Periferija ne radi

poruka: 30
|
čitano: 3.448
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Periferija ne radi

Pozdrav, kupio komp prije 4 mjeseca. Sve savršeno radilo. Do jednoga dana po prvi puta su fanovi se čuli. Komp ostao raditi prije spavanja, probudio se na ugašenom ekranu.

Kad se komp upali LED, fanovi rade, kučište se ponaša sve normalno ali van ništa ne radi. Monitori ne reagiraju, USB portovi ne rade (miš, tipkovnica, zvučnik itd). Probao sam stikove RAMA premjestit na sve načine koje postoje, i dalje isti problem. Još sam primjetio kada držim power button dugo, komp se neće ugasiti. Mogu držat koliko god hoću ništa se neće dogoditi.

Probao CMOS bateriju resetirat, nema učinka.

Asrock B650E Taichi LITE

AMD Ryzen 7 7800X3D

Asus Geforce RTX 4070 SUPER

MAG A750GL pcie 5

Kingston Fury 2x16GB DDR5 CL36

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Re: Periferija ne radi
kinsie kaže...

Asrock B650E Taichi LITE

Koji kod je na 7 segmentnim displayevima u dnu ploče kad upališ?

Edit: označeno strelicom na ploči, pogledaj sliku...

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 15:32 (notloB).
15 godina
Periferija ne radi

Piše 00

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
kinsie kaže...

Piše 00

Kaže na asrockovim stranicama... Please check if the CPU is installed correctly and then clear the CMOS.

Međutim sumnjam da je to osim ukoliko nešto nisi prčkao, mijenjao hladnjak ili slično, više mi sliči na crknutu ploču a moguće i cpu iako je rijetkost da vrisne cpu, možda da skineš hladnjak i izvadiš cpu, vizualna inspekcija, možda je zagorio... i ponovno ga metneš natrag ukoliko nema tragova izgorenosti... ne znam.

Ne vjerujem da imaš pri ruci zamjenski cpu ili neku drugu ploču pa da isprobaš, možda znaš nekoga tko ima, nekoga tko zna više od tebe ili pošalješ na servis.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 15:55 (notloB).
13 godina
Po meni je tu matična riknula ali tko zna..
Kako je Bolton rekao, osim ako imaš još jednu am5 konfu za testiranje svake pojedinačne komponente, ja tu ne bih ništa previše čačkao.
Najbolje odnijeti u neki pc servis da utvrde šta je krepalo i onda tu komponentu poslati nazad gdje je kupljeno na servis.
Ili naravno tako je kupljeno kao složen komp odmah cijelo računalo slati nazad gdje je kupljeno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Periferija ne radi

Sve radi na drugom kompu (preriferija), s njega i pišem ovo. Preslab je za ostali hardware. Probat ću prvom prilikom sutra napraviti šta ste predložili, hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
kinsie kaže...

Sve radi na drugom kompu (preriferija), s njega i pišem ovo. Preslab je za ostali hardware. Probat ću prvom prilikom sutra napraviti šta ste predložili, hvala

Nije u pitanju periferija tebi su cpu ili matična otišli najvjerojatnije, lako za periferiju, treba provjeriti što je crklo matična ili cpu a to ne možeš tako da prebaciš periferiju na drugi komp.

Ako već imaš drugi komp onda zavisi o komponentama možeš provjeriti ponešto... zamijeniti napajanje, grafičku, možeš kompletno izvaditi grafičku, cpu kojeg imaš ima grafičku na sebi, sumnjam da možeš i nešto drugo ukoliko je stari komp prestar s drugačijim soketom za cpu.

Btw. nisam siguran da je to posao za tebe, sudeći po rezonu i onome kako pričaš ja bih pozvao nekog prijatelja koji se konta u HW ili odnio cijeli PC na servis.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2024 18:08 (notloB).
15 godina
Periferija ne radi

Ma sve 5 probudio se i nisam bio pročitao dobro poruku, mislio da se priča o periferiji. Ali naravno nisam niti planirao to sam raditi, znam ponešto ali je preskup to posao da bi sam to radio.

Planirao sam ga poslati u servis, samo ne znam u koji. Hardware je kupljeno sve u Fururi osim matične koja je iz Protisa.

Imate li koji servis za preporučiti, ili da ga pošaljem u Futuru.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Periferija ne radi

Odneso sam kučište u Futuru na dijagnostiku. Sutradan me zove čovjek i kaže da je resetirao memoriju i da mu sad sve radi. 

Super, vratim se doma s kompom. Upalim, isti problem. Kućište živo, vani sve mrtvo. Jedino je bilo nakon jedno 20 sekundi na monitoru crta vodoravna _ i miš se upali na jedno 3 sekunde i sve se opet ugasi. I od tada ne reagira ništa.

Zovem servis, on kaže da je jedna memorija bila puna i da ih je resetirao. I da je ušao u bios tamo malo nešto riktao i da mu je komp upalio jedno 15 puta. Sve ok bilo.

Kaže da ga ugasim i upalim i da čekam jedno minutu i pol da će se dignut tada, da mu treba kao. Ja zbunjen, skoro najbolje komponente na marketu i da se komp boota 2 minute. Ok, probam čekam i 15 minuta on ništa ne reagira.

Ja ga pitam kaj nije oznaka za debug na matičnoj 00 kod za CPU grešku (jer mi i dalje stoji 00) on kaže da nije. Nisam htio ništa dalje s njim. Kaže da ga vratim i da će ga detaljno ispitati.

Zbunjen sam jer sam ja mijenjao ram stikove na sve moguće načine i nije funkcioniralo a kod njega je. I zbunjen sam kad kaže da mu treba skoro 2 minute da se boota dok se matična ne pokrene na normalu

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Ček... kako se resetira memorija? Clear cmos možda?

Ili je to ono otišla ti gefufna na cincilatoru?

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 22:34 (miki_the_pirat).
3 godine

Postavke memorije i sve ostale custom postavke u biosu si resetirao sam na difolt kada si izvadio bateriju... Probaj ukopčati PC u neku drugu strujnu utičnicu, najbolje da ga odneseš u drugu prostoriju u stanu pa za probu ga tamo probaš upaliti u utičnici direktno u zidu, za probu.

Ukoliko neće ni tamo nazovi nekog prijatelja koji zna više od tebe pa neka on priča sa servisom, probaj ovog puta u Protisu, oni nanjuše kad netko manje zna i onda pričaju debilane korisniku a neki i varaju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.12.2024 11:34 (notloB).
15 godina
Periferija ne radi

Probao sam sada u drugoj prostoriji u zid direktno. I upalio ga je uđe u Windowse, i nakon minutu se ugasi slika. Kaže no signal i sve na staro. Kućište radi, van ništa.

Probam ponovno opet uđe u Windows radi sad jedno minutu 2 i ugasi se monitor miš itd. Treći put nije se ni upalio monitor kao prije na bootu.

Nažalost nemam nikoga tko se razumije u kompjutore. Na milosti sam servisa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.12.2024 15:01 (kinsie).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Periferija ne radi

Odakle si  ?

Napiši iz kojega si mjesta, pa ti neki forumaš to pogleda.

合氣道
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Periferija ne radi

Zagreb

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Periferija ne radi

Nakon 2 puta nošenja kompa na dijagnostiku i matična mjesec dana na pregledu. Dopuštena mi zamjena matične za neku drugu jer moje više nema u ponudi. Sada bih vas molio koju matičnu preporučujete iz Protisa za moju komponentu.

Specifikacija kompa je u prvom postu. Moja stara matična je bila 341€ pa neka u tom rangu. Kompjutor je za igrice namjenjen

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Uzmi MSI ploču.

3 godine
kinsie kaže...

Nakon 2 puta nošenja kompa na dijagnostiku i matična mjesec dana na pregledu. Dopuštena mi zamjena matične za neku drugu jer moje više nema u ponudi. Sada bih vas molio koju matičnu preporučujete iz Protisa za moju komponentu.

Specifikacija kompa je u prvom postu. Moja stara matična je bila 341€ pa neka u tom rangu. Kompjutor je za igrice namjenjen

Hvala

Ne znam što možeš uzimati odnosno možeš li dodavati novce, uglavnom ploče su im preskupe, možeš uzeti ovu koju imam ja ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI - 349,80€, za mene najkompletnija b650e ploča, a možeš i dodati nešto novca i dokupiti nešto s boljim i modernijim čipsetom, zavisi o željama i o tome može li se dodavati novac. BTW. možda da pogledaš koju memoriju imaš, točan naziv pa da vidimo nalazi li se na qv listi ploče koju ćeš uzimati, za svaki slučaj iako se apgrejdima biosa kod svih proizvođača popravilo stanje s kompatibilnošću.

MGloc kaže...

Uzmi MSI ploču.

MSI uopće nema niti jednu b650E ploču, sad... ne znam što smije birati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:26 (notloB).
13 godina
Periferija ne radi

Ja mislio na x670 neka vidi svaka preporuka dobro dođe ali inace Asrock nije toliko loš cudi me da je on problem imao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Periferija ne radi

pogreška cc

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:49 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
MGloc kaže...

Ja mislio na x670 neka vidi svaka preporuka dobro dođe ali inace Asrock nije toliko loš cudi me da je on problem imao.

Sve crkava, i najbolje komponente crkavaju, to je normalno a kad vidim da radi toga pojedinci, "nikad više *ovaj ili onaj brend koji im je crknuo*", dođe mi slabo.

Zaporožac kaže...

Može u Protisu ASUS TUF GAMING B650-E WIFI  za 193€, 8(60A)+2(60A) ne treba ti jače, nećeš overclockati.

Kakva je logika uzimati slabiju komponentu? Novce za razliku u cijeni neće dobiti natrag, imo... i otkud znaš što će on u budućnosti raditi?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:50 (notloB).
15 godina
Periferija ne radi

Nažalost ne mogu trenutno do sljedećeg mjeseca dodavat novaca. Max 20 eura (blagdani me osušili).

Što se tiče komentara što sam uopće imao problema. Ne znam niti sam, i prodavač je rekao da im je to prva koja se vratila nazad. Jbg hoće me valjda.

Hvala na preporukama.

Zasada mi ova ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI dobro zvuči

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
notloB kaže...
.Može u Protisu ASUS TUF GAMING B650-E WIFI  za 193€, 8(60A)+2(60A) ne treba ti jače, nećeš overclockati.

Kakva je logika uzimati slabiju komponentu? Novce za razliku u cijeni neće dobiti natrag, imo... i otkuda znaš što će on u budućnosti raditi?

taman sam pobrisao, a ti si mi već lupio TD.

pobrisao sam jer vidjeh da ne podržava PCIe 5, što joj je jedina mana

gdje će ti duša ?

pričekaj bar 5 minuta sa TD.

kad sam ga ja tebi uvalio ?

a ne znaš ni ti što će on u budućnosti raditi, jedino ako si ektrasens kao baba Roska (Mira Banjac) u seriji Bela lađa. 

edit;

evo, sad vidim njegov novi post.

izgleda da sam ja vidovitiji od tebe, a ne klinčim se s tim

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:55 (Zaporožac).
3 godine
kinsie kaže...

Nažalost ne mogu trenutno do sljedećeg mjeseca dodavat novaca. Max 20 eura (blagdani me osušili).

Što se tiče komentara što sam uopće imao problema. Ne znam niti sam, i prodavač je rekao da im je to prva koja se vratila nazad. Jbg hoće me valjda.

Hvala na preporukama.

BTW. Ta ploča je po meni najbolja b650e ploča odnosno najkompletnija zato sam je i kupio, možda da sačekaš još koji prijedlog, imo.

EDIT

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:56 (notloB).
3 godine
notloB kaže...
BTW. Ta ploča je po meni najbolja b650e ploča odnosno najkompletnija zato sam je i kupio, možda da sačekaš još koji prijedlog, po mogućnosti ne ovaj gornji od Zaporošca jer nema smisla, imo.

lako je tuđim k gloginje mlatiti.

nekome je 350€ za ploču previše dati.

treba mu naći ploču koja podržava novi PCIe5 , do 200€

合氣道
3 godine
Zaporožac kaže...
notloB kaže...
BTW. Ta ploča je po meni najbolja b650e ploča odnosno najkompletnija zato sam je i kupio, možda da sačekaš još koji prijedlog, po mogućnosti ne ovaj gornji od Zaporošca jer nema smisla, imo.

lako je tuđim k gloginje mlatiti.

nekome je 350€ za ploču previše dati.

treba mu naći ploču koja podržava novi PCIe5 , do 200€

Ajde molim te pročitaj čitavu temu, ploča je već kupljena, traži zamjensku za pare koje je već platio, prije nego kreneš djeliti savjete valjda se uputiš o tome što, kako, zašto... ne?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 12:14 (notloB).
4 godine
MGloc kaže...

Asrock je uvijek bio zaddnji po rma statistici, msi najbolji odma iza njih asus! no sve je to u 0.x% ali brojevi su brojevi I opet AMD

14 godina
Boris grozni kaže...
MGloc kaže...

Asrock je uvijek bio zaddnji po rma statistici, msi najbolji odma iza njih asus! no sve je to u 0.x% ali brojevi su brojeviI opet AMD

Jesi jedva dočekao, jel da? 

Što je ovdje AMD kriv? 

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
3 godine

Možda da radije pomogneš čovjeku a ne i ovu temu zagađivati off topic biasom.

4 godine
kinsie kaže...

Hvala na preporukama.

Ne postoji losa ploca za 300€+-, napravi sto ti je rekao notloB  i vozi dalje

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 16:11 (Boris grozni).
15 godina
Periferija ne radi

Da, zasada mi ta izgleda najbolje. Budem se još raspitao do Ponedeljka, nema žurbe.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice