Koliko mogu zeznut optiku ako pomaknem ruter?

poruka: 10
|
čitano: 2.362
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Pozdrav!

Po prvi put u životu imam optiku (A1), a cijela ta tehnologija je za mene špansko selo. Tehničar je rekao da treba biti EKSTRA pažljiv s tim optičkim kablom jer je jako osjetljiv.

Tu di mi je PC, lovim svega par Mbps downloada, dok je upload preko 50 Mbps.

Imam ovoliko EKSTRA kabla:

Ono što me zanima jest koliko štete mogu napravit ako budem išao odmotavat taj kabel i pomicat ruter dolje prema ovom kosom dijelu (tu su vrata pa se nadam boljem signalu u sobi) i bi li to išta pomoglo (nemam dozvolu provlačit UTP kabel).

Ruter je: ZTE F670L

Kartica: TL-WN881ND

Službeni driveri s TP-Link stranice nisu pomogli.

Kada s istog mjesta mjerim brzinu s mobitelom, bude cca 12 mbps download pa pretpostavljam da problem leži u signalu (iako imam 3 od 4 crtice?) ili u 10 drugih rutera u zgradi i oko nje?

Bilo kakva pomoć i savjet su dobrodošli, unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
7 godina
Re: Koliko mogu zeznut optiku ako pomaknem ruter?
Da je optički kabel više krhak od bakrenog, je.

Da je toliko osjetljiv da će ga razmotavanje oštetiti, nije.

Samo nemoj biti sirovina s njim i sve će biti OK.

Ali mislim da ti je bolja opcija, pogotovo ako imaš više drugih WLAN mreža okolo, logirati se u router i probati mijenjati kanal mreže (Wi-Fi channel).

Za nekakav baseline, spoji PC kabelom na router i testiraj brzinu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 9:39 (robogo).
4 godine
robogo kaže...
Da je optički kabel više krhak od bakrenog, je.

Da je toliko osjetljiv da će ga razmotavanje oštetiti, nije.

Samo nemoj biti sirovina s njim i sve će biti OK.

Ali mislim da ti je bolja opcija, pogotovo ako imaš više drugih WLAN mreža okolo, logirati se u router i probati mijenjati kanal mreže (Wi-Fi channel).

Za nekakav baseline, spoji PC kabelom na router i testiraj brzinu.

Ovo su brzine s kabelom:

Probat ću prvo s kanalima onda, hvala puno!

EDIT: Pogledao sam s wifi analizatorom koji kanali se ne koriste, probao ih nekoliko, nije pomoglo, tak da idem pomicat ruter, nadam se da neću niš shebat

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 10:22 (MaxWeber23).
4 godine

Update: pomaknuo sam uspješno ruter, sad lovim 22,32 mbps s računalom, ali na istom mjestu s mobitelom je sad 171 mbps............

EDIT: pomaknuo komp za 2 cm prema ruteru i sad je 47,55 ?? ludilo

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 10:42 (MaxWeber23).

0 0 hvala 1
12 godina

Ja sam uzeo onaj tplink deco M4 mesh sustav, te dobijem oko 150 mbita. Inače mi je komp spojen na ruter žicom pa imam na njemu punu brzinu (300 mbita), tako da nekako upola brzinu možeš očekivati (može i više, ovisi o zidovima i konfiguraciji kuće) ako si uzmeš recimo dva deco m4 ili e4, ako već moraš preko wifi spojiti računalo. Konfiguracija je da jedan deco spojiš direktno žicom na postojeći ruter (onda možeš i isključiti wifi na tom A1 ruteru), a drugi staviš negdje u sobu s računalom, te se spojiš preko wifi ili kabela na taj drugi deco. Cijena se kreće oko 80 E za dva ta deco uređaja.

Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
brka911 kaže...

Ja sam uzeo onaj tplink deco M4 mesh sustav, te dobijem oko 150 mbita. Inače mi je komp spojen na ruter žicom pa imam na njemu punu brzinu (300 mbita), tako da nekako upola brzinu možeš očekivati (može i više, ovisi o zidovima i konfiguraciji kuće) ako si uzmeš recimo dva deco m4 ili e4, ako već moraš preko wifi spojiti računalo. Konfiguracija je da jedan deco spojiš direktno žicom na postojeći ruter (onda možeš i isključiti wifi na tom A1 ruteru), a drugi staviš negdje u sobu s računalom, te se spojiš preko wifi ili kabela na taj drugi deco. Cijena se kreće oko 80 E za dva ta deco uređaja.

To bi mi bilo okej da imam viška love, ali kako nemam, zarotirao sam sad stol tako da komp bude bliže ruteru i dobivam 66 mbps, a na laptopu s istog mjesta 318 mbps.........

Jedino što mi je ostalo kao krivac je wifi kartica tako da ću nju probat vratit u dućan i zamijenit za neku drugu

15 godina
MaxWeber23 kaže...
brka911 kaže...

To bi mi bilo okej da imam viška love, ali kako nemam, zarotirao sam sad stol tako da komp bude bliže ruteru i dobivam 66 mbps, a na laptopu s istog mjesta 318 mbps.........

Jedino što mi je ostalo kao krivac je wifi kartica tako da ću nju probat vratit u dućan i zamijenit za neku drugu

Te kartice znaju jako zezati radi položaja na kompu i vidiljivosti rutera, imao sam često slučaj da to jako loše radi.  Meni je pomoglo  u nekoliko slučajeva da sam uzeo produžni kabel za antenu kartice i izvukao samo antenu na bolje mjesto i onda se poigra o s orjentacijom antene .  kabel ti je par wura, ali ako uzimaš namoj predugačak jer i kabel ima svoju atenuaciju, ako ti j dosta ne idi preko metar, metar i po. što kraći to bolji

11 godina

Nemaš previše briga, kolegici je pas pregrizao optičku nit, baš takvu kakvu ti imaš, koja je bila zaljepljena za zid silikonom.

Došao stručnjak i to časom popravio i rekao da je to čest slučaj sa psima jer ih navodno nešto privlači što oni vide ili čuju.

0 0 hvala 2
5 godina
MaxWeber23 kaže...
brka911 kaže...

Uzmi usb wifi i kupi usb produznikabel i odmakni usb karticu sto dalje od kucista. Ako je ti usb wifi direktno u kompu pozadi ili naprijed imas velike smetnje od samog kompa.....Ja bih na tvom mjestu kupio najjjeftiniji access point koji ima klijent mod radai njega povezao sa kompom lan kabelom jer si tako nezavisan od drivera samog uredjaja.....

4 godine

Popizdio sam na kraju, uzeo TX3000E za 40-ak eura, ovu za 16 eura vraćam idući tjedan u dućan

Sada ovako stvari stoje, a pretpostavljam da mogu komotno vratit stol gdje je bio prije:

Sve u svemu, tople preporuke za ovu karticu :D
Jedino me iznenadilo što joj treba poseban F_USB konektor pa sam morao odštekat portove s prednje strane, ali što je tu je!

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice