Izrada web stranice za stock fotografiju

poruka: 7
|
čitano: 2.218
|
moderatori: XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Imam par pitanja, ako netko može pomoći...

Fotograf sam sa bazom od preko 20 000 fotografija, uglavnom Jadranska obala i otoci, imam skoro sve pokriveno od Dubrovnika do  Umaga.

Prodajem fotografije preko Alamy-a i nekim privatnim kanalima, ali nekako je prodaja u padu pa razmišljam napraviti vlasititu web stanicu za prodaju.

Sad... htio bi nešto poput Alamy-a, da dignem sve fotografije u punoj rezoluciji, pa da se mogu pretraživati po tagovima i lokacijama nastajanja. 

Tko bi mi to mogao napraviti, zanima me opcija bez on-line prodaje i sa..

Bez direktne prodaje bi trebalo biti nesto jednostavnije, digao bi fotke u web rezoluciji, pa bi arhiva imala koji 15GB, opcija bi mi bila da kad kupac odabere fotke meni stigne mail sa listom odabranih fotografija, ja pošaljem račun, kupac plati, ja ponovno pošaljem odabrane fotografije. Malo to komplicira prodaju, ima više koraka, sporije je... ali pretpostavljam jednostavnije za napraviti.

Druga opcija je on-line prodaja, gdje bi ja digao svu arhivu na server, kojih 300-400 GB, i u glerije bi se generirale smanjene fotografije s watermarkom, kupnjom fotografija kupac bi automatski dobio link za download. To bi puno ubrzalo proces prodaje ali sigurno i poskupilo izradu stranice i hosting..

Volio bi znati okvirno koliko bi me to moglo izaći, da vidim da li bi se upuštao u to, jer nisam siguran kolika bi bila zarada od prodaje...

Trenutne web stranice:

https://www.adriavisions.hr/hr/

http://www.ivancoricphoto.com/

.......

0 0 hvala 0
21 mjesec

Savjet za tako nešto, ako već gledaš da po ponudi kupca šalješ ili kao ova druga verzija - i jedno i drugo pod obasvezno na neki VPS hosting, u pozadini WordPress s nekom temom po želji ali je bitno da podržava WooCommerce za e-shop dio. Izradio sam par stranica tj. stranicu za jednu galeriju gdje slike idu na upit direktno korisniku, zadovoljni, samo što se prikup materijala čekao dugo (naši ljudi vole odužit ili ostavit u HEVC pa konverzija u JPG te naknadno u WEBP). Imaš i module (plugins) za image watermarking, ko i optimizaciju da radi te podržava digital downloads što bi etbi pasalo, jedino morš dobro pripazit kod GDPR/Uvjeti kupnje dijela da se ne zajeb...

Ovakav rad bi nekog low mastera došao da ti nađe jak hosting (kojeg možeš dati da ti drugi maneaga ali to diže cifru gore), domenu i sve oko 500€ tops, sa uključenim u to da ti postavi webshop, paid temu i neke osnove GDPR-a, a može i više ako je DevOps pa sam monitora server, failover ima uvijek, mail server kojeg isto mjesečno/godišnje platiš itd, a to bi onda oko 1000€ bilo.

Just 2cents, jer radim slično nešto web shop jedan redizajn od nule, naplatit će se po NDA iznosu jer je full novi layout/dizajn, e-commerce uživo i putem dostava više (lomljiva roba), GDPR basics dok legalista ne prođe dokumente sve, hosting my own itd.

Moj PC  
0 0 hvala 1
4 godine
Re: Izrada web stranice za stock fotografiju

Hvala na info.. malo me ponilo ovo AI programiranje, replit i sl... ali vidim da nije to baš tako kako reklamiraju, ja sam onako vizualni tip pa mi je lagano raditi kad imam drag and drop sučelje, ali ovo je malo kompliciranije i ti gotovi servisi možda nemaju sve što bi htio, gledam opcije, jer kad krenem u to sigurno me čeka veliki posa.

.......
8 godina

Mislim da malo previše kompliciraš ako ne misliš prodavat na tisuće slika na mjesec (što je malo izgledno sa obzirom da sve za komercijalnu upotrebu sada nažalost AI generira za đaba)

Zašto ne napraviš samo svoju stranicu sa galerijama i nekakvim searchom tako da čim više olakšaš traženje slika i onda svaka sliku linkaš na istu sliku na Alamy-u gdje dotični obavi kupovinu i sve vezano na to? Takvu stranicu napraviš sam bez problam u Wordpressu i prebaciš gostovanje na jedan od jeftinijih provajdera - ja sam za svoju stranicu plača domenu i gostovanje cca 70 eur godišnje, ali sam odusta ima dvije godine jer prodaje doslovno nije bilo ništa. Sad je svako smartphone fotograf ili AI fotograf nažalost i "obični" fotografi osim za rijetke prilike su izgubili debelo na vrijednosti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.3.2026 11:31 (nikonja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

to tražim :) malo inputa. A je, mislim da trebam ići na jednostavniju soluciju, samo dobru on-line gleriju. s dobrim prikazom i pretraživanjem fotografija.  Prodajm fotke i na Alamy-u, ali to stvarno varira od godine do godine, trenutno je bum tih AI generiranih ilustracija, ali mislim da ce za neke primjene opet biti potrebne fotografije. trudim se napraviti fotografije koje se baš ne mogu uhvatiti mobitelom pa tu vidim isto neke šanse.

.......
17 godina

Pitanje je koliko je to isplativo. Primjerice, kome će trebati fotografija Crikvenice točno takva? Možda bude jedna kupnja te slike u dvije godine. Slično je i sa svim ostalim slikama.

https://elisfantasy.com

0 0 hvala 0
2 godine
ivan-coo kaže...

Imam par pitanja, ako netko može pomoći...

Fotograf sam sa bazom od preko 20 000 fotografija, uglavnom Jadranska obala i otoci, imam skoro sve pokriveno od Dubrovnika do  Umaga.

Prodajem fotografije preko Alamy-a i nekim privatnim kanalima, ali nekako je prodaja u padu pa razmišljam napraviti vlasititu web stanicu za prodaju.

Sad... htio bi nešto poput Alamy-a, da dignem sve fotografije u punoj rezoluciji, pa da se mogu pretraživati po tagovima i lokacijama nastajanja. 

Tko bi mi to mogao napraviti, zanima me opcija bez on-line prodaje i sa..

Bez direktne prodaje bi trebalo biti nesto jednostavnije, digao bi fotke u web rezoluciji, pa bi arhiva imala koji 15GB, opcija bi mi bila da kad kupac odabere fotke meni stigne mail sa listom odabranih fotografija, ja pošaljem račun, kupac plati, ja ponovno pošaljem odabrane fotografije. Malo to komplicira prodaju, ima više koraka, sporije je... ali pretpostavljam jednostavnije za napraviti.

Druga opcija je on-line prodaja, gdje bi ja digao svu arhivu na server, kojih 300-400 GB, i u glerije bi se generirale smanjene fotografije s watermarkom, kupnjom fotografija kupac bi automatski dobio link za download. To bi puno ubrzalo proces prodaje ali sigurno i poskupilo izradu stranice i hosting..

Volio bi znati okvirno koliko bi me to moglo izaći, da vidim da li bi se upuštao u to, jer nisam siguran kolika bi bila zarada od prodaje...

Trenutne web stranice:

https://www.adriavisions.hr/hr/

http://www.ivancoricphoto.com/

Evo da ti ja probam pomoći kao netko tko se preko 20 godina bavi ovim što tebi treba. 

Pod broj jedan odredi što ti je cilj. Nemoj švrljati bez veze, malo bi web, ali ne znam što ću s njim, a marketing mogu i sam... znači definiraj si želje i cilj.

Kad si to napravio možeš krenuti sa sljedećim korakom.

Sve će ti se svesti na:

a) korištenje gotovih vanjskih servisa (što trenutno radiš)

ili

b) izrada ozbiljnog poslovnog weba koji će imati glavu, rep i razrađenu financijsku strukturu od izrade, hostinga do digitalnog marketinga. za ovo imaš i puno poticaja koje možeš iskoristiti.

sve između će ti biti uglavnom trošenje vremena i novaca, istina ne puno novaca, ali kad je bez efekta onda je to čisto bacanje eura.

mnogi nemaju hrabrosti, a ni financija pa računaju radije ću uložiti 200-300-400 eura, većinu sam napraviti, pa ako i ne uspije neću propasti, ali ne shvaćaju osnove ekonomije.

s ovim što trenutno imaš možeš probati krenuti s digitalnim marketingom. odredi si mjesečni budžet, podese se konverzije i prati se situacija kroz određeni period (npr. 2-3-4 mjeseca). nakon toga podvućeš crtu i vidiš je li se investicija isplatila ili nije.

imaš i dodatne opcije, recimo Etsy, gdje možeš plasirati svoje fotografije kroz razne printeve i slično. zašto ne probati?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice