka, imate Kobru 3 bez AMS za 300 eura, A1 za 330 eura, P1P cca 500 eura(samo napravite enclosure isti je kao p1s samo bez enclosurea), a ako će te gledati jeftinije ove onda nekakvog Endera obavezno s klipperom(nije to što ubrza, nego printer je puno precizniji i daleko bolje printeve izbacuje).