Grafička i NVME disk

poruka: 9
|
čitano: 1.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Grafička kartica i NVME disk

Imam jedan malo čudan problem, naime, kad instaliram grafičku karticu (u ovom slučaju Asus GT 1030) BIOS mi ne prepoznaje NVME disk   i naravno windowsi se ne dižu.

Inače koristim integriranu grafičku (procesor Intel i7-10700k i matična Asus prime Z490) jer nisam baš neki "gejmer" ali eto, imam viška ovu grafičku, pa rekoh sebi, zakaj je ne iskoristit.

Probao sam stavit i RX470, ista stvar. Probao sam grafičke stavljat u druge PCI-E slotove, ali ništa, ima slike, nema boot-anja.

Disk sam stavio u drugi M.2 port... ista stvar. Cijeli tetris sam odigrao sa komponentama ali ništa.

Po BIOS-u nema kaj nisam probao, ali ništa, NVME nije prepoznat.

Maknem grafičku... sve radi kako treba i BIOS uredno vidi NVME disk.

Jel zna možda netko kaj bi mogao biti problem? Lagano mi smrdi da možda čak i sam NVME disk nije ispravan, ali sve radi savšreno dok ne stavim grafičku.

Hvala unaprijed

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Grafička kartica i NVME disk
... a da problem nije u ovom što piše u specifikacijama te MBO :
"Note
*1 The PCIe x1_2 slot shares bandwidth with M.2 slot (Key E).
*2 Support PCIe bifurcation for RAID on CPU function.
*3 The M.2_1 socket shares bandwidth with SATA_2.
*4 M.2_2 slot shares bandwidth with SATA_56. When M.2_2 slot is operating in PCIe x4 mode, SATA_56 will be disabled."
15 godina

- ovisno o mbo-chipsetu i cpu, svaki ima dio memorije-staza, pci, koje kontrolira.. celeron nema što ima i7..

- generacija pci, kontrolera, diska.. što koji traži i s čime je što unazad kompatibilno (teoretski sve sa svime.. a možda treba update biosa..)

.. pa do banalnog riješenja da nakon izmjene-dodavanja nekog uređaja koji traži odgovarajuće pci staze za sebe treba reset biosa, nove postavke, slično kao za ram (ne fastboot koji to preskače i sl.).. učitati-podesiti, ovisno o defaultima, ovisno o update-fixu biosa, .. i ovisno o svemu što ubodeš u računalo pri čemu je svaka komponenta recimo ispravna no za zajednički rad traže odgovarajući resurs-stazu koja je možda mapirana na m2 disk, možda na gpu i tad mogu postojati pravila npr ako je gpu u prvom pciex16 utoru da drugi nema x16 ili ovisi o cpu (kojeg ti imaš i7 pa ne bi to bio uzrok).. tj vjerojatno već imaš jedan nvme-m2 disk i dodaješ drugi.. iz tog vremena-generacije mbo su imale po jedan nvme i sata, ne dva.. danas top modeli mbo imaju do 4 m2 utora, jeftinije 1-2.. pola toga kontrolira chipset pola cpu i sve ovisi o postavkama biosa, updateu-fixu, resetu.. tad bi ispravno moralo raditi ako je podržano, pročitati rtfm..

edit: .. evo razloga..

Expansion Slots
Intel® 10th Gen Processors
2 x PCIe 3.0 x16 (x16 or dual x8) *1
Intel® Z490 Chipset
1 x PCIe 3.0 x16 (max at x4 mode)
3 x PCIe 3.0 x1 *2
-max x4 mode, u tom portu neće gpu, dok kad korsitiš gpu tad je još samo jedna pci staza slobodna za nvme .. a jednog vjerojatno već imaš i ovo je tad treći uređaj kojeg želiš dodati na mbo-cpu koji omogućuju 2 takva uređaja (brzina-propustnost, zato su važne širine x16, sabirnica..).
+ m2-2 i sata port dijele propustnost.. *3 The M.2_1 socket shares bandwidth with SATA_2.
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 12:21 (ihush).
10 godina

Teško... PCIe x1_2 je onaj mali... grafičku najvjerojatnije ima u ×16 skopčanu a proc mu podržava "Up to 1x16, 2x8, 1x8+2x4"... možda probati spustiti PCIe na gen 2-3

8 godina
mozda je problem s uefi kompatibilnosti, probaj negdi posudit noviji gpu, meni je slican problem radila rx470 dok mi je gtx1660 bootala bez problema.
15 godina
dabar_solta_V2 kaže...
mozda je problem s uefi kompatibilnosti, probaj negdi posudit noviji gpu, meni je slican problem radila rx470 dok mi je gtx1660 bootala bez problema.

-gpu zadovoljava (od serije 7xx), nije to, tj nije čak ni za kriterij aero + novi budući kriterij koji će tražiti win12 za gpu kao copilot-ai i u slučaju integruše-intelice s +16gb rama jer je to tad minimum za sve dx-12 fičere, tj od 4gb za video naviše..

-radeonke su nešto drugo + često koriste dio adresnog prostora rezerviranog za npr mrežne uređaje.. npr 0xh300-380 .. ovisi o ubodenim komponentama, preraspodjeli adresnih resursa biosa, svaki uređaj traži svoj adresni prostor uključujući i ram, svaki pike-poke pixel mora imati svoju adresu, dok se plug&playom to kao problem već zaboravilo ili u uslučaju uefija ovisi što driver dozvoljava tj nije isto na postojećoj konfiguraciji nešto mijenjati ili kad se prvi put posloži-instalira, svaka promjena bios postavki ili uefija može rezultirati da ne radi, kolizija-adresa-promjena.. zato se bios podešava prije installa osa, kasnije se u pravilu ne dira-mijenja..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Ovak, novi momenti, iz nekog razloga je proradilo sve, čak ništa po BIOS-u nisam mjenjal. Instaliral sam drivere, sve 5, resetiral komp, sve super... dok ga nisam ugasil. Nakon toga ista stvar, nema NVME diska.

Možda me hebe napajanje ili je fakat do diska. Ne znam, morat ću to provjerit.

Hvala još jednom svima na odgovorima 

8 godina
ihush kaže...
dabar_solta_V2 kaže...

-gpu zadovoljava (od serije 7xx), nije to, tj nije čak ni za kriterij aero + novi budući kriterij koji će tražiti win12 za gpu kao copilot-ai i u slučaju integruše-intelice s +16gb rama jer je to tad minimum za sve dx-12 fičere, tj od 4gb za video naviše..

-radeonke su nešto drugo + često koriste dio adresnog prostora rezerviranog za npr mrežne uređaje.. npr 0xh300-380 .. ovisi o ubodenim komponentama, preraspodjeli adresnih resursa biosa, svaki uređaj traži svoj adresni prostor uključujući i ram, svaki pike-poke pixel mora imati svoju adresu, dok se plug&playom to kao problem već zaboravilo ili u uslučaju uefija ovisi što driver dozvoljava tj nije isto na postojećoj konfiguraciji nešto mijenjati ili kad se prvi put posloži-instalira, svaka promjena bios postavki ili uefija može rezultirati da ne radi, kolizija-adresa-promjena.. zato se bios podešava prije installa osa, kasnije se u pravilu ne dira-mijenja..

ne kazem da nema uefi rx470, nego iz baratanja s par rx470 na raznim konfiguracijama znam da nekad imaju problem, ne razumin se u detalje zašto i kako samo znam da to šta ima uefi nije garancija da ce nesto radit, ko npr s prvim uefi kompatibilnim mbo šta je znalo bit problema s random hardverom(firewire kartice npr).
manualno adresiranje uređaja/memorije nisam vidi još od dana starih pentiuma prije nekih 20 godina i nekako mislim da to nije problem, bar ne u ovom manualnom smislu jer opcije ne postoje koje korisnik može mjenjat a ko zna šta automatika radi.

btw jedna rx470 mi je pravila probleme s bootanjem samo na jednoj određenoj konfiguraciji za test bez obzira šta je radila u drugom kompu normalno do tad, pa je na kraju prestala bootat i na ovim konfiguracijama na kojima je radila nakon par neuspješnih pokušaja, evo mi je u škafetinu hardver je ok bar ovo šta mogu testirat, nisam siguran dali je moguce da uefi zapiše nešto na eeprom od gpu da je zezne, ali drugi problem nisam naša.
os je ovde nebitan.

14 godina
potato kaže...

Hvala još jednom svima na odgovorima 

Svakako nadogradi BIOS na najnoviji. Ovdje problem može biti praktički sve pa tako čak i procesor, ploča. Kreni od onoga kaj je najlakše zamjenit tipa SSD.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2024 17:27 (Valentin17).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice