Komp bucan i blica crvena lampica

poruka: 20
|
čitano: 2.933
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina

U naslovu je sve komp bucan i crvena lampica blica pokraj plave..zna li netko o cemu se radi

0 0 hvala 0
10 godina

Ja znam, komp ti je bučan i blica crvena lampica.  

Daj se, molim te, potrudi pa barem napiši imaš li ikakvu sliku na monitoru, čuje li se ikakav beep pri uključenju, je li računalo radilo OK prije 2-3 dana itd.

3 0 hvala 0
9 godina

zaboravio si vazan detalj - crvena lampica koja blica se nalazi pored plave....

ja mislim da ti je kompjuter prebrz, pa ga presretac zaustavio ;)

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Kompu oštro kažeš da se stiša i ugasi lampicu. Vrlo neozbiljno ponašanje od njega. 

Ovo je najbolje što ti mogu reći dok ne podijeliš neke detalje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Ok hvala svima jako ste mi pomogli u zivotu, znam i ja otvarat i cistit ventilatore , ne nema nikakvih bipova,mozda je cak sve u redu

0 0 hvala 0
7 godina
Re: Komp bucan i blica crvena lampica
Damir22 kaže...

jest da samo ne znam jel to usb lampica, pojma nemam sta je i cemu sluzi i zasto blica

7 godina

Moze li se smanjit buka tog ventilatora, kao da polijecu avioni, hvala

0 0 hvala 0
16 godina

Ljeto temperature luduju, ubrzali su ventovi moraju ga ohladit.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
yaya23_08 kaže...

U naslovu je sve komp bucan i crvena lampica blica pokraj plave..zna li netko o cemu se radi

To ti je bučan glavni motor u njemu, a bučan je jer je riknuo motor pumpe ulja. A to ti govori blicanje crvene lampice koja se nalazi pokraj plave.

12 godina

jel to komp ili laptop?

kod kompa je inače crvena lampica indikator da disk radi nešto (povremeno titra, tj. titra gotovo stalno jer se po disku stalno nešto piše/briše i kad ništa ne radiš na njemu - osim u sleep-u ili kad je zgašen naravno) dok je plava lampica uglavnom indikator da je komp upaljen (statično svjetlo)

fakat bi pomoglo da snimiš koju fotku/video i/ili bar napišeš o kakvom je uređaju riječ...

kolega ti je dobro napisao za ventove koji rade brže jer je vani trenutno pakao... (sigurno se u bios-u može podesiti da se ventovi uspore bar malo, ali tu ti se ne može pomoći kad ne znamo gotovo ništa od već spomenutih informacija)

Moj PC  
3 0 hvala 1
10 godina
yaya23_08 kaže...

Ok hvala svima jako ste mi pomogli u zivotu, znam i ja otvarat i cistit ventilatore , ne nema nikakvih bipova,mozda je cak sve u redu

yaya23_08 kaže...
Damir22 kaže...

jest da samo ne znam jel to usb lampica, pojma nemam sta je i cemu sluzi i zasto blica

yaya23_08 kaže...

Dobro si zamijetila da ti ne znaš o čemu se radi. Ne smatraš li shodnim dati nešto više informacija tipa PC/laptop, ima/nema slike na monitoru, sve OK radi, ali je bučno kao u strojarnici broda...?

Svi možemo samo nagađati kao i ti.

7 godina

Operating System
Windows 11 Home 64-bit
CPU
Intel Core i3 10100 @ 3.60GHz 36 °C
Comet Lake 14nm Technology
RAM
16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1064MHz (15-15-15-36)
Motherboard
Gigabyte Technology Co., Ltd. H410M H V2 (U3E1) 41 °C
Graphics
DELL S2721H (1920x1080@60Hz)
4095MB NVIDIA GeForce RTX 3050 (NVIDIA) 45 °C
Storage
931GB Crucial CT1000P3SSD8 (Unknown (SSD))
Optical Drives
No optical disk drives detected
Audio
Realtek High Definition Audio

hvala puno ovo za lampicu. to me stvarno zbunjivalo, malo je bucniji na ovim vrucinama, nadam se ipak da je sve ok

0 0 hvala 0
17 godina

Po temperaturama CPU/GPU bi trebao biti OK.

Titrajuća crvena lampica je uglavnom oznaka da HDD radi, fizički HDD zna "roštati" kada se počne kvariti; ali ja tu ne vidim fizički HDD u konfiguraciji.

Dobro bi došlo više detalja oko vrste zvuka i potvrde da li se radi o desktopu ili laptopu.

Ako je laptop, oni definitivno vole zavrtiti ventilatore na ovim vanjskim temperaturama; naravno i desktopi, ali ne bi trebalo biti toliko zamjetno.

Recimo grafička kada dođe blizu 90°C vent na njoj može "poludjeti"

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 16:08 (TomoR).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina

sudeći po monitoru koji je naveden, desktop je :) (valjda)

meni cpu ima 45-50 stupnjeva na ovim vrućinama, 40ak kad je normalno (ventovi na tiho, čuju se jedino kad temp ode preko 60, a to je gotovo nikad)

dam se kladiti da bi se fan curve u biosu dao podesiti da bude još tiši komp pošto je cpu temp ispod 40 ovako kako je (što je super)

naravno, može biti i od grafičke vent (i to bi se dalo moći podesiti)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
yaya23_08 kaže...

Operating System
Windows 11 Home 64-bit
CPU
RAM
Motherboard
Graphics
Storage
Optical Drives
Audio

hvala puno ovo za lampicu. to me stvarno zbunjivalo, malo je bucniji na ovim vrucinama, nadam se ipak da je sve ok

Ispuši ili usiši prašinu iz kućišta i posebno iz aluminijskih rebara hlađenja procesora, pa i grafičke kartice ako možeš doći do rebrastog dijela. Kod grafičkih kartica je već godinama preko (oko) hladnjaka plastika, pa može biti teže pristupiti tim rebrima. To će poboljšati hlađenje i smanjiti buku ventilatora. A to za lampicu, ona radi siguran sam od kada imaš računalo, samo što je nisi primjećivala do trenutka kada ti se pojavio problem s pojačanom bukom ventilatora. I onda si pomislila da to ima veze s tom bukom i da ti nešto općenito nije u redu s računalom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 18:21 (Izzy).
9 godina

jesam ja malo lud ili sta?

o kojim lampicama se radi? power i hdd led na kucistu? nekim dijagnostickim ledicama na maticnoj ploci?

ne znamo

boota li kompjuter ili ne? ne znamo.

sto znaci bucan ventilator? ne znamo. kakve veze ima ventilator s lampicama? ne znamo.

ovo netko fino zeza, rekao bih.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 19:23 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
yaya23_08 kaže...

.. i tako to krene :) ..

-znam ja. (a što je pitanje? ili u čemu je problem?)

-doći će i odgvor na red.. :)

yaya23_08 kaže...

-možda je sve u redu.. čak kao vidovit milan, kažem, sve je ok. :)

(jer sam zakasnio na temu no tako vidio razvoj.. nešto kao rekonstukcija puzzlea..)

yaya23_08 kaže...
Damir22 kaže...

-ajd, počinjem s odgovorima, onako btwovski..

-lampice-ledice.. razne signalne, služe tome da bi nam signalizirale neko stanje, status, npr opasnost, rad, temperaturu, timer na satu ili nešto deseto.. ovisi o kontekstu-mjestu-namjeni, npr na mrežnoj opremi status linije i brzine, na routeru stanje linije i switcha-mreže.. na printeru npr da nema papira ili što već.

-nije usb lampica, jer to baš i nema nekog smisla..

-plava, novije-modernije, nekad prije zelena, služi kao indikator stanja powera-on, uključeno (ili upaljeno računalo, kolokvijalno, ne kao požar..) :)

-crvena, rad diska, storage-drivea po novom, može i medija, može i pohrana podataka.. no kolokvijalno i dalje to nazivamo 'disk' čak kad nije okruglo i ne vrti se kao nvme-čip-ssd.. dok mehanički hdd ima i dalje disk u sebi koji se vrti.. .. a ta crvena lampica signalizira rad diska, read-write, promet podataka u kontroleru diska..

-kad blica, znači da nešto radi, što više blica, znači da više radi, manje bicanja znači i manje rada.. a kad jako puno radi, konstantno tad može i prividno neprekinuto svijetliti, tj tromost oka, stroboskopija i same led tehnologije, pa se ovisno o brzini prekidača kraće vrijeme od recimo milisec ne mora primjetiti kao prekid ili rad.. tj ako stalno svijetli, možemo zaključiti da disk radi cca 100% .. a to možemo vidjeti i na taskmanagerovom prikazu opterećenja komponenti kao cpu-ram-disk-gpu.. uz temperature i sl. .. no bolji je recimo hw-info s više podataka i senzora-očitavanja stanja uz textualni opis na što se odnosi itd.

-uzrok? može biti svašta, npr ažuriranje, okidač-trigger antivirusa koji je sad odlučio napraviti skeniranje, defrag koji je jednako defaultno zadano odlučio sad defragirati sadržaj diska, kao i sve što posotji na računalu i može biti pokrenuto, stotine servisa, torrenti, malware, bilo što, svaka app ili hw može imati neki svoj dodatak, automatiku-postavku za npr ažuriranje, dok svako pokretanje neke apps ili taska može kreirati neki temp file koji se naravno mora zapisati na disk kao i logovi koji sve procese moraju u logove zapisati a to kumulativno daje tisuće taskova za pristup disku.. do beskonačno.

-kao i moguć kvar ili neki manji problem, npr posljedica lošeg gašenja pa je os-soft ostavio oznaku 'drty' i sl. i tad automatika u idućem paljenju provjerava-čekira, pokrene chkdsk .. a sve ostalo paralelno i dalje radi, pa se tisuće taskova prekidaju i ponavljaju, što količinom taskova može stvoriti situaciju da to traje i traje.. a da bez nekog od svih teoretski mogućih taskova nije baš sad pokrenut možda ne bi ni primjetili, tj prošlo bi u par sekundi i lampica bi se smirila, povremeno blicnula kad nešto radi.. tj disk lampica odnosno sam disk konstantno nešto rade jer računalo-os radi, tj kad ne radi nešto za juzera, defaultno u idlanju pokrene taskove koji se tad obavljaju upravo zato da ne troše snagu i resurse onda kad korisnik nešto korisno radi, pa ih automatika pokreće kad računalo idla.. i tad se čudimo zašto u idlanju radi :) ..

-a to opet može biti povezano s resursima, tj jače računalo kao cpu će prije-brže obaviti neki task i time osloboditi više resursa ostalima i sve će tad biti brže gotovo, što rezultira manje blicanja lampice, mada je ekšli obavljen posao na jačem-slabijem računalu isti, npr copy-paste ili ažuriranje.. dok više rama, time i keša, oslobađa disk od potrebe za stalnim pristupom, tj što više rama-keša, to će manje biti pristupa disku, tj keš se tad koristi umjesto kao disk-zamjena.. a kad rama nema dovoljno, tad obrnuto, diio diska se može koristiti kao ram i to rezultira da konstantno nešto mora raditi i da je sporo, 100tinjak puta sporije kao sama razlika brzine rada rama i diska.. i to neovisno ima li računalo puno-malo rama, jer bilo koja app može potrošiti slobodan ram pa i zvjer ostane bez viška.. kao i neka postavka-utils-tweak ili malware-miner i sl. .. odnosno, možemo npr pokrenuti nakoliko appsa, igre, paralelno.. i potrošiti ram i sve resurse na zvjer računalu.. tj nema granice osim samih resursa i da računalo to ipak nekako stiže odraditi, u suprotnom mora doći do bsod-a-kreša-pada-panica i sl. ..

yaya23_08 kaže...

-može, nema na čemu.. no to je pogrešno :)

-tj što je posao ventilatora? hlađenje (kolokvijalno, tehnički, odvođenje topline..)..

-opet, automatika, defaulti. i ako juzer nešto nije čačkao-promijenio, ako računalo pojača ventilator, to znači da je veća potreba, viša temperatura.. to radi automatika i radi ok, pametno. Tad smanjivati rad nije pametno.

.. no to može biti prvi 'alarm' problema, tj dok ne znamo uzrok-zašto, što.. ne možemo ni imati kvalitetan odgovor.. npr vruće je..

-radi li računalo neke taskove, pošto hdd ledica blica, radi.. a tad naravno da se zagrijava i da treba adekvatno hlađenje.. ako je sve ok, tad će se kad obavi teže taskove, smiriti, padne temperatura, spusti se broj obrtaja .. to je ok, mada i dalje ne znamo uzrok.. no tad je računalo-hw-kontrola ok.. no što ako je samo crknut senzor ili malware ili nešto deseto? što ako će hdd uskoro crknuti? bilo bi dobro znati što je, uzrok jer su moguće i posljedice a ako na vrijeme reagiramo, mogu biti blaže, npr ako je problem s diskom, napraviti backup sad dok je ok, dok radi.. sutra možda više neće.. no moguće da je bilo što drugo, banalno-benigno .. tj nije to pravi alarm i iskusniji korisnik to nekako za sebe procjeni.. ili pogriješi .. :)

-drugi način smanjenja buke je zamjena ventilatora adekvatnim-kvalitetnijim jačim.. ili podmazivanje ili što je već uzrok, koji ne znamo.. jer čarobna kugla danas ne radi, tj zato se u početnom postu s opisom problema treba upravo opisati problem, stanje.. šro juzer vidi, što čuje.. tj sve što navede je možda koristan info, dok ono što ne navede mi ne možemo ni znati, čak ni to kolika je buka, normalna ili juzer samo nema realan kriterij zbog npr ljetne vrućine i tlaka.. :)

yaya23_08 kaže...

Operating System
Windows 11 Home 64-bit
CPU
RAM
Motherboard
Graphics
Storage
Optical Drives
Audio

-ove temperature su ok, normalne.. no ovisi kad su očitane, tj buči li ventilator i dalje od prvog posta ili je sad ok.. tj ove temp ne moraju biti one koje su pokrenule 'turbo' ventilaciju..

-npr, cpu i 36c je praktički sobna.. a to implicira da iz nekog razloga ventilator bez potrebe-realne hladi.. tj moguće da je nešto od senzora pogrešno, moguće da je nešto u postavkama zbrljavljeno, jer i to se može podešavati, u biosu ili appsu za upravljanje ventilacijom i ledicama na matičnoj ovisno o klasi-računalu.. sve do efekta argb kad sve blica kao na božić.. :)

- npr juzer u biosu postavi vent na max-100% ..

-cpu.. normalne temp u radu su par puta više, bez problema će raditi preko 100c, tek s iznad 200c počinju problemi za cpu, na 280c se topi plastika.. cpu bi i to izdržao ali ostatak računala ne baš, tj automatika isključuje kad temp pređe recimo 110 ili 90.. ovisi gdje što mjerimo na kojem dijelu cpu.. jer sve se mijenja s kvadratom udaljenosti.

-ostale komponente kao matična i ram, diskovi.. podnose daleko manje temp, tj 40-60 je normalno, standard, iznad počinju problemi-greške.. npr 72c.. a kad radi disk, kad crvena ledica blica, tad se te komponente griju, kuhaju.. cpu neće to osjetiti, no ram i disk mogu... no ovo su ok temp i ako i dalje računalo radi znači da nije previše, nije crklo, .. sve je ok :)

-glasnoća.. najjači, najglasniji vent u računalu je u pravilu na gpu-grafičkoj, koja se u pravilu pod opterećenjem najviše i grije, tj to je minipc kao cpu+ram na zasebnoj pločici.. i sama gpu danas troši više struje nego čitavo računalo ostatak zajedno što jednako objašnjava potrebu za hlađenjem jer je to čista fizika-sila-snaga-struja i time toplina koja je neželjeni nuzproizvod otpora-rada, no tu je i moramo je se nekako riješiti pa se hlađenje na gpu deblja-raste.. a na kućištu je više dekorativno s argb ledicama :)

glasnoća naravno ovisi o dimenzijama, obliku, broju obrtaja.. a to sve kontrolira soft-logika uz senzore koji očitaju temp i automatika pojača ako temp raste.. pa će mali vent da bi imao istu efikasnost odvođenja topline, mjeri se prokokom kubičnih cm u sec mora povećati broj obrtaja, 'turažu' a to stvara buku, šum strujanja zraka.. veći vent tj krilca će u pravilu biti tiši tj manji broj obrtaja.. no to sve nema smisla ako su ove temp jer s tim temp bi vetilatori mogli biti isključeni, jer ovo je tek +10-20c iznad sobne, što je nisko-hladno, cpu na 36.. gpu na 45.. da je duplo, tad počinje turaža, da je preko 100c tek tad se očekuje buka .. pa ili je pogrešno očitano, ili je opterećenje prošlo ili je neki neobičan kvar, logika.. najčešće je tad juzersko čačkanje tih postavki odgovor i najčešće reset to normalizira.

-ali, može biti i bez krivice juzea :) .. npr uefi bios i update-ažuriranje.. koje može ažurirati i bios.. i resetirati neke postavke, tj bios za promjene traži ulaz, save.. tj moguća su svakakva divlja ponašanja ili je tad bio ažuriran i npr gpu driver + chipset .. a u međuvremenu je umjesto na nuli automatika pametnije držala vent na 100%.. i ako je sad sve ok, to kao ažuriranje i prolazno turiranje može biti objašnjenje da nije kvar, greška nego ok-normalno .. ali i upozorenje da treba malo pripaziti-sušati-gledati, čak može i prst-testom pipnuti komponente u računalu, tj prst-ljudi, podnosi do 70c, iznad opeklina, pa na kratki dodir možemo relativno dobro mjeriti-procjeniti radnu temperaturu.. ako je cpu-gpu mlak, ok, kao je vruće do pec-peca, tad je vruće.. i ovisno o tome zaključimo točnost onog što senzori prikazuju pod temperaturu, 40 ili 100 jer bilo što može biti netočno a tad prstom to provjerimo-znamo..

..i tako koracima dođemo do zaključka da je sve ok ili treba servis-čišćenje, nešto.

-ili kraj :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

bez vrijeđanja ali za života nisam čuo da blicanje nekakve lampice ima veze sa bučnosti ventilatora

bundesliga love
7 godina
brka123 kaže...

bez vrijeđanja ali za života nisam čuo da blicanje nekakve lampice ima veze sa bučnosti ventilatora

Zato si na BUG forumu gdje svaki dan nešto novo naučiš - od danas ću sigurno malo više pazit na blicanje lampica!  

23 mjeseca
yaya23_08 kaže...

i stao je u forum limite za naslove, što ti je kvalitetan jezik i dobra optimizacija 

ne znam mogu li ti pomoći jer kod mene ima samo zelena i narančasta lampica, ali da vidimo...

komp je bučan jer...? zuji vent na kućištu / procesoru / grafi... zaokruži jedan ili više odgovora za dodatnu pomoć i savjete.

brka123 kaže...

pojma nemaš. kad vent pređe 6000rpm na kućištu se pale lampice, opće poznato.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice