Prijatelju neće da upali kompjuter

poruka: 9
|
čitano: 5.214
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Jel ima netko da se bavi servisiranjem računala?Ovo pišem sa kćerinog laptopa jer mi je komp "crkare" Simptomi su slijedeći:
Prije par dana nije prepoznavao network adapter pa sam reinstalira driver.
Jučer ga navečer ugasim,jutros idem upalit i neće da kresne.Mislim na onaj botun sa prednje strane kućišta.Moš ga stiskat kolko oćeš al jok.Do prije 10-ak dana bih ga navečer nakon gašenja isključio i na prekidač sa zadnje strane,ujutro bi ga uključio,pritisnuo i prednji i sve OK.Onda je počeo zayebavat ako bih isključivao stražnji prekidač.Trebao bih čekat po 10-20 min i probavat svako malo onaj prednji dok ne "sastavi".E, a sad ne yebe živu silu ni ako je stražnji ostao uključen.Kroz rešetku na kućištu vidim da na matičnoj ploči svijetli jedna zelena LED-ica kao i prije što znači da napona ima.Aj ljudi da ne teglim ovo u Split,skuplji mi je put do tamo nego šta bi me doša popravak....pomagajte .....ako se uopće može šta pomoć.Koje sam sriće,sigurno mi je ispalila matična.
Hvala svima na možebitnim savjetima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako imas drugo napajanje isprobaj ga,takoder dali cujes neko pistanje ili slicno?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Prijatelju neće da upali kompjuter

probaj rastaviti kučište i pogledati što je s prekidačem za uključivanje, pogledaj kakvi su kontakti na njemu. nije čudno da se on istroši nakon nekog vremena. jer ovdje je očigledno problem u hardwareu. reci mi da li je do sada bilo kakvih možda gašenja pc-ja ili restartanja, da se restarta sam od sebe npr i koliko je stara ta tvoja konfiguracija?

14 godina
neaktivan
pozdrav to mi je kompjuter od prijatelja pa mi je poslo email da stavim na ovaj forum jer on nije registriran u zadnje vrijeme ga je uvijek gasio na onom iza prekidaću od napajanja jer je bilo divljanje napona i nestajanje napona
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

mojoj sestrični se isto to dogodilo pa ja lijepo napajanje, stavio drugo, zaradio 200 kuna i svi sretni i zadovoljni

Ako ti je netko pomogao, nemoj spammat sa Hvala nego klikni ispod potpisa hvaLa :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
karlo22hr kaže...
pozdrav to mi je kompjuter od prijatelja pa mi je poslo email da stavim na ovaj forum jer on nije registriran u zadnje vrijeme ga je uvijek gasio na onom iza prekidaću od napajanja jer je bilo divljanje napona i nestajanje napona

hm, dakle ne zna niti on objasniti kvar a niti ti...i što sad. ne znam što to znači "divljanje napona", ali ako je bilo kakvih kolebanja napona možda mu je spalilo neki kondenzator na matičnoj. ali kaže da ima napona u njemu...

tri stvari koje bi tvoj prijatelj treabo napraviti: neka proba rastaviti kučište i pogledati kako radi prekidač za uključivanje, neke pogleda po matičnoj da li vidi da li se neki kondenzator možda napuhao, nabubrio, i treće, kolega gore je spomenuo napajanje, možda je zbog nestručnog

"paljenja-gašenja" došlo do nekog   kvara na tom dijelu, ako ima bilo kakvo napajanje da posudi od nekoga i stavi u pc pa da provjeri što se dgađa. mi ovdje ovako možemo sada samo napamet nagađati. u svakom slučaju, ako je bilo što od ova tri koje sam naveo vjerojatno će

trebati pomoć servisera..

16 godina
neaktivan

TEBI "crkaje" komp PRIJATELJA koji se ne zna registrovati na forum?!

Hm...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
prijatelja uopće ne zanimaju kompjuteri on samo radi na njemu i ide na internet tako da nezna ništa o tome
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

S obzirom kako računalo nije tvoje već prijateljevo neznam smiješ li ga otvoriti.

Za utvrđivanje greške definitivno se mora otvoriti.

Imao sam dva slučaja neispravnog energetskog kabela (jedan je bio u prekidu a drugi loš kontakt) i zamijenivši ga

dalje je sve bilo uredu.

Kako navodiš da svijetli zelena LED-ica na matičnoj ploči to isključuje gore navedeni problem.

Dakle matična je pod naponom.

Ukoliko dobiješ pristanak prijatelja za otvaranje računala provjeri sumnjivi prekidač tako što odspojiš s matične

konektor PW SW (dvije žice) a zatim pažljivo kratko kratko-spoji metalnim odvijačem nožice na kojima je bio

spojen PW SW konektor.

Naravno preduvjet je uključeno napajanje (svijetli zelena LED-ica na MB). Oprez!

Ako se ispostavi da je neispravan prekidač (sumnjam!) možeš iskoristiti reset gumb dok ne nabaviš drugi.

Mislim da bi bi ti ovo trebao biti prvi korak u dijagnosticiranju kvara a zatim ostali prijedlozi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice