u jednoj temi nisam uspio naci odgovor stara je i nema pitanja... pa bi zamolio nekoj da mi izracuna potrosnju struje po satu za sljedeci uredaj SAMSUNG AQ12TSBN
Zidni klima uređaj, hlađenje: 3.5 kW, grijanje: 3.8 kW.
Hvala.
u jednoj temi nisam uspio naci odgovor stara je i nema pitanja... pa bi zamolio nekoj da mi izracuna potrosnju struje po satu za sljedeci uredaj SAMSUNG AQ12TSBN
Hvala.
Hvala.
Od 1260 do 1160W
U realnosti ovo ce se kretati od 1,4 do 1,2 kW. Nije mnogo s obzirom na to sto ovo nije inverter
Nemoj je prisiljavati da radi izvan opsega radne temperature (ispod -5)
Hvala.
Na tvoje pitanje ne postoji jednoznačan odgovor, tj. isto se čini laganim ali to zapravo nije. Zašto je tako? Proizvođači nastoje dati podatke koji u najboljem svijetlu prikazuju njihove uređaje dok sve tehničke podatke nastoje zamračiti. Malo sam pogledao za ovaj tvoj traženi model i ovo su tehnički podaci:
SAMSUNG AQ12TSBN
Fix speed
3,5 kW hlađenje
3,8 Kw grijanje,
EER: 3,21 hlađenje
COP: 3,61 grijanje
Tu fali jedan podatak, kojim se nastoji ujednačiti usporedbu uređaja koji se nalaze na tržištu a to je ESEER (koeficijent energetske učinkovitosti kroz sezonu). Što se tim podatkom nastoji prikazati? Nastoji se prikazati energetska učinkovitost pri razlićitim opterećenjima kroz sezonu, jer uređaji ne rade sa 100 % kapaciteta cijelo vrijeme.
No da puno ne duljim pri maksimalnom pogonu potrebna je električna snaga za:
-grijanje 3,8 kW / 3,61 = 1,05 kW
-hlađenje 3,5 kW / 3,21 = 1,09 kW.
Ova potrošnja je pri deklariranim uvjetima (obično je to za grijanje vanjska temperatura od 7 stupnjeva celzijusa a za hlađenje 45 stupnjeva celzijusa) ukoliko su uvjeti drukčiji (čitaj nepovoljniji) i angažirana snaga se mijenja na višu vrijednost.
Hvala na detaljnom odgovoru ;)
Malo dižem temu iz mrtvih.
Samo provjera ove računice od prije 2 posta:
Klima Mitcubishi A++ energetskog razreda
Hlađenje: 3,5 kW
SEER: 7,2
3,5 kW / 7,2 = 0,4861 kW
Kod HEP-a 1 kWh struje u skupljoj tarifi košta 1,06 kn, dakle 1 sat rada u punom opterećenju je 0,4861 x 1,06 = 0,5153 kn.
5 sati na dan puta 30 dana u mjesecu = 77,29 kn.
Jesam zazujao ili je ovo točno? Zvuči premalo...
imaš na unutarnoj jedinici koliko potroši W po satu....
Koliko jaka/koja solarna ploča bi trebala da dnevno napaja klimu jačine 3,5 kW koja vuče 18A?
Dali ima smisla uzeti klimu većeg kapaciteta nego što je to potrebno?
Recimo, hladio bih prostor veličine 16 kvadrata. Znam da mi je za to dovoljna klima 2-2.5Kw, no nije neka razlika u cijeni do klime od 3.5kW, pa bih radije onda uzeo jaču... Tu i tamo bih otvorio i vrata od te sobe i malo rshladio i ostatak kuće, no to bi bilo vrlo rijetko ili nikada.
Ono što me zanima dali će mi jača klima trošit više struje na održavanje temperature od slabije? Jer koliko vidim u minimalna potrošnja slabije je oko 200W, a minimalna potrošnja jače je oko 400W. Radi se o klima uređajima s inverterom.
U svakom slučaju i jedna i druga klima su prekapacitirane za moj prostor. Ova od 2.5kW je za nekih 25m2, a ova od 3.5kW za nekih 35m2. Velim, razlika u cijeni im je vrlo mala (300-500kn kako koji model koji gledam) tako da ne znam ni sam što da uzmem... Ukoliko će potrošnja biti jednaka onda bih uzeo jaču, a ukoliko će ova jača trošiti više zato jer joj je minimalna potrošnja veća nego od ove slabije, onda bih uzeo slabiju.
Također, vjerojatno ću preko noći htjeti ohladit sobu i na malo niže od preporučenih vrijednosti, volim spavati u hladnom, pa ću možda htjeti ohladiti na 19 stupnjeva, a vani će biti 29-30... Možda i iz tog razloga ima smisla uzeti jači model?
Dali ima smisla uzeti klimu većeg kapaciteta nego što je to potrebno?
Recimo, hladio bih prostor veličine 16 kvadrata. Znam da mi je za to dovoljna klima 2-2.5Kw, no nije neka razlika u cijeni do klime od 3.5kW, pa bih radije onda uzeo jaču... Tu i tamo bih otvorio i vrata od te sobe i malo rshladio i ostatak kuće, no to bi bilo vrlo rijetko ili nikada.
Ono što me zanima dali će mi jača klima trošit više struje na održavanje temperature od slabije? Jer koliko vidim u minimalna potrošnja slabije je oko 200W, a minimalna potrošnja jače je oko 400W. Radi se o klima uređajima s inverterom.
U svakom slučaju i jedna i druga klima su prekapacitirane za moj prostor. Ova od 2.5kW je za nekih 25m2, a ova od 3.5kW za nekih 35m2. Velim, razlika u cijeni im je vrlo mala (300-500kn kako koji model koji gledam) tako da ne znam ni sam što da uzmem... Ukoliko će potrošnja biti jednaka onda bih uzeo jaču, a ukoliko će ova jača trošiti više zato jer joj je minimalna potrošnja veća nego od ove slabije, onda bih uzeo slabiju.
Također, vjerojatno ću preko noći htjeti ohladit sobu i na malo niže od preporučenih vrijednosti, volim spavati u hladnom, pa ću možda htjeti ohladiti na 19 stupnjeva, a vani će biti 29-30... Možda i iz tog razloga ima smisla uzeti jači model?
Mene isto zanima odgovor na ovo pitanje ako tko zna
Normalno da ces inverterom ustedit, stare klime kadmupale kompresor on radi na 100%, kod invertera on pali po potrebi, znaci moze radit na 20%, 50% ili full
Znam ja, nakupio sam se iskustva otkako sam napisao ovaj post na koji si se referirao...
Malo jaču da, pogotovo ako imaš slabiju fasadu... Ako imaš dobru fasadu onda ipak ne... Klima 3.5kw će ti rashladit 50m2 dobro izolirane kuće, ako je otvoreni plan prostora naravno.
ja sam uzeo 5kW za cijelo potkrovlje od 50m2, i previše je, previše i za hlađenje i za grijanje... Češće se klima pali i gasi (makar može i ona raditi nisko, ali protok zraka je jednostavno puno veći jer je turbina veća, a s tim je klima i glasnija, i ne može ni raditi skroz tiho kao ona od 3.5kw), a 3.5kw u prizemlju koja hladi/grije 40m2 radi fino nonstop konstantno i održava konstantniju temperaturu. Trebao sam 4.2kW za potkrovlje uzeti... Čak i 3.5 bi mislim to odradila...
Ali izolacija mi je odlična... 15cm stiropor, PVC stolarija (dupla, nije trostruka), u krovu 30cm malo kvalitetnije vune... Mogu ohladit kuću na 20 stupnjeva ako treba kad je vani 40 bez problema. Bitno je samo da uzmeš kvalitetne klime, a ne smeće najjeftinije... Jeftinjarama pada kapacitet kad je vani jako vruće/jako hladno...
Imam jednog Daikina za potkrovlje 5kW i jednu Toshibu u prizemlju 3.5kW. Trebao sam za potkrovlje uzeti isto Toshibu 3.5kW ili 4.2KW max. Toshibe bolje drže konstantnu temperaturu... U 0.1 stupanj bez problema... A taj Daikin kad se ugasi čekaš da se temperatura digne tipa 1 stupanj, pa se onda pali... To se čini bezazleno, ali se osjeti i nije mi to baš neš ugodno.... Krene mi biti prevruće i onda se upali ponovno, iako je razlika samo 1 stupanj... toshiba radi fino stalno i konstantno te hladi.
Znam ja, nakupio sam se iskustva otkako sam napisao ovaj post na koji si se referirao...
Malo jaču da, pogotovo ako imaš slabiju fasadu... Ako imaš dobru fasadu onda ipak ne... Klima 3.5kw će ti rashladit 50m2 dobro izolirane kuće, ako je otvoreni plan prostora naravno.
ja sam uzeo 5kW za cijelo potkrovlje od 50m2, i previše je, previše i za hlađenje i za grijanje... Češće se klima pali i gasi (makar može i ona raditi nisko, ali protok zraka je jednostavno puno veći jer je turbina veća, a s tim je klima i glasnija, i ne može ni raditi skroz tiho kao ona od 3.5kw), a 3.5kw u prizemlju koja hladi/grije 40m2 radi fino nonstop konstantno i održava konstantniju temperaturu. Trebao sam 4.2kW za potkrovlje uzeti... Čak i 3.5 bi mislim to odradila...
Ali izolacija mi je odlična... 15cm stiropor, PVC stolarija (dupla, nije trostruka), u krovu 30cm malo kvalitetnije vune... Mogu ohladit kuću na 20 stupnjeva ako treba kad je vani 40 bez problema. Bitno je samo da uzmeš kvalitetne klime, a ne smeće najjeftinije... Jeftinjarama pada kapacitet kad je vani jako vruće/jako hladno...
Upali vent na najslabije i ostavi da radi stalno,tako ce ti radit necujno i polagano bez paljenja i gasenja,bar ja tako radim.
Stan je 70m2,nova gradnja,izolacija je odlicna, klima koja je ugrađenaje fujitsu 5 ili 6kwh (nisam siguran),ako stavim na auto jako mi je,ali zadovoljan sam na ovaj nacin,vent na najnize i ostavim stalno da radi.Mozda i nije najidealnije ali bar se ne gasi/pali svako malo.
Upali vent na najslabije i ostavi da radi stalno,tako ce ti radit necujno i polagano bez paljenja i gasenja,bar ja tako radim.
Stan je 70mnova gradnja,izolacija je odlicna, klima koja je ugrađena 6kwh,ako stavim na auto jako mi je,ali zadovoljan sam na ovaj nacin,vent na najnize i ostavim stalno da radi.
Problem je što glupi Daikin nema opciju da ventilator radi stalno, Toshiba ima i to mi je odlično jer se ne osjeti taj porast temperature, odnosno ni nema ga... Slao sam im mail da to softverski dodaju, ali teško da će to itko pročitat tko programira elektroniku. to se da riješiti novim firmwareom