Sorry, samo razmišlam naglas
Ovo što pišeš ima popriličnog smisla i ono što smo radili jest bilo stavljanje zvučnika ispred zida (kod mene će biti nekih pol metra od zida, da i mogu vise odmaknut bi - al ne živim u showroomu), no tad su bili još više razmaknuti i udaljeni.
Spomenuo sam stričeku da nešto sa stereo slikom ne valja, da ne čujem vokal iz centra i da imam dojam kao da uopće nema separacije instrumenata.
Nije mijenjao razmještaj i reakcija je išla u smjeru da je to tak, treba se igrati sa njima doma te ih još uskladiti sa subom. Pitao sam koji je optimalni crossover i bilo mi je rečeno da se treba isprobati....pa ok, meni bi bilo smisla da je onda bio setupiran optimalno za taj prostor, tj da sam tamo imao najbolje moguče iskustvo i da onda doma pokušavam dobiti nešto što bliže tome, a ne obratno.
Nemam iskustva sa pozicioniranjem zvučnika i uglavnom ih stavim kako mogu radi ograničenja prostora, no i uz moje neznanje i znatno niži cjenovni rang davali su bolju stereo sliku pa sam zato i ostao...zbunjen, ma ne - razočaran.
Početna pozicija na kojoj su bili je na nekih 4m od nas, a oni su bili razmaknuti neka 3m.
OK, sad bez šale, ali... pozicioniranje zvučnika u prostoru je muka, doslovno muka, jer, kad kupiš zvučnike - potraje dugo vremena dok im ne nađeš optimalni položaj u svom prostoru (kroz sve 3 osi)... ako i nađeš (a limitiran si uvjetima stanovanja).
U početku neki provizorni, onako klasični položaj zvučnika, pa slušanje jedno vrijeme u tom položaju, ali, onda kreće ispitivanje druge pozicije, pa slušanje, pa treće, pa slušanje, pa četvrte...
Odmak od zida, razmak, zakošenje, nagib... bezbrojne su kombinacije i efekti po zvuk, a svaki pomak izražen čak i u centimetrima - nosi svoj karakter i osobinu "novog" zvuka.
Treba biti pažljiv u percepciji i bilježiti rezultate, pa nakon puno pokušaja odabrati onu koja nam se najviše svidjela i imala najbolje rezultate po stereo sliku i sve što ona treba pokazivati.
To prodavači u trgovinama nisu radili sa svim zvučnicima koje imaju na ponudi. Nisu sigurno! Niti su, realno, mogli! Jer, bezbrojne su dodatne mogućnosti i amplifikacija i druge elektronike i ožičenja. Pa kad se sve sabere... nemoguća misija.
A i sama prostorija ne daje iste zvučne rezultate kao tvoja prostorija doma. I to se mora imati na umu.
Svaki prostor drugačije zvuči, a to ima za posljedicu saznanje da će isti zvučnik drugačije zvučati u tvojih 25+ kvadrata doma od njihovih ili mojih 27+ kvadrata koje ja imam doma u sobi. To je tako.
Tvoje iskustvo u Sigma Audio nije dobro, očito nije, ali, možda ne bacati krivnju samo na slabašne Kef kutije koje, objektivno, nisu loši zvučnici (i Kef je odlična firma), nego sagledati sve okolnosti slušnog iskustva koje ti je tamo pruženo.
Samo, to iskustvo nije, kako sam u pretpostavci ranije i napisao (i pokazalo se, kažeš, poprilično točnim) bilo postavljeno na baš jako "zdrave" noge. Bilo je više onako (isprika Sigmi) "generalno" pokazivanje generalnih mogućnosti, ali ne i precizno demonstriranje pravih i objektivnih zvučnih dometa malih Kefova.
Prodavači hoće ponekad malo pretjerati, pa razmaknu kutije na nerealnu distancu i naprave pozicioniranje koje veze s vezom nema sa pravim audio položajem, a sve iz nastojanja pokušaja "Vidi kako daleko mogu biti"... a mi onda kao trebamo pasti na oko što je on postavio kutije na 3,5 metra razmaka.
Pa, tako nitko doma neće slušati niti su kutije konstruirane il iizvedene da dobro rade na toj udaljenosti.
Proizvođači zvučnika rade (većinu) kutija koje optimalno sviraju u kućnim okolnostima na razmaku od 2 - (max.) 3 metra i toga se treba držati, a ekstreme razmaka ne koristiti i pokazivati kad je kupac tamo. Posljedica? Odbijanje kupaca i demonstracija loših strana takvog postava. A to nikome ne koristi.