Nemoj taj kriplani P model, ova je malo skuplja ali nudi dosta vise MSI PRO Z790-A WIFI
Bokte nekad su ploce u toj seriji koštale po 100-150€ za vrhunsku gle sad osnovni model skoro 300€
Nemoj taj kriplani P model, ova je malo skuplja ali nudi dosta vise MSI PRO Z790-A WIFI
Bokte nekad su ploce u toj seriji koštale po 100-150€ za vrhunsku gle sad osnovni model skoro 300€
Otkad ti govorin pagenplej košta i vridi.
Ako uračunaš stopu inflacije od tih "starih" jefitinih ploča vidit češ da ove nisu skoro ništa skuplje, jer isto tako nekako sumnjam da je tvoja plača ista od prije 10 godina.
Plus to, ta MSI Z790 ploča nije baš osnovni model nego najjeftiniji model više klase, a ako hočeš jeftinije ideš onda na B760 i te su več oko 150 eur.
Iskreno ja mislim da nikad nije bilo jeftinije za složit stvarno dobar komp (osim grafične kartice) jer ako npr uzmeš 12600k plus neku Z690 ilii čak B660 plus DDR4 ram, možeš sve skupa složit za manje od 400 ojra - pod pretpostavkom da diskove, kučište i periferiju več imaš od prije. Tako da iskreno neznam čemu kuknjava jer razlike izmešu 13 i 12 generacije su marginalne, a takav komp možeš mirne volje nabijat minimalno 3-4 godine a i više ovisno o tome za što ga trebaš.
A čime ohladit 14900 na 6,3 Ghz mile ti matere, još malo pa tekući dušik dolazi u AIO sisteme jer nema boga da zrak/voda ovo ohlade!
Iskusni znaju da je intel najhladniji overklokan, jer ces sam manualno staviti manji vcore i ostale parametre umjesto stock postavki koje bombardiraju vcore na 1.4v+ lagano.
Dobri primjerci ce na 1.25v lovit 6GHz
Na 13:30min vidis CB R23 na 80c @6GHz
Kakva je to CB kamilica kad mi sirotinjski AMD plug and play CPU privjesak ne prelazi 71 stupanj....čak ni ne throtla ispod socijalnog zračnog hlladnjaka na minimalnim okretajima.
edit; rezult bolji nego na Ryzenu 5800X :D
Kad kažem plug and play.... zaboravio da sam ručno uključio SAM na matičnoj za izvnredno dobre gaming perfomanse na AMD sirotinjskom hardveru.
Malo je to s potrošnjom kod Intela otislo predaleko u krivu stranu, meni kao zagrizenom Intel mačo muškarcu moram priznati ponekad i suza krene!
Ocigledno ce morati mijenjati dizajn jer ovo nema smisla pogotovo jer su zadnje generacije u fps razlike, na stranu neke app stvari koje se na intelu izvode kudikamo bolje! I netreba zaboraviti da je Intel na 1+ghz vecem taktu, koliko tu jos AMD ima lufta to samo oni znaju!
Vuce me konstantno da uzmem novu platformu(AMD nedolazi u obzir jer vecinu stvari koje koristim su Intel like) jer mi donekle i treba no to ulaganje u sumanuto hladenje i buku me totalno odbija, nisam nikad volio prevruće proizvode osim ženskih gačica!
Izgleda da cu i dalje cekati neki bolju i iskoristiviju generaciju od plavih poput trenutnih Ryzenašteta!
Kakva je to CB kamilica kad mi sirotinjski AMD plug and play CPU privjesak ne prelazi 71 stupanj....čak ni ne throtla ispod socijalnog zračnog hlladnjaka na minimalnim okretajima.
edit; rezult bolji nego na Ryzenu 5800X :D
Kad kažem plug and play.... zaboravio da sam ručno uključio SAM na matičnoj za izvnredno dobre gaming perfomanse na AMD sirotinjskom hardveru.
Naravno kad su oni za stock fino korigirani, intel je tu katastrofa. Vozis taj proc u trecoj, stavi all core na 4.8GHz i napon na 1.33v (ili kolko vec mozes neznam kakav je primjerak) pa mi onda javi temperature, doduše dobit ces i cca 7% jace performanse u tom Cinebenchu.
Uzet cu ja ako ispadne obecavajuce 14900k pa ga raspuhat do daske da vam pokažem kako se rade stvari i kakve su temperature u stvari kada radi neko ko kuzi stvari a ne gleda HUB specijalce na stock out of the box testiranju.
Usput da vidimo finalni obracun MAX oba sistema 14900k vs 7800X3D
Teško da može učinkovito i hladno kao moj napredni, štedljivi , hladni, jeftin i brz AMD.
9900K je lijep napredak u odnosu na 8700K. Njega si imao, je li tako? Ovaj moj 9900KF, u biti cijelo računalo ne mijenjam dokle god bude radilo, ali i nudilo koliko-toliko zadovoljavajuće performanse u igrama. Još uvijek odlično rade igre na njemu. Bilo bi super kada bi mi potrajalo cijelo ovo desetljeće. Dakle još barem 7 godina (sastavili smo ga brat i ja krajem 2019. sa 9700K u originalu).
Teško da može učinkovito i hladno kao moj napredni, štedljivi , hladni, jeftin i brz AMD.
To sigurno, inace javi se za 5g koliko ces moci dobiti za taj cpu
meni je nevjerovatno da za ovaj i9 nakon toliko godina mozes dobiti 200€ kao od šale, znaci otimačina
9900K je lijep napredak u odnosu na 8700K. Njega si imao, je li tako? Ovaj moj 9900KF, u biti cijelo računalo ne mijenjam dokle god bude radilo, ali i nudilo koliko-toliko zadovoljavajuće performanse u igrama. Još uvijek odlično rade igre na njemu. Bilo bi super kada bi mi potrajalo cijelo ovo desetljeće. Dakle još barem 7 godina (sastavili smo ga brat i ja krajem 2019. sa 9700K u originalu).
Ne trenutno obicni 8700, A nebum ni ja mijenjao barem dok ploca ne krepa jer sam na 4K!
Hajd molim te zavrti unigine benchmark ili superposition još bolje.
Hajd molim te zavrti unigine benchmark ili superposition još bolje.
eno ti tamo odvrtio sam na 240p
Bome rezulrati su zabrinjavajuči. Nekaj ni kak treba, nvidija cpu driver overhead ili intel cpu zastaritis.
Probaj ga delidati, stavit vodeno od 500 eura i naklokat na 6.0 ghza.
Lijep napredak jedino u rendanju, nekih 20% u svemu ostalom razlika u razini statisticke greske. Isti slučaj kao 10600k i 10700k prepakirana serija...
Ma znači i u igrama. I briga ga, produžio je životni vijek platforme u smislu performansi. Treba sve gledati max. iskoristiti tj. koristiti što duže je moguće.
Bitno da si ti sretan
Pa kad zen 3 ima oko 15% veci IPC
Ubijem mu njegov 9900k u single benču.Pao 10900k evo i to nisam zna.
Evo stock čisto za usporedbu(lažem sve su jezgre na 5ghz :), s cim se ova starudija od prije 5g mora boriti
Vidim, ali odvrti na extreme. Da vidimo onda rezultat.