Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 2.950
|
čitano: 355.537
|
moderatori: Danny_HR, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Ljudi, ima tu netko tko je radio sa Nodejs-om i Firebase Firestore bazom i/ili Firebase Storage-om? 

 

Ako netko ima vremena, imao bih par pitanja i volio bih popričati s nekim tko je više u web developmentu jer mi nisu jasne neke stvari. Googlanje mi baš i ne pomaže u ovom slučaju. Naime, zanima me kako postaviti backend sa Firebaseom jer ne želim da mi bude na frontendu apsolutno sav kod vezan uz konekciju na bazu (bez obzira na pravila pristupa), a opet ništa od članaka što sam izguglao se ne odnosi na implementaciju kroz backend. 

Doduše, riješio sam bez nekih problema čitanje i pisanje u bazu, ali mi je upload slike problem koji ne kužim kako riješiti. Ako kroz frontend to riješim onda je to full jednostavno, ali mi se ne sviđa taj način i to da je sav kod dostupan te ne mogu složiti nikakvu arhitekturu, nego je sve nekako nabacano i sve se stalno ponavlja. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Radim skoro svaki dan s Firebaseom pa šibni poruku u pm, ako budeš imao hrpu pitanja mailamo se :) 

 
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Glavna dokumentacija: https://firebase.google.com/docs/reference/?authuser=0

Reference: https://firebase.google.com/docs/reference/js/firebase.database.Reference?authuser=0

Database: https://firebase.google.com/docs/reference/js/firebase.database.Database?authuser=0

 

Treba se registrirat na firebase i ući u konzolu - project overview - settings - Add Firebase to your web app za dobivanje config objekta

Onda na develop - database, pa se gdje stoji Cloud Firestore BETA promjeni u Realtime Database

i onda se ide na Rules i stavi da je R/W true:
{
/* Visit https://firebase.google.com/docs/database/security to learn more about security rules. */
"rules": {
".read": true,
".write": true
}
}

 

yarn add firebase ili npm add firebase //dodavanje firebase projektu
//kreira se folder firebase, i u njemu file firebase.js u kojem
import * as firebase from 'firebase' //ovo uzima sve named exporte iz firebase i u dumpa ih u varijablu firebase

//sad ćemo bindingu config dodati config objekt kojeg smo gore uzeli iz firebase-a

const config = {
apiKey: "",
authDomain: "",
databaseURL: "",
projectId: "",
storageBucket: "",
messagingSenderId: ""
}
//ovom firebase metodom ćemo inicijalizirat firebase da radi sa određenom aplikacijom čiji smo config provajdali
firebase.initializeApp(config);
//u ovom trenu bi trebali imati validnu konekciju sa firebase-om, možemo poslat jedan set prema bazi za test

firebase.database().ref().set({
name: 'Mate Matić'
})

 

//ovo se koristi tako da se importira (vjerovano koristiš webpack)

import './firebase/firebase'

const database = firebase.database()

 

//upisivanje u bazu 

database.ref().set({
name: 'Mate Matić',
age: 38,
isSingle: false,
location: {
city: 'Zagreb',
country: 'Croatia'
}
}).then(() => {
console.log('Data is saved')
}).catch((e) =>{
console.log('This failed.', e)
})

//dakle koristit se asinkroni JS jer nakon set() kod ide dalje, ne čeka upisivanje u bazu

 

//brisanje iz baze

https://firebase.google.com/docs/reference/js/firebase.database.Reference?authuser=0#remove

database.ref('location/city').remove().then().catch()

 

//update

https://firebase.google.com/docs/reference/js/firebase.database.Reference?authuser=0#update

database.ref().update({
stressLevel: 9,
'location/city': 'Seatle',
'job/company': 'Amazon'
}).then(() => {
console.log('Properties are updated')
}).catch((e) => {
console.log('Properties update failed to run', e)
})

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2020 11:10 (Web pr0).
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Evo ako netko ima vremena pogledati kod (react) volio bih dobiti feedback koliko to dobro/loše izgleda

https://github.com/m2lovric/cobe-zad01

https://cobe-zad01.web.app/

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Kako mogu učiti wordpress bez zakupa domene i hostinga. Da li mogu negdje napraviti stranicu i isprobavati pa onda kupiti web hosting. Koliko sam shvatio za wordpress treba odmah imati i domenu i hosting i tek onda se nešto može raditi.
 
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

@loko1

Vrlo lako. U googleovu tražilicu upiši free hosting i onda kreni po redu istraživati rezultate koje ti tražilica izbaci.

Gledaj koji ti od free hostinga najviše nudi ( broj baza, php verzija, free domena, ograničenja prostora ili prometa, SSL certifikat,...)

Uglavnom, ima ih desetak koji su vrijedni spomena, no naravno da se nemogu uspoređivati sa plaćenim hostingom, ali za svrhu učenja su i više nego dostatni.

Čak možeš vježbati i naprednije stvari ( backup, upgrade, Anti malware ) ali pazi dokud ideš jer sam ja imao problema u stilu da sam testirao neke vatrozide za WP i time narušio sigurnost i promet svih korisnika na tom serveru pa razmisli o vpn tunelu ako se zaigraš...

A možeš i doma na lokalnom kompu testirati WP.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2020 8:53 (bunker).
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
loko_1 kaže...
Kako mogu učiti wordpress bez zakupa domene i hostinga. Da li mogu negdje napraviti stranicu i isprobavati pa onda kupiti web hosting. Koliko sam shvatio za wordpress treba odmah imati i domenu i hosting i tek onda se nešto može raditi.

 Ovo bi ti moglo biti najjednostavnije: https://localwp.com

 

Lokalni development, lagano postavljanje, besplatno.

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
9 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav svima,

 

dakle imam jedan problem s Laravel aplikacijom. Naime, radim jedan intranet u sklopu kojeg sam morao napraviti sustav za razmjenu datoteka. Dio toga jeste praćenje koji korisnik skida koji fajl i s koje lokalne IP adrese unutar mreže. 

 

Kako sam riješio ukratko:

 

- Foreachom se u viewu izlistavaju sve datoteke u određenom folderu (svaki user može pristupiti samo jednom folderu) unutar storagea i na temelju filenamea generiram linkove za skidanje (/download/filename.ext).
- Svaki link vodi na funkciju download unutar Downloads controllera kojoj je parametar ime datoteke.

- Funkcija dohvati folder za prijavljenog korisnika, u bazu sprema folder, filename i IP korisnika i returna download response.

 

E sad, problem je u tome što ovo spremanje u bazu doslovno, malo radi, malo ne radi. Dakle jednom kliknem na fajl, normalno sve spremi u bazu i pokrene download, drugi put pokrene download, a nije ništa ubačeno u bazu. Idem debugirati, maknem return downloada i ubacim ispis filenamea - jednom mi normalno, spremi u bazu i samo ispiše filename (kako i treba), a drugi put mi pokrene download (iako je ta linija zakomentirana) i ništa ne sprema u bazu. Znači kao da mi ne detektira promjene u kodu. I doslovno nema pravila, može ih 5 normalno odraditi, a 6. neće...

 

Prvo što sam radio jeste čišćenje svakog mogućeg cachea jer mi je to prvo palo na pamet, budući da kod logički funkcionira, ali ne uvijek. Google također nije ništa pametno izbacio ili ja ne znam što tražiti...

 

Uglavnom, evo i kod.

 

Controller (funkcija download)

public function download($name)

    {

        $directory = Auth::user()->directory;

        Download::create([

            'folder' => $directory,

            'filename' => $name,

            'downloadedby' => \Request::ip()

        ]);

        return response()->download(public_path() . '/storage/' . $directory . '/' . $name);

    }

Route:

Route::get('download/{name}''DownloadsController@download')->name('download');

Download model: 

class Download extends Model

{

    protected $fillable = ['folder''filename''downloadedby'];

    

    public function ipaddress() {

        return $this->belongsTo('App\IP''downloadedby''ip');

    }

}

R.I.P. Tito Vilanova 25.04.2014. | Mes Que Un Club
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Nezz je li pravo mjesto za upitat, ali mislim da bi bilo glupo pokretat temu radi ovakve gluposti...

Nedavno sam završio neki HTML crash course i sad se malo zezam s njim, prije nego što krenem učiti CSS i JS (angular). Problem je što mi <span> i <div> elementi nikako ne rade.

 

Source:

    <div>
    <input type="email" value="unesite email">
    <input type="password" value="unesite sifru">
    <input type="submit" >
    </div>

 

<div> bi ove in line elemente trebao postaviti u blokove, ali iz nekog razloga ne radi :(

Ako itko moze pomoc, preporučiti neku literaturu/nes slicno za htm.... ty

 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Div jest blok i ti elementi jesu u bloku, ali su oni i dalje inline. Ovisno o tome što želiš postići, možeš wrapati svakog u svoj div (što je inače dobra semantička praksa kad imaš label i response), i/ili ih stilizirati css-om da izgledaju kako si zamislio.

Inače, value="unesite..." je loša praksa. Stavi ili label ili placeholder.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice