Pozdrav svima.
u kući imam optiku preko operatera A1. Trenutno izgleda ovako:
Imam onaj ormarić gdje dolazi deblja žica od optike i iz nje izlazi tanja transparentna. Ona onda ide u Huawei media converter i iz njega ide mrežni kabel u A1 ruter Innbox U92 od Iskratela. Iz njega ide mrežni kabel u switch gdje su pospajani kablovi od mrežnih utičnica po sobama, itd.
Imam tri Asus RT-AX92U rutera razmještenih po kući. Oni su podešeni u AP mode i povezani preko mrežnog kabela. Na njih isto imam spojene uređaje preko kabla. Imam jedan "kućni" WIFI i jedan Guest wifi koji nema pristup uređajima na mreži. Ne koristim opciju da Asus uređaji međusobno komuniciraju preko wifia nego preko kabla.
Razmišljam da izbacim Innbox U92 ruter iz cijele priče i podesim jedan Asus da bude "glavni" ruter, a ostala dva da budu kao do sada "sluge" za wifi mrežu i portovi za spajanje dodatnih uređaja na mrežu preko kabla. Nisam to nikada radio pa me zanima da li je netko već probao, koje postavke trebam "prepisati" iz rutera od A1?
Da li ima negdje neki tutorial? Pokušavam izbjeći scenarij gdje resetiram ova 3 rutera i krenem sam raditi i zapnem pa poludim i vraćam sve na staro...
Čini mi se da Asus ima dosta nekih dodatnih opcija u sebi u odnosu na Innbox, a ima i puno ljepši i pregledniji interface što mi je važno. Na Innboxu imam DHCP upaljen, ali svim bitnim uređajima sam dodijelio statičku IP adresu. Također mi se sviđa ideja da "odrežem" svoju kućnu mrežu da nije dostupna operateru. Imam i kamere i dosta pametnih uređaja na mreži pa bih radio malo podigao ljestvicu što se tiče sigurnosti. Nije da imam ne znam što na mreži, ali kako vrijeme ide, ima sve više script kiddiea i nema potreba da budem žrtva nekome
Koja su vaša mišljenja i iskustva?