PHP ili ASP ?

poruka: 252
|
čitano: 54.478
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
PHP ili ASP ?

Danas vise nije pitanje PHP/Java ili .NET

nego RoR ili .NET

neke velike njuske iz Agile zajednice, koji su stasali sa Javom, presli na .NET, sada skacu na RoR vlak.

Iako RoR nije za velike, enterprise projekte zamisljen, projektiran i napravljen, vidljivi su napori u tome smijeru. Uglavnom, jako zanimljiva i zabavna platforma.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: PHP ili ASP ?
hudo kaže...

Danas vise nije pitanje PHP/Java ili .NET

nego RoR ili .NET

neke velike njuske iz Agile zajednice, koji su stasali sa Javom, presli na .NET, sada skacu na RoR vlak.

Iako RoR nije za velike, enterprise projekte zamisljen, projektiran i napravljen, vidljivi su napori u tome smijeru. Uglavnom, jako zanimljiva i zabavna platforma.

RoR je samo trend za sada. Jednostavno ne može što može .NET ili Java.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
PHP ili ASP ?

Dinamicki koncepti u razvoju malih i srednjih web aplikacija mogu dosta ubrzati razvoj, jer se jednostavno programer ne mora brinuti o tome da zadovolji kompajler, nego se moze usredotociti na problemsku domenu. Pri tom konkretno mislim da upotrebu interfaceova, genericsa, lamdba izraza, raznih ioc/di frameworka, cega u RoR nema jer jednostavno ne trebaju to. S druge strane, ne pase svakome razvoj u ne-statickim jezicima, ali dobro je probati oba dvoje, sigurno ne moze skoditi!

Takodjer razvoj po TDD i BDD principu ide dosta lakse u RoR. .NET ima dosta "frikcije", opet zbog svoje staticke prirode, i nedostatka open source projekata - svi cekaju (vecina) da MS svakih dvije godine izbaci nesto, sto nazalost zna biti lose izvedeno (prva verzija EF i WF, npr). Puno vise krivim ovdje zajednicu programera, nego MS, IMHO.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
PHP ili ASP ?

Slazem se sa PHP-ovcima,mnogo je bolji PHP,a jos free je,cak jos na netu ima skripti kolko oces za php,godovih,tako da nije potrebno ucit nesto previse PHP...poz Namigiva

Ivan D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ivandele kaže...

Slazem se sa PHP-ovcima,mnogo je bolji PHP,a jos free je,cak jos na netu ima skripti kolko oces za php,godovih,tako da nije potrebno ucit nesto previse PHP...poz Namigiva

Ma da. Koja je poanta ista uciti kad imas gotove skripte. Copy paste je zakon!

I'm going woo woo
15 godina
neaktivan

Cijela stvar oko .NET-a je fakat predobra, sto jest jest

ali...

PHP

16 godina
neaktivan
PHP ili ASP ?

PHP

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
PHP ili ASP ?

phpCool

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ajde molim te, ako nije problem. Da napises svoje iskustvo. Sto si radio do sada, koliko dugo itd itd.

Kad mozes izjaviti da c# jede javu.

17 godina
neaktivan
PHP ili ASP ?

Ako radis neki manji projekt (covjek/mjesec-dva) napravi i u PHP i u .net-u pa vidi sto ti bolje lezi i sto dobivas od jednog sto od drugog.

Brzina izrade, lako odrzavanje, laki deploy, support zajednica koja je veca, cijena izrade, cijena hostinga itd.

Ali probaj i jedno i drugo (Javu nemoj :) ).

A sad nesto za .netovce.

Ajde prestanite s MONOM i portabilnoscu na Linuxu (MS je napravljen da se vrti na MS paltformama i tocka), ono sto je netko napisao 99% je kompatibilno ??? pa jeste vi normalni, znaci napravis deploy na linuxu i nadat se da neces naletiti na onaj 1% ???

I ako ces raditi s .NET-om osudjen si na rad kako ti kaze MS. NET OpenSource zajednica trude se kopirati, popraviti i poboljsati "alate" koje vec postoje, ali osudjeni su na dobru volju MS.

I opet kazem probajte sve i PHP i .NET. Ako nesto jednostavno radis biti ce ti super i jedno i drugo samo obrati paznju sto ti tocno zelis.

A moj prijedlog je ako imas novca zaposli naxeema, hudo-ta i tnakira pa neka ti odrade posao u .net-u :)

0 0 hvala 0
17 godina
ferdy kaže...

Ajde prestanite s MONOM i portabilnoscu na Linuxu (MS je napravljen da se vrti na MS paltformama i tocka), ono sto je netko napisao 99% je kompatibilno ??? pa jeste vi normalni, znaci napravis deploy na linuxu i nadat se da neces naletiti na onaj 1% ???

I ako ces raditi s .NET-om osudjen si na rad kako ti kaze MS. NET OpenSource zajednica trude se kopirati, popraviti i poboljsati "alate" koje vec postoje, ali osudjeni su na dobru volju MS.

1. na mono se nemoze raditi samo deploy, bez provjere i izmjena. Za to postoji posebni utility koji skenira aplikaciju i kaze sta nece raditi i zasto (npr win api specificne funkcije).

2. ja ne radim gotovo nista kako MS kaze. Naprimjer. Ali to ovisi o programeru - dali ga zanima zasto je nesto tako, dali moze bolje i slicno. Neki se vole drzati MSa, neki ne. OpenSource zajednica uglavnom ide u smjeru Java i Ruby zajednice, odnosno njhovih ideja i implementacija određenih alata.

I prvu put se valjda slazem sa tobom ferdy: treba probat oba dvoje. Znanje vise tehnologija donosi sirinu, a time i bolje korištenje jedne (glavne) tehnologije.

17 godina
neaktivan

hehe

Ma mora se probat sve. Jucer sam bas mislio pustiti sve javu i probat napraviti u .NET-u :).

Je dosao OSGI u .NET ?

Tko je napisao standard najradje bi ga poslao u k... :)

Odlicna stvar samo komplicirano za konfigurairati, ali jednom konfigurarirano radi kao urica :)

17 godina
ferdy kaže...

Je dosao OSGI u .NET ?

nema toga, kud bi ti da ponosni MS implementira neki standard od Jave :) ?!

Sto se tice frameworka, MEF framwork je na tragu tome, za dinamicko upravljanje sa komponentama (modulima) aplikacije. Iako nema specifikaciju lifecycla i dodatnih servisa koje bi ona trebala podrzavati (neznam osgi, pa pricam ovako iz glave sto bi on trebao raditi), to je sve na programeru.

Takodjer, ne vidim neki napor niti MSa niti zajednice da se uvede tako nesto. U zadnje vrijeme se jedino govori o packet managerima u zajednici, poput Gem iz Rubya, pa ce uskoro izac jedan opensource (OpenWrap).

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.7.2010 14:52 (hudo).
17 godina
neaktivan

Ma odlicna je stvar, ali uf... oznojio sam se :).

Samo da proradi deploy danas i mogu ici popit nesto :)

14 godina
neaktivan
PHP ili ASP ?

po meni koji nisam bas neki programer PHP je popularniji ;) nema problema kod hostinga asp je po meni vise za web shop stranice neznam :P

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Moja teorija je da ne mozemo odluciti koji je jezik bolji. Svako od nas tezi vise prema jednom od ta dva jezika. Sto znaci da smo taj jezik bolje naucili, te lakse u njemu radimo. Samim time i savjetujemo ostali taj jezik. Zbog toga smatram da nitko ne ocijenjuje jezik objektivno, vec subjektivno. Stoga, ovaj topic je potpuno nepotreban. Mozemo glasati tko vise koristi Php, a tko ASP.NET, ali nikako odluciti koji je bolji.

Btw. Kečko jesi ti kecko s tutorijali.net?
17 godina
KrcoXp kaže...

po meni koji nisam bas neki programer PHP je popularniji ;) nema problema kod hostinga asp je po meni vise za web shop stranice neznam :P

U pravu si... al samo webshop za japanke, za sve ostalo je bolji PHP.

I'm going woo woo
15 godina
odjavljen
PHP ili ASP ?

Moram se i ja nadovezati na ovo,trenutno radim u PHP(migracija sa statičnog web-a),nisam profesionalac što se PHP-a tiće(ali budem uskoro,nadam seBelji se),podrška je dobra,razvojni alati su besplatnii kao što je i dostupan velik broj gotovih riješenja koje je potrebno samo prilagoditi svojim potrebama,a i hosting se da povoljno riješiti,za manje projekte PHP je moj izbor.Doduše upoznat sam i sa ASP.NET tehnologijom,i moram reći da mi se jako sviđa(nemojte me krivo razumjeti),ne priklanjam se tehnologiji,niti odabirem tehnologiju prema hostingu,i da mogu odabrao bih ASP.NET.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zasto svi misle da je ASP.net ispred php-a u vecim projektima. Uzmite za primjer facebook. Radjen je u php-u. Istina, asp.net-om je LAKSE, ali ne i bolje raditi tako velike projekte. Ispred svega zbog servera.
17 godina
dario111cro kaže...
Zasto svi misle da je ASP.net ispred php-a u vecim projektima. Uzmite za primjer facebook. Radjen je u php-u. Istina, asp.net-om je LAKSE, ali ne i bolje raditi tako velike projekte. Ispred svega zbog servera.

Sta da?

I'm going woo woo
17 godina
dario111cro kaže...

pogledaj sta je HipHop (http://developers.facebook.com/blog/post/358). Facebook jednostavno ne bi radio da je na cistom PHPu.

Svaki programski (skriptni) jezik gdje ja moram raditi include ili requeire fajlova, nije za vece projekte IMHO.

Ovo sa serverom ti je glupost. Oba su dobra.

16 godina
protjeran
PHP ili ASP ?

ASP.NET.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
PHP ili ASP ?

PHP definitivno

Posjetite http://www.MojPortal.com.hr i naš forum http://www.MojPortal.com.hr/forum/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
PHP ili ASP ?

Definitivno se odlučujem za programski jezik kojim ću najbrže i najbolje riješiti zadan problem.

1 0 hvala 0
17 godina
CreatifCode kaže...

Definitivno se odlučujem za programski jezik kojim ću najbrže i najbolje riješiti zadan problem.

Najcesce kada puno saras po tehnologijama, nisi dovoljno strucan ni u jednoj. Pogotovo gdje su ASP.Net (bilo webforms bilo MVC) i PHP nebo i zemlja. Ne kazem da je to slucaj u tebe, ali po meni, najbolje se uhvatiti jedne tehnologije (koja ti najvise lezi) i onda gurati i usavrsavati istu.

I'm going woo woo
15 godina
odjavljen
tnakir kaže...
CreatifCode kaže...

Najcesce kada puno saras po tehnologijama, nisi dovoljno strucan ni u jednoj. Pogotovo gdje su ASP.Net (bilo webforms bilo MVC) i PHP nebo i zemlja. Ne kazem da je to slucaj u tebe, ali po meni, najbolje se uhvatiti jedne tehnologije (koja ti najvise lezi) i onda gurati i usavrsavati istu.

Tnakir,ovo nije provokacija,pošto sam i sam dosta "šarao" po tehnologijama,odlučio sam se za PHP,makar sam bio očaran kombinacijom ASP.NET i VB.NET tehnologijama,u čemu je razlika,odnosno ovaj dio nebo i zemlja mi nije jasan?

17 godina
alankish kaže...
tnakir kaže...
CreatifCode kaže...

Tnakir,ovo nije provokacija,pošto sam i sam dosta "šarao" po tehnologijama,odlučio sam se za PHP,makar sam bio očaran kombinacijom ASP.NET i VB.NET tehnologijama,u čemu je razlika,odnosno ovaj dio nebo i zemlja mi nije jasan?

Pa na primjer filozofija programiranja gdje u ASP.Netu: koristis kontrole kao u winformsima, dakle gridview, textbox, labels, literals, imas akcije za svaku od kontrola, code behind (odvojen html od programskog koda). kod PHP-a je programski kod dobro zbrljan sa HTML-om. Doduse, kod ASP.Net MVC-a se ponovno programski kod vraca u prikaz, ali opet to nije ista stvar kao kod PHP-a (iako nisam radio sa MVC-om za PHP).

EDIT: jedan moj frend je trazio ASP.Net programera... ja sam mu preporucio jednog decka koji je radio cuda u ASP-u, ali .net nije do sada ni pogledao, frend mi je reko da ce radije uzet nekog ko nikad nije programirao u nicem, nego nekog tko je radio u ASP-u pa ga presaltavat na .Net :)))

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.9.2010 10:59 (tnakir).
15 godina
odjavljen

Sad mi je jasnije,znači ASP.NET kontrole>event>kod koji ga handla...itd...itd...Koju tehnologiju TI koristiš?I zašto?

17 godina
alankish kaže...

Sad mi je jasnije,znači ASP.NET kontrole>event>kod koji ga handla...itd...itd...Koju tehnologiju TI koristiš?I zašto?

Koristim WebForms... iako polako kuckam u MVC-u jer mi MVC pruza cisci kod (nevolim djidje midje koji me .Net uvaljuje u HTML). Nazalost, nemam dovoljno vremena da se MVC-a uhvatim kako treba tako da sam jos na pocecima.

I'm going woo woo
15 godina
odjavljen

MVC,koju implementaciju koristiš?Jesam to dobro sročio?Sramim se

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice