Laptopi sa OLED ekranima

poruka: 7
|
čitano: 3.009
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Laptopi sa OLED ekranima

Bok ljudi,

u zadnje vrijeme gledam sebi uzet neki laptop primarno za surfanje, faks (IT), programiranje i ponekad filmove.

Kad stavim filtere kakve bi specifikacije želio, uglavnom se sve svede na laptope sa OLED ekranima.

Vidio sam neke solidne ponude za Swift, Vivobookove i slične laptope.

Pa me zanima ima li smisla uzimat OLED ekran i nadat se da će trajat bar 4-5 godina uz sve te neke stvari koje će vrlo vjerovatno često visit na ekranu (taskbar, toolbar...)?

Kakva iskustva imate s takvim laptopima i mislite li da su dobri samo za multimediju i dinamične stvari na ekranu?

Osim toga, ima li ikakve bitnije razlike između takvih ekrana na Asusu, Aceru, Lenovu itd?

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 11:58 (jaxy1108).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Laptopi sa OLED ekranima
jaxy1108 kaže...

Bok ljudi,

u zadnje vrijeme gledam sebi uzet neki laptop primarno za surfanje, faks (IT), programiranje i ponekad filmove.

Kad stavim filtere kakve bi specifikacije želio, uglavnom se sve svede na laptope sa OLED ekranima.

Vidio sam neke solidne ponude za Swift, Vivobookove i slične laptope.

Pa me zanima ima li smisla uzimat OLED ekran i nadat se da će trajat bar 4-5 godina uz sve te neke stvari koje će vrlo vjerovatno često visit na ekranu (taskbar, toolbar...)?

Kakva iskustva imate s takvim laptopima i mislite li da su dobri samo za multimediju i dinamične stvari na ekranu?

Osim toga, ima li ikakve bitnije razlike između takvih ekrana na Asusu, Aceru, Lenovu itd?

Mislim da sam već govorio o ovome.Već treću godinu koristim Asus Vivobook 16X Pro OLED laptop.Baterija mu je još na 76% mWh full charge kapaciteta od mogućih 96% mWh.Vrh laptopa je 4K AMOLED ekran kakav se ne viđa često,jednostavno izvanredan,bolji nego na Asusovom 4K QD OLED monitoru 3 generacije.I kakav burn-in ljudi moji, pa postoje rješenja odnosno aplikacije koje paze na zaslon.Korisnici bi trebali biti ti koji će također paziti, napr. podesiti isključivanje zaslona nakon 2 min. neaktivnosti,automatsko zatvaranje taskbara što će biti više nego dovoljno da vam ekran potraje.Nemam iskustva sa drugim proizvođačima istih.Oba OLED zaslona koje imam koriste Samsungove panele,AMOLED na laptopu i QD-OLED na monitoru.Dolje je link sa recenzijom laptopa i detaljnim opisom panela na laptopu:

https://www.notebookcheck.net/Asus-Vivobook-Pro-16X-Laptop-in-review-Asus-system-with-a-top-of-the-line-OLED-Display.666843.0.html#toc-2

https://www.panelook.com/ATNA60YV02-0_Samsung_16.0_OLED_overview_55705.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 1:48 (ghibli7).
13 godina
Laptopi sa OLED ekranima

Nemaš se čega bojati, pod uvjetom da imaš nešto zdravog razuma i ne ostaviš npr. laptop na desktopu po par sati svako malo s ugašenim screensaverom.

Na Asusima se screensaver pojavi prilično brzo, tako da nema nikakvog straha. Koristio sam Zenbook 13 OLED (UM325 je model ako se ne varam) oko godinu i pol za surfanje, gledanje videa itd, a sad ga cura povremeno koristi za surfanje, crtanje, Lightroom i slično. Burn-inu niti traga nakon cca. dvije godine tak da po meni nema mjesta strahu. Samo mrvica opreza i siguran si.

Edit: budući da mi je puno toga prošlo korz ruke, mogu ti iskreno reći da nema nekih velikih razlika između brendova kad je riječ o samoj kvaliteti prikaza. Tak da se više orijentiraj prema ostalim stvarima, recimo zvučnicima. Uzeo sam si Swift Go 14 i vratio ga za par dana jer su zvučnici bili fakat očajni, na nivou osrednjeg mobitela.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 23:41 (TibzzX).
Moj PC  
0 0 hvala 1
5 godina
Ma da, meni je najbitnije da se ne dogodi burn in radi npr VSCodea koji bi vjerovatno cesto radio.
jk
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
A bas steta, po specifikacijama mi se bas svidio swift go 14, radi njega sam i pitao vamo
jk
13 godina

Gle, probaj pa ako ti se ne svidi vrati ga. Meni su zvučnici fakat bili nepremostiva prepreka, nisam netko tko ima lude zahtjeve, ali Swift Go mi je tu baš totalna banana.

Nekom tko ne pati na zvučnice je to genijalan model.

15 godina
TibzzX kaže...

Gle, probaj pa ako ti se ne svidi vrati ga. Meni su zvučnici fakat bili nepremostiva prepreka, nisam netko tko ima lude zahtjeve, ali Swift Go mi je tu baš totalna banana.

Nekom tko ne pati na zvučnice je to genijalan model.

Pa nisu ni na mojem zvučnici nešto posebno premda su harman/kardon ali par dobrih slušalica to jednostavno riješi.Kod mene stvar popravljaju Sony WH-1000XM4.

Ryzen 7 5800H je još uvijek dobar i štedljiv proc.,RTX 3050 nije nešto ali je svakako daleko bolja od integriranih grafika,i opet na kraju je taj ekran koji diže laptop na višu razinu.

Kako ti kolega gore savjetuje,naručiš online probaš pa vratiš ako nisi zadovoljan.

Savjetovao bih ti ovog Asusa što imam ali gledam cijena je ista i poprilična kao i prije 2 i po godine što baš i nije popularno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2024 23:18 (ghibli7).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice