Laptop spajanje na mrežu putem lan kabela

poruka: 6
|
čitano: 1.558
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Laptop spajanje na mrežu putem lan kabela

Ekipa pozdrav!

Dakle stvorio sam sebi jedan neobičan problem. Uzeo sam laptop (HP Envy) većinom mi treba za office i ponekad neki program tipa "autocad", međutim kako zbog posla moram biti u uredu i priključen na mrežu putem Etherneta a ovaj laptop nema utor za lan kabel dali postoji ikakav pretvarač ili adapter koji bi mogao korisiti. Imam 3 USB priključka, jedan HDMI.

Hvala puno!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Laptop spajanje na mrežu putem lan kabela
Postoji, USB - LAN.

1 0 hvala 0
15 godina

-za bilo što postoje usb adapteri-konvertori-kontroleri.. i zato se usb koristi za sve, svugdje (uz evoluciju-brzinu pa o tome ovisi što-koliko može..).

-pripaziti na tip konektora, usb ili usb-c.. kao i boju, bijelo-crno, plavo, žuto, crveno.. jer se i to koristi za razlikovanje mogućnosti-standarda-brzine i struje koju port može dati, a sve to treba iskombinirati s potrebnim npr za lan-adapter ali možda i za miša-tipkovnicu, za nešto treće kao usb-stikić, printer itd.. pa nije svejedno koji port je slobodan ili može biti potreban i adapter npr usb-na-usb-c ili obrnuto..

-zato je za laptope zgodan docking, tj upravo zbog ograničenog broja portova + smisla-načina korištenja.. docking ostaje na radnom stolu, jedan kabel dok ostalo ostaje .. time smanjuje broj preštekavanja (a time i trošenja-habanja, jer će kroz par godina i port biti pohaban, raspadnut.. i tad je laptop za smeće..).

-ali naravno dock je skuplji od pojedinog adaptera.. no više kao upozorenje što trebaš, što ćeš možda sutra zatrebati pa i praktičnost ili ako se kupi jeftinije možda sutra trebaš drugi-skupji što je tad veći trošak ili gnjavaža i gubljenje vremena na poslu..

-docking može imati više različitih priključaka-portova, u pravilu neki usb-hub, mreža, pa video hdmi-dp, pa com port, pa mjesto za hdd-ssd.. kao i to da za pojedine modele proizvođači nude 'njegov' docking.. tj to su nekad bile stvari baš za konkretnu seriju-model, skupo.. sad se koriste univerzalna-generička riješenja, povoljnije... pa do jeftikanera koji su možda slične-iste cijene kao i običan adapter, tj u klasi 10-20-30€ nema pravila za cijenu, trgovac nešto što je nabavna 3€ stavi prodajnu 30, jer može i jer kupac plati jer je to realno sića pa ne odeš do druge trgovine gdje bi to isto platio npr 10€ jer te sam parking-vožnja i vrijeme koštaju više..

-zato jer trebaš usb-lan moguć je prijedlog docking.. tj svakako je na laptopu preporučljivo dodati barem jeftikaner usb-hub, npr za 2-3 usb porta + par usb-c.. jer ih na novim računalima često nema dovoljno + svakodnevno spajanje-odspajanje .. uz prosječni industrijski standard atest na 2000 upotrebe, ako prosječno dnevno priključiš nešto 2-3 puta, potrošiš za 1-2 godinu i po isteku jamstva imaš raspadnut port a tad problem.. tj ako bi svaki dan spajao nekoliko uređaja-priključaka kao lan-miš-razno.. samim habanjem-trošenjem će fizički prije otići, a i korištenje, svako spajanje povećava šansu, kao loto listić pa se kad tad dogodi jackpot ili kvar u par tisuća pokušaja skoro sigurno, no s današnim tempom zamjene-bacanja uređaja možda nije ni važno gledati na trajnost, duže od 3-5god..

-pojedini jeftikaner uređaj-adapter je cca 10€.. pa tek kad kreneš u kupnju da znaš što sve pogledati-pitati u trgovini, jer to može biti malo veći izbor, polica.. a trgovac često krene od najskuplje kombinacije koja možda nije potrebna ili cijena.. tj kupac mora znati što bira, zašto, što postoji.. tek tad zna što i zašto bira ili ako će za euro više dobiti neki fičer koji mu koristi ili će sutra trebati..

+ lan adapteri.. ovise o brzini usb-porta + jeftikaner su često usb 2.0 fast-100mbps lan.. gbe-1000mbps su nešto skuplji + na usb3+..

+ ovisno o tipu i broju usb portova birati usb ili usb-c.. + računati što sve treba često priključiti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2024 12:36 (ihush).
7 godina
Ako laptop ima USB (C), ima i Ethernet adaptera za nabaviti.
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
robogo kaže...
Ako laptop ima USB (C), ima i Ethernet adaptera za nabaviti.

-c modeli su u svim kombinacijama skuplji od identičnih usb-a.. jer to je tako, trgovina..

+večina računala ima više usb-a nego usb-c priključaka pa je optimalnije koristiti usb-a.. no stvar izbora, ponude, cijene.. svejedno. .. jedina razlika, usb-c je usb 3.+.. može gbe-1000 brzina, dok s A može biti i 2.0 time samo niže brzine za mrežu + hub-ostalo ovisno koji adapter se uzme..

-optimalno za ovakav primjer je.. (već postojeći linkovi u postu..) za 23€, mreža+3xusb.. dok samo mreža košta 21€.. pa je to optimalno.

+ adpateri usb-a-na-c i obrnuto pa sam priključak postane manji problem..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.7.2024 16:25 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice