Pozdrav ! imam ideju da nadogradim na ACER ASPIRE 3 A315-22 još jednu pločicu rama , ALI od 32 GB ddr4 2666 mhz . što mislite dali je možda previše ili će raditi normalno , jer sam već ugradio 16gb ali na 3200 mhz i radi bez problema samo neznam zašto - šteka YT ? Sva mišljenja dobrodošla i savjeti. Hvala !!
Laptop i nadogradnja rama
- poruka: 16
- |
- čitano: 3.050
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Probaj drugi browser, updateaj drivere, probaj high performance mode i na kraju uz pomoć Rufusa napravi bootabilni USB stick s Linuxom i vidi događa li se i tamo.
znači neće štetiti , OK to je počelo sa w11 i vezijom 24h2 .Na linuxu radi sve ok. I da objasnim zašto toliko rama ? povremeno djeca instaliraju svoje igre i onda procesor i sve ode u nebo = previše zahtjevno. pa reko da nadogradim , da se ne opterećuje čitav laptop.
cisto sumnjam da ti za ista treba vise od 16gb.....
a i mjesati memorije....16+32....pogledaj koliko ti lap uopce podrzava max memorije
ok to za 16gb , ali ja bih izvadio tu ploćicu od 16 i stavio 32 gb koja bi bila jednaka po default frenkvenciji. laptop ima ugrađen - integriran 4 gb rama + utor za dodatak , u koji sam ubacio taj ram sa višom frekvencijom, pa bi vratio na default , ali odmah iskoristio i dodao više.
aha, ja skuzio da imas 16 i zelis jos 32 staviti....
mislim da je taj cpu i gpu uzrok zapinjanja, to je neki stariji amd cpu? a-nesto?
dakle može 32 gb , super , mislio sam da možda neće štekati - kočiti sam rad windowsa, pa reko da čujem i druga mišljenja prije ugradnje. Javim kada ugradim kako se ponaša. Hvala !
dakle može 32 gb , super , mislio sam da možda neće štekati - kočiti sam rad windowsa, pa reko da čujem i druga mišljenja prije ugradnje. Javim kada ugradim kako se ponaša. Hvala !
Ne bacaj novac.
YouTube ne koči zbog RAM-a, pogotovo ako imaš više od 4GB.
Nema teorije.
Problem ti je jako šrot procesor koji se nalazi u tom laptopu.
Otvori task manager i pogledaj koji procesor imaš, te pogledaj utilizaciju istog za vrijeme gledanje YT videa. Pogledaj na webu koliko maksimalno memorije taj procesor podržava, te maksimalnu brzinu.
Bolje ti je da imaš manje brzog rama, nego više sporijeg..
Također, nema teorije da taj CPU podržava 32GB memorije. Nijedan procesor koji sam pronašao na webu da odgovara tom laptopu nema dual channel RAM. Moguće je da sam u krivu, no kad ne znam koji točno procesor imaš.
Laptop ti mora savršeno raditi na 16GB, sa običnim uredskim/poslovnim zadacima. Ima i RaspberryPi 4GB RAM-a pa ne šteka kad gledam YouTube.
Ne bacaj novac bez potrebe, RAM ti neće pomoći.
procesor je :dual core amd a9 -9420e 2700 mhz, u task manageru kada radi yt procesor je između 60 i 100% ,stalno varira , čak ui u leru nepada na 1-3,4 % nego vrti najniže do 10%, browseri su :lisica i brave koji troši najmanje rama . Radio sam i debloater i deinstal svih programa koji mi netrebaju i disbale svih polaznih programa. Sada na kraju i spyboot da nije možda i virus -nije , sumnjam na verziju 24h2 w11.
Ma da, taj CPU/APU je za današnje pojmove neadekvatan, pogotovo za Windowse. To eventualno može biti upotrebljivo na nekom Linux distru. Ovako je to 0 bodova.
procesor je :dual core amd a9 -9420e 2700 mhz, u task manageru kada radi yt procesor je između 60 i 100% ,stalno varira , čak ui u leru nepada na 1-3,4 % nego vrti najniže do 10%,
And there's your problem!
Nije virus, nije ništa, nego je slab procesor.
Eventualno probaj staviti Linux umjesto Windowsa. To je jedina stvar koja ti sad može pomoći. Pretpostavljam da laptop ima SSD tako da je stvarno zadnja opcija neki lakši operativni sustav.
Osobno koristim i preporučujem Linux Mint za laike (probaj prvo Xfce jer je lakši, no ja imam Cinnamon), Manjaro za one kojima nije problem malo više petljati po kompu. Instaliraj i probaj dal' ti paše i jel' brži.
Windows je strašno bloated i to se pogotovo manifestira na starijim/slabijim uređajima.
Imaš taj Windows10 Debloater, da ti pogasi nepotrebnu telemetriju, no to pomaže do određene količine.
imam Kingston nvm-e od 1Tb i isprobao sam više vrsta linuxa i svi rade ok-super.mint , ubuntu,zorin......
ili probaj CTT (Chris Titus) tool da ti malo počisti nepotrebne procese (btw koliko ti ih Windowsi pokazuju uopće kad ništa ne radiš na laptopu? To možeš vidjeti u task manageru pod "performance" na CPU tab-u dolje)
obavezno pročitaj info za svaku stavku tool-a prije aktiviranja ili deaktiviranja
meni je recimo trenutno 102 procesa (otvoren Chrome sa 13 tabova, Corel, Photoshop, Total Commander, Winamp i ostali manji procesi koji nisu dio Windowsa, a rade pri pokretanju Windowsa, tipa HW info i Nvidia panel)
Win10pro, zadnji build...
ps: kolege su već rekle, slab je to procesor svejedno, više rama sigurno neće pomoći jer je za neko normalno surfanje i dalje dovoljno i 4gb (imam neki stariji laptop s toliko, ali ima 4core procesor + ssd - radi bez problema za takve stvari)
probati ću CTT , procesi se u leru kreću oko 130-140 , a znam da bi trebalo biti manje., čak sam i u msconfig isključio neke programe - ono( hide microsoft ... i onda disable)
riješio sam problem! ipak sam se odlučio i kupio 32gb rama i ugradio ( i za naredne godine da imam više rama) , instalirao sam :windows x lite optimum 11 24h2 pro- malo "lakšu" verziju , procesi su pali ispod 100 , i još počistio sa debloaterom , uglavnom sam zadovoljan!! Zahvaljujem se svima na savjetima !!
zaboravio sa reći : sa toliko rama i MORA dobro raditi.