WiFi brzina naspram žičnoj

poruka: 15
|
čitano: 1.684
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
Imam jedan problem, odnosno pitanje vezano uz moj WLAN. trenutno koristim Magic net internet koji mi preko žice pokazuje download oko 900 Mbps što bi intrebalo jer plaćam paketndo 1Gbps. I sad dolazim do problema kad se spajan mobitrlom preko Wifi-ja. imam jedan Signal wifi5g i wifi4g. Na nijednom nemam više od 200Mbps brzine. moje pitanje je, ako bi kupio novi jači ruter i bolju Wifi karticu za računalo, bi li imao brzinu oko 1Gbps preko Wifija na računalu?
Razlig zašto bi išao preko Wifija je da ne moram vuči kablove preko cijele sobe.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 23:42 (mikiFrajer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: WiFi brzina naspram žičnoj
1G preko wifija, stabilno(ako je to uopće moguće), zahtjeva dobru opremu. Računaj na bolji wifi 6e ili wifi7 a to su masne pare već.
Moguće je ali savjetujem da nađeš način za provući kabel što neprimjetnije. Manje će biti problema. Ako nekad dođe i 2G+ optika, opet će gurat preko tog kabla.
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Trebas dobar Wi-Fi 6 ili 6E ili 7 router i trebas dobru 1 gbit+ mreznu karticu ili WiFi receiver ratean za te brzine, npr Klik, onda jos eliminirat sve bottleneckove (tipa trebas USB 3.0+ port za ukopcati receiver, inace ce te brzina USB prikljucka kociti) i vjerojatno podesavati u routeru kanale/ sirine bandova dok ne uspijes naci dobro. Na 80 MHz bandu i s 2x2 MIMO je max teoretska brzina 1200 mbit za WiFi, dakle realno ces ostvarivati ovisno o udaljenosti nekih 75-90% toga. Za vise moras opet korak vise, i router i receiver s podrskom za 160 MHz band i bar 2x2 MIMO, jos brzi USB prikljucak, jos bolju mreznu karticu itd.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Wifi tech nije duplex kao ethernet tak da asusov stick koji je rejtan na 1200 će u najboljem slučaju isporučiti 600-700Mbps. Teorijski.
U praksi i nešto manje.
Treba baš zvjerinjak za 1g+ brzine....i to ako ne postoji ni jedna prepreka kao zid ili ormar na putu signala. Možda bi bolje bilo uzeti brži powerline i phase coupler ako stvarno žica nema kuda
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina

Samsung A54 mobitel nagura mi wifi do 800mbit/s. Router običan t-comov Powercolor wifi6. Slično i s laptopom. Meni dovoljno, a vjerojatno i svima, jer ne vidim razloga ni potrebe za veće brzine. I mali broj servera će ti dozvoljavati više...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Neki bi trebali počet razlikovat riječ wireless od skraćenice WIFI jer nije isto u potpunosti .

WIFI radi na dva banda tj. 2.4 i 5GHz a LTE wireless se koristi na više bandova od 700-3600MHz

Zato se ne snalaze kad imamo LTE ruter koji prima signal baznih stanica a izlaz tih rutera je ethernet i wifi...dakle ako imate internet na mobitelu treba razlikovati da li je to direktno sa baznih stanica ili se radi o wifi signalu sa vašeg rutera.

Maloprije pročitah uviše netko napisao " 80 MHz band " što je pogrešno jer se radi o širini modulacije koju zauzima radni kanal , a za veće brzine treba biti veća širina modulacije.

11 godina

Za ovog sa minusom da prije pogleda osnove nego lupi minus:

https://www.cbtnuggets.com/blog/certifications/cisco/when-to-use-20mhz-vs-40mhz-vs-80mhz

širina modulacije (bandwith) kanala:

CB radio stanice FM 15-25 kHz

FM difuzni radio (88-108MHz) 100-200 kHz

TV  DVB-T2 8MHz

WIFI 20,40,80,160 MHz a širina wifi banda npr. za 2,4GHz 14 kanala je 2400-2500MHz tj. 100MHz pa se susjedni kanali preklapaju (smetaju) međusobno a za 2,4GHz se koristi samo 20 i 40MHz dok se veće širine (koriste za kanale na 5GHz bandu.

13 godina

Lik upadnes ko peder u harem i sad tu vodis neke ratove oko tehnikalije, a uopce ne odgovaras niti imas veze s originalnim upitom. Moj post, na koji si ti dao TD, je namijenjen za laika i da mu pomogne s konkretnim upitom koji ima, a tvoji postovi su beskorisno prosipanje "znanja" za koje nikog nije briga niti ima veze s temom. Idi pa se leci

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:11 (Minneyar).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina

Kod zadnjeg produženja ugovora za A1  dobio Technicolor CGA4236AON koji podržava wifi6.  Sada imam na VR headsetu (meta quest2 -wifi5) izmjerene brzine od 760 do 1200 kb/s  (veza PC -VR preko wirelessa -bitno za steamlink -ako nekog zanima). Prije togao imao Ubee  ni blizu ovome. Tako da mislim da u routeru leži problem, tj. mogu se dobiti tražene brzine wirelessom 

0 0 hvala 0
14 godina
mr.potter kaže...

Kod zadnjeg produženja ugovora za A1  dobio Technicolor CGA4236AON koji podržava wifi6.  Sada imam na VR headsetu (meta quest2 -wifi5) izmjerene brzine od 760 do 1200 kb/s  (veza PC -VR preko wirelessa -bitno za steamlink -ako nekog zanima). Prije togao imao Ubee  ni blizu ovome. Tako da mislim da u routeru leži problem, tj. mogu se dobiti tražene brzine wirelessom 

Tebi pokazuje samo phy speed, ne stvarnu. Ako probaš na npr. virtual desktopu podesiti da radi na tim većim brzinama, stalno će raditi probleme jer ih ustvari neće uspjeti isporučiti ili će to uspjeti na sekundu-dvije.  Znam, jako puno sam se s time bavio. 

11 godina

@Minneyar

Na upit miki Frajera je već postojao uredan odgovor od dax-lax na koji si ti napisao po meni loš post koji može čitaoce zbuniti pa mikiFrajer koji je napisao "wifi5g wifi 4g" i tvojih "bootleneckova" i "80MHz banda" sam napisao post da bi se svi bolje razumjeli .

ps: Svi wifi uređaji koji rade standardom 802.11 su primopredajnici ( transceivers) a za razliku od teoretske brzine praktična (radna) je blizu pola od nje ili manja ako ima u okolini više korisnika na istom kanalu. Stavio si link na ASUS USB-AX56 WiFi-6 koji ima max. teoretsku brzinu 802.11ax 1200Mbps , dakle radna nema ni 600Mbps.

11 godina
U Bosni na Telemachu imam paket 250/22 , ruter Shenzhen SDMC NE1611B, na računalu mi je adapter Asus usb-ac58 ac1300.
Ns ookla speed test zakuca na vrijednosti paketa, znači 250 download i 22 upload. Da li je to prava brzina ne znam, ali sam zadovoljan. Stabilan je signal, ping nizak, igram CS2 i nemam problema, a tu je veza najbitnija. Po specifikaciji može 800+ Mbts. Adapter nije skup, nekih 20-30€, ako bi se zadovoljio tom brzinom, prilično jeftino rješenje

Edit: Ruter radi na 2.4GHz i 5GHz, kao i adapter. Punu brzinu i stabilnost imam na 5GHz, a na 2.4 samo oko 100 i nije stabilna veza
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:08 (PPdoX).

0 0 hvala 0
14 godina
PPdoX kaže...
U Bosni na Telemachu imam paket 250/22 , ruter Shenzhen SDMC NE1611B, na računalu mi je adapter Asus usb-ac58 ac1300.
Ns ookla speed test zakuca na vrijednosti paketa, znači 250 download i 22 upload. Da li je to prava brzina ne znam, ali sam zadovoljan. Stabilan je signal, ping nizak, igram CS2 i nemam problema, a tu je veza najbitnija. Po specifikaciji može 800+ Mbts. Adapter nije skup, nekih 20-30€, ako bi se zadovoljio tom brzinom, prilično jeftino rješenje

Edit: Ruter radi na 2.4GHz i 5GHz, kao i adapter. Punu brzinu i stabilnost imam na 5GHz, a na 2.4 samo oko 100 i nije stabilna veza

Tak je. Taj ac58 adapter na 5GHz teoretski po specifikaciji može isporučiti 867Mbps, dok je to u praksi u najboljim uvjetima cca 400Mbps.

Kad bi imao telemach paket 500Mbps ili 1G, na mjerenju s tim adapterom ne bi išao preko tih cca 400. Vjerojatno i nešto manje.

Dok god si ispod toga, sve je ok.

Ako želiš isprobati maks internu brzinu po kući, stavi na komp open speedtest server i mjeri s klijentima po kući kolko ide max interno. Tak ćeš najlakše otkriti limit opreme. Naravno, ako ti je to uopće bitno. 

13 godina
AF139 kaže...

@Minneyar

Na upit miki Frajera je već postojao uredan odgovor od dax-lax na koji si ti napisao po meni loš post koji može čitaoce zbuniti pa mikiFrajer koji je napisao "wifi5g wifi 4g" i tvojih "bootleneckova" i "80MHz banda" sam napisao post da bi se svi bolje razumjeli .

ps: Svi wifi uređaji koji rade standardom 802.11 su primopredajnici ( transceivers) a za razliku od teoretske brzine praktična (radna) je blizu pola od nje ili manja ako ima u okolini više korisnika na istom kanalu. Stavio si link na ASUS USB-AX56 WiFi-6 koji ima max. teoretsku brzinu 802.11ax 1200Mbps , dakle radna nema ni 600Mbps.

Ti imas halucinacije neke? Di spominjem wifi 5g wifi 4g? Bottleneck si krivo napisao, tako da makni navodnike jer sam ja napisao dobro. I ne znam ja sto se bolje razumjelo tvojim postom koji prica o mobilnim mrezama koje nemaju veze s temom, nisi rekao nista osim kacenja na tehnikaliju i to na nesto sto uopce nitko ne spominje. Za ASUS nisam znao da nece ici do 1 gbit - meni ide do maksimuma veze tj 500, al bome nisi ni ti to napisao u svom pametnom "ispravku" nego nesto niđe veze

11 godina

Pa ni čitati sa razumjevanjem neznaš kad kažeš "niđe veze" , lipo piše da je wifi5G i wifi4G napisao mikiFrajer a botleneck i 80MHz band si ti napisao pa falio ja slovo ili ne zbog brzog pisanja bez ispravki to je nebitna stvar svi znaju na što sam mislio.

U svakom slučaju neću se koristiti pridjevima koje si meni u 70-tim godinama uputio uslijed stečenog kućnog izražavanja .

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice