prvo mali uvod, kao opis 'problema' koji za sad ni ne postoji...
+ disklejmer, preskočiti scrollanejm, nije za osobe slabog vida, živaca, karpalni tunel i sl.. odričem svaku odgovornost dok zadržavam sva prava, jer tako rade svi, ostali :)
-klasična ponuda, reklama, nevažno koji operater-telekom (u ovom-mom slučaju t-com, + posrednik agencija koja prodaje tj treća strana ugovora ...).
-imam internet i ostalo.. no želim dodatno, optika i iskoristiti prednost popusta + mogućnost cjenkanja jer ne ovisim o liniji, čisto dodatno.
-početak priče je klasičan, tel-halo i nude optiku, povoljno.. povoljnije nego na stranicama telekoma kojeg zastupaju, jer naravno uvjek posotji popust-rabat, neki raspon cijena, koji nema svaki djelatnik u svojim ovlastima ili uputama za rad. Normalna cijena na str. telekoma 26€, posrednik nudi za 22€.. (u ostalim povezanim temama po operaterima, a1-tcom-telemach.. se spominje istih 4€ razlike-popusta za npr zadržavanje-cjenkanje ili 10-20% cijene ugovorene usluge-paketa).
-taj dio je jednostavan, nobariner... :) .. ali, ja (ne bi bio ja..) tražim neki komad papira, ugovor, uvjete, crno na bijelo + pečat-potpis.. nešto da se zna što sam ugovorio, naručio-platio i što tad po tim uvjetima tražim.. i laik, slučajni prolaznik za sad u temi ne vidi problem, no iskusniji naslućuju .. :) .. nema, nemoguće i sl. odnosno ima, generički prazan pdf ugovor, osnovni u kojem su stavke kao linija-bakar-adsl-maxtv i sl no sve samo kao opcije, polja s kvalicama i sve prazno.. onak, komad papira koji ne služi ničemu dok tih podataka-uvjeta i potpisa s obje strane nema.. tj ima važnost kao dokument-memorandum telekoma i to je to, ništa više, prazno.
.. a ja tražim ugovor, uvjete, npr početni paket 200mbita optika (telefon je sporedan, uključen i sl.) i želim komad papira-ugovor na kojem će upravo ta ugovorena brzina i cijena biti navedeni kao ono osnovno što se u ugovoru mora ugovoriti, kako bi mogao biti isporučen-naplaćen .. jer ugovor je temelj tog odnosa, temelj na kojem operater isporuči račun kroz mjesec, bez čega ne smije isporučiti račun, odnosno bez ugovorene usluge korisnik neće ništa dobiti, osim promo ili đabe.. i ne može ništa ni tražiti ni otklanjanje kvara-problema pa ni poziv szk jer kako naziv kaže to je služba za korisnike, ne za one koji nisu korisnici .. tj moram imati osnovni ugovor da bi bio korisnik neke usluge. .. kao i to da se osim osnovnog ugovora, uvjek dodaje i konkretan kao ugovorna na rok, paketi, cijene.. tj postoje dva-odvojena upravo zato da se paketi-izbor mogu mijenjati-kombinirati, dok tad i dalje ostaje temeljni ugovor inače bi išao raskid-prekid usluge i ispostavljanja računa... tj zato je to odvojeno u dva ugovora, osnovni o samoj usluzi-liniji, kao generički i dodatni kojeg možemo zvati bilo kako, uobičajen termin je ugovorna kao i to da je većinom na 24 mjeseci, neka pogodnost ali i obveza, penali i sl. .. i u ugovornoj se tad konkretno ugovara paket npr tv-iptv ili brzina interneta, tarife i popusti, uvjeti.
-no to se ne može dobiti, nema.. tj traže prvo da telefonski prihvatim, ugovorim, i da ću tad dobiti.. neki ugovor, papirnati, naknadno.. ili da odem u poslovnicu u kojoj mogu dobiti onaj generički prazan pdf kojeg su mi poslali na moje traženje, no beskoristan jer je to samo osnovni generički ugovor, ne ono što s agentom ugovorim, ne paket-cijena-uvjeti.. npr bez brzine 200mbita.. dok je moja pravna logika da mi prvo daš jasno navedene uvjete, cijene, ponudu i tad ja to uzmem-prihvatim.. ne obrnuto, tj ne da prvo ugovorim uslugu, prihvatim a naknadno dobijem možda ugovor koji će to navesti.. uz objašnjenje da ako želim mogu raskinuti, što agentica misli da mi daje neko pravo.. pri čemu ne razlikuje zakonsko pravo, tj ne daje mi ona ništa, to pravo raskida mi daje zakon.. dati možemo samo nešto što posjedujemo, nešto svoje-naše, ne tuđe.
-durga sitnica koju agentica ne zna, vezanje usluga, već više godina npr telefon-internet-tv su zakonom propisani, ne mogu biti uvjet, vezani.. tj svaka usluga mora biti zasebno moguća-dostupna, npr samo telefon, samo internet, samo tv.. ne može se uvjetovati paketom-ostalim... pri čemu je cijena zapravo ono što može i što koriste pa je često takva jedna usluga skuplja od paketa koji ima dvije-tri usluge uključene s popustom.. tj suma pojedinih usluga je naravno skuplja od paketa jer je to smisao paketa, no u ovim primjerima su pojedine usluge skuplje od bilo kojeg paketa jer npr nema popusta koji paket ima i tad je često npr internet skuplji nego internet + tel u paketu..
-a ja to tražim jer želim konkretan ugovor-uvjete, brzinu, početno 200, kasnije možda više, 1-2gbita.. i ono što plaćam želim dobiti, a to mogu tražiti tek kad imam ugovor o naručenoj-plaćenoj usluzi... tj tek tad mogu reći da nešto ugovoreno nije isporučeno, no kvaka22, moram prvo pristati na neviđeno, na sklapanje telefonskog ugovora s nekom posredničkom agencijom u ime telekoma .. pri čemu 'što-ako' scenarij nije nemoguć a upravo to želim eliminirati u startu jasnim ugovorom-ugovornom, papirnati dokumetn što je s kojim datumom ugovoreno, pečat, potpis.. nešto osim riječi-telefonom.. nešto što je tad lako utvrditi, dok je ovo treća ruka, posrednik.. tj može mi tako agentica prodati brda i doline, reči da je cijena 5€ i brzina 10gbita.. no ne znači da će kad papiri i usluga stignu biti tako.. a upravo to želim, tj nemoguće da u pravnom odnosu ne mogu dobiti ugovor i uvjete, ugovoriti-sklopiti .. no kod nas je sve moguće?
-što koga pitati, hakom? ... dok ne sklopim ugovor, nisam korisnik, tad nema ni zaštite korisnika.. tj problem je već prvi preduvijet, ugovor.. a ja želim ugovor+ugovornu na kojem je jasno što sam naručio-ugovorio.. dok telekom to ne želi dati, nema, ne postoji.. a treća posrednička strana je samo treća strana, tj dok rade za operatera do tad je to jednako kao i sam operater-ovlaštenik (kao odvjetnik).. no što ako nije? što ako je greška, prevara? .. što ako? .. tj upravo ono čemu služi ugovor, papir, dokument.. i da u normalnom poslovanju, štoviše u ugovaranju usluge ne mogu dobiti ugovor-ugovornu-uvjete koje ugovaram? .. nonsens.. dobit ću možda kasnije, možda i ugovorenu uslugu, možda su u šumici.. i imam pravo raskida? ma da, nošitšerlok.. kao da mi to pravo netko darežljivo daje ili je to stvar ispunjavanja ugovorenih uvjeta i zakona..
-tako se pingpongamo tjedan-više.. agentica je inače super-divna, strpljiva.. čak nudi da me nazove 'šef' i objasni.. samo da proda ugovor, a meni nije samo da ga sklopim, nego da ugovoreno postoji, da postoji papir, pravo, sankcije-odgovornost.. kao što znam da ću u slučaju prijevremenog raskida plaćati penale, no želim imati papir, ugovor-ugovornu, želim ugovoriti uvjete i imati službeni važeći dokument o tome. .. a to je nemoguće?
-zaštita potrošača, hakom.. koje moje korisničko pravo je prekršeno? .. postoji li pravo na ugovor? tj postoji.. da svi uvjeti moraju biti jasno navedeni, .. no tog nema, tj telekomi nemaju jasan, jednostavan formular, nema jer je više mogućih kombinacija i podjeljeno na osnovni-temeljni ugovor bez ugovorne i dodatni ugovor kao ugovorna kojom se precizno ugovara usluga i uvjeti kao 24mj i popust, brzina, tv kanali, tarife.. ne mogu dobiti dodatni ugovor dok nema osnovnog, kvaka-22 i vrtimo se u krug. .. a agentica kaže, mogu raskinuti ako želim.. naravno, no ne želim raskidati, želim uslugu, optiku, želim ugovoriti, ne raskinuti nešto što nisam ni sklopio do sad.. naravno da ću to plaćati, naravno da ako mi netko nudi 26€ ili 22€ cijenu za istu uslugu izaberem povoljniju.. no da bi stvarno bila povoljnija, mora postojati ugovor, papir.. tj bez tog već sutra telekom može poslati račun-uplatnicu na iznos recimo 26€ pa i više, tj bilo koji iznos koji se smisle sutra, odnosno ono što je po tekućem, važećem cjeniku a to je uvjek skuplje nego ugovorna s popustom. ..
-što i gdje tražiti? ne pomaže szk, ne pomaže fizički odlazak u tcom centar jer djelatnik na pultu s tim nema ništa, tj ne može imati odgovor tj firma mu mora dati taj odgovor, ugovor i sl. .. i sve što tcom nudi je online, kao i viša cijena, tj jedini razlog za uzimanje usluge kroz posrednika-agenciju je upravo cijena.. a bez ugovora nemam ništa, tj nemam papir na kojem piše cijena, uvjeti, penali.. ja želim taj papir, no ne može mi ga nitko dati. Ne može mi taj papir dati hakom ili mingo.. može samo telekom-operater tj t-com ili agencija-posrednik koji u njegovo ime sklapa taj ugovor... a oni ga nemaju, ne daju, nego tek naknadno..
-čak mi je i taj dio jasan, tj telekomima je dato pravo-izuzetak, upravo zbog telekomunikacijskih usluga, da tako bez ugovora recimo telefonski ugovore posao i da se paprinato kasnije to riješi, tj to je primarno zbog već postojećih korisnika i važećih ugovora, ugovornih na rok koje recimo istiću i koje bi bez takve pravne mogućnosti (kao izuzetak) istekle, prestale važiti i dovele do prekida linije-usluge-isporuke, pri čemu 99% korisnika rutinski produžuje ugovoreno, kao automatizam koji zakon prihvaća, osim ako netko ospori tad nema više automatizma.. (to se radi samo u slučaju kad korisnik želi raskid, po isteku ugovorne na rok.. dok se plaćanje prvog računa smatra pristankom korisnika na ugovorene uvjete, opet do osporavanja).
-da nema tog, tad bi svaki mjesec imali stotine novih ugovora, čisto papirologija-birokracija, problem.. tj zato je osnovni ugovor, bez ugovorne, bez ugovorenog cjenika usluga, popusta-tarife-paketi, vs važeći tekući cjenik pojedine usluge, npr internet promet po megabajtu ako nije flat ili ograničenje na 100gb prometa ili koji tv kanali, hbo-cinema i sl su uključeni u paket, što naravno odlučuje-bira korisnik kao što to i plaća..
-da ne kompliciram, trebao bi prihvatiti ponudu, čekati priključenje, jedan dan u budućnosti dobiti i ugovor + ugovornu .. i nadati se da će ugovoreno biti ispoštovano, isporučeno, cijena-paket-brzina.. trebao bi to prihvatiti na 'lijepu riječ' preko telefona, dok papirnato možda dobijem kasnije.. a možda su u šumici?
-no tad bi bio korisnik, tad bi mogao pisati prigovor telekomu, hakomu, .. kao korisnik i tražiti isporučivanje ugovorenog po ugovorenim uvjetima.. no operater nigdje ne daje cijene... pogotovo sad s inflatornom klauzulom, pa tumači da može kad poželi promijeniti-podići cijene dok istovremeno korisniku oduzima pravo neškodljivog raskida iz tog razloga.. i upravo zato tražim ugovor, cijenu... jer može se telefonom dogovoriti svašta, 22 e je bolje od 26.. no može mi tako lijep telefonski glasić ponuditi brda i doline, sex, 6€ cijenu.. za sve.. i kao svjesna osoba ne mogu to prihvatiti, tj tražim ugovor-papir nešto čime se ugovoreno može dokazati, ne telefonski razgovor za koji ne mogu dobiti snimku tj to čak nije telekom nego treća strana i tad se ne zna imaju li snimku, koliko dugo i po kojim uvjetima bi bila tražena i prihvaćena kao dokaz.. tj to je tad stvarno kompliciranje, dok bi komad papira s memorandumom tcoma pečat potpis.. bio pravni odgovor na moja pitanja, no tog nema, ne daju, ne može se pronaći na telekomovim stranicama, ne može se dobiti.. tek naknadno, kad pristaneš a po novom pristaješ na bjanko mjenicu tj uvjete cjenika koje proizvoljno mogu mijenjati, pa neovisno što ugovorim sutra dođe nova uplatnica s novim iznosom.. bez pravnog temelja jer im je ugovor temelj no po zakonu jer im hakom to dozvoljava kao što je to istovremeno razlog zašto nema smisla pitati hakom, tj reći će isto što i agentica, milim glasom, da prihvatim i da će ugovor naknadno biti dostavljen, pri čemu kućice u tom ugovoru nikad ne mogu vidjeti, prihvatiti ili odbiti, ne mogu postaviti protu-uvjet ili odbiti, ne mogu prihvatiti neviđeno, osim naivaca, pravnih, ... tj u idealnom svijetu bez problema, prevara i sl. bi to bilo prihvatljivo, no u našem svijetu je to glupo ili naivno .. a plaćanje prvog računa je tumačeno kao prihvaćanje ugovorenog, .. osporavati ugovor s telekomom? treba za to vremena, živaca i na kraju pravna služba iz hollywooda koja bi u filmu dobila spor, u stvarnosti ne posotji, gubi.. jer to su telekomi.
-imam liniju, ne trebam probleme, ne tražim raskid, ne tražim posebnu cijenu tj prihvatljivo mi je sve, naravno od dvije ponuđene ću izabrati povoljniju za sebe, ali nije 4€ razlog.. nevažno, kutija cigareta.
-kažu, ako želiš raskid možeš.. ne, ne želim raskid, želim suprotno, uslugu, ugovor, poštivanje ugovorenog .. pravnu državu gdje su logični zakoni i slijed kauzalnosti, tj kokoš-jaje problem uz dodatni da operater sad može po želji promijeniti uvjete, cijene, kao i to da ako nešto nije onako kako sam ugovorio (telefonom) glas s druge strane mi 'daje' pravo raskida, no to pravo nije baš lako provedivo, tj teoretski je sve super, u praksi suprotno.. pa u slučaju raskida ugovora posotje primjeri kad računi stižu mjesecima nakon raskida, kad se problem ponavlja a tad i mogućnost naplate ovrgom, tj tad korisnik ima problem i mora dokazivati raskid, trčati na finu, tražiti.. dok telekom idući mjesec opet pošalje račun, kao greška sustava i nikom ništa.. pa do tog da se takav dug proda zelenašima-utjerivačima, .. sve se mora platiti, dug.. no što ako duga nema, što ako sustav šalje račun, što ako .. e tu mi treba onaj papir, dokument, ugovor.. ne zato jer sam se sjetio bezveze, nego iz tog razloga, ugovor sklopljen ili razvrgnut.. tražim taj 'papir'.. čisto zbog pravne sigurnosti, možda to tražim u pogrešnoj državi?
-ne, ne želim raskid, želim obrnuto.. želim ugovor.. no nema ga, dok unaprijed ne pristanem a time i na moguće probleme, što-ako scenarija.. trebam li to? Odluka na kraju, ne ne trebam, tj dok se nešto ne promjeni radije potencialni problem manje, dok operater neće dobiti 22-26€ koje bi inače plaćao za tu liniju, neovisno što je trenutno ne trebam.. tj samo zato jer nema ugovora, tj više zato jer nema poštiavnja ugovorenog-obveze od strane operatera neću uzeti dodatnu optiku.. da sam u normalnoj državi, uzeo bi bez puno razmišljanja.. računaju li baš na to?
-nije stvar u cijeni, 22 ili 26 eura... oboje mi je nepotrebno, sporedno, no ako se nešto ugovori tad se ugovor mora ispoštovati, .. tko mi to osigurava, hakom? telefonski glasić agentice? zakon?
-prije par desetljeća sam gasio karticu jedne banke, gasio godinama .. svakih 6mj i sl bi 'oživila' s izvješćem stanja računa, kao i naravno troškovima za održavanje.. x-puta na šalteru ugašeno-zatvoreno, plaćeni troškovi.. po sjećanju 200kn godišnje, to je trajalo cca 5god. Možete li zamisliti količinu gnjavaže kad svakih nekoliko mjeseci ili jednom godišnje morate na šalteru rasčišćavati takav problem, radni dan.. čemu? Jer sustav je takav?
-ako je sustav takav, kriv, mijenjajte ga... + regulator kao hakom bi mogao sankcionirati telekom u slučaju da je to stvar sustava, jer je to tad odgovornost-problem telekoma.. no hakom to neće nikad napraviti, ne dok je podstanar..
-postoji li zakon koji će me zaštititi kad banka oživi račun i pošalje trošak za platiti? posotji li zakon koji će me od istog mougćeg problema telekoma zaštititi? -ne.. postojalo bi u pravnoj-pravednoj državi, u sustavu koji štiti korisnike i sankcionira one koji rade greške ili loše sustave.. no tog kod nas neće uskoro biti, zato, ne.. neću uzeti optiku, ne trebam živciranje-probleme ako nešto nije ok no u tom primjeru sam u prednosti, imam izbor.. što s ostalima koji tog izbora nemaju?
-što s korisnikom koji se npr useljava u stan i mora sklopiti ugovor.. jer mora imati interenet-komunikaciju.. mora nabaviti tubu vazelina u slučaju da ima problem? jer komad papira tad neće imati, nema ga, operateri taj komad papira skrivaju ko zmija noge, nema.. čak i kad se nudi ugovor, nema ga.. samo pristani, kimni glavom.. stavi znak križića i to je to.. :) .. pravna država i ugovori?
-narvno, u slučaju kad korisnik želi raskid, tad se pojave papiri, ugovori-obveze i penali.. paradox? .. ne dok je tu hakom, to je 'normalno'.