Računalo ne prepoznaje USB flash

poruka: 33
|
čitano: 10.838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Kingston DT Elite 3.0 16 gb radio normalno, danas probam i računalo ga ne prepoznaje, ne otvara, ne pokazuje sadržaj, ne može ga formatirati, kao da ne postoji. Ikona dole na traci se pokaže, na Exploreru se pokaže ikona G drive, na pisači i skeneri postoji ikona ali ništa ne radi. Da li je driver u pitanju, tražim ali ne mogu ništa naći. Molim savjet!

0 0 hvala 0
8 godina
Re: Računalo ne prepoznaje USB flash

Pogledaj na disk managmentu kaj pokazuje.

Lako moguće da je gecrk.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
4 godine
fer-de-lance kaže...

Lako moguće da je gecrk.

Piše : Datotečni sustav RAW?

15 godina
ja-on kaže...
fer-de-lance kaže...

Lako moguće da je gecrk.

Piše : Datotečni sustav RAW?

OK, vjerojatno je oštećena tablica particija ili oštećen sam file sistem zbog bad sektora, oštećenja samog flash drivea (npr. vanjski utjecaji, izuzetno visoka temp, magnetizam ili slično), ili zbog nekakvog malwarea. Probaj neki data recovery softver.

16 godina

-sve rad.. pa jednom (ne dva-više puta..) ne radi :) i to je kvar, crkavanje.. a to što se nešto vidi je ostatak elektronike, tj kad nešto crkne ne crkne sve, kontroler-usb-ostatak elektronike koja se prikaže računalu.

-raw.. znači da je zbrljavio particiju-FS.. i postoje dva scenarija, samo zbrljavio (npr vađenje bez gašenja-odjave, kripto, nešto treće..) ili je stvarno nešto crklo, ako je samo logički-zbrljavljeno, format i ponovo radi ali nema podataka.. tj ako je nešto važno tad prvo pokušaj povrata no kod kvara su male šanse mada posljednje stanje memorije-storagea ostane netaknuto ili večinom.. dok se na flash stikiću ne drže važne stvari (tj kad su važne postoji backup-kopija dok je stikić samo za prenošenje i sl. i tad je logičnije probati format nego spašavati i-ili gubiti vrijeme..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine

Ne može ni formatirati, ne prepoznaje file system type.

4 godine

Probao nekoliko stvari, javlja: Unable to determine file system type!

3 godine
ja-on kaže...

uglavnom ništa od toga no sretno.

合氣道 Tražim ŽĐevojku,...oooo daleeeekooo bilooo....
16 godina

-crko-smeće..

3 godine
ihush kaže...

-crko-smeće..

Rugaš se, ili ?

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2023 14:13 (Zaporožac).
8 godina
ja-on kaže...

Ako ti podaci na njemu nisu bitni, možeš probati low level format.

https://www.bureausoft.com/usb-drive-low-level-format.html

16 godina
Zaporožac kaže...
ihush kaže...

-crko-smeće..

Rugaš se, ili ?

ruganje? ne.. -zaključak. (.. i dodatak, kao post iznad, beskorisno-uzaludno za flash memoriju.. tj nije to badsector na hdd-u, to je čip, ako ne radi to je to.. kao žarulja, pri čemu se možemo mučiti kad postoji dobar razlog, važnost podataka no rezultat je većinom gubljenje vremena..).

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2023 15:39 (ihush).
4 godine

Probao, samo USB do 2 gb, za više treba kupiti pro. ihush je u pravu, crko načisto, nema povratka.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2023 18:30 (ja-on).
8 godina
11 godina

Probaj obrisati particiju ili napraviti novu ako stare više nema.

16 godina
Jednom sam imao slučaj sa usb stickom od 128gb sandisk, znači priključim ga na bilo koji pc, explorer odma smrzne. Znači niti se moglo formatirati, ma ništa baš ništa, ni ovaj low level format ništa. Slučajno ga priključim na neki digitalni receiver za tv, tamo u tom receiveru odem u postavke za format, nakon toga ga formatiram tamo i otad sve radi. Čudno ne znam kako, al ni na jednom kompu ga nisam mogao formatirati.
Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati.

1 0 hvala 0
4 godine
fer-de-lance kaže...

Ne vrijedi, računalo više uopće ne vidi usb stick kad ga priključim, kao da ga nema , tako da je s njim gotovo! Dečki, hvala na trudu

18 mjeseci
ja-on kaže...

Kingston DT Elite 3.0 16 gb radio normalno, danas probam i računalo ga ne prepoznaje, ne otvara, ne pokazuje sadržaj, ne može ga formatirati, kao da ne postoji. Ikona dole na traci se pokaže, na Exploreru se pokaže ikona G drive, na pisači i skeneri postoji ikona ali ništa ne radi. Da li je driver u pitanju, tražim ali ne mogu ništa naći. Molim savjet!

odi u command prompt

diskpart

list disk

vidi da li ti izlista taj usb, ako da onda

select "oznaka diska npr. disk 1, ali pazi da ne odabereš krivi disk!"

clean

create partition primary

format fs=ntfs "možeš dodati i "quick" ako ti se žuri"

exit

exit

javi je li pomoglo i nemoj obrisati krivi disk 

16 godina

Yes, format C.. redovan savjet dibidusa

Ukoliko ima volje i znatiželje, može saznati sam više koristeći upustva na usbdev (zahtijeva čitanje -.-) te tamo također ima alata koji mu mogu osposobiti stick (kada sazna kako koristiti ponuđene alate) osim ako nije hardverski problem (kontakti žica, čip i sl.).

Naravno, također je moguće onesposobiti stick luckster pristupom bilo kojim pogrešnim postavkama tih alata :)

Također stvar je prejeftina za gnjavažu ukoliko nema bitnih podataka (sam nand gotovo nikada ne umire).

○Lijepog li djeteta! Koliko je star?○ -Trideset i pet godina!

0 0 hvala 0
3 godine

meni je bilo žao kad mi je nakon 9 godina Samsung spinpoint1 1 TB hard disk "otišao" u RAW (ništa nije pomoglo, tužan sam ga sahranio.)

Gdje ćeš žaliti za bičnim komadom lima, plastike i malo jadne elektronike... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.11.2023 17:39 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Čim sam upisao naredbe USB stick se "probudio" i lampica blinka, inače je bio mrtav, kao da uključiš komad drva, računalo se ponašalo kao da ga nema što god počeo. Još uvijek se formatira, sporo ide na 50% je ali možda bude nešto. Pretpostavljam da se formatira u NTFS pa me zanima može li se poslije formatirati u FAT?

Inače, puno hvala @milennial!

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.11.2023 21:53 (ja-on).
16 godina
ja-on kaže...

... Pretpostavljam da se formatira u NTFS pa me zanima može li se poslije formatirati u FAT?

..

-pretpostvke su.. 

-FS koristiš ovisno o potrebi, tj uređaj-support to određuju-ograničavaju kao i namjena (ograničenja fat32 koja ntfs nema, linuxovi extovi, macov itd..). Fat32 je ms-ov, ali uz obećanje free, podržan od svih uređaja upravo zato + zajednički za kompatibilnost npr boot-medij.. tako da svi (većina) uređaja (računala, tablet, autoradio, tv..) podržava fat32, dok neki podržavaju i ostale-naprednije FSove.. i tad ih možeš koristiti.

- format pod win.. imaš 'defaulte' (vidi što se nudi kad kliklneš format.. opcije i jasno ti je, za razliku kad to radiš iz cmd-a ili diskparta tad radi ono što natipkaš..) i naravno da možeš formatirati-reformatirati u bilo koji FS, naravno unutar standarda. Tako će pod win za fat32 biti ograničenje do 32gb, mada može i veći medij-stikić, ali tad se mjenja veličina clustera (izvan standarda) i tad taj medij nije bootabilan (pogrešna adresa zbog veličine clustera) .. i zato win ne nudi za veće medije, mada to može kao i svaki drugi alat-os ili kroz naredbu..

-ponekad će izbor FSa ovisiti o samom mediju, npr SD kartica i poneki flash-stikić.. pošto fat32 nema napredne fičere kao metatagove, tad je u tome 'brži' tj poneki uređaj se zblenta-uspori kad koristi ntfs mada radi-podržava upravo zato jer tad čita i dodatne fičere-mogućnosti kao npr permisioni-share dok to uopće nije važno za neke uređaje kao autoradio no može ubiti performanse pa se tad preferira-savjetuje koritšenje 'glupljeg' FSa kao fat32 ili extfat-a.. koji ima primarno namjenu za takve uređaje-multimediju tj to je isti fat32 + veći kapacitet i veći file (+4gb..) po ostalom jednako 'glup' tj nema fičere naprednijih FSova kao ext-ntfs-apfsa itd..

-medij kao sd-flash do 32gb može sve, iznad ovisi o standardu-namjeni, tad nije bootabilan tj moderni osevi od 2018me podržavaju korištenje particija s removeable medija (prije ne) i npr uefi medij će imati fat32-boot particiju zbog enkripcije-secboota, kao što i wininstall kreira boot+os-sys particije, jednu fat32, drugu ntfs i sl. .. a sve dodatno kompiciraju 'standardi' kojih se nitko ne pridržava osim kad je to kontraproduktivno i iz starih razloga-ograničenja nije isto kad je medij označen kao removable ili kao drugi-normalan disk (hdd-ssd-nvme.. bilo koji normalan disk-medij osim usb-flash ili sd kartice koji dobiju posebnu oznaku mada je već +5god noviji standard ovisi kako će ostali uređaji i soft-os to podržavati, kompatibilnost i standardi ..).

18 mjeseci
ja-on kaže...

Pretpostavljam da se formatira u NTFS pa me zanima može li se poslije formatirati u FAT?

iHush ti je želio napisati da ga kasnije možeš formatirati u koji god file system želiš, ali se malo nespretno izrazio. 

3 godine
millennial kaže...
  iHush ti je želio napisati da ga kasnije možeš formatirati u koji god file system želiš, ali se malo nespretno izrazio. 

btw,

ihush  nemoj se ljutiti, bilo mi je smiješno...

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.11.2023 6:04 (Zaporožac).
4 godine
ja-on kaže...

Čim sam upisao naredbe USB stick se "probudio" i lampica blinka, inače je bio mrtav, kao da uključiš komad drva, računalo se ponašalo kao da ga nema što god počeo. Još uvijek se formatira, sporo ide na 50% je ali možda bude nešto. Pretpostavljam da se formatira u NTFS pa me zanima može li se poslije formatirati u FAT?

Nažalost, kako sam ga ostavio da radi pošto bio na 50% nešto se preko noći dogodilo i računalo se ugasilo samo po sebi i sad kad opet pokrenem Diskpart više ne izlista uređaj i ponavlja se ista stvar, na Uređaji i pisači se vidi USB, na donjoj traci se može sigurno isključiti ali na Moj PC se vide svi diskovi osim Usb sticka tako da je očito gecrkt.

4 godine

Pokušaj #2, stanje nakon 40 sati rada: 98% i još nije gotovo, čekam, možda ovaj put uspije

16 godina

Koji trud i volja, flikni ga u smeće i zaboravi, posebice ako nije gore ništa vrijedno čuvanja

Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine

Ima na njemu par APKova koje mogu ponovno skinut, ništa bitno, ali sam prilično tvrdoglav i ne odustajem do zadnje šanse, jednostavno hoću probati sve mogućnosti, vremena imam, drugo i tako nemam!

11 godina
ja-on kaže...

Ima na njemu par APKova koje mogu ponovno skinut, ništa bitno, ali sam prilično tvrdoglav i ne odustajem do zadnje šanse, jednostavno hoću probati sve mogućnosti, vremena imam, drugo i tako nemam!

podsjećaš me na mene :D

isto tako prvo iscrpim sve moguće što mi padne napamet ili mi netko savjetuje prije nego nešto bacim u smeće :)

sretno

16 godina

-flash memorije (usb stikići..) i ostali čip-memorije, sd, ssd, nvme.. su prije svega čipovi ako gledamo samo-strogo memoriju i kad crkne to je to, klasično binarno stanje, radi pa jednom ne radi i nema popravka ili liječenja.

-no uređaj nije samo memorija, nego i kontroler + konverter-adapter npr usb na nešto.. tj ostalo je elektronika, kao i fizički kontakt-konektor koji se može recimo svinuti-potrgati ili oksidirati tj izgubiti vodljivost-svojstva-kontakt.. tad možda proradi ovisno kako uključimo ili na koji usb port.. no to je tad fizički kontakt-problem, ne nešto kao kvar na ovaj način..

-ako ode memorija to je to, nema.. ako ode kontroler, ovisno o potrebi spašavanja, može se iskoristiti drugi uređaj-donor ili teorestski električar prelemi no realno je to rijeđe od jackpota na lotu češće fizički konektor što se može u nekoj mjeri fixati.. + ovisno o enkripciji podatci mogu biti izgubljeni-zaključani-nedostupni čak i kad recimo popravimo uređaj.. može se formatirati, radi, no podatci su otišli.. jer to je smisao-svrha enkripcije-ključa i to je stvar pojedinog čipa u uređaju tj njegov id-sn i ostalo što ulazi u key-dekript..

-spašavanje uređaja-medija-stikića.. pa ni nvme m2 'diska' nije nešto isplativo što se tiče uređaja-memorije.. tj svaki servis će biti skuplji od cijene novog tj to ima smisla samo kad su podatci dovoljno važni za platiti ... i zato se ima backup. Naprosto čip-memorija nije hdd-disk-optički (pa i cd-dvd..) i alati, pravila, pokušaj čitanja-spašavanja s čipom ne mogu dok s diskovima ponekad uspije tj ovisi o čitljivosti medija-diska kao cd-hdd (ploča) ili čitač-glava-akutator-motor pa s drugim uređajem-donorom recimo prođe no opet ostane pitanje za hdd-enkripciju u čipu.

-naprosto, s hdd se moglo biti uporan i ponekad ovisno o kvaru-sreći je spašavanje-čitanje uspjelo, kod čipova te-takve šanse nema.. radi ili ne radi.

.. a teoretski jedina šansa da nešto ne radi pa proradi je sam lem-kontakt koji možda popusti pa se možda u nekom trenutku recimo prodrmano ponovo 'poklopi' tako da radi ili promjenom temperature.. pa se tako 'spašavanje' pokušava stavljanjem na toplo-hladno.. tj fiziklana termo svojstva materijala i mikro pomaci koji čisto slučajno možda pomognu no to kao recept ne vrijedi za 'sve' nego je svaki slučaj kao loto-jackpot, slučaj za sebe i ne mora se nikad ponoviti kao uspješno čitanje-spašavanje.

-dakle.. jedino što može pokušati je recimo par minuta u frižider pa probati.. ako radi copy.. i to je to. .. sve ostalo = smeće.

3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice