Pa ono, za default da, ako ces ga tako drzat 5 godina po meni ne. Imas dvije ez fix opcije, ili PBO pa namjestat curve optimizer ili Clock Tuner Ryzen - namjestis OC profil (tj. das programu da ti rjesi sve) i onda ga upalis po zelji. S tim programom ces imati fixni napon, ali s obzirom na primjerak vjerojatno puno nizi od ovog kaj trenutno imas. Takodjer mos napravit 2 profila, npr. jedan s 1,2V za svakodnevni rad i jedan npr. 1,275V za OC. Sa PBO-om se nisam igrao, ali sam na 5800X kod frenda vidio da radi jako dobro. Mozes se poigrati. 3. opcija ti je manual overclock koje zahtjeva najvise vremena..
Eh da, mozes raditi kao i ja, sto mislim da je najbolje na duge staze sa 3000 serijom. Ugasis core performance boost ili kako ti se vec zove ta opcija na maticnoj. Znaci pogasis boost (3600Mhz mislim da je vise nego dovoljno za light work i surfanje) i samim time mices naponske peakove, a sacuvas defaultni niski napon (malo me cudi kako to da ti ne ide ispod 1V, trebalo bi ici i ispod), a onda kada zelis performanse jednostavno upalis CTR profile. CTR je inace sredina izmedju rucnog OC-a i PBO-a, a najveca prednost mu je clockanje po CCX-evima i jednostavnost. Npr. mozes surfati dok ti on clocka jer radi small FFT testove koji ne traju 100 godina s malim koracima u naponu, a kad je blizu BSOD-a automatski pogasi testiranje i imas lijep log za sve korake. Naravno jednom kad nadjes nekakav optimalni profil dalje lagano testiras stabilnost s cim oces.