AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

poruka: 426
|
čitano: 85.600
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 mjeseci
protjeran

0 0 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Nije to nikakav bitan test, ali je eto zanimljivo vidit kaj može na "Cinebenč posvuduši" izvuč Mobile APU od maksimalno 55W TDP-a.

https://www.amd.com/en/products/processors/laptop/ryzen/300-series/amd-ryzen-ai-9-hx-370.html

12/24 CPU, 4 x Zen5 + 8 x Zen5c

iGPU sad ima 16CU RDNA 3.5, u odnosu na najači "stari Zen4 APU" koji na sebi nosi 12CU RDNA 3.0 iGPU.

https://www.anandtech.com/show/21485/the-amd-ryzen-ai-hx-370-review/10

Za kraj eto i kompletnog testa na Linux kombinaciji.

https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-ai-9-hx-370/13#google_vignette

"When taking the geometric mean of the 100+ benchmarks run for this launch day article, the Ryzen AI 0 HX 370 was overall about 10% faster than the Ryzen 7 7840HS and about 18% faster than the Ryzen 7 7840U... Not bad, considering those prior Zen 4 parts were all Zen 4 full fat cores compared to the Ryzen AI 9 HX 370 having four Zen 5 cores and eight Zen 5C cores. But across a variety of real-world workloads especially among creator workloads and more, this Strix Point laptop was delivering great uplift. The Ryzen AI 9 HX 370 also came in 43% faster than the current Intel competition with the Core Ultra 7 155H "Meteor Lake" processor.

Where things got really interesting with the Ryzen AI 9 HX 370 was the power efficiency of this Zen 5 laptop SoC. Across the span of all the benchmarks, the Ryzen AI 9 HX 370 SoC was pulling about 20.4 Watts with a peak of 34.2 Watts.... Meanwhile the Ryzen 7 7840HS had an average of 35 Watts and a peak of 60 Watts. The Ryzen 7 7840U had a 27 Watt average and a peak of 51 Watts. The Ryzen AI 9 HX 370 came out faster than those parts while consuming significantly less power. This Zen 5 power efficiency is very exciting and should carry over for desktop and server parts too.Meanwhile the Core Ultra 7 155H(6P+8E+2LPE Cores=22 Threads CPU)was consuming 29.6 Watts on average with a peak of 65 Watts."

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.7.2024 21:05 (rambox).
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
Re: AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
rambox kaže...

iGPU sad ima 16CU RDNA 3.5, u odnosu na najači "stari Zen4 APU" koji na sebi nosi 12CU RDNA 3.0 iGPU.

i što to vrijedi kad će ta najjača igpu ići samo u laptope koji ionako imaju dgpu ili će biti preskupi fensi notebukovi

u iole budget kategoriji igpu će opet biti kurcosvir triput slabiji od tog reklamnog niškoristi igpu

tolike godine slušamo o igpu koja će konačno omogućiti barem nekakvo budget gejmanje, a na koncu od svega ništa

11 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

R9 9950X u CB23 baca 44901 MT sa deepcool AG620 coolerom, sam je pitanje kakve su temp 

Za usporedbu, 7950X je na cca 38700

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 10:24 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

i što to vrijedi kad će ta najjača igpu ići samo u laptope koji ionako imaju dgpu ili će biti preskupi fensi notebukovi

u iole budget kategoriji igpu će opet biti kurcosvir triput slabiji od tog reklamnog niškoristi igpu

tolike godine slušamo o igpu koja će konačno omogućiti barem nekakvo budget gejmanje, a na koncu od svega ništa

Uz toliko veliko tržište handheld gaming tableta (Steam Deck i derivati), iznimno mi je čudno da nitko još nije napravio neki recimo R3/i3 sa četiri jezgre, no sa 780m ekvivalent grafikom.

Pogotovo jer je AMD modularan sa tim chipletima.

Teško mi je povjerovati da tu nema profita.

Znam da je kod low-enda marža uvijek koma, te da se na premiumu zarađuje, no tržište itekako postoji.

Samo Steam Deck ima custom built APU, sa 4 jezgre i dobrom grafikom.

Z1 extreme i derivati opet imaju previše jak procesor za svoje potrebe.

Ubio bi za Thin-n-light laptop ala Acer Swift 3 / Macbook Air sa midrange low power R5/i5 procesorom sa 4-6 jezgara, te sa jakom integrušom.

Samo pogledajte koliko minipcjeva postoji na tržištu (Minisforum i sl). Igrice koje najjače integruše mogu vrtjeti ionako ne zahtjevaju ništa jače od 3/5 serija procesora.

A ne ono, minipc od 900€, jer u sebi ima r9 kojivećX3D samo da bi imao najjaču grafiku.

Also, jel' se meni čini, ili doslovno više ni ne postoji ni desktop ni mobilni r3/i3 procesor sa ne-šrot grafikom? Nešto kao Athlon 3000G, 4600G i sl?

The planet broke before the Guard did!
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Na AM4, 5700G ima grafiku malo jaču od 4600G, na AM5, 8600G bi trebalo da je dosta brži (isti broj CUa, ali RDNA3 vs GCN5, 40% viši max clock i mnogo veća propusnost DDR5 u odnosu na DDR4).

Ovde mu je cena malo viša, koliko vidim, na Nabavi se nađe za oko 205€, a na Neweggu $180, što je ok za korektan CPU i entry level gaming GPU, sve uz razuman TDP od 65W.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
imsonotgonnatellyoumyname kaže...
Uz toliko veliko tržište handheld gaming tableta (Steam Deck i derivati), iznimno mi je čudno da nitko još nije napravio neki recimo R3/i3 sa četiri jezgre, no sa 780m ekvivalent grafikom.

Pogotovo jer je AMD modularan sa tim chipletima.

Teško mi je povjerovati da tu nema profita.

Znam da je kod low-enda marža uvijek koma, te da se na premiumu zarađuje, no tržište itekako postoji.

Also, jel' se meni čini, ili doslovno više ni ne postoji ni desktop ni mobilni r3/i3 procesor sa ne-šrot grafikom? Nešto kao Athlon 3000G, 4600G i sl?

Ma jok ništa od toga, nije isplativo ili nikad za Desktop ili Mobile nečeš vidit i3/R3 sa velikim iGPU.Ono kaj AMD radi po naruđbi, to je druga priča ili razne APU kombinacija za mini konzole itd.

Na Mobile kod AMD-a imaš jeftini Mendocino APU, ili Zen2 CPU+2CU RNDA2 iGPU=AV1 dekoder itd.To je čak i kao 2/4 CPU debelo bolje od starog Athlon 3000G i prastarog Vega iGPU-a.CPU je puno bolji, iGPU je osjetno bolji pogotov za "sirotinjski gejming" ipak je to gejmerski orjentirana RDNA2 GPU arhitektura.

https://www.anandtech.com/show/17584/amd-launches-mendocino-apus-zen-2-ryzen-and-athlon-7020-series-with-rdna-2-graphics

Ivan(4) kaže...

Na AM4, 5700G ima grafiku malo jaču od 4600G, na AM5, 8600G bi trebalo da je dosta brži (isti broj CUa, ali RDNA3 vs GCN5, 40% viši max clock i mnogo veća propusnost DDR5 u odnosu na DDR4).

Ovde mu je cena malo viša, koliko vidim, na Nabavi se nađe za oko 205€, a na Neweggu $180, što je ok za korektan CPU i entry level gaming GPU, sve uz razuman TDP od 65W.

iGPU gejming, od zelenog je osjetno brži i trenutno najeftiniji proc u AM5 socketu R5 8500G.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=54&jumpto=6729601&sort=asc&view=flat

Zakaj ide ono trenutno najeftiniji, pa glasine kažu da AMD priprema nekakav još jeftiniji Athlon R3 proc za AM5 socket.

https://www.bitsandchips.it/english-news/amd-will-probably-release-athlon-ryzen-3-cpus-for-am5-socket

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 18:13 (rambox).
8 godina
ranboks kaže:

Zakaj ide ono trenutno najeftiniji, pa glasine kažu da AMD priprema nekakav još jeftiniji Athlon R3 proc za AM5 socket.

https://www.bitsandchips.it/english-news/amd-will-probably-release-athlon-ryzen-3-cpus-for-am5-socket

Ajd Bogu hvala, da nas počaste sa low cost, budget, CPU-om za PC-e uredske i nezahtjevne namjene.

11 godina
EricCartman kaže...

Ajd Bogu hvala, da nas počaste sa low cost, budget, CPU-om za PC-e uredske i nezahtjevne namjene.

uvijek nas 'počaste' sa budget procesorima stare serije kad izađe nova serija

od zen3 je politika takva da im najjeftiniji procesor u novoj seriji kreće od 300usd

sad je to još donekle ok jer nije više prva serija na am5 pločama, a i matične su pojeftinije od izlaska, pa možeš uzet jeftiniji zen4 proc, mid range matičnu i kasnije nadograditi na skuplji zen5

sa 7xxx serijom su u startu procesori bili 300+ usd i matične preskupe od starta, tako da je bila katastrofa, to se vidjelo i po prodaji prvih mjeseci

8 godina

Ma sve 5, ali nije se moglo na AM5 platformu bez tih 300$ za proc.

To na Intelu nije baš tako, postoji I3-ji i Pentiumi, bar kad sam ja kupovao PC (pogle moj PC)

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

u to doba je intel drzao krunu, i amd je bio jeftiniji u startu i nisu se prodavali

ljudi su drzali 2500k, i taj tvoj proc jako dugo godina (ja takoder)

sada su cijene jeftinijih postenih ploca i procesora isle dosta gore, u oba tabora

bas sam gledao neke novije yt recenzije cijena/peformanse i 5600x i 12400f su trenutno najbolji omjer kupnje, ali su mrtva platforma. radije dat 100 eura vise za noviji socket koji je samo 10% bolji, ali mozes kasnije lako ubost neki 9800x3d ili seriju iza za 4-5g

polovno se moze sloziti lijepe konfe za manju lovu koja ce sluziti dosta vremena, iako su mrtve platforme

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 18:29 (Gemmy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Je, ali šta da kažem tetki, koja bi uredski PC, i za koju mislim da bi bilo dobro da ima Win 11, i one koji nadolaze, stoga bih joj rado preporučio AM5 platformu.

"Da, tetka, evo ti 6-core CPU za 300€."

16 godina
EricCartman kaže...

Pa to več i postoji, R3 8300G za AM5 ali ne za klasičan maloprodajni Desktop segment.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=52&jumpto=6717322&sort=asc&view=flat

https://www.lenovo.com/gb/en/p/desktops/thinkcentre/m-series-sff/thinkcentre-m75s-gen-5-amd-sff/12tacto1wwgb1?orgRef=https%253A%252F%252Fwww.google.com%252F

Glasine kažu ili šuškaju, da če to biti nekakav drugi još jeftiniji R3 proc. Dakle ne žuto, osim ako se ekipa na glasinama nije pozamješala kao svinje sa bučama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 18:33 (rambox).
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ne razumem, hoćeš li se tako pitati šta da uzmeš za tetku i kad NV predstavi RTX 5090 i 5080?

Na predstavljanju nove platforme smo dobili modele od (tada) jačeg srednjeg segmenta naviše, posle smo dobili non-X modele, sniženja, seriju 8000... I Intel kad je predstavio LGA1700 je prvo izbacio 12600K i naviše, pa par meseci kasnije donji segment. Tako funkcioniše industrija. Do danas, na AM5 imaš 8500G, to su CPU i GPU za tetku rešeni za 170€ (prema Nabavi).

Je l' stvarno tema, plač i ogorčenost što je u trenutku predstavljanja AM5, pre dve godine, bilo relativno skupo ući u tu platformu?!

Moj PC  
2 1 hvala 2
16 godina
EricCartman kaže...

Je, ali šta da kažem tetki, koja bi uredski PC, i za koju mislim da bi bilo dobro da ima Win 11, i one koji nadolaze, stoga bih joj rado preporučio AM5 platformu.

"Da, tetka, evo ti 6-core CPU za 300€."

za takve nezahtjevne korisnike bi preporucio neki mini pc

za 200-300 se zna naci solidne mini pce kao beelink ser5

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 18:46 (Gemmy).
8 godina

A da, imaš pravo, 170€ nije strašno, s tim se da živjeti za dugovječnu, uredsku platformu.

No ne bi im pala kruna s glave da predstave koji R3 sa 4 corea.

A da, bi pala - zarada.

Ne žalim se previše, samo nije to par mjeseci čekanja, AM5 postoji več debelih godinu i više. R3-a evo možda tek sada na vidiku, možda, a opcija od 170€ je također zakasnila dobru godinu dana.

Ko da nisu imali škart chipleta za stavit u R3. Stvar je profita, i nedostatka žestoke konkurencije.

5 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Šta te briga za upgrade path za te konfiguracije koje se ionako kupe pa voze dok ne krepaju. Za 5-6 godina ce ionako sve to biti mrtva platforma, a i da nebude nekim sretnim slucajem biti ce debelo van garancije pa po meni pametnije prodati nego kupovati novi CPU za staru zahrđalu ploču sa namjerom da jos par godina vozi novi CPU na njoj uz prekrižene dlanove da ne krepa u međuvremenu.

Prodas izvuces sta se da, i kupis opet sve novo pod jamstvom kad dođe vrijeme nego da riskiras da ti krepa ploča van jamstva pa nemas nista.

Ti upgrade path-ovi su fora za napredne korisnike koji na svakoj generaciji mijenjaju CPU, za nekoga tko drzi dugo svejedno.

Kupis r5 5600 za 100e i ne bered brigu sa tetkom iducih 5+ godina, kasnije opet sve novo, isto tako bi bilo i u slucaju r5 7600 na AM5 platformi koja bude također tada mrtva a za to browsanje razlike nebude nikakve

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 19:11 (Kec na desetku).

1 0 hvala 0
8 godina

Kec, jesi ti pogledao moj PC?

Sam sam ga složio, i još šljaka, i što je najbolje - ok mi je, osim kod puštanja 4K videa.

EDIT:

Kupio sam bio za male pare Pentiuma 2-jezgrenog nadajući se bar malom napretku i upgradeu u budućnosti, i kasnije upgradeao na I5.

Ali Intel te generacije nije čak ni tick napravio, nego samo refresh iste generacije sa mrvu većom frekvencijom. No dobio ga jesam nešto jeftinije nego po izlasku platforme.

Tako da use case - postoji.

Lakše, i draže, mi je vadit CPU nego cijelu ploču, ili sve bacat il donirat. Kvalitetno kućište, kvalitetna ploča sa dugom podrškom - i vozi.

Da je u to vrijeme postojao AMD AM4 socket, sa svojim upgrade pathom, e to bi mi fakat bilo veselo.

Baš zato sada i svima poznatima preporučujem AM5 platformu, makar bila za uredski rad.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 20:18 (EricCartman).
5 mjeseci
protjeran
EricCartman kaže...

Lakše, i draže, mi je vadit CPU nego cijelu ploču, ili sve bacat il donirat. Kvalitetno kućište, kvalitetna ploča sa dugom podrškom - i vozi.

Ma jašta, smori čovjeka to jednom u 5+ godina odraditi 

8 godina
Kec na desetku kaže...
EricCartman kaže...

Ma jašta, smori čovjeka to jednom u 5+ godina odraditi 

Ja sam od onih koji u zadnje vrijeme ne voli odbacivati stare dobre stvari.

Imam bicikl star 21 godinu, i čist je dobar za po gradu i šumi.

6 godina
protjeran
Hoće li ova serija imati taj famozni AI kao što ima laptop verzija?

0 0 hvala 0
16 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Posebna komedija su mi cijene ovih zen 3 modela hahaha 

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Pa znaju se cijene, nakon početnog divljasanja nakon tjedan do 2 Ryzen 9600x bude cca 300e, plus minus koja desetica tako nebitno

Nebude tu nekih iznenađenja....od 270 do 310e rekao bih, no kec to bolje pogađa znam šta on kaže 

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 16:46 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Skoro pa sam točno procjenil prije deset dana, dakle raspon 250-270$ kao maloprodajne cijene. 

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=1010&jumpto=6768738&sort=asc&view=flat

Treba biti realan, ili s obzirom na globalnu situaciju čovjek bi očekival istu startnu cijenu kao stari R5 7600X/300$.

Ali eto ipak su spustili cijenu za 20$, i to je vjerojatno odlučeno u zadnjih dva mjeseca da se ide nižom cijenom za R6 9600X.Zato AMD prije dva tjedna nije niti spomenul cijene za Zen 5, još su vagali sa čime krenut pa su eto sad izvagali sniženje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 17:00 (rambox).
16 godina

Za 9950X bi bilo ugodno ... 5950X je startao sa $799 a 7950X sa 699.

599S za 9950X bi se moglo pretočiti u 750€ sa PDVom kod nas.

16 godina
Mladen kaže...

Za 9950X bi bilo ugodno ... 5950X je startao sa $799 a 7950X sa 699.

599S za 9950X bi se moglo pretočiti u 750€ sa PDVom kod nas.

Kad nisi u Americi, njihov maloprodajni porez je ispod 8%, i da par njihovih država uopče i nema maloprodajnog poreza dakle čistih 0%.

https://taxfoundation.org/data/all/state/2024-sales-taxes/

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 17:11 (rambox).
16 godina

MSRP je bez poreza a u ovih 7 godina su cijene kod nas bile korektne, MSRP * tečaj + PDV.

Npr. 3900X, MSRP 499$, račun kod nas od 15.07.2019., 3.446 Kn (523$) + PDV.

15 godina

Evo i sluzbene - https://x.com/AMDRyzen/status/1820956835794358451

9900x i 9950x su ipak 50$ skuplji nego sto je bio leak.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Dosta. Verovatno ne žele da devalviraju ideju po kojoj ceni bi trebalo da kreću njihovi proizvodi, ali, ako ne bude velikih iznenađenja po pitanju performansi, to znači "Kupuj seriju 7000 dok je ima ili dok seriji 9000 ne padnu cene".

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice