Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.628
|
čitano: 1.992.415
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Imam glupo pitanje. Ja sam ekonomist iz obitelji ekonomista, znaci nisam zna promjenit žarulju dok ste vi radili pitaj boga šta u elektrotehničkoj. Dobro, nakon 20 godina braka ja ti sad mogu bojler promjenit. Hehe. I kako sam cili život sa kompovima tako sam ustvari developer, čak znam linux jer sam root server admin, znači nisam više njufer :)

Ali, ovoga, imam 2 glupa pitanja, već godinu-dvije želim to pitat i nikako da upitam, zaboravim...

Prvo - jebote oni novi lusteri. Ti kad izgasis svitlo - i dalje nešto svijetli tu. Vidiš niti. Jesu li to te nove led žarulje ili štajaznam šta u tim rasvjetlim tijelima. Uopće mi nije jasna logika. Ako izgasim svijetlo, valjda želim da bude izgašeno 100%. Plus potrošnja. Mislim, pričam gluposti i crnim se ali stvarno mi ide na...

Druga stvar, ona stand by svijetla na uređajima, recimo na tv-u. Kad dite ja se sićam to je bilo malo crveno svijtlo a dans to je komad botuna koji mi svijetli u facu dok spavam. Pa koliko to troši struje kad se zbroju svi uređaji na cijelom svijetu. Koja je funkcija toga tj. može li se diskretnije i ekonomičnije to napravit ako baš treba zbog signaliziranja statusa uređaja...

Eto. Nemojte me krivo shvatit. Nisam nervozan nego više pokušavam bit humorističan kad se izražavam ovako zdravoseljački. Ustvari mi je neugdno pitat da ne vidite koji sam debos a zanima me i nemam koga pitat nego vas. Nije valjda da sam jedini kojemu to nije jasno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 9:03 (KIKI3ooo).

1 0 hvala 0
15 godina
moderator
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
KIKI3ooo kaže...

Prvo - jebote oni novi lusteri. Ti kad izgasis svitlo - i dalje nešto svijetli tu. Vidiš niti. Jesu li to te nove led žarulje ili štajaznam šta u tim rasvjetlim tijelima. Uopće mi nije jasna logika. Ako izgasim svijetlo, valjda želim da bude izgašeno 100%. Plus potrošnja. Mislim, pričam gluposti i crnim se ali stvarno mi ide na...

Prije da je stvar u prekidačima koji lagano propuštaju struju nego u lusterima.

Imaš prekidače na touch ili sa indikatorom ili nekom vrstom osvjetljenja?

KIKI3ooo kaže...

Druga stvar, ona stand by svijetla na uređajima, recimo na tv-u. Kad dite ja se sićam to je bilo malo crveno svijtlo a dans to je komad botuna koji mi svijetli u facu dok spavam. Pa koliko to troši struje kad se zbroju svi uređaji na cijelom svijetu. Koja je funkcija toga tj. može li se diskretnije i ekonomičnije to napravit ako baš treba zbog signaliziranja statusa uređaja...

A može se to bolje napraviti, ali eto valjda im se bolje prodaju blještave tipke.

Većina TV-a ima opciju da se ugasi to dok j eugašen, u postavkama.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
14 godina
XXX-Man kaže...
KIKI3ooo kaže...

Prije da je stvar u prekidačima koji lagano propuštaju struju nego u lusterima.

Imaš prekidače na touch ili sa indikatorom ili nekom vrstom osvjetljenja?

Ništa, običan prekidač na zidu. I tako oba 2 nova lustera. Glupo maksimalno. Da mi je luster u sobi nebi mogao spavat i morao bi ga skidat npr. ono, baš se vidi. Šta, znači nije to do lustera? Tj. stvarno nitko to nije vidio, tipa da je to poznati problem isl?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 13:05 (KIKI3ooo).
15 godina
moderator

Nešto je tu čudno. Uvjet da bi svjetlio je da ima protok struje, tj. da nije prekinut strujni krug.

Mogućnosti su ili problem s prekidačem ili možda indukcija u kablu ili čak problem s uzemljenjem ako je spojeno na luster.

Ne može svjetliti "po duhu svetom" 

Nije do lustera nego je do činjenice da LED zahtjeva puno manju struju da bi lagano svjetlila. Iako, kvalitetniji obično imaju elektroniku koja riješi i ovakav problem.

Problem mi je poznat, ali obično s raznim "digitalnim" prekidačima.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
14 godina
XXX-Man kaže...

Nešto je tu čudno. Uvjet da bi svjetlio je da ima protok struje, tj. da nije prekinut strujni krug.

Mogućnosti su ili problem s prekidačem ili možda indukcija u kablu ili čak problem s uzemljenjem ako je spojeno na luster.

Ne može svjetliti "po duhu svetom" 

Nije do lustera nego je do činjenice da LED zahtjeva puno manju struju da bi lagano svjetlila. Iako, kvalitetniji obično imaju elektroniku koja riješi i ovakav problem.

Problem mi je poznat, ali obično s raznim "digitalnim" prekidačima.

Evo slika sam. U sredini slike je žarulja i vidiš ove 2 niti. Ovo je usri bila dana. I sad zamisli po noći. Pa takvih, nezz, 6 žarulja na lusteru. I da spavaš ispod njega bi ti išlo na živce. Ma čisto me zanima šta je to i jel to mora tako. Stvarno mi je to malo bezveze napravljeno, šta je da je to već, jeli to led ili štajaznam, hehe. 

Edit: znaci to je led i to tako mora bit, samo prominit zarulju i stavit neprozirnu? Dobro. Hvala. Baš se vidilo po noći pa sam mislio da su to neki novi rastrošni trendovi kao i ovo za tv standby...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 16:06 (KIKI3ooo).
15 godina
moderator

To ne bi trebalo tako biti.

Ja bih za početak zamijenio prekidač da vidim da li se što mjenja.

6 godina
Prvo bih provjerio da li prekidač prekida fazu ili nulu? Jer ako faza stalno ostaje na žarulji, postoji mala struja kroz izolaciju, nesavršene spojeve, kapacitet nule kroz čitavu instalaciju do prekidača, što daje dovoljno mikroampera da ledica protinja. A i opasno je kod mijenjanja rasvjetnog tijala na lusteru, jer je faza, linija stalno prisutna. Prvo to provjeriti ispitivačem napona. A dalje provjeravati da li ostale faze interferiraju sa instalacijom našeg lustera jednostavnim spuštanjem automatskih osigurača i promatranjem niti na ledici, dok je prekidač za luster ugašen. Tada preostaje samo traženje izbušenih bužira u zidovima, oštećenih spojeva, vlažnih mjesta, nestandardnih spajanja i posuđivanja nula, faza, zemlje, ima svega, ali se pronađe.
najdix

3 0 hvala 1
15 godina
moderator

Potpuno si u pravu, nisam uopće razmišljao u smjeru da je netko nesposoban radio nešto po toj instalaciji...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice