AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

poruka: 727
|
čitano: 101.515
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
picajzla0707 kaže...

amd populacija su laici, a intel 'plug&play' ekipa nije? ovo je valjda vrh 

gledati na maksimum? koga briga, osim promile onih kojima se dade zajebavat s time, ovo s undervoltom je daleko bolji fičr - koga boli k. za buku i temperature ima proc naj-sam-bolji u startu, napucan zbog gejming krune, tko se voli poigrat ili ima volje prčkat, ima skoro iste perfomanse uz daleko manju potrošnju, buku i temperature - jako dobro, jedini je problem cijena, naravno

što će dati intel, e to bumo tek vidjeli kad izađu

 Undervolt ili OC isti kuki, u oba slučaja su potrebna testiranja stabilnosti, samo kaj u jednom slucaju dizes performanse u drugom spustas, kolko je zen 4 dobar za UV tolko je intel dobar za OC.

U gamingu ionako tempreature i potrošnja nisu problem za kaj i 99% ljudi kupuje kompjutere.

 

I ne razumijem kaj imas cekat intel da izađe da vidis kako ce stajati stvari, takve stvari jedino laik može izvaliti, sasvim je jasno da ce to u gamingu biti 5-10% max razlike za intel ovisno kolko se klokne, a u multithreadu ce biti pokolj pogotovo u tom segmentu do 4000kn gdje ce intel ponuditi puno vise jezgri.

 

Istu stvar vam je trebalo crtati i mjesec dana prije recenzija za zen 4 kaj su upuceni unaprijed znali i nagvjescivali kaj ce se desiti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2022 23:03 (Zwer54).
11 godina
online
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Koji si ti trol, hahahaha. 

6 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Iz kojeg razloga, sta sam netočno napisao, demantiraj me slobodno

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
MGloc kaže...

Bambox ako ta ploca bude 600kn kostala puna saka brade cak i da nema wifi ali ja ne vjerujem da bude ispod 800kn ako ne bude i 1000kn.Nadam se da imas pravo i da ce cijene padat a trebale bi pa bi tamo nagodinu za Uskrs mogle biti oko 500kn takve "drlog" ploce.Iako vidis LGA1700 za intel nisu skoro nista pale kada je izasao alder-lake MSI mortar b660 je bila 180e danas je 160-170e skoro nista nije pala niti ASUS b660-g matx wifi bila 209eura sada je nema na Amazonu ispod 230e.

 

Asus B650M-A matična nije drlog,ili sjeti se jeftinih Alder Lake 1700 matičnih ploča koje su i dan danas obično smeče.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/vodic-kroz-maticne-ploce-pocetnike/34633.aspx?page=65&jumpto=6460306&sort=asc&view=flat

 

Najeftinije matične ploče obično su gole bez ikakvih VRM hladnjaka.

 

Nije uopče čudno, da je ovaj dolnji MSI model i dalje najprodavanija AM4 matična u zadnjih nekoliko godina na Mindfactory.Nema više ili rasprodano, ali sasvim je razumljivo zašto su kupci najviše kupovali baš taj jeftini MSI model.

 

https://www.mindfactory.de/product_info.php/MSI-B450M-Pro-VDH-Max-AMD-B450-So-AM4-Dual-Channel-DDR4-mATX-Retail_1327450.html

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2022 23:49 (rambox).
6 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Evo test sa 7900x di su sve plarforme klokane do daske 

 

 

Ovdje su postavke sistema:

 

 

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Volume kaže...
Ma pare mi nisu toliki problem koliko me strah da mi taj prelazak ne donese samo pišljivih 5-10 fpsa na 150 kojih vatam na rtx 3070. U svemu šta san testira ovaj 5500 nije bn.
U svim testovima šta san gleda 5800x3d ga dere jebački, ali je problem šta svi testiraju s rtx 3090/ti
Zajeba san se šta u startu nisan uzea jači procesor. Nisan ni gleda, vidin taj 5500 najnoviji zen 3 6c/12t i računam ne triba ništa bolje i uzmem njega

 

 Točno tu sam i ja imao želju napravit (5600x za 5800x3d), al onda sam odlućio da ču prodat grafičku i kupit bolju kada izađe, a dotle skipljat lovu. I dobim više fps-a sa grafičkom nego procesorom.

9 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Zwer54 kaže...

Evo test sa 7900x di su sve plarforme klokane do daske 

 

 

Ovdje su postavke sistema:

 

 

 7600 na 65ns lol, kaj nebi latencije trebale bit bolje ? Bar je tak islo sa svakom ryzen serijom, ja tipa lupam 55.5 sa e-die memorijom na 5600x, ovi sa bdie idu jos nize (visokih 40)

9 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
A sad su jeftine i najjeftinije i nisu drlog...

A gdje je nestao izraz 'čokljave' koji si koristio za iste takve intelove matične, malo si zgubil rječitost :D
6 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
hahhaajaads kaže...

 7600 na 65ns lol, kaj nebi latencije trebale bit bolje ? Bar je tak islo sa svakom ryzen serijom, ja tipa lupam 55.5 sa e-die memorijom na 5600x, ovi sa bdie idu jos nize (visokih 40)

 A cemu se ti cudis, to je ddr5 plus kombinacija sa chiplet arhitekturom, jedno i drugo ima loše latencije.

I sam AMD je rekao da racunaju latencije do 64ns u najboljem 1:1 ratio na 6GHz c30.

Mozda bi se dalo spustiti do nekih 58ns sa dobrim hynix A die na nekoj ploči sa 2 utora za ram...

 

Zato je vec u nekim recenzijama i pokazao loš frametime i to u SP igrama tipa Far Cry 6, tek se treba vidjeti na sta to liči u nekoj MP shooter igri i kakvi su dropovi sa tolikim latencijama, i tu bi ddr4 puno bolje radio posao.

 

I gdje si ti vidio 40ns na ryzenu daj link neki   da ti olaksam trud, nemoras traziti jer ispod 50ns nebudes nasao, a i na tih 50ns nisu stabilni za rad nego samo da odvrtiš AIDA latency test.

 

7 mjeseci
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Ne volim biti taj koji ce braniti AMD.

 

Ali ako su Intel konfiguracije bile rucno tunirane blizu krajnjih mogucnosti platforme, ne mozes onda Zen4 ostavit na XMP, a Zen3 da ne spominjem kakav je zlocin koristit tako los kit u ovakvoj usporedbi. Cak nije niti naveo latenciju za Zen3.

12900K bi opet tu pomeo, ali cijeli test gubi smisao ako si jednu platformu naostrio do maksimuma, a druge nisi ni taknuo. Bitno je da su sve platforme na istom nivou. Ili sve na XMP ili sve do limita platforme.

 

Nadalje, polovica igara je vec u 1080p bila u GPU bottleneck scenariju jer je sve stavio na najvise postavke tako da ne razumijem poantu svega ovoga. Dobro negdje se vidi razlika u 1% low ali trebao je spustiti neke postavke da se moze tocno izmjeriti razlika u procesorima posto je ovo ipak CPU benchmark.

 
4 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
pdrx kaže...

Ne volim biti taj koji ce braniti AMD.

 

Ali ako su Intel konfiguracije bile rucno tunirane blizu krajnjih mogucnosti platforme, ne mozes onda Zen4 ostavit na XMP, a Zen3 da ne spominjem kakav je zlocin koristit tako los kit u ovakvoj usporedbi. Cak nije niti naveo latenciju za Zen3.

12900K bi opet tu pomeo, ali cijeli test gubi smisao ako si jednu platformu naostrio do maksimuma, a druge nisi ni taknuo. Bitno je da su sve platforme na istom nivou. Ili sve na XMP ili sve do limita platforme.

 

Nadalje, polovica igara je vec u 1080p bila u GPU bottleneck scenariju jer je sve stavio na najvise postavke tako da ne razumijem poantu svega ovoga. Dobro negdje se vidi razlika u 1% low ali trebao je spustiti neke postavke da se moze tocno izmjeriti razlika u procesorima posto je ovo ipak CPU benchmark.

 

Uvijek zna biti čudnih anomalija: 

 

https://www.anandtech.com/bench/CPU-2020/2896

 

Hint: potraži 12600k i 12300

6 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
pdrx kaže...

Ne volim biti taj koji ce braniti AMD.

 

Ali ako su Intel konfiguracije bile rucno tunirane blizu krajnjih mogucnosti platforme, ne mozes onda Zen4 ostavit na XMP, a Zen3 da ne spominjem kakav je zlocin koristit tako los kit u ovakvoj usporedbi. Cak nije niti naveo latenciju za Zen3.

12900K bi opet tu pomeo, ali cijeli test gubi smisao ako si jednu platformu naostrio do maksimuma, a druge nisi ni taknuo. Bitno je da su sve platforme na istom nivou. Ili sve na XMP ili sve do limita platforme.

 

Nadalje, polovica igara je vec u 1080p bila u GPU bottleneck scenariju jer je sve stavio na najvise postavke tako da ne razumijem poantu svega ovoga. Dobro negdje se vidi razlika u 1% low ali trebao je spustiti neke postavke da se moze tocno izmjeriti razlika u procesorima posto je ovo ipak CPU benchmark.

Kako nije ZEN tjuniran blizu maxa? 6000MHz sa EXPO memorijom ti je C30 latencija i to je 1:1 ratio najidealnija opcija kaj moze biti za AMD.

 

Da je za intel isao tjunirati na max onda bi uzeo ddr5 pa ga vozio na 7GHz+, ali to bi pojacalo MT performanse u takvim testovima a ne narocito gaming performanse za kaj vecina kupuje te procesore tipa 12600k, i samo bi osjetno nabilo cijenu platforme.

 

A upravo to rade mainstream mediji, testiraju ZEN4 koji je na stocku na 5.2GHz, a Alder Lake na 4.5GHz i5 i 4.9GHz i9 koji se lako dignu na tih 5.2GHz, uz RAM na 6GHz kao za ZEN 4 kojemu je to najbolja moguca opcija jer je u 1:1 ratio, dok na intelu ddr5 mozes voziti na 7GHz plus.

 

Za 5950x je iskoristio 64GB sporije memorije (piše ti u slici kaj sam stavio) spram 32GB DDR5 na ZEN4 i 32GB DDR4 na Alder Lake zato jer je u prijašnjem videu rekao da 5950x kupuje vise ekipa za neki pisao nego gaming pa da se vidi kolike su razlike u takvom workloadu sa 64GB rama vs 32GB na ostalima, za gaming se ionako zna da nije najbrzi.

 

Za odabir igara je rekao da ne zeli testirati E sports naslove jer zahtjevaju puno vremena i tesko je pogoditi slične scene na svim platformama, dok 720p i 1080p low malo ljudi igra i koristi sa high end procesorom i grafom pa je isao na svakodnevnu situaciju za ono kako ce uglavnom ljudi igrati na nekim high/ultra postavkama, iako 1080p sa takvim grafama ce samo profi igraci gledati.

Sa rime da ako i tu na tim postavkama vidis neke razlike, one na manjoj rezi mogu biti samo jos vece za ove koji vode u testovima.

 

Pogledaj ovaj videu tu je šire objasnio nacin i metodologiju testiranja

6 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
itomic009 kaže...

Ne bum se spuštal na tako infantilne razine na kojoj si ti. Ideš na Ignore listu i zdravo. 

 Slažem se s ostalim kolegama, "argumenti" su ti ko u antivaxera.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2022 12:46 (EricCartman).
Moj PC  
6 0 hvala 1
12 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Ako su ovo benchmarci gdje se ljudi potrude da ustimaju konfiguracije sa najboljim tjuningom onda stvarno neznam zasto je politika amd da imaju ovako visoke cijene.Ako je intel na hibridnoj konfiguraciji koja ima isto svojih mušica dok je izgasaio male jezgre znaci da prave probleme,  iskreno mogli su iste cijene ili nize staviti i nebi bilo ove polemike samo bi bio stvar ukusa ili preferencije sto odabrati.Jer po svemu sudeci ostali poznati jutuberi su ovo nabrzinu prosli out of box i  plug and play pa kud koji mili moji a jedni i drugi nasvirani do kraja sa svim mogucnostima koje pruzaju.Ako vec rade te neke usporedbe zasto se onda ne potrude to pokazati kako treba.Nego kako ekipa kaze izvlaci se iz supka youtuba ali evo ipak kad se izvuce iz supka youtuba i onda ti pokaze stvarno stanje a ne ono prema cemu vise naginjes i koga vise volis.

Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Da li korisnici Intela zbilja stalno idu u BIOS paliti/gasiti te male jezgre, ili se može i iz windowsa?
Jer ako je iz BIOS-a onda je to smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Robin Hood kaže...

 

Uzmite na znanje da onaj lik koristi 6900xt u komentarima iznad i ukljucen je SAM koji daje par postotaka vise performansi od ReBar opcije na intel platformi tako da mozete intelu u slucaju Nvidia-e dodati jos par posto vise performansi spram zen 4

 

A što treba napraviti ako se koristi Intel grafička, pošto ona uopće ne radi bez SAM/Rebar? Da li je Intel poludio?
Zašto uvjetuju korištenje svog GPU-a tehnologijom koja daje prednost AMD-u?

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2022 13:26 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Zwer54 kaže...
hahhaajaads kaže...

 7600 na 65ns lol, kaj nebi latencije trebale bit bolje ? Bar je tak islo sa svakom ryzen serijom, ja tipa lupam 55.5 sa e-die memorijom na 5600x, ovi sa bdie idu jos nize (visokih 40)

 A cemu se ti cudis, to je ddr5 plus kombinacija sa chiplet arhitekturom, jedno i drugo ima loše latencije.

I sam AMD je rekao da racunaju latencije do 64ns u najboljem 1:1 ratio na 6GHz c30.

Mozda bi se dalo spustiti do nekih 58ns sa dobrim hynix A die na nekoj ploči sa 2 utora za ram...

 

Zato je vec u nekim recenzijama i pokazao loš frametime i to u SP igrama tipa Far Cry 6, tek se treba vidjeti na sta to liči u nekoj MP shooter igri i kakvi su dropovi sa tolikim latencijama, i tu bi ddr4 puno bolje radio posao.

 

I gdje si ti vidio 40ns na ryzenu daj link neki   da ti olaksam trud, nemoras traziti jer ispod 50ns nebudes nasao, a i na tih 50ns nisu stabilni za rad nego samo da odvrtiš AIDA latency test.

 

 Imas razno razne strane forume, i Ryzen Spreadsheet... Evo trenutno gledam u 10 komada ispod 50, sve stabilni 24/7 i testirani, jos ih ima samo nisu objavili rezultate na tom spreadsheetu.

6 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Ja ne gledam, daj mi link dokazi 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 mjeseci
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Zwer54 kaže...

Kako nije ZEN tjuniran blizu maxa? 6000MHz sa EXPO memorijom ti je C30 latencija i to je 1:1 ratio najidealnija opcija kaj moze biti za AMD.

 

Da je za intel isao tjunirati na max onda bi uzeo ddr5 pa ga vozio na 7GHz+, ali to bi pojacalo MT performanse u takvim testovima a ne narocito gaming performanse za kaj vecina kupuje te procesore tipa 12600k, i samo bi osjetno nabilo cijenu platforme.

 

A upravo to rade mainstream mediji, testiraju ZEN4 koji je na stocku na 5.2GHz, a Alder Lake na 4.5GHz i5 i 4.9GHz i9 koji se lako dignu na tih 5.2GHz, uz RAM na 6GHz kao za ZEN 4 kojemu je to najbolja moguca opcija jer je u 1:1 ratio, dok na intelu ddr5 mozes voziti na 7GHz plus.

 

Za 5950x je iskoristio 64GB sporije memorije (piše ti u slici kaj sam stavio) spram 32GB DDR5 na ZEN4 i 32GB DDR4 na Alder Lake zato jer je u prijašnjem videu rekao da 5950x kupuje vise ekipa za neki pisao nego gaming pa da se vidi kolike su razlike u takvom workloadu sa 64GB rama vs 32GB na ostalima, za gaming se ionako zna da nije najbrzi.

 

Za odabir igara je rekao da ne zeli testirati E sports naslove jer zahtjevaju puno vremena i tesko je pogoditi slične scene na svim platformama, dok 720p i 1080p low malo ljudi igra i koristi sa high end procesorom i grafom pa je isao na svakodnevnu situaciju za ono kako ce uglavnom ljudi igrati na nekim high/ultra postavkama, iako 1080p sa takvim grafama ce samo profi igraci gledati.

Sa rime da ako i tu na tim postavkama vidis neke razlike, one na manjoj rezi mogu biti samo jos vece za ove koji vode u testovima.

 

Pogledaj ovaj videu tu je šire objasnio nacin i metodologiju testiranja

Prvo sto 6000MT/s i 2000 IF je bio neki AMD preporuceni setup za reviewanje, ali polako ce se pronaci dokle sve to ide, tek su stvari izasle.

Evo prikacit cu jedan SS dole sto se moze postici vec sada, mislim da se mozemo sloziti da 67ns i 56ns nije isto.

 

Ali mislim da nisi shvatio sto sam zelio reci. Ponavljam, neka bude ili sve na stock, ili neka je sve na maksimumu. Ne svida mi se to sto platforme nisu ujednacene, test gubi smisao.

Ovdje imamo jednu mjesavinu gdje je Intelu posveceno najvise vremena, Zen4 konfa nije losa ali je opet "samo" EXPO bez ikakvih drugih tajminga i vecih brzina fabric/ram, a Zen3 sam vec rekao cista katastrofa.

Znaci vec u samom startu je video postavljen da ide sto vise u korist Intela. Cak je gasio i palio e-jezgre kako mu odgovara za koji suite testova. Pa sto onda nije gasio jedan CCD ili SMT na Zen konfama? U nekim igrama to zna imati odredeno poboljsanje performansi.

 

I ne znam kakve veze ima sto ekipa kupuje za posao, vidio sam ogromnu kolicinu 5950X gaming konfiguracija, i 90% njih moze na 3800CL14, a 100% njih mogu 3600CL14. To je poprilicna razlika od 3200CL16, a naravno gdje su tek sekundardi i tercijarni tajminzi.

Viđao sam ljude koji su kupovali 5950X iskljucivo radi boljeg CCD0 pa gasili bi 8 jezgri jer bi im to bila najbrza kombinacija u odredenim scenarijima.

A isto se moze reci i za 12900K da je workstation procesor jer ima dodatne 4 e-jezgre naspram 12700K, ali to ga nije sprijecilo da na njega stavi 800MHz brži RAM od Ryzen ekvivalenta u tom "mainstream workstation" segmentu 

Nastavljajuci po toj logici onda bi i 13900K trebalo testirati sa sporijim ramom jer je to jos bolji workstation procesor od 12900K sa svojih 16 e-jezgri koje iskljucivo sluze za posao. (naravno da ne treba ovo raditi, ali valjda kuzis sto zelim reci)

 

Nije toliko bitno koliko ljudi igra na 720p ili low postavkama, nego je cilj izbaciti GPU iz jednadzbe, tako da procesori mogu pokazati puni kapacitet bez da ih nesto vuce dole. Zato se i zove CPU benchmark.

Za par tjedana izlazi 4090, mi ne znamo bili tada 12900K potegnuo jos 20 fpsa u nekim igrama spram 7950X iako sada izgledaju identicno sa GPU bottleneckom. Znaci da za par tjedana ovaj test vise nije relevantan. Da je odmah testirao na low postavkama, ovaj test bi vrijedio i za buduce GPU generacije.

Jer bi to mozda znacilo da tamo gdje danasnja generacija grafickih ima jedan fps za 1080p low, taj fps ce sutra postici sljedeca generacija na 1080p ultra.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2022 13:48 (pdrx).
11 godina
online
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kad će biti dostupne B650 ploče? A i koliko sam vidio, neće ih biti ispod 1500kn? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
itomic009 kaže...

Nemam ja ni vremena ni volje se raspravljati s trolovima, ne interesira me to. Jedna stvar su "argumenti", druga stvar debili. Ha da, na forumu si već godinama, to si valjda naučio. Dosta of topica, nije tema za to .

 čemu uopće ulaziš u raspravu, ako 'nemaš vremena nit volje' za raspravu, s argumentima koji ti se svode na prozivanje drugih ljudi debilima

 

ja se slažem da je zajebancija sa klokanjem i dodatnim tjuniranjem nešto u što će se upuštati samo rijetki entuzijasti, no to ne znači da nije istina što priča zwer (iako se slažem da pretjeruje)

primjerice, stevica iz gamers nexusa je pokazao koliko se može dobiti jednostavnim klokanjem i različitim memorijama u klasičnoj recenziji, no onda je pokazao i koliko se dobije sa dodatnih sat-dva zajebancije i tjuniranja keša i memorije na starijoj generaciji intela

 

 

dakle, sa malo zajebancije od 10600k dobije rezultate koji deru i daleko skuplji i9 10900k, u odnosu na stock i5 dobije i do 15-16% bolje perfomanse sa klokanjem i dodatnim tjuniranjem - a tih 15% je oooogromna razlika, ako se gledaju usporedbe gdje se takav proc ostavi na stock postavkama

 

šteta što to stevica nije isprobao na alder lake procesorima, no i ovaj test pokazuje koliko je potencijala skriveno u intelima (ne kažem da nema sličnih mogućosti za rajzen) za 24/7 korištenje, i to - kako kaže stevica, ne sa bogzna koliko truda i ekstremnim hlađenjima i ostalim kerefekima, već s malo zajebancije u postavkama biosa, čak i za one koji nemaju puno iskustva

i onda dođeš ti, koji 'nema vremena za raspravu' i nazivaš druge trolovima i debilima, a što je to nego trolanje na maksimum

Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
segregator kaže...

 Ponavljač+kasniš, i zato se za kaznu plača harač od deset kuna.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=11&jumpto=6544981&sort=asc&view=flat

AMD,........is that Epyc or what?
6 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
pdrx kaže...
Zwer54 kaže...

Kako nije ZEN tjuniran blizu maxa? 6000MHz sa EXPO memorijom ti je C30 latencija i to je 1:1 ratio najidealnija opcija kaj moze biti za AMD.

 

Da je za intel isao tjunirati na max onda bi uzeo ddr5 pa ga vozio na 7GHz+, ali to bi pojacalo MT performanse u takvim testovima a ne narocito gaming performanse za kaj vecina kupuje te procesore tipa 12600k, i samo bi osjetno nabilo cijenu platforme.

 

A upravo to rade mainstream mediji, testiraju ZEN4 koji je na stocku na 5.2GHz, a Alder Lake na 4.5GHz i5 i 4.9GHz i9 koji se lako dignu na tih 5.2GHz, uz RAM na 6GHz kao za ZEN 4 kojemu je to najbolja moguca opcija jer je u 1:1 ratio, dok na intelu ddr5 mozes voziti na 7GHz plus.

 

Za 5950x je iskoristio 64GB sporije memorije (piše ti u slici kaj sam stavio) spram 32GB DDR5 na ZEN4 i 32GB DDR4 na Alder Lake zato jer je u prijašnjem videu rekao da 5950x kupuje vise ekipa za neki pisao nego gaming pa da se vidi kolike su razlike u takvom workloadu sa 64GB rama vs 32GB na ostalima, za gaming se ionako zna da nije najbrzi.

 

Za odabir igara je rekao da ne zeli testirati E sports naslove jer zahtjevaju puno vremena i tesko je pogoditi slične scene na svim platformama, dok 720p i 1080p low malo ljudi igra i koristi sa high end procesorom i grafom pa je isao na svakodnevnu situaciju za ono kako ce uglavnom ljudi igrati na nekim high/ultra postavkama, iako 1080p sa takvim grafama ce samo profi igraci gledati.

Sa rime da ako i tu na tim postavkama vidis neke razlike, one na manjoj rezi mogu biti samo jos vece za ove koji vode u testovima.

 

Pogledaj ovaj videu tu je šire objasnio nacin i metodologiju testiranja

Prvo sto 6000MT/s i 2000 IF je bio neki AMD preporuceni setup za reviewanje, ali polako ce se pronaci dokle sve to ide, tek su stvari izasle.

Evo prikacit cu jedan SS dole sto se moze postici vec sada, mislim da se mozemo sloziti da 67ns i 56ns nije isto.

 

Ali mislim da nisi shvatio sto sam zelio reci. Ponavljam, neka bude ili sve na stock, ili neka je sve na maksimumu. Ne svida mi se to sto platforme nisu ujednacene, test gubi smisao.

Ovdje imamo jednu mjesavinu gdje je Intelu posveceno najvise vremena, Zen4 konfa nije losa ali je opet "samo" EXPO bez ikakvih drugih tajminga i vecih brzina fabric/ram, a Zen3 sam vec rekao cista katastrofa.

Znaci vec u samom startu je video postavljen da ide sto vise u korist Intela. Cak je gasio i palio e-jezgre kako mu odgovara za koji suite testova. Pa sto onda nije gasio jedan CCD ili SMT na Zen konfama? U nekim igrama to zna imati odredeno poboljsanje performansi.

 

I ne znam kakve veze ima sto ekipa kupuje za posao, vidio sam ogromnu kolicinu 5950X gaming konfiguracija, i 90% njih moze na 3800CL14, a 100% njih mogu 3600CL14. To je poprilicna razlika od 3200CL16, a naravno gdje su tek sekundardi i tercijarni tajminzi.

Viđao sam ljude koji su kupovali 5950X iskljucivo radi boljeg CCD0 pa gasili bi 8 jezgri jer bi im to bila najbrza kombinacija u odredenim scenarijima.

A isto se moze reci i za 12900K da je workstation procesor jer ima dodatne 4 e-jezgre naspram 12700K, ali to ga nije sprijecilo da na njega stavi 800MHz brži RAM od Ryzen ekvivalenta u tom "mainstream workstation" segmentu 

Nastavljajuci po toj logici onda bi i 13900K trebalo testirati sa sporijim ramom jer je to jos bolji workstation procesor od 12900K sa svojih 16 e-jezgri koje iskljucivo sluze za posao. (naravno da ne treba ovo raditi, ali valjda kuzis sto zelim reci)

 

Nije toliko bitno koliko ljudi igra na 720p ili low postavkama, nego je cilj izbaciti GPU iz jednadzbe, tako da procesori mogu pokazati puni kapacitet bez da ih nesto vuce dole. Zato se i zove CPU benchmark.

Za par tjedana izlazi 4090, mi ne znamo bili tada 12900K potegnuo jos 20 fpsa u nekim igrama spram 7950X iako sada izgledaju identicno sa GPU bottleneckom. Znaci da za par tjedana ovaj test vise nije relevantan. Da je odmah testirao na low postavkama, ovaj test bi vrijedio i za buduce GPU generacije.

Jer bi to mozda znacilo da tamo gdje danasnja generacija grafickih ima jedan fps za 1080p low, taj fps ce sutra postici sljedeca generacija na 1080p ultra.

 Ako cemo realno, Ryzen je na max taktovima, intel je na max taktovima, napisao si kilometar posta od cega ti se 10% svodi na ddr5 na zen 4 kojega nije ni koristio na Alder Lake a donio bi mu sigurno 4-5% spram ddr4 jer tih 4000 c16 nije nesto kada se moze lako naci gdje se vrte na 4000c14 ili 4133 c15.

 

Cache koji bi mu donio jos cca 5% da je stavio na 4.8-5GHz na Alderu a izgleda da ga nije ni dizao...

 

Kaj se tice zen 3, lako pogledas testove sa 5800x vs 5950x, razlike nema, to gasenje chipleta nebi imalo smisla, dok je za Alder Lake dokazano da u E sports i MP naslovima gasenje jezgri doprinese jer se smanje latencije, za SP igre zanemariva razlika.

 

Ostatak ti se svodi sve na 5950x za koji vec imas kolko hoces recenzija i testova sa brzim i sporijim ramom i gdje se vidi da ne skalira nikako sa brzinom rama, skoro mu je svejedno, mozda 2% vise daje na 3800mhz u 1:1 ratio spram ostatka frekvencija.

 

I zaboravljas da ryzeni imaju dodatni boost od SAM opcije koja daje par postotaka vise oerformanse od ReBar opcije.

 

Evo ako te toliko muči 5950x, ispod ti je max OC test vs 10900k i 12900k

 

9 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Zwer54 kaže...

Ja ne gledam, daj mi link dokazi 

 Znaci, tesko ti je napisat "Ryzen spreadsheet" i stisnut prvi link ? Odlicno. U medjuvremenu ak uspijes nac, klikni si dole da ti izlista samo Zen 3 APU i pogledaj latencije.

7 mjeseci
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Zwer54 kaže...

 Ako cemo realno, Ryzen je na max taktovima, intel je na max taktovima, napisao si kilometar posta od cega ti se 10% svodi na ddr5 na zen 4 kojega nije ni koristio na Alder Lake a donio bi mu sigurno 4-5% spram ddr4 jer tih 4000 c16 nije nesto kada se moze lako naci gdje se vrte na 4000c14 ili 4133 c15.

 

Cache koji bi mu donio jos cca 5% da je stavio na 4.8-5GHz na Alderu a izgleda da ga nije ni dizao...

 

Kaj se tice zen 3, lako pogledas testove sa 5800x vs 5950x, razlike nema, to gasenje chipleta nebi imalo smisla, dok je za Alder Lake dokazano da u E sports i MP naslovima gasenje jezgri doprinese jer se smanje latencije, za SP igre zanemariva razlika.

 

Ostatak ti se svodi sve na 5950x za koji vec imas kolko hoces recenzija i testova sa brzim i sporijim ramom i gdje se vidi da ne skalira nikako sa brzinom rama, skoro mu je svejedno, mozda 2% vise daje na 3800mhz u 1:1 ratio spram ostatka frekvencija.

 

I zaboravljas da ryzeni imaju dodatni boost od SAM opcije koja daje par postotaka vise oerformanse od ReBar opcije.

 

Evo ako te toliko muči 5950x, ispod ti je max OC test vs 10900k i 12900k

 

 Nekome si bio rekao da pise neargumentirano, pa sam zelio biti detaljan u svojim argumentima i onda ispadne da "pisem kilometar posta" haha ajd dobro.

Istina da je 12900K mogao jos preko toga, ali su ostali mogli jos vise nego ove zadane postavke. To je cijela poanta moga posta, stalno se vrtimo u krug tako da je ovo moj zadnji post na taj video.

 

I odakle tebi da 5950X ne skalira sa ramom? Evo izvoli jednu lijepu usporedbu  ovdje.

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2022 16:01 (pdrx).
6 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kazem ti da se lovis zen3 za kojega se ionako zna vec sve i lako provjeri i da nije blizu ova 2 u gamingu.

 

Neznam tko je to radio kaj si linkao i koji je to izvor, ali evo nešto provjereno i sa kredibilitetom klikklik2klik3

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

De odite j**ite nešto.

Kako vam ne dosadi??

Bero
Moj PC  
8 0 hvala 1
4 godine
offline
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Rambox ili netko drugi, je li izašla možda kakva novija informacija kada se očekuju G modeli? (code name Phoenix)

 
0 1 hvala 0
8 godina
offline
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Prema zadnjem road mapu AMD-a trebali bi stići krajem 2023. 

Ruka ruku mije, a njega obadvije!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice