Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.100
|
čitano: 390.801
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Dex.pwn kaže...
 Kako napraviti update baze? Kod MySQLa otvorim phpMyAdmin, i exportam bazu u TXT fileu

 Alter table? Kakav export u txt, zamisli bazu od par milijuna recorda i moraš dodati polje...

9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Ne razumijem, pa moram dodat polje svakako,bez obzira koliko redova tablica ima. Koristi se alter koliko znam
A kako drugačije napraviti update tablice? Do sad sam exporto u txt, i kasnije ga ubacim u bazu
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2020 22:09 (Dex.pwn).
12 godina
online
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

spojiš se na bazu i izvršiš sql upit/komandu "alter table...." i vrtiš palčeve dok baza odradi svoje.

9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Pa to i govorim. Alter da dodam stupac u tablicu.
Budem išao na MySQL. Ipak treba nekakva struktura.
12 godina
online
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Možda smo se svi razišli, što misliš pod:

 

A kako drugačije napraviti update tablice? Do sad sam exporto u txt, i kasnije ga ubacim u bazu

 

Update tablice se obično radi bez ikakvih exporta, samo zvekneš alter table i mir.

 

Dakle otvoriš što god koristiš za spajanje na bazu (phpmyadmin mislim da ima neki run sql prozorčić) i uvališ tamo nešto tipa

 

ALTER TABLE moja_tablica ADD moje_novo_polje VARCHAR(50);

 

i lupiš execute.

 

*edit*

A da bacim bonus :P

 

- MySQL: Imam dvije tablice, npr. račun i račun_log. Račun se identificira preko svog IDa. Da li da(ako da, kako?) povežem te dvije tablice preko IDa? Do sada sam trpao sve u bazu, a PHP je radio veze između tablica(očita iz jedne tablice, pa taj info koristi za drugi query za drugu tablicu).

racun_log treba imati polje id_racuna i to polje treba biti definirano kao foreign key na polje id u tablici racun.

 

To ti osigurava integritet podataka. Dok ti taj constraint postoji nećeš moći zapisati log po računu koji nije u tablici racuni, i nećeš moći obrisati racun koji ima zapise u racun_log tablici.

 

A kada trebaš dohvatiti podatke jednostavno join-aš tablice.

 

select polja,koja,trebam

from racun

join racun_log on racun.id = racun_log.racun_id

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2020 23:30 (Dr. Zoidberg).
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Me, backup ide u txt file(kako bi drugačije?)
Update znam za Alter.

Ovo je zanimljivo, no problem je kad treba obrisati, pa se sve veze trebaju potrgati
7 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Dex.pwn kaže...
Me, backup ide u txt file(kako bi drugačije?)
Update znam za Alter.

Ovo je zanimljivo, no problem je kad treba obrisati, pa se sve veze trebaju potrgati

 Zato se baze pažljivo dizajniraju. Nije to samo, ajmo napravit tablice i rokaj  

 

 

Nadglednik dina
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Kako bi mogao drugačije napraviti? Ne vidim jednostavno drugi način osim da dodam polje hide koji označava da li je podatak obrisan


Btw bez forgein ključa ne mogu JOIN koristiti.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2020 8:26 (Dex.pwn).
7 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Dex.pwn kaže...
Kako bi mogao drugačije napraviti? Ne vidim jednostavno drugi način osim da dodam polje hide koji označava da li je podatak obrisan


Btw bez forgein ključa ne mogu JOIN koristiti.

 Dakle prije nego ideš raditi web app, odrediš približno tablice i njihove relacije. Koje tablice će imati 1:1, 1:n, n:n, n:1 itd. Time kontroliraš što se događa kad radiš insert, update, delete i na kojim setovima podataka. Onda imaš točno određeno što se sve briše kad obrišeš nešto, a ne da se pitaš zašto si stavio foreign key svugdje pa ti sad briše ono što treba i ono što ne treba.

 

Evo ti jedan dobar alat za Mysql/MariaDB:

https://www.mysql.com/products/workbench/

Nadglednik dina
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Budem pogledao pod pauzom alat.
Jel možeš ovo pojasniti

"Koje tablice će imati 1:1, 1:n, n:n, n:1 itd."?

Što to predstavlja?
10 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Dex.pwn kaže...
Budem pogledao pod pauzom alat.
Jel možeš ovo pojasniti

"Koje tablice će imati 1:1, 1:n, n:n, n:1 itd."?

Što to predstavlja?

1 user može imati samo 1 prebivalište (adresu) - 1:1 (tablica user može biti povezana samo sa jednim entitetom user_details preko foreign keya user_id)

 

1 user može imati više narudžbi - 1:n (tablica user može biti povezana sa više narudžbi preko foreign keya user_id u entitetu narudzba)

 

Više dobavljača može imati više proizvoda) - n:n - u tom slučaju trebaš pomoćnu tablicu dobavljaci_proizvodi koja sadržava ID_dobavljac i ID_proizvod, što čini njen složeni primarni ključ, dok su ID_dobavljac i ID_proizvod vanjski ključevi prema tablicama dobavljac i proizvod. Izvršavanjem selecta SELECT * FROM dobavljaci_proizvodi WHERE ID_dobavljac = "253", dobijes sve proizvode tog dobavljača.

 

 

-
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2020 10:37 (The Unforgiven).
12 godina
online
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Dex.pwn kaže...
Me, backup ide u txt file(kako bi drugačije?)
Update znam za Alter.

Ovo je zanimljivo, no problem je kad treba obrisati, pa se sve veze trebaju potrgati

 

Brisanje je jednostavno samo treba ići pomalo unatrag :). Prvo obrisati sve iz racun_log po id-u racuna, i onda sam racun po id-u racuna.

 

Ili ako trebaš "arhivu" dodaš neko polje tipa vazi_do i ako nema datuma to je dobar podatak, a ako ima datum tamo  

 

Dex.pwn kaže...
Btw bez forgein ključa ne mogu JOIN koristiti.

 

Možeš. Tablice se mogu joinati na poljima istog tipa, bez obzira da li su primary, foreign, index ili štogod.

12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Tehnički, može se raditi join i po različitim tipovima podataka, primjerice, broj zapisan u varchar joinat s int poljem. Međutim, join bez indexa je puno sporiji, a kad su različiti tipovi polja, onda je sporo ko blato jer se radi castanje svih kolona.


Što se tiče dodavanja ili brisanja kolone, na produkcijskoj bazi s brojem redaka u milinonima, to traje poprilično, a moguće je da pukne...
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Indexa ili forgein ključa? IDove svakako mislim indexirati
10 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pogledaj i tri normalne forme kod dizajna BP. Kljucne rijeci su ti: 

Normalizacija baze podataka (Database normalization)

You have to be odd to be number one
Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Foreign key je kolona i ona bi trebala biti indexirana zbog perfomansi. Foreign key constraints je ona relacija koju kreiraš na razini baze s kojom možeš podesiti restrikcije i akcije pri brisanju i uređivanju podataka.

 

MySQL dopušta kreiranje foreign key constrainta isključivo na postojećem indexu. Nisam siguran da li foreign key constraints pomaže pri optimizaciji querya, glavna uloga je osiguravanje konzistentnosti podataka. Indexi značajno pomažu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Jel ima netko ideju kako napraviti search bar sa selectom u Bootstrap 4

Znači kada kliknem na search input, otvori se select(dropdown ugl.) s listom nečega. Ako je ikako moguće bez JSa, samo CSS

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Što točno želiš postići? Da select izgleda kao text input? To možeš postići CSS-om, ali ne bi trebao - korisnik bi trebao vidjeti da je to select.

Ako želiš funkcionalnost filtriranja selecta pomoću teksta upisanog u text input, to bez js ne ide.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Kad klikneš na input field, otvori se select s listom
12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Najobičniji select? Onda izgledom daj korisniku do znanja da je to najobičniji select. Naravno, postoje određeni trikovi za stiliziranje selecta, ali, u pravilu su dosta ograničeni. Međutim, barem izgleda zatvorenog selecta možeš stilizirati.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Mislim da me nisi služio.
Kad user klikne na input polje u koje može tipati, iznad njega se otvori select polje u kojem se nalaze prijedlozi. Ne mora bit select, može bit i drop up. S tipkama dropup radi, no s input polje ne radi.
12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
To je onda verzija autocompletea kod kojeg unos nije ograničen na dostupne vrijednosti, već su one samo prijedlog. To bez JS-a ne ide. Ne može CSS uspoređivati unesenu vrijednost.

Ako imaš vrlo kratku listu prijedloga, onda možeš imati jednostavnu skriptu koja samo dodaje klasu show ili hide na elemente koji počinju s upisanim izrazom ili ga sadrže.

Ako imaš dulju listu prijedloga, onda bi to trebao povlačiti dinamički sa servera prema upisanom pojmu.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Znam sve to, no sad radim dizajn samo pa bi napravio dropup/select s placeholderima. Čisto da ima taj fičer kad budem radio backend i ostatak
12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Vjerojatno ćeš u konačnici uzeti neki library, pa ćeš prilagođavati...
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
7 tjedana
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Dobra večer! Oprostite an smetnji ukoliko upadam temom koja se možda ne uklapa u ovo što vi pišete.

Naime,moja web stranica nalazi se na blacklisti te mi je onemogućeno da sa svog wi-fi-a budem spojana na istu sa bilo kojeg računala u uredu.

Dok ljudi u mojoj okolinikoji nisu spojeni preko mog wi-fi nesmetano otvaraju stranicu.

Moj web master nešto popravi međutim sutradan opet s eponavlja ista pogreška.

Radila sam besplatne SEO analize stranice te se pokazuje nekoliko pogrešaka uz to što sam i na crnoj listi kod pregleda preko svoje ip adrese.

Također sam promjenila IP adresu kontaktirala sve moguće od iskona pa do mjesta gdje plaćam domenu,međutim,meni već 3 mjeseca nitko nije pomogao.

Da li možda imate slična iskustva ili preporuku neke osoba koja bi mi mogla pomoći da napokon riješim svoj problem koji mi uvelike otežava svakodnevni rad.

Unaprijed hvala!

 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Ako svima radi, vama unutar (uredske) mreže ne, onda je očigledno problem lokalno, kod vas. Tko god da održava tu mrežu on bi to trebao riješiti, ne iskon, ne hosting. Firewall, antivirus, DNS... Nešto od toga nije ok.

12 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Ako ti nakon promjene ip adrese stranica proradi kratko vrijeme, najvjerojatniji uzrok je neispravna šifra od maila. Većina hosting providera automatski bana ip adresu ako u kraćem periodu ima više neupješnih pokušaja logina na neki servis.

Hosting provider bi po ip adresi mogao naći razlog blokade.

Drugi mogući uzrok može biti neispravni DNS na router. To možeš pokušati riješiti postavljanjem open dns-ova u postavke mrežne.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
7 tjedana
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Hvala,rekli su mi(hosting provider) da je  pogrešna šifra od maila.Promjenila sam istu,međutim i dalje se pojavljuje problem.

Hvala puno.

Ovo zadnje neznam kako se radi.

9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Treba proći neko vrijeme vjerojatno.

Btw. jel znate kako napraviti sustav (logika) za FIFO i LIFO procjenu vrijednosti skladišta?
Za sad imam jedino prema zadnjoj kupnji(itema) i prosječna vrijednost itema.
5 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Mislim da smo to radili na Računovodstvu 1 i 2 (prva dva razreda srednje) - odi u antikvarijat i kupi te dvije knjige iz bilo koje godine, trebat će ti za ERP.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice