Zvučnik posto woofer

poruka: 5
|
čitano: 3.401
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
offline
Zvučnik posto woofer

Pozdrav...


Dakle imam zvučnik 30cm, 4ohm 100w koji je reproduciro niske i srednje tonove do nekih 4kHz, ali je na jednom tulumu umro.

Jedini ljek je bio premotavanje pa sam se odlučio za taj pothvat, otvorio ga fino prebrojo namotaje i promijenio tijelo na koje su bili namotani zavoji.
Žica nije bila nešto debela pa sam se odlučio za ,malo deblju žicu koja mi na kraju nije stala unutra pa sam malo pobrusio rub oko magneta i sve ljepo centriro, zaljepio i ostavio preko noći. Drugi dan sam ga išo isprobat ali sad svira kao woofer... po mojoj procijeni maksimalna frekvencija je 500-600 Hz. Zvučnik nigdje ne zapinje niti ispušta čudne zvukove tako da je po meni centriranje uredu prošlo.
E sad dali ima neko od Vas neko logičko objašnjenje zašto mu se raspon frekvencije smanjio????
Skoro zaboravih, na tijelu je bilo 50 zavoja lakom izolirane žice 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
Zvučnik posto woofer

Ipak sam zaboravio napomenuti da sam spojio ga direktno na pojačalo bez skretnice

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Zvučnik posto woofer

Nisam audio stručnjak, ali mislim da je razlog manje vršne frekvencije veća masa zavojnice zbog deblje žice. Dodatno, ako si ga spojio direktno na pojačalo, vjerojatno se povećala impedancija ako je prije zvučnik bio u kutiji s ostalim zvučnicima i spojen preko skretnice. Dakle - veća masa + manja struja koja teče kroz zavojnicu zbog veće impedancije = manji frekventni raspon koji zvučnik može reproducirati.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 9:18 (hrx).
 
3 0 hvala 0
16 godina
offline
Zvučnik posto woofer

Čuj, promjenio si masu zavojnice, možda i masu nosaća, proširio si procjep za zavojnicu, stavio deblju žicu, promjenio omski i induktivni otpor zavojnice... sve skupa promjenio si hrpu parametara tako da nije neko čudo da drugačije svira :)

To što si ga spojio bez skretnice nema veze, ako sad bez ikakvih filtera ne svira kako treba iznad 500Hz, ne bi ni sa skretnicom. Ugl, kad nema skretnice svira sve. Btw, zvučnik od 30cm je uvijek bio woofer, može eventualno biti subwoofer ali ovaj tvoj to nije čim je tako visoko svirao. Spoji ga normalno nazad u kutiju i vidi kako se sve skupa čuje, ako je loše jbg, dodaj srednjonac.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 20:36 (Vido).
 
1 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
Re: Zvučnik posto woofer

Ma slažem se ja s tim parametrima a i dobro je da svira tako kako sad svira to sam si do sad korektiro s skretnicom.
Meni je to sve super i ne bunim se nego me je samo zanimalo sta sam napravio da znam i na drugima :)

A skretnicu sam napomenio samo zato da nebi imali dvoumice da možda zato tako svira jer je spojena....

Uglavnom hvala vam svima, sad sam ja uspio povezat da teže tijelo lakše zavibrira na niskim frekvencijama nego npr. na 16kHz 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice