AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 30.950
|
čitano: 5.499.465
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Što se tiče rgb-a na ramu ugodno me iznenadio XPG Spectrix....imao i corsaira i G.Skill no Spectrix D41 je bio model koji me oduševio u ono vrijeme kada sam imao rgb računalo.

Naravno sve je subjektivnog dojma....kaže AI da je ono pile iz novog Mad Maxa najsavršenija žena na svijetu po izgledu. Ja bi rekao da mu izgorio procesor.....

Moj PC  
4 0 hvala 0
11 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Kec na desetku kaže...

Hahahaha, cega su se ovi najeli sa cijenama tih prepakiranih 5900x i 5950x 

AMD launches Ryzen 9 5900XT at $349 and Ryzen 7 5800XT at $249, AM4 platform continues into 9th year

Computeruniverse:

Ovo ce bit najgore prodavani procesor ikad proizvedeni.. a i onaj koji ih uzme ce stvarno bit ogranicen

2 mjeseca
protjeran
hahhaajaads kaže...

Ovo ce bit najgore prodavani procesor ikad proizvedeni.. a i onaj koji ih uzme ce stvarno bit ogranicen

Pa to im je i cilj, prodati muda pod bubrege tako da lansiraš prastaru arhitekturu pod novim prefiksom tik pred službeni launch nove platforme tako da se neka neznalica zaleti u to neznajuci ni sta je platio.

Drugi razlog je da sa time produže vijek AM4 pa to koriste u kampanjama kako "drže do kupca" i kako kod njih platforme dugo žive iako ce ove procesore kupiti rijetka šačica ljudi.

16 godina
5800XT, po toj ceni, je debelo zakasnio na tržište. 5900XT i nije toliko (ako pričamo o MSRPu), u suštini je u pitanju 5950X, a njega ipak ne poklanjaju.

Što se imena tiče, mislim da nikog neće prevariti da je ovo neka nova tehnologija, a 5900XT po mom mišljenju ima loše ime, ne zato što će kupac pomisliti da je bolji, već naprotiv, jer navodi na pomisao da se radi o slabijem procesoru nego što jeste (jer deluje da je u pitanju derivat 12-core 5900X, a zapravo je 16-core SKU).

Zašto je AMDu bilo potrebno da ih izda? Ne znam, SKUova imaju i previše i već su dovoljno konfuzni (recimo, 5700 nije non-X, već non-G), ali izgleda da tako mora (i Intel ima 10 14th gen Core i5-ica).
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Da, 5950 bi bila puno logičnija oznaka nego 5900XT.

Stare jezgre/chiplete će morati i dalje proizvoditi zbog dugogodišnjih ugovora u enterprise klasi a vjerojatno imaju dobar yield, pa_šteta da se baci :)

2 mjeseca
protjeran
Ivan(4) kaže...
5800XT, po toj ceni, je debelo zakasnio na tržište. 5900XT i nije toliko (ako pričamo o MSRPu), u suštini je u pitanju 5950X, a njega ipak ne poklanjaju.

Msrp je ionako mrtvo slovo na papiru (neke Nvidia grafe ga dan danas ni nemaju objavljenog) a ono sta je bitno je to da jedna 13600KF za praktički duplo manje novaca nudi iste MT performanse kao taj 5900XT uz jedno 30% veci ST i gaming performans, o usporedbi sa 5800XT uopce smijesno pričat. Da ne oricam da manje kostaju i 13700KF i 14700KF koji su tek razlika...

Čak i sam AMD nudi r9 7900 i 7900X3D za manje novaca od 5900XT.

To su obični placeholder modeli koji služe da se neka kamikaza zaleti u njih i da se može rec kako je i u 2024 izdano nešto za AM4.

12 godina

Ti pricas kao da ce neko na svoju Am4 plocu zakacit intel 13700kf i 14700kf. Ne budi tako gorljivo negativan!

Nikako nije usporedivo sad proc za proc sa 5800xt i 5900xt sa modelima koje spominjes ako se gleda cijena cijele nadodgradnje, koja onda logicno daje bolje performanse, ali za nepotreban rizik krepavanja Intel proca. Pa ko nas sad tjera na to?!?!

Ti procesori su ekipu koja zeli svijezi upgrade sa recimo r5 5500 ili 5600/5700 da izvuce maks jezgri/takta iz platforme.

Lp

maximum effort
16 godina

nitko pametan nece kupiti taj proc po toj cijeni

radije ce promjeniti platformu

Moj PC  
3 0 hvala 0
2 mjeseca
protjeran
metallic kaže...

Ti pricas kao da ce neko na svoju Am4 plocu zakacit intel 13700kf i 14700kf. Ne budi tako gorljivo negativan!

Nikako nije usporedivo sad proc za proc sa 5800xt i 5900xt sa modelima koje spominjes ako se gleda cijena cijele nadodgradnje, koja onda logicno daje bolje performanse, ali za nepotreban rizik krepavanja Intel proca. Pa ko nas sad tjera na to?!?!

Ti procesori su ekipu koja zeli svijezi upgrade sa recimo r5 5500 ili 5600/5700 da izvuce maks jezgri/takta iz platforme.

Lp

Nitko normalan nece dati te pare za te modele. Više se isplati prodati to sta se ima od AM4 i za marginlano vise novaca kupiti jeftinu B650 i ddr5 koji ide i po 80e vec... 7900 je 320e, b650 120e, ddr5 32gb 80e, to je 520e i imas daleko brzi sistem uz punu garanciju. Čak te i dabe ispadne prodajom AM4 platforme 

A ovo za intele je vec odavno prožvakano i pokazano kako se namjesti sve da se izbjegne problem, ovdje ti pretjerujes sa tim krepavanjem jer je fix vrlo jednostavan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 10:01 (Kec na desetku).
12 godina
Gemmy kaže...

nitko pametan nece kupiti taj proc po toj cijeni

radije ce promjeniti platformu

Kec na desetku kaže...
metallic kaže...

Lp

Nitko normalan nece dati te pare za te modele. Više se isplati prodati to sta se ima od AM4 i za marginlano vise novaca kupiti jeftinu B650 i ddr5 koji ide i po 80e vec... 7900 je 320e, b650 120e, ddr5 32gb 80e, to je 520e i imas daleko brzi sistem uz punu garanciju. Čak te i dabe ispadne prodajom AM4 platforme 

A ovo za intele je vec odavno prožvakano i pokazano kako se namjesti sve da se izbjegne problem, ovdje ti pretjerujes sa tim krepavanjem jer je fix vrlo jednostavan.

Nisam ni mislio dat napomenu od mudrosti i isplativosti tog poteza, ali ista ta osoba ne zna "lagano" postelat INtel da ne krepa.

Am4 je brutalno izdrzljiva platforma koja se na odbacuje samo tako za taj prosjek dobitka performansi. Nisu svi entuzijasti.

Ali da se na kraju slozimo, cijene su sranje i ne odobravam ih. Naravno!!!

maximum effort
16 godina

IMO cene tih procesora će tržište brzo korigovati i pre ispod nego iznad MSRP-a. Štaviše, gledajući akcije na neweggu, deluje da sam AMD dosta agresivno snižava i seriju 5000 i seriju 7000.

Ako si na AM4 i imaš izbor između 16-corea serije 5000 ili 12-corea sličnih performansi serije 7000, koji imaju uporedive cene osim što bi ovaj drugi zahtevao i promenu platforme... Što da ne?!

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 10:11 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Mene zanima koliko ce pasti am4 cijene, posto jos dosta procesora za am4 se moze kupiti.

Office konfe s am4 su super povoljna opcija.
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
odjavljen

pošto sam na intel temi dobio više nego odličan odgovor od ivan(4), te imam smjernice za samostalno proučavanje.

ne želim tamo offtopičarit..

može li meni neupućenome još jedna smjernica.

na mobilnoj platformi.. koja je preporuka za laptope od 1200-1300€?

kakvo je trenutno stanje..dokle je stigla sezona i ima li nešto u najavi da će stići novo?

pošto sam do sada isključivo koristio intel i nvidiu u kombinacijama i na desktopu i na laptopu.. kakvu praksu imaju proizvođači laptopa, jeli uparuju sa nvidijama ili se ide na atija?

* ovo vam je sindrom, kada godinama na svakom web shopu, odmah u stablu izbornika staviš filter intel & nvidia.

blage veze nemam što se na laptopima događa oko amd-a.

hvala

0 0 hvala 0
16 godina

HP Victus 16 sa Ryzenom 7840 i rtx 4060 te 32gb ddr5, 1tb m2 bude oko 1130e nov

2 mjeseca
protjeran
Maskeron kaže...

pošto sam na intel temi dobio više nego odličan odgovor od ivan(4), te imam smjernice za samostalno proučavanje.

kakvo je trenutno stanje..dokle je stigla sezona i ima li nešto u najavi da će stići novo?

pošto sam do sada isključivo koristio intel i nvidiu u kombinacijama i na desktopu i na laptopu.. kakvu praksu imaju proizvođači laptopa, jeli uparuju sa nvidijama ili se ide na atija?

* ovo vam je sindrom, kada godinama na svakom web shopu, odmah u stablu izbornika staviš filter intel & nvidia.

hvala

Meni su laptopi sa intelima bezveze jer se dosta griju i troše, amd je puno efikasniji i prikladniji za mobilna izdanja.

Ako nije neznam kako hitno kupiti laptop sacekaj 2 mjeseca da stignu laptopi bazirani na Lunar Lake, oni ce imati dobar value i efikasnost.

16 godina
picajzla0707 kaže...
manje bitno, ono što je bitno je da smo istu konfiguraciju 6core procesora vidjeli na r5 1600 još davne 2017. godine i od tada nema pomaka

povećanje core counta najavljivala je baba su još prije nekoliko godina, no otkako se intel urušio dobili smo startni model u novoj seriji za 300usd i stagnaciju u broju jezgri

sve je to posljedica manjka konkurencije i pokazatelj da su to sve američke kompanije koje brinu isključivo za vlastiti profit

Gledaj koje performanse nudi današnji AMD Ryzen 5+iGPU,  u odnosu na stari originalni R5 1600 iz 2017 godine.

Kaj bi ti sa koš CPU jezgri, kad 80% programa ili igrica nije Cinebench i ne zna što bi sa više od 8/16 procesora.Mikrošuft Flight simulator, taj leteči kreten ne zna šta bi sa više od 4 CPU jezgre.

Geekbench 6.3.0 za brzu usporedbu, dakle ne gledaj broj CPU jezgri nego kaj može izgurat današji čisti 6/12 proc.

https://browser.geekbench.com/search?q=AMD+Ryzen+5+1600

https://browser.geekbench.com/search?q=AMD+Ryzen+7+1700X 

https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-5-7600

- R5 9600X ima ovako 3280/14600, ali su prerano iscureni rezultati pobrisani, ali nebitno

R7 1700X je namjerno naguran u usporedbu, nije greška fučkaj ga sad.

I kod Intela idemo na čistu 6/12 usporedbu, s obzirom da je Intel godinama gurao Skylake 14nm procove.To je to, nema dalje usporedbe Intel procova sa patuljastim E CPU jezgrama.Stop na čistom 12Gen 6/12 Intelu, ili bilo bi bolje da Intel nikad niti nije nabacil E CPU jegzre i samo si je napravio cirkus sa AVX512.

https://browser.geekbench.com/search?q=Intel+Core+i7-8700K

https://browser.geekbench.com/search?q=i5+12400

Odgovor bum mučki teleportiral u AMD temu.

Forum u punom sjaju, opet ne može pročitat i prezentirat niti obične linkove.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 13:41 (rambox).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
Kec na desetku kaže...
Maskeron kaže...

hvala

Meni su laptopi sa intelima bezveze jer se dosta griju i troše, amd je puno efikasniji i prikladniji za mobilna izdanja.

Ako nije neznam kako hitno kupiti laptop sacekaj 2 mjeseca da stignu laptopi bazirani na Lunar Lake, oni ce imati dobar value i efikasnost.

Mislim da će prije Intelovih stići AMD Zen 5 Strix Point laptopi. 9000.

Da čudno je kako je Intel posrao laptop segment autonomiju, da Ryzen sa samo jakim jezgrama bude štedljiviji od Intela sa kombinacijom slabih i jakih.

11 godina
rambox kaže...

Gledaj koje performanse nudi današnji AMD Ryzen 5+iGPU,  u odnosu na stari originalni R5 1600 iz 2017 godine.

kakve to veze ima, i zadnji 4core intel je imao drastično veće perfomanse od prvih 4core intela

po intelu smo pljuvali zbog 10 godina stagnacije, sad je amd skoro isto toliko na istom broju jezgri kao što je bio s prvom serijom rajzena

još u vrijeme am4 najavljivalo se povećanje core count na am5, samo što je baba su skužila da može must 6core najmanje toliko koliko je intel muzao 4core kad nema poštene konkurencije

zato su i digli cijene mid range procesora na 300usd, zato jer su mogli

zato je istih 300usd početni peocesor u svakoj novoj seriji i dok izađu jeftiniji moraš čekat da ta serija postane stara serija - isto zato jer mogu

pogledaj kolika je razlika između 7600 i 7700x u cpu zahtjevnijim igrama, pa ćeš vidjet da bi odavno najavljeni prelazak na 8core u mid rangeu itekako imao smisla, ali ofkors da će baba su musti kravu dok ne skapa, isto kao što je radio intel

16 godina
picajzla0707 kaže...
kakve to veze ima, i zadnji 4core intel je imao drastično veće perfomanse od prvih 4core intela

po intelu smo pljuvali zbog 10 godina stagnacije, sad je amd skoro isto toliko na istom broju jezgri kao što je bio s prvom serijom rajzena

još u vrijeme am4 najavljivalo se povećanje core count na am5, samo što je baba su skužila da može must 6core najmanje toliko koliko je intel muzao 4core kad nema poštene konkurencije

zato su i digli cijene mid range procesora na 300usd, zato jer su mogli

zato je istih 300usd početni peocesor u svakoj novoj seriji i dok izađu jeftiniji moraš čekat da ta serija postane stara serija - isto zato jer mogu

pogledaj kolika je razlika između 7600 i 7700x u cpu zahtjevnijim igrama, pa ćeš vidjet da bi odavno najavljeni prelazak na 8core u mid rangeu itekako imao smisla, ali ofkors da će baba su musti kravu dok ne skapa, isto kao što je radio intel

Ima velike veze u usporedbi,s obzirom da je Intel Skylake lansiran u osmom mjesecu 2015 godine.

Dalje znaš, kakav je Intel mršavi IPC izgurao ili nakon šest godina donio Alder Lake lansiran u desetom mjesecu 2021.

Intel je dao čisti Skylake 6/12 tek kad je morao, u usporedbi sa Ryzen 5(R5 3600 se prodaval u ludim brojevima)koji je tokom godina postao sve jači i jači.

Intel Rocket Lake sam namjerno preskočil, znamo i zašto=bilo bi bolje da nije niti lansiran pa nema frke.

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina
picajzla0707 kaže...

...

Da li je? Eventualno u odnosu na prvu (Nehalem) generaciju. Već u odnosu na Sandy Bridge, 7700K vs 2700K je možda 50%, a 7700K u odnosu na 4790K nekih 10-15%, u zavisnosti od workloada (nađoh neka poređenja, u igrama i manje od 10%, u renderingu nešto više). Dakle, 10-15% za tri generacije i jedan promenjen socket, ili 50-ak posto za 5 generacija i dva socketa. Uporedi to samo sa skokom 3600 na 5600, a onda isto tako 5600 na 7600.

11 godina
Ivan(4) kaže...

Da li je? Eventualno u odnosu na prvu (Nehalem) generaciju. Već u odnosu na Sandy Bridge, 7700K vs 2700K je možda 50%, a 7700K u odnosu na 4790K nekih 10-15%, u zavisnosti od workloada (nađoh neka poređenja, u igrama i manje od 10%, u renderingu nešto više). Dakle, 10-15% za tri generacije i jedan promenjen socket, ili 50-ak posto za 5 generacija i dva socketa. Uporedi to samo sa skokom 3600 na 5600, a onda isto tako 5600 na 7600.

poanta je ista, nisam niti rekao da su svi uvjeti apsolutno isti

amd si, uostalom, nije mogao dozvoliti slabiji napredak od ovoga koji je imao u perfomansama, jer bi izgubio prednost

a poanta je da smo zapeli na istih 6core skoro isto toliko dugo koliko i na intelovom 4core

jest da je razlika u tome da je intel bio 4core i u mid i high segmentu (s dodatkom ht), no amd si ionako nije mogao dozvoliti takvu zajebanciju kad im je ionako u prve dvije serije 8core bio lošiji u gejmanju od intelovog 4core

hvatate se za nebitne stvari, ono što je bitno - a to je i sam rambox ponosno ponavljao, da amd nije intel i da ćemo već za koju seriju imat 8core u midrange procesorima, a da će 4core biti mrtav - što, eto, nije mrtav niti dan danas, a amd je i dalje ostao na istom core count kao i sa prvim 1600 rajzenom

možemo dalje mlatit praznu slamu, ali tako je kako je

EDIT

da li je situacija s ovakom stagnacijom bolja od ondašnje, ofkors da jest, ali samo zato jer je amd u tržišnom udjelu još uvijek slab, a intelovi procesori nisu toliko jadni da bi si amd mogao priuštiti ono što je mogao intel prije 10 godina

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 15:50 (picajzla0707).
16 godina

Ne hvatamo se za nebitne stvari, naprotiv. Meni je bitno da performanse rastu. Nije me briga me da li je to preko povećanja broja jezgara, clocka ili IPCa. A da moram da biram, verovatno bih radije veće single core performanse, jer od njih koristi imaju sve aplikacije, nego veći broj jezgara koji pogoduje samo onima koje mogu da se paralelizuju (i serverskim okruženjima gde podržavaš veliki broj konkurentnih korisnika).

Na masovnu paralelizaciju se krenulo jer je IPC gotovo pa prestao da raste, prvi put u Pentium 4 eri, pa posle u eri brojnih Core generacija vrlo uporedivih performansi. U pitanju je sredstvo za postizanje cilja, a ne cilj sam po sebi. Ako povećanjem broja tranzistora u coreu od 50-60% dobijaš možda 15% više performanse, više ti se isplati da napraviš kompletan novi core, ali ako si našao način da povećaš broj tranzistora po jezgru za 30% i dobiješ 30% viši IPC, onda to ima smisla.

Moj PC  
3 0 hvala 1
11 godina
Ivan(4) kaže...

Ne hvatamo se za nebitne stvari, naprotiv. Meni je bitno da performanse rastu. Nije me briga me da li je to preko povećanja broja jezgara, clocka ili IPCa. A da moram da biram, verovatno bih radije veće single core performanse, jer od njih koristi imaju sve aplikacije, nego veći broj jezgara koji pogoduje samo onima koje mogu da se paralelizuju (i serverskim okruženjima gde podržavaš veliki broj konkurentnih korisnika).

problemčić je u tome da ti u određenoj seriji dobiješ perfomanse koje dobiješ, a sad već 6core zaostaje u cpu zahtjevnim igrama i vidi se razlika u odnosu na 8core

i nemaš mogućnost izbora - ja bi 7ghz 6core... neću 5ghz 8core, to ne postoji

tako su i intelovci pričali za 7700k - jebe mi se za rajzen i njegovih 8 jezgri kad ga moj 4 core podere u svakoj igri, i tako dvije serije, pa čak donekle i treću seriju rajzena

da su svi tako razmišljali, dan danas bi bili na 4core procesorima kao high endu

činjenica jest da smo svi očekivali, a baba su je i najavljivala, da će amd barem nakon 4-5 serija rajzena krenuti dalje, staviti 8core kao mid range i poslati 4core u prošlost

da li to uopće može napraviti obzirom na tržište, smatram da može, samo što onda ne bi profit skočio sa -500milijuna u 2016. na 3.500 milijuna u 2021. godini

baba su je tu da napravi pare, sve ostalo su priče

12 godina

Malo zabave! ;)

maximum effort
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@picajzla Ti uporno odbijaš da shvatiš da su uložili dodatne tranzistore u druge stvari. Da, novije generacije Ryzena imaju osetno više tranzistora po coreu od starijih. Da su hteli, mogli su umesto toga napraviti lineup sa Zen 1 ili Zen 2 arhitekturom sa 8-24 corea na trenutnom proizvodnom procesu kako bi ti bio srećan, ali nisu, između ostalog jer to ne bi bili bolji procesori od onih koje danas imamo.

Daj te igre u kojima 6-core ima ozbiljne probleme u odnosu na 8, a da taj 6-core nije 3600 ili stariji. S moje strane, evo agregiranih performansi modela različitih brojeva jezgara i različitih generacija:

Primeti gde je 3600, gde je 5600X i gde je 7600X. Primeti da je 8-jezgarni 3700X samo 4% brži od 6-jezgarnog procesora iste generacije, a da ga noviji Ryzeni sa manje jezgara ostavljaju u prašini. Primeti da su 8-jezgarni i7-10700K i 10-jezgarni i9-10900K taman u sredini između 5600X i 3600. Primeti da je, iako performanse nominalno rastu kako se ide redom, 5600X, 5800X, 5900X, 5950X, razlika između 6-jezgarnog 5600X i 16-jezgarnog 5950X manja od 4%. Primeti da ih je 7600X sve oduvao.

Dakle u kom paralelnom univerzumu je 6 jezgara problem za igre? U kom paralelnom univerzumu bi, u odnosu na seriju 5600X, radije potrošio dodatne tranzistore da bi imao 8 ili 16-core procesor, nego da bi povećao IPC (kao što je urađeno sa 7000 serijom)?!

CCD na Ryzenu 5000 ima 4,15 milijardi tranzistora, CCD serije 7000 ima 6,5 milijardi, što je dobro preko 50% više. Shvati da je u seriju 7000 ušla tona inženjeringa i da je bilo mnogo jednostavnije nabiti više istih jezgara u pakovanje i napraviti 12-core CCD nego se za*ebavati sa povećanjem IPC-a, a da nije realno i jedno i drugo. BTW, CCD serije 9000 će imati 8,3 milijarde tranzistora.

To je suprotno od lenjosti i uvaljivanja kupcima jednog te istog.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2024 19:02 (Ivan(4)).
Moj PC  
5 0 hvala 1
11 godina
Ivan(4) kaže...

@picajzla Ti uporno odbijaš da shvatiš da su uložili dodatne tranzistore u druge stvari....

i što je to drukčije od inače, broj tranzistora uvijek raste... osim ako se mijenja arhitektura ili postignu dovoljni performance upgrade povećanjem brzine

to su nebitne stvari, koja je razlika bila između 5600x i 3600 u cijeni proizvodnje? skoro nikakva, pa su opet dernuli cijenu od 300usd koju niti jedan mid range dotad nije imao, a iole jeftinije 5600 i slabije čekali smo skoro godinu dana 

i nije tu nikakva tajna ili zavjera, dovoljno je pogledat profit koliko je skočio - napravili su to, ne zato jer je 5600x bio puno skuplji u proizvodnji, nego isključivo zato jer su ponijeli gaming 'krunu', pa su mogli dić cijene do neba i prodavat kao da nema sutra, jer gejmeri oduvijek oće najbolje bez obzira na cijenu

niti intelovce prije sedam godina nisi mogao uvjeriti da je 4core zastario, pogotovo kad je sa suprotne strane bio 8core sa slabijim perfomansama

kolo sreće se okreće, za amd je sad nebitno što je skup ko papar, nebitno je što ne napreduju u core count skoro koliko i intel po kojem smo pljuvali zbog toga

ali to je tako, tako je prije bilo s intelovcima, danas je tako s amd-ovcima

i rekao sam cpu zahtjevne igre, ne nekakav prosjek, nije niti i5 puno zaostajao svojevremeno za i7 u prosjeku

u civilizaciji 7600x zaostaje za 7700x 20%, što pokazuje da je itekako vrijeme da se digne core count, jer za 150usd procesor to niej problem, ali jest za 300usd proc

možeš okretat i vrtit kako hoćeš, ali amd je već osmu godinu na istom broju jezgri 

2 mjeseca
protjeran

Jezgre uopce nisu bitne ako IPC i frekvencija zadovoljava. Zato svake serije i bude najslabiji proc iz vanille brzi od flagshipa vanille prethodne generacije, odnosno novi R5 oduva stari R9.

2 0 hvala 0
11 godina
Kec na desetku kaže...

Jezgre uopce nisu bitne ako IPC i frekvencija zadovoljava. Zato svake serije i bude najslabiji proc iz vanille brzi od flagshipa vanille prethodne generacije, odnosno novi R5 oduva stari R9.

naravno, ali ti ne dobivaš u novoj seriji 6core sa 20-30% bržom jezgrom, pa da nadjebe 8core kad zatreba

znalo se zašto 4core i5 uglavnom podjednako radi kao i 4core i7 u 'prosjeku', a zašto i7 pokaže prednost kad je cpu zahtjevna igra - jer ga potpomogne ht

sad svi imaju ht (intel uskoro neće imat) i sad jedino možeš dići core count, jer nećeš dobiti po izboru 5 ili 6 ili 7ghz na 6core, već koliko mogu, a onda za cpu zahtjevne igre dalje pomaže jedino više jezgri

ista stvar se dogodila kad je trebalo preći sa 4core na 6core, da se 4core mogao dizat još više, 6core ne bi imao smisla, ali znamo dobro kako je to završilo

i btw., malo da se prisjetite stavova kad je intel ekipa za 4core govorila isto ovo što vi govorite danas

AMD Ryzen procesori (opća tema) (Procesori i MBO) @ Bug.hr Forum

2 mjeseca
protjeran
picajzla0707 kaže...
Kec na desetku kaže...

naravno, ali ti ne dobivaš u novoj seriji 6core sa 20-30% bržom jezgrom, pa da nadjebe 8core kad zatreba

znalo se zašto 4core i5 uglavnom podjednako radi kao i 4core i7 u 'prosjeku', a zašto i7 pokaže prednost kad je cpu zahtjevna igra - jer ga potpomogne ht

sad svi imaju ht (intel uskoro neće imat) i sad jedino možeš dići core count, jer nećeš dobiti po izboru 5 ili 6 ili 7ghz na 6core, već koliko mogu, a onda za cpu zahtjevne igre dalje pomaže jedino više jezgri

ista stvar se dogodila kad je trebalo preći sa 4core na 6core, da se 4core mogao dizat još više, 6core ne bi imao smisla, ali znamo dobro kako je to završilo

i btw., malo da se prisjetite stavova kad je intel ekipa za 4core govorila isto ovo što vi govorite danas

AMD Ryzen procesori (opća tema) (Procesori i MBO) @ Bug.hr Forum

Pa AMD je upravo sa 7600X brz u renderu di se koristi 100% procesora kao sa r7 5800x

A i razlika o kojoj pricas 6c vs 8c ako bi eventualno i nastala to je sa ultra high end grafom na maloj rezoluciji koju ionako ne uparuju sa tim cijenovnim razredom procesora, a dio te razlike bi bio i zahvaljujuc tome sta 8c modeli dolaze sa visom frekvencijom.

15 godina
picajzla0707 kaže...

možeš okretat i vrtit kako hoćeš, ali amd je već osmu godinu na istom broju jezgri 

Što bi amd mijenjao takvu agendu, što ih tjera da to naprave? Poželjno je ali neče da mrdaju ko nekad intel.Glede gaminga bitnije je danas imat jaki gpu nego proc sa više od 6/12core jer idemo prema 4k.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice