T-Com Internet izdvojena tema

poruka: 19.963
|
čitano: 7.095.255
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: T-Com Internet
Avensac kaže...

C ili D, varira

http://www.dslreports.com/speedtest/19425801

VDSL 35 Mbps dl i 6 Mbps upload

Trebam li biti zabrinut?

Bufferbloat ti smeta samo u online igrama ili prilikom streamanja na twitch/youtube/itd.

200ms u uploadu ti znači kašnjenje tvojih paketa k serveru od 0,2 sekunde. Ako ti dostiže 1200 ms znači da tvoji podatci tada kasne preko sekunde! Isto vrijedi i za download.

Također, kada se popune bufferi dolazi do gubitka UDP paketa pa dio informacija ni ne stigne do odredišta (jer se za razliku od TCP paketa UDP paketi ne šalju ponovo ako se "izgube").

Ako igraš igre, pogotovo mp pucačine, probaj si ograničiti brzine interneta alatom NetLimiter na neke znatno niže vrijednosti (npr 6Mbps s 3 Mbps), pa ako ti to pomogne oko bufferbloata (dovede na A ili B) onda ta ograničenja koristi za gaming.

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2017 9:31 (191x7).
14 godina
T-Com Internet

zanimam me pošto sada imam 20mbps Interneta, koliko bi mi "skinuo" max tv, kada nazivam kažu mi kako uzima negdje oko 4mbps, što znači kako bi mi ostalo 16mbps. No zanima me kakva je situacija u praksi.... 

0 0 hvala 0
16 godina
Gale92 kaže...

zanimam me pošto sada imam 20mbps Interneta, koliko bi mi "skinuo" max tv, kada nazivam kažu mi kako uzima negdje oko 4mbps, što znači kako bi mi ostalo 16mbps. No zanima me kakva je situacija u praksi.... 

Sikinut će ti na 10mbps. Meni su skinuli sa 30 na 20 kad sam uzeo maxtv, iako sam ih prije izričito pitao da li će mi skinuti brzinu i odgovor je bio ne.

16 godina

Pa nisu ti skinuli samo prenamjenili 

13 godina
191x7 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Ja imam Iskon u bridgeu. Samo se jedan port koristi za spajanje na internet (prema routeru) dok njihov modem još uvijek služi za telefoniju (i dalje su u njega uštekani telefoni)

Kakav je tvoj bufferbloat?

Trenutno D

http://www.dslreports.com/speedtest/19445827

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
17 godina
CyberDemonVZ kaže...
191x7 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Ja imam Iskon u bridgeu. Samo se jedan port koristi za spajanje na internet (prema routeru) dok njihov modem još uvijek služi za telefoniju (i dalje su u njega uštekani telefoni)

Trenutno D

I tvoje kasni po pola sekunde do sekundu; imaš li čudnih hitreg problema u Battlefieldima?

13 godina
191x7 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Trenutno D

I tvoje kasni po pola sekunde do sekundu; imaš li čudnih hitreg problema u Battlefieldima?

Ne. Ali ovo sam testirao još kad je izašlo i vidio sam stanje. Nikad mi veza nije zakrčena kad igram. A kad sam isprobavao streamanje, uvijek je bilo ispod 50% brine veze.

8 godina
T-Com Internet

Evo i moje s tim da mi je hitreg koma. U zadnje vrijeme gubim 90% duela kao da imam nekakav delay (ne zato sto sam los, godinama igram samo battlefield i to gotovo iskljucivo samo infantry) tako da znam kada nesto nije u redu.

http://www.dslreports.com/speedtest/19448889

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2017 16:05 (Li0nHeart).

0 0 hvala 0
17 godina
Li0nHeart kaže...

Evo i moje s tim da mi je hitreg koma. U zadnje vrijeme gubim 90% duela kao da imam nekakav delay (ne zato sto sam los, godinama igram samo battlefield i to gotovo iskljucivo samo infantry) tako da znam kada nesto nije u redu.

http://www.dslreports.com/speedtest/19448889

aDSL + Bufferbloat = koma. Jel ti mogu oni pustiti vDSL?

8 godina

Bas ih maloprije zvao zbog vdsl-a, ali jos nista kao uskoro bi moglo bit. Ovo je najbolje sto trenutno mogu imati. Ma katastrofa postalo je toliko frustrirajuce da sam neki dan prodao grafu dok mi ne puste taj vdsl jer ovako nema smisla igrat.

13 godina
neaktivan
T-Com Internet

Eto ga,BF decki preuzeli temu :) :)

Želim paranormalnu ženu(da ima para i da je normalna):)
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
T-Com Internet

A sve nema veze s "bufferbloatom" vec latencijom i netcodeom igre....

1 0 hvala 0
13 godina
sandokan111 kaže...

Lik veli da u uvjetima savršene veze BF4 spada među 3-4 igre s najboljim netcodeom (u rangu s Overwatchem i CS GO)

A i mora, radili su na tome bez prestanka oko 2 godine...

Ali je BF4 jako osjetljiv na bilo kakve oscilacije, nekvalitetnu vezu ili loš router....

10 godina
CyberDemonVZ kaže...
Ali je BF4 jako osjetljiv na bilo kakve oscilacije, nekvalitetnu vezu ili loš router....

Svaki fps je osjetljiv na te stvari.

17 godina
sandokan111 kaže...

Odakle ti da nema veze s bufferbloatom?

10 godina
T-Com Internet

Vec sam napisao o tome sto se trebalo napisat. Nema veze jer ta stranica jednostavno nema mogucnost izmjerit bufferbloat vec latenciju koju eto zove, bufferbloat. Ljudi se vole zabavljat novim stvarima pa eto nek se ekipa veseli i naziva latenciju bufferbloatom.... a u biti nezna dal je latencija nastala radi bufferbloata ili neceg drugog. Takodjer, da i postoji mogucnost da ti mozes to izmjerit, opet nemas nikakvog utjecaja nad tim, vec ljudi koji upravljaju nodeovima kojima tvoj promet putuje. Ovo sto pricas o ogranicavanju bandwidtha pa da vise nemas "bufferbloat" je samo pokazatalj da nemas bufferbloat vec jednostavno lose postavljen profil na liniji.

Da imas bufferbloat, znaci problem s bufferima na fizickom nivou opreme, on bi se javio imao ti 100mbps ili 10mbps, samim time, ogranicavanje svoje brzine je potpuno irelevantno za ovaj problem, jer ako si citao vec o tom problemu, onda bi vidio da nema veze kolika je tebi brzina pustena od isp-a jer se javlja i kad ljudi imaju 10mbps, i 100mbs, i kad su na xdslu, i kad su na docsisu, upravo radi toga, jer je problem u necemu drugom, ne o brzini koju ti isp isporucuje.

1 0 hvala 0
17 godina
sandokan111 kaže...

Vec sam napisao o tome sto se trebalo napisat. ...

Ne znam što reći nekome tko svoje iznošenje započne tom rečenicom. Možda da pročitaš koji akademski članak na tu temu ili pak nešto jednostavnije od toga, tipa ovo http://queue.acm.org/detail.cfm?id=2071893 ?

10 godina
191x7 kaže...
sandokan111 kaže...

Vec sam napisao o tome sto se trebalo napisat. ...

Ne znam što reći nekome tko svoje iznošenje započne tom rečenicom. Možda da pročitaš koji akademski članak na tu temu ili pak nešto jednostavnije od toga, tipa ovo http://queue.acm.org/detail.cfm?id=2071893 ?

Normalno da neznas. Pisao sam tu na forumu, ne negdje gdje ti nemozes vidjet ili procitat, inace se ne bi referencirao na to. Da ti pomognem http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/optima-telekom-internet/5285871.aspx pa nadalje.

Sto se tice daljnje rasprave, uopce me ne interesira, procitao sam i vise od "kojeg akademskog clanka" na tu temu. Zadnji kojem sam pokusao opisat da on u biti nezna sto se dogadja me poceo spammat na privatne poruke jer je on odlucio da je to bufferbloat bez apsolutno ikakvih znanstvenih dokaza, da ga optima vara i sto sve vec ne, pa sam ga morao blokirat jer je bio neumoran i nastavio s glupostima koje su samo pokazivale da nezna o cemu prica. I on je igrao bf. 

Tako da to mozemo skratit, imas bufferbloat, neka random internet stranica ti ga mjeri, smanjio si opterecenje veze i "bufferbloat" je nestao nekim cudom. Eto rjeseno.

17 godina

Nisi razumio, ono s "ne znam što..." se odnosi na pokušaj komunikacije s nekime kome komunikacija nije jača strana. Netko kome jest ne bi tako započeo bilokakav tekst.

Ako mi paketi u uploadu kasne 400-600ms, to je 0.4-0.6s, nikako nije dobro za ništa uključujući i gaming, možda ja to krivo zovem Bufferbloatom (kao i hrpa drugih) ali činjenica je da postoji i da pravi problem.

Speedtest na DSLreports mjeri kašnjenje paketa, pokazuje ti i u realnom vremenu dok mjeri i onda na osnovu toga pretpostave bufferbloat (jer iskreno on najčešće i jeste uzrok!). Ništa krivo u tome.

Kod mene 100% jeste bufferbloat jer se slabašni router mora boriti s hrpom FEC, HEC i CRC grešaka, kako u downloadu tako u uploadu, a sigurno nema baš puno radne memorije i jak procesor na raspolaganju.

Ako smatraš da je krivo postavljen profil, kako bi ti to postavio?

Screenshot minut-dva nakon reboota routera.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.8.2017 7:21 (191x7).
14 godina
neaktivan
T-Com Internet

Da li ima novih informacija vezanih uz hibridni internet. Trenutna situacija je živa koma (slika u privitku). Hibridni internet bi znatno promijenio situaciju, jer na ovakvome se uopće ne može normalno raditi. Jednostavno više ne znam što učiniti, a još sam ugovorno vezani da otiđem u tele 2. 

1 0 hvala 0
10 godina
191x7 kaže...

Nisi razumio, ono s "ne znam što..." se odnosi na pokušaj komunikacije s nekime kome komunikacija nije jača strana. Netko kome jest ne bi tako započeo bilokakav tekst.

Ne. Nekad jednostavno treba birati bitke, a ljudi cesto odluce da je nesto nesto bez obzira na sve dokaze (kao sto ces vidjet tamo u konverzaciji). Posto mi je osobno nebitno dal ces ti to zvat bufferbloatom sam u biti to napisao. Kad su bile u temi margine to mi je bilo bitno jer puno problema radi toga nastaje. Zvao ti latenciju bufferbloatom je nebitno jer latencija postoji.

191x7 kaže...

Ako mi paketi u uploadu kasne 400-600ms, to je 0.4-0.6s, nikako nije dobro za ništa uključujući i gaming, možda ja to krivo zovem Bufferbloatom (kao i hrpa drugih) ali činjenica je da postoji i da pravi problem.

Speedtest na DSLreports mjeri kašnjenje paketa, pokazuje ti i u realnom vremenu dok mjeri i onda na osnovu toga pretpostave bufferbloat (jer iskreno on najčešće i jeste uzrok!). Ništa krivo u tome.

Kod mene 100% jeste bufferbloat jer se slabašni router mora boriti s hrpom FEC, HEC i CRC grešaka, kako u downloadu tako u uploadu, a sigurno nema baš puno radne memorije i jak procesor na raspolaganju.

Vidis, ovdje nastaje problem, u ovom pasusu. Problem je sto ti kasne paketi 0.4/0.6s (sto je upitno kako si ti i sto mjerio jer su ovo ogromna kasnjenja za pakete nevezano za gaming ili ista). Nadalje, kao sto sam onom liku pokusao objasniti, pogledaj koliko uploada koristi bf. Ne stvara tebi to probleme. Nakon toga si zakljucio da je kod tebe 100% bufferbloat iako mozda nisi siguran dal je bilokoja druga latencija jer nisi tocno sigura sto je bufferbloat, al je 100% bufferbloat...

191x7 kaže...
Ako smatraš da je krivo postavljen profil, kako bi ti to postavio?

Profil nije samo to sto ti vidis u routeru, znaci margina, snaga, pustena brzina itd. Profil linije se sastoji od puno drugih stvari koje ti ne vidis koje se namjestaju (u biti se ucitaju) u port a namjestili su ih ljudi iz tehnike. Jedna od tih stvari je i qos i overhead. To je povezano s onim sto si prije spomenuo "bufferbloat i adsl je smrt" (tako nesto da ne citiram sad tocno). To nema veze s bufferbloatom vec s krivo postavljenim profilom jer s lose postavljenim profilom se dogadjalo da se upload zasiti i ack-ovi nisu mogli prolazit natrag. U pravilno postavljenom profilu ovako nesto se nemoze dogodit jer se napravi da jednostavno uvijek ostane dovoljno brzine (koliko god malo trebalo) da ove stvari prolaze. To je takozvani overhead (izmedju ostalog) pa ti router prikazuje maksimalu 50, a profil ti postave na 49 recimo (znaci uvijek nesto manje) kod vdsla, a kod adsl-a je jos vise bilo izrazeno radi ATM protokola pa si na maksimali od 24 imao 20 profil. I onda ti se dogodi ono sto si ti sugerirao "ogranicim si upload i nema bufferbloata", zato sto si ti rucno namjestio da ono sto u overheadu treba bit podeseno sigurno prolazi jer ne koristis cijelu brzinu.

Samim time, dokazao si sebi da u biti nemas problem bufferbloata vec jednostavno loseg profila. Zasto?

Pa da imas problem bufferbloata (ovdje sad pricam znaci bilo gdje, od tvog routera do izlazne tocke gdje ti promet ide, znaci desetke routera gdje se moze javit) smanjenje brzine i manipuliranje njome nista ne bi napravilo. Prvo jer bufferbloat ako nastaje bilogdje van tvog routera, potpuno je nebitno koliko ti brzine odaslao van. Ako si me vec na znanstvene radove uputio u prijasnjem odgovoru, valjda si i sam citao ponesto o tome. Bufferbloat nastaje (opet, kad ne govorimo o oversellanju i ocekivanom throttleanju od strane pristupnih tocki na internetu) radi napretka tehnologije gdje su se bufferi povecavali cisto zato jer mogu, ali se nije istovremeno nadogradjivali transportni protokoli da na vrijeme prepoznaju ovako nesto, pa se dogadjaju burstovi podataka, i tad ti nastaje taj "delay" o kojem se prica. Znaci nije problem u nedostatku buffera, losem routeru, vec upravo obratno.

Poanta svega ovoga je da ljudi ne razumiju tocno sto se sve dogadja kad njihovi paketi putuju od tocke a do tocke b. Puno je tu politike i novaca da bi to samo bilo "prenesi moje podatke od a do b". Zasto su neke rute skuplje, a neke jeftinije ako je sve isto? Ocito ima neke razlike. Ocito se zna da nekim rutama paketi puno dulje putuju, ima vise hopova, vise se bandwidtha sharea. Samim time, te rute su i jeftinije. One pak druge, nisu. Traceaj s telie par bitnih cvorista (frankfurt, amsterdam, london, seattle), onda to isto napravi s tcoma i vipa. Cak mislim da tcom ne drzi iste rute za tcom i "budget ispove" koje ima u vlasnistvu (optima/iskon/h1). Ako je sve isto, zasto :P Zasto kad zakupljujes hosting (neznam dal si ikad to radio) hosting kompanije oglasavaju (ako imaju) kako koriste samo tier 1 bandwidth... Peering i Tier 1 pa pogledaj. Znaci, ti kad dozivis latenciju od tocke a do tocke b, postoji mali milion razloga zasto se to moze dogadjat, i vjerovao ili ne, u 99% slucajeva nema veze s bufferbloatom vec jednim od milion drugih razloga, a malo tko tu ima znanja da tocno izmjeri i pokusa dokazat da je stvarno, bufferbloat to sto njemu uzrokuje probleme. Al eto, bufferbloat zvuci atraktivnije od jednostavne latencije pa se to sad tako zove :)

Kukec kaže...

Da li ima novih informacija vezanih uz hibridni internet. Trenutna situacija je živa koma (slika u privitku). Hibridni internet bi znatno promijenio situaciju, jer na ovakvome se uopće ne može normalno raditi. Jednostavno više ne znam što učiniti, a još sam ugovorno vezani da otiđem u tele 2. 

Sto nije netko ranije rekao da ti je samo odredjeni dio na hibridnom po punoj brzini, pa da ti opet smanje brzinu nakon nekog prometa :P To mi ne izgleda bas super :)

13 godina
neaktivan
T-Com Internet

Zato im i je valjda ta optika jeftina,ja imam 567 hopa do rutera,jos koj hop usput i na kavu stane haha

Salim se malo,ali da,neznam sada kako je na toj nekoj skupljoj ruti sto ti govoris ali meni se cini 15 hopa do Amsterdama nekako puno,nezz,mozda i nije ali cinim mi se puno.Ne vidim neke problem kod sebe,doduse FPS ne igram vise ali se utrkujem zato,iRacing itd,opet jako vazno za imat dobar internet

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.8.2017 21:11 (Blade Runner31).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Blade Runner31 kaže...

..doduse FPS ne igram vise ...

Sram te bilo.

12 godina
neaktivan
T-Com Internet

Pozdrav,

Zanima me da li je uz kakvo čudo moguće povećanje brzine s ovih 6,5-7 Mbit koje dobijam ili je to max. koji se da izvući iz linije ....

0 0 hvala 0
17 godina
T-Com Internet

Krepao mi jedan od VoIP portova na ZTE931VII i telefon prestao raditi. Prijavio sam smetnju i tek se onda sjetio da isprobam na drugi port. Hoću sada dobiti novi router? Kakve sada dijele?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Krepao mi jedan od VoIP portova na ZTE931VII i telefon prestao raditi. Prijavio sam smetnju i tek se onda sjetio da isprobam na drugi port. Hoću sada dobiti novi router? Kakve sada dijele?

Ako je krepao naravno.Meni su stavili optiku pred mjesec dana,ocekivao sam novi ruter i stvarno,majstor je ponio novi medjutim savjetovao mi je da si ostavim ZTE jer da mu je bolji wi-fi.E sad koji je bio taj drugi nisam pogledao.

8 godina
T-Com Internet

Kada su vas prebacivali na vdsl dali ste prije dobili kakvu obavijest ili su vam samo poslali novi ruter i to je to?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
T-Com Internet

Pola godine koristim opciju turbo 10 megabita i sve je radilo savršeno  do par dana dok mi brzina nije srozana na 6 mbps..... radi se o HT... nazovem službu i dotične čačkalice mi odgovore da ja ne mogu koristit ni tu opciju 10 megabita i pitaš se tko je tu lud... kako je uredno isporučena brzina od 10 megabita uredno funk  kroz pola god....bez pucanja i sve je radilo kako treba....  ljudi koji rade u službi nemaju veze sa poslom koji obavljaju....slika i prilika države.... Je li imao tko sličan problem i kako ga otklonit....   

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ATI HD3870 kaže...

Pola godine koristim opciju turbo 10 megabita i sve je radilo savršeno  do par dana dok mi brzina nije srozana na 6 mbps..... radi se o HT... nazovem službu i dotične čačkalice mi odgovore da ja ne mogu koristit ni tu opciju 10 megabita i pitaš se tko je tu lud... kako je uredno isporučena brzina od 10 megabita uredno funk  kroz pola god....bez pucanja i sve je radilo kako treba....  ljudi koji rade u službi nemaju veze sa poslom koji obavljaju....slika i prilika države.... Je li imao tko sličan problem i kako ga otklonit....   

Imao slicnu situaciju, bio ukljucio turbo 10, te sam je iskljucio jer je bila prosla neka akcija (a po novome bi svi trebali imat min 10 ako se nevaram) tako i u ugovoru pise...ulg njihovi pro operateri se vade da mi nemogu isporuciti tu brzinu zbog slabe aparature koja je u mom mjestu kaoo, a imao turbo i sve uredno radilo...sada sam na jadnih 4-5 

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.8.2017 21:40 (i7 extreme).
17 godina
T-Com Internet

Imam neki čudan problem; telefon prestane raditi pa moram preštekati iz VoIP1 u VoIP2, pa kada opet prestane moram vratiti u VoIP1 pa onda kad opet u VoIP2...

Zamijenili su mi router (istim) i mislili smo da je OK, no opet se počelo ponavljati. Problem je što drži satima (pa smo zato i mislili da je problem otklonjen).

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice