RTX 3080 - crni ekran i ventilatori na 100%

poruka: 8
|
čitano: 1.987
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Pozdrav, imam cudnu situaciju. Sastavio sam konfiguraciju sa 3080 prije cca 5 godina (kad je spomenuta GPU izasla tek). Komp je super radio do prije cca 5 mjeseci, kad se ponekad tijekom gameanja na visim temperaturama pocelo događati da se ekran ugasi, a ventilatori GPU podivljaju na 100%. Komp ostane tehnicki upaljen i zvuk i dalje ide, ali slike nema. Nakon 1-2 minute, cijeli komp se ugasi.

E sad, graficka se ne rusi kad ju stress testiram necim kao FurMark, te se nikad ne događa ako je idle ili ako se browsa internet, gleda Twitch/Youtube, ili igra nesto non-GPU intensive, kao recimo WoW ili starije igre. Međutim, dao sam taj komp bratu prije mjesec dana i kada igra LoL sve je ok te je GPU na 30% usage a temperatura je ~47c. Međutim, neka upali WoT, usage je 40-45% ali je temperatura 80 stupnjeva u roku ni 5 minuta gameanja. Doduse, njemu se nije crashalo niti jednom ali je nenormalno visoka temperatura s obzirom na igru i ukupan GPU usage.

Ako se igra ugasi, grafa se bez problema ohladi na 40-50 u par sekundi, te se prilikom podizanja temperature ventilatori cuju kako ubrzavaju, tako da nisu neispravni.

Jel itko imao takvu situaciju ili ima ikakvu ideju o cemu bi se moglo raditi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Imao sam sad nedavno slicnih problema radi sjebanih NV drivera. Slicna stvar, samo bi odjednom se zacrnio ekran i ventilatori na 100%, morao gasiti komp silom i reboot. Dogadalo se s 3 razlicita primjerka 5070 Ti, tako da nije bio problem u samoj kartici. Problem je vjerujem na kraju bio do breakanog reportinga temperature od strane NV, odnosno senzor je ocitavao cijelo vrijeme tipa 27 stupnjeva temperaturu grafe, pa se ventilatori nikad nisu palili i onda se jednostavno pregrijalo i crashalo - to je bar moja pretpostavka. Kad su izasli novi hotfix driveri koji su rijesili taj problem s krivim reportingom temp, nakon DDU i reinstalacije, problem se nije vise ponovio.

Tako da za tvoj slucaj... vjerujem da se radi o pregrijavanju i posljedicnom crashanju, a sad dal je pitanje neispravnih senzora/ reportinga ili nesto drugo, tesko je reci. Krenuo bih s komplet DDU reinstalacijom najnovijeg drivera i pratio ponasanje / temperature preko GPU-Z, pa onda vidis dalje.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 14:56 (Minneyar).
Moj PC  
0 1 hvala 0
4 godine

Kad sam bratu dao komp, odradio sam cijeli Win reinstall tako da je sve formatirano. E sad, njemu se niti jednom nije dogodio taj crash, ali me svejedno zabrinulo 80C na World of Tanks koji koristi samo 45% GPU (pracenje preko MSI Afterburner). Pratit cemo dalje ali temperatura je nerealna. 

Vrijedno spomena bi vjerojatno bilo i reci da temperatura same graficke u zadnje 2 godine nije uvijek proporcionalna GPU usage. Nekad se događaju ovakve gluposti sa 80C na 45% use, nekad je 90% use a temperatura 70-75C. Temperatura GPU bi trebala ici gore dolje u odnosu na load, zar ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Re: RTX 3080 - crni ekran i ventilatori na 100%
Skini Occt test, i vidi na kojem testu ti se rusi pc tj koja komponenta, svakako provjeriti vizualno dali se ventilatori vrte. Eventualno promijeniti pastu.
Ove gluposti da driveri ruse gpu bi totalno zanemario eventualno ako je Nvidija gpu na bilo kojem Amd setupu onda je vec moguce na Intelu je to statisticka pogreska.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 15:38 (Boris grozni).
Moj PC  
0 5 hvala 0
13 godina
Synthium kaže...

Kad sam bratu dao komp, odradio sam cijeli Win reinstall tako da je sve formatirano. E sad, njemu se niti jednom nije dogodio taj crash, ali me svejedno zabrinulo 80C na World of Tanks koji koristi samo 45% GPU (pracenje preko MSI Afterburner). Pratit cemo dalje ali temperatura je nerealna. 

Vrijedno spomena bi vjerojatno bilo i reci da temperatura same graficke u zadnje 2 godine nije uvijek proporcionalna GPU usage. Nekad se događaju ovakve gluposti sa 80C na 45% use, nekad je 90% use a temperatura 70-75C. Temperatura GPU bi trebala ici gore dolje u odnosu na load, zar ne?

MSI Afterburner je imao problema s NV driverima u zadnje vrijeme, bas on je davao potpuno krive temperature i time uzrokovao pregrijavanja dok nije NV izdala hotfix. Probaj popratiti u GPU-Z ili HWInfo. Mozes probati i ograniciti GPU power na nekih 60-70% pa vidjeti sta je onda s temperaturom, cisto da pokusas ustanoviti dal se radi o stvarnoj temperaturi ili greski sa senzorom/ ocitanjem. Ako su prave temperature, mozda je vrijeme za repasting/ promjenu thermal padova.

Boris grozni kaže...
Skini Occt test, i vidi na kojem testu ti se rusi pc tj koja komponenta, svakako provjeriti vizualno dali se ventilatori vrte. Eventualno promijeniti pastu.
Ove gluposti da driveri ruse gpu bi totalno zanemario eventualno ako je Nvidija gpu na bilo kojem Amd setupu onda je vec moguce na Intelu je to statisticka pogreska.

Te "gluposti" su konkretno iskustvo od konkretnog korisnika s 3 razlicite kartice, a tvoj "savjet" je uobicajeni proljev bez veze s vezom s obzirom da je covjek vec rekao da prolazi stress testove bez problema, kao i da se ventilatori vrte. I inace to je relativno cest problem odnosno pun ga je internet, i javlja se i na Intel konfiguracijama. Isto kao i problem s vise od jednog monitora, s razlicitim refresh rateima itd, NV driveri su postali gori drlog nego sto su AMD ikad bili i jedino ti jos tvrdis suprotno. Plus covjek je na AMD, tako da tvoj proljev od komentara s pokusajem uzdizanja Intela zbilja nema nikakve koristi, kao i 99.999999% tvojih komentara.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 15:50 (Minneyar).
4 godine

Moram naglasiti da taj komp ima i7 9700k u sebi, tako da se radi o Intelu. Moj novi komp ima AMD. Promjeniti thermal padove nisam pokusavao, ali radije bih izbjegnuo kupusarenje po komponentama osim ako apsolutno ne moram jer moram priznati da nemam iskustva s dubljim stvarima od samog sastavljanja kompa i softverskog igranja s komponentama (undervolt, overclock, fan curve itd). 

Kad budem iduci put kod brata pogledat cemo jos jednom detaljno ventilatore, ja sam se vodio bukom koju cujem iz kucista kako temp ide do 70 i navise, pa mi je to zvucalo kao najnormalniji rad graficke kartice.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Odnesi pc u neki servis s obzirom na neiskustvo.
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina

Ja sam imao iste simptome ko i ti. Crni ekran, ventovi na 100%, restart kompa nakon toga. U mom slučaju je bilo do napajanja. Čak se i plastika na jednom od pinova od pcie konektora, rastopila. Promjenio napajanje, problem solved.  

Uvijek postoji način, ali obično ne funkcionira.
Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice