Bankarski IT

poruka: 15
|
čitano: 3.846
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
offline
Bankarski IT

kakva su vasa iskustva i saznanja o tome koje je stanje u hrvatskom bankarskom IT sektoru? znam ih par koji rade, ali to mi se cini kao dead end posao, narocito s obzirom na kvalitete managera, a i timova.

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Bankarski IT
Sanchez_1 kaže...

kakva su vasa iskustva i saznanja o tome koje je stanje u hrvatskom bankarskom IT sektoru? znam ih par koji rade, ali to mi se cini kao dead end posao, narocito s obzirom na kvalitete managera, a i timova.

IT u bankarskom sektoru je bitno različit od banke do banke.

Koji dio sektora je u pitanju?

10 godina
offline
Re: Bankarski IT

Ovo su sve informacije koje imam u vezi toga:

 

- šefica (koja je godinama radila u banci a sada se prebacila u IT tvrtku) kaže da je IT u bankama kaos, da jako brzo IT ljudi dolaze i odlaze. Da većinom zapošljavaju početnike (jer seniori pretpostavljam ne žele tamo raditi) i onda sa svih strana sve gori

- U mom gradu već duže vrijeme traže programera u jednoj banci

- Bio sam na praksi (srednja škola) u jednoj od banaka i tada nisam shvaćao što oni zapravo rade, sjećam se samo da smo išli do servera nešto mijenjati i da su pisali naredbe u nečem prastarom zelenom (prebacivali neke fileove, tako nešto), nez. stvarno

- Godinama sam išao u istu banku i sada u zadnje vrijeme čekam po sat i pol vremena u dugim redovima jer su u pola godine promijenili sve svoje radnike (i one koji ne rade u ITu) pa svi rade

jako sporo i nisu sigurni da li rade ispravno pošto je većina njih početnika

 

Nikako ne mora značiti da je tako u svakoj banci. Možda je u nekoj banci IT super.

12 godina
offline
Re: Bankarski IT
Ovisi koja banka. Ali kao developer imaš COBOL, ORACLE PL/SQL, .NET, JAVA.
Uglavnom je baza na Oracle-u. Što znači da se koristi PL/SQL za programsku logiku. Na to nakačiš neki Front (.NET ili šta već) i eto što imaš u bankama u HR.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Bankarski IT
Sandius97 kaže...

Ovo su sve informacije koje imam u vezi toga:

 

- šefica (koja je godinama radila u banci a sada se prebacila u IT tvrtku) kaže da je IT u bankama kaos, da jako brzo IT ljudi dolaze i odlaze. Da većinom zapošljavaju početnike (jer seniori pretpostavljam ne žele tamo raditi) i onda sa svih strana sve gori

- U mom gradu već duže vrijeme traže programera u jednoj banci

- Bio sam na praksi (srednja škola) u jednoj od banaka i tada nisam shvaćao što oni zapravo rade, sjećam se samo da smo išli do servera nešto mijenjati i da su pisali naredbe u nečem prastarom zelenom (prebacivali neke fileove, tako nešto), nez. stvarno

- Godinama sam išao u istu banku i sada u zadnje vrijeme čekam po sat i pol vremena u dugim redovima jer su u pola godine promijenili sve svoje radnike (i one koji ne rade u ITu) pa svi rade

jako sporo i nisu sigurni da li rade ispravno pošto je većina njih početnika

 

Nikako ne mora značiti da je tako u svakoj banci. Možda je u nekoj banci IT super.

Ja sam preko 20 godina radio s bankama u RH i nije baš tako kako se čini.

 

Prvo, jako ovisi od banke do banke. Ne samo da je razlika između "velikih" i "malih", već je i razlika u ponašanju stranih vlasnika, iliti strategiji razvoja.

 

Promjena ljudi je normalna, u zadnjih 10 godina radio sam u pet firmi i na ukupno osam različitih pozicija.

 

Gužve u bankama rijetko kad imaju drektne veze s IT-jem.

 

Osnovno je pitanje koja pozicija, banka itd.

14 godina
online
Bankarski IT

Pobjegao iz jedne prije 20-ak godina, kamo sreće da se nisam tamo nikad ni zaposlio

Iz priče o drugim bankama, tad je bilo jednako ili lošije što se tiče posla, ali puno bolje što se tiče plaće

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2022 15:24 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Bankarski IT

 

Nije sexy, malo se radi, legasi kod, nema izazova, stari kadrovi i njihova djeca.

Nema novih tehnologija, ne baš uzbudljiv projekti.

 

 

Relativna sigurnost radnog mjesta, jer morađ biti dobar sa šefovima i biti na liniji, kaj nije baš uvijek ugodno.

Al' nismo svi isti. Sretno!!

dzg
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Bankarski IT

ja radio u jednoj manjoj do prije par mj.

 

Ako si kao ja - sve radis sam (virtualizacija, linux, windndows, backup replikacija) - što je super jer možeš sve napraviti što ti padne na um (osim kada te ciso ošpota)

Ako radiš u velikoj banci - sve ide preko tonu osoba...

 

Ja sam radio 7 god i bilo mi je OK - naučio tonu toga... A sad, da je najplaćeniji posao - nije! Svi misle da u banci radiš za beskonačno para a tome nije baš tako :/

NULL!=NULL
 
1 0 hvala 0
14 godina
online
Bankarski IT

Evo nečega što sam ja radio prije 100 godina, može neko pogoditi o čemu se radi? :)

 

 

 

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?><!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org//DTD//wml_1.1.xml"> <wml> <card id="prva" title="dbz w@p " ordered="true" newcontext="false"> <onevent type="ontimer"> <go href="#Izbornik" method="get" sendreferer="false"/> </onevent> <timer value="30"/> <p align="center"> <img alt="dalmatinska banka d.d." src="logo.wbmp" align="top" hspace="0" vspace="0"/> </p> <p align="center"> <small> dalmatinska banka d.d. </small> <br/> </p> </card> <card id="Izbornik" title="Izbornik" ordered="true" newcontext="false"> <p align="left"> IZBORNIK: <br/> <a href="Poslovnice.wml"> Poslovnice </a> <br/> <a href="Bankomati.wml"> Bankomati </a> <br/> <a href="http://wap.dbz.hr/bankowap/Tecaj/datum.wml"> Tecajna lista </a> <a href="ebankarstvo.wml"> <br/> e-Bankarstvo </a> <br/> <a href="Kontakt.wml"> Kontakt </a> </p> <do name="Nazad" type="previous" label="Nazad" optional="false"> <prev/> </do> </card> </wml>

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Bankarski IT
segregator kaže...

Evo nečega što sam ja radio prije 100 godina, može neko pogoditi o čemu se radi? :)

 

 

 

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?><!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org//DTD//wml_1.1.xml"> <wml> <card id="prva" title="dbz w@p " ordered="true" newcontext="false"> <onevent type="ontimer"> <go href="#Izbornik" method="get" sendreferer="false"/> </onevent> <timer value="30"/> <p align="center"> <img alt="dalmatinska banka d.d." src="logo.wbmp" align="top" hspace="0" vspace="0"/> </p> <p align="center"> <small> dalmatinska banka d.d. </small> <br/> </p> </card> <card id="Izbornik" title="Izbornik" ordered="true" newcontext="false"> <p align="left"> IZBORNIK: <br/> <a href="Poslovnice.wml"> Poslovnice </a> <br/> <a href="Bankomati.wml"> Bankomati </a> <br/> <a href="http://wap.dbz.hr/bankowap/Tecaj/datum.wml"> Tecajna lista </a> <a href="ebankarstvo.wml"> <br/> e-Bankarstvo </a> <br/> <a href="Kontakt.wml"> Kontakt </a> </p> <do name="Nazad" type="previous" label="Nazad" optional="false"> <prev/> </do> </card> </wml>

da ipak ljudima bude jasnije:

 

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org//DTD//wml_1.1.xml">
<wml>
   <card id="prva" title="dbz w@p " ordered="true" newcontext="false">
      <onevent type="ontimer">
         <go href="#Izbornik" method="get" sendreferer="false"/>
      </onevent>
      <timer value="30"/>
      <p align="center">
         <img alt="dalmatinska banka d.d." src="logo.wbmp" align="top" hspace="0" vspace="0"/>
      </p>
      <p align="center">
         <small> dalmatinska banka d.d. </small>
         <br/>
      </p>
   </card>
   <card id="Izbornik" title="Izbornik" ordered="true" newcontext="false">
      <p align="left"> IZBORNIK: <br/>
         <a href="Poslovnice.wml"> Poslovnice </a>
         <br/>
         <a href="Bankomati.wml"> Bankomati </a>
         <br/>
         <a href="http://wap.dbz.hr/bankowap/Tecaj/datum.wml"> Tecajna lista </a>
         <a href="ebankarstvo.wml">
            <br/> e-Bankarstvo </a>
         <br/>
         <a href="Kontakt.wml"> Kontakt </a>
      </p>
      <do name="Nazad" type="previous" label="Nazad" optional="false">
         <prev/>
      </do>
   </card>
</wml>

 

neki page? :D

NULL!=NULL
14 godina
online
Re: Bankarski IT
VladRi kaže...
neki page? :D

 

Da, ali vrlo specifičan, nije html

14 godina
offline
Bankarski IT

WAP :)

 

Zbilja staro :)

Rvat katolik!
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Bankarski IT
S obzirom da je Dalmatinska banka u pitanju, reka bi 20+ godina staro.

Ovaj .wml i wap me guraju u smjeru neke mobilne web stranice, prije nego ih je HTML pregazija i u mobile browserima.
14 godina
online
Bankarski IT

Da, to je bilo wap bankarstvo...koje nažalost niko nije koristio jer su mobilni podaci

tad bili užasno skupi...doslovno 3-4 kune troška za pogledat stanje na računu, npr

 

Netobjects fusion (frontend) + Powerbuilder (bekend)

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Bankarski IT

fora mi je sto sam vidio to i ono... ok, what's so special... je**te al sam star... O_o

NULL!=NULL
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice