Ne znam u koju temu stavit "saznanje", pa ću napravit temu, možda nekome pomogne da ne živi u neznanju.
Naime, imam Asus Aourus fi32q monitor, simpatičan monitor za gejmanje, ali... Kakvu taj monitor zvučnu i pojačalo za slušalice ima, to je bolesno u odnosu na onboard zvučnu na Asus Tuf b550m ploči, pa i neki usb dac što imam, a skroz slučajno sam to otkrio.
Zezalo me da se ne budi iz sleepa kad odu widowsi, jednostavno ne dobije signal, dok ga manualno ne ugasim i upalim na gumb, sve živo isprobao, drugi bios, nvidia starije drivere, sve što mi palo napamet, sve osim da instaliram firmware za monitor (mislio sam to windowsi sami sve što treba), to je riješilo problem a usput mi se pojavilo u izborniku za zvuk "ESS SABRE HiFi"i ajde isprobam iz radoznalosti.
Epilog, slušalice prodisale, ima vljd neki još dodatan boost za amp u settingsima monitora 600R ga asus naziva, sa tim uključenim je bolestan zvuk, na 50% su rp-hd605n i Cloud Hyperx nafilovane već na max.
poanta, provjerite kakvu vam monitor ima zvučnu, jer možda je bolja od onboard zvučne ili čak neke eksterne koju imate.