HDD se više ne vidi

poruka: 10
|
čitano: 2.141
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
HDD se više ne vidi

Pozdrav svima

Imam računalo na kojem je bio m2 disk sa windows 10 i pomoćni HDD sa podacima. Ubacio sam 2 dodatna SSD diska nakon čega se nešto zeznulo i nisam više mogao bootat windowse.

Napravio sam reinstall windowsa i nakon toga se m2  i SSd-ovi uredno vide i rade ali HDD se ne vidi u biosu niti u windowsima. Prespajao sam i sata kablove i power kablove ali ništa. Ima li netko ideju što da još probam?

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
HDD se više ne vidi

Vjerovatno ti se HDD pokvario. Nadam se da imaš odgovarajući backup.

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: HDD se više ne vidi
marvel82 kaže...

Napravio sam reinstall windowsa i nakon toga se m2  i SSd-ovi uredno vide i rade ali HDD se ne vidi u biosu niti u windowsima. Prespajao sam i sata kablove i power kablove ali ništa. Ima li netko ideju što da još probam?

Spojiti preko vanjskog (USB-SATA) kućišta na kompjuter. Mada, ako ga ni BIOS ne vidi, lako moguće je da je dao svoje, a onda, ako nemaš backup, preostaje ti predati ga nekoj službi za spašavanje podataka (to će te koštati).

15 godina
HDD se više ne vidi

Backup, uvijek taj backup...za malo izgubljenog vremena, spasio si puno toga, uključujući i živce.

Mada, mene je ovdje zaintrigirala, tvoja rečenica "nakon ubacivanja dva nova SSD diska nešto se zeznulo i nije htio bootati". Mislim da je tebi bootabilni dio sustava iz nekog razloga završio na taj HDD koji ti je otišao u "vječna lovišta".

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
BlackMoon kaže...

Backup, uvijek taj backup...za malo izgubljenog vremena, spasio si puno toga, uključujući i živce.

Ne samo to, nego će jedan ili dva vanjska diska za backup vjerojatno koštati manje od cijene spašavanja podataka, a ti podaci su relativno sigurni (ako disk nije spojen cijelo vrijeme na kompjuter), dok za spašavanje nema nikakve garancije - nekad se može spasiti sve bitno, nekad ništa.

11 godina
HDD se više ne vidi

Možda je HDD i stari W10 bio u Legacy modu (MBR), a pri novoj instalaciji je m.2 disk prešao u GPT. Iako, i u tom slučaju bi se diskovi trebali vidjeti u Windowima (Disk managmentu). Na Dellovima može biti i problem da je u bios-u uključna opcija RAID On umjesto AHCI, možda je i do toga. Vrti malo i SATA kanale. Na lošijim pločama zna se dogoditi da kad se spoji više kanala da neki prestane raditi itd. Sve su to dosta netipični problemi, ali isplati se provjeriti.

4 0 hvala 0
14 godina

Kad kažeš "ne vide se", misliš li na Windows Explorer ili si i probao preko Disk Management toola unutar Windowsa?

Batllelog: sudy_freak | Steam: sudy_freak | PUBG: slav_baba_yaga
16 godina

Win+R
diskmgmt.msc
Ako nema diska onda je prdnul, a ako ga ima a nema :) onda je offline.
Ako ga nema u Windowsima pogledaj u BIOS, ako ga ni tam nema onda je lako moguce mrtav.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.9.2024 15:00 (NEW_MAN).
16 godina
HDD se više ne vidi

-što god juzer-početnik kaže ostaje nejasno... 'možda'.

- bios ne vidi disk.. može značiti svašta, tj ako bios ne vidi tad je crko ili nije spojen struja-podatci. ... a ako ga ne vidi boot, to ne znači da ga bios ne vidi, tj ako nije bootabilan tad nije u toj ponudi, storage nema boot..

- no da je to jedino, dodavani diskovi.. moguće da je u win samo zauzeto slovo, dodati-promijeniti s diskmanagerom, naravno ako on i bios vide disk.. ako ne vide, crko ili nije spojen.

- ako je crko.. hdd-mehanički, otvoriti kućište i slušati kod paljenja, postoji 'normalan' zvuk paljenja diska, spinup i klikanje.. neopisivo no kad se čuje jasno je ok ili problem.. kao moguća provjera i potvrda da je kvar..

- zatim... pošto je i reinstaliran os.. tko zna što je sve juzer kliknuo, preskočio reći itd.. npr obrisana particija-disk.. možda nema diska, možda nema partcije, možda nema slova.. a možda i mbr-gpr, ili su u šumici, previše možda, pitanja koja juzer ne navodi informacije što je normalno jer da sve zna ne bi pitao za pomoć.. :)

-banalni problemi, pogotovo kad se nešto dodaje, šuma kablova-nepregledno.. pa juzer npr spoji sata kabel s matične na susjedni slobodan port na matičnoj jer je to jedini port koji odgovara i vidio ga je.. ili nije spojena struja, nedovoljno utisnuto i sl. .. ponekad je dovoljno proći redom odspojiti-spojiti kablove i može biti ok, ponekad sam kontakt-oksidacija-prašina..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
9 godina
HDD se više ne vidi

Spoji sam disk na docking ali ne pokazuje znakove života. Srećom nije bilo gore nešto prebitno.

Hvala svima

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice